LIVESENTER
Menu
Pendlere står i kø for å ta bussen i Welkom, byen der minst 31 mennesker er antatt døde etter en gruveulykke forrige måned. Foto: Themba Hadebe / AP / NTB

Katastrofal gruveulykke i Sør-Afrika ikke gjort kjent før etter en måned

Minst 31 arbeidere er antatt døde etter en ulykke i en gullgruve i Sør-Afrika. Katastrofen skjedde 18. mai, men først i forrige uke kom ulykken fram i lyset.

Av NTB | 27.06.2023 12:49:17

Politikk: Tragedien ble først kjent i offentligheten etter at slektninger til gruvearbeidere hadde meldt dem savnet. Alle arbeiderne kom fra nabolandet Lesotho, som tok kontakt med myndighetene i Sør-Afrika for å høre hva som hadde skjedd med de savnede. Da kom den katastrofale ulykken fram i lyset.

Gruvedriften var ikke lovlig og var egentlig lagt ned på 1990-tallet. En gasseksplosjon var trolig årsaken til kollapsen, som skjedde i sjakt 5 i Virginia-gruva i byen Welkom.

40 dager etter gruvekollapsen er redningsarbeidet fortsatt ikke i gang. Ifølge sørafrikanske myndigheter er det store mengder metangass i gruva, og det gjør at faren for nye eksplosjoner er svært stor.

Sør-Afrika oppga fredag forrige uke at minst 31 arbeidere som var savnet, og at alle trolig er døde. Nå melder de imidlertid myndighetene at redningsarbeidere har oppdaget bevegelse i den sammenraste sjakten. Det øyner for et ørlite håp om å finne noen i live.

Arbeidere i ulovlige gruver tar ofte med seg mat, vann og andre nødvendigheter for å kunne være i sjakten i lang tid. Det kan bety at overlevende har hatt tilgang på proviant.

Trolig er det flere enn 31 som er rammet av ulykken, sa minister Gwede Mantashe i departementet mandag.

Ulovlig gruvedrift er en stor utfordring i flere afrikanske land, og arbeiderne har ofte skrekkelige arbeidsforhold. I Sør-Afrika er det relativt vanlig at grupper tar seg inn i gruver som er nedlagt, i håp om å finne mineraler som gruveselskapene ikke har funnet.

Myndighetene kjenner til at tre døde mennesker ble hentet ut av andre ulovlige arbeidere etter ulykken. Mantashe er imidlertid klar på at ingen skal bli liggende igjen.

– Det tar den tiden det tar. Men vi må hente ut likene, sier han.

– Slik situasjonen er nå, er det veldig vanskelig, sier talsperson Nathi Shabangu i departementet for mineralressurser og energi.

Likevel er det minimale sjanser for å finne noen i live. Talsperson Shabangu kan ikke bekrefte at bevegelsene som er oppdaget, er fra mennesker.

(©NTB)

Flere nyheter: