Menu

Årets høyeste strømpriser i dag

Etter en helg hvor strømprisene stort sett har vært 0 øre/kWh er det skikkelig blåmandag i dag. Den dyreste timen i dag koster 271 øre/kWh.

Strømkrise: De høyeste strømprisene får vi mellom klokken 21:00 og 22:00 viser tall fra nettsiden www.strompriser.no.

Forrige gang prisen var så høy var 1.des i fjor. Prisen var aldri så høy sommeren 2023. Med strømstøtte koster den dyreste timen 105 øre/kWh.

Strømstøtten tar bort pristopppene

Vi kan se på regnestykke uten strømstøtte: Hvis dere er tre stk som dusjer 10 minutt hver går det ca 450 liter vann og 15kW. Det tar ca fem timer for varmtvannstanken å varme opp igjen vannet.

Skjer dette i de fem billigste timene i stedet for de fem dyreste timene sparer du 23 kroner.

I løpet av en måned utgjør dette 644 kroner. Med strømstøtte sparer man 6 kroner i løpet av en dag og 168 kroner i løpet av en måned.

Nyere varmtvannstanker har funksjonalitet for å automatisk varme når prisene er lavest. Har du en eldre varmtvannstank kan du kjøpe en bryter som Aeotech Heavy Duty.

Hva med lading av elbil?

Med strømstøtte ser det slik ut: Ved å lade bilen i de fem billigste timene i stedet for de fem dyreste timene, kan du spare 8 kroner.

Ikke så mye på en enkelt dag men i løpet av en måned med slik differanse blir det 224 kroner.

Billigere strøm enn i fjor

Snittprisen for hele dagen blir 110 øre/kWh. Dette er 1 % lavere enn samme dag i fjor.

Strømprisen hittil denne måneden er 59 øre/kWh, dette er 46 % lavere enn samme periode i fjor.

Gjennomsnittlig strømpris hittil i år er 80 øre/kWh, dette er 40 % lavere enn samme periode i fjor.

Rekordpriser

Den høyeste strømprisen noensinne i vårt område (NO2) var 10.2 kr/kWh, dette skjedde den 29.08.2022.

Den laveste strømprisen noensinne var -0.9 kr/kWh, dette skjedde den 16.07.2023.

Hittil i år har det vært 118 timer med priser på 0 øre/kWh eller lavere.

Hvorfor er strømmen plutselig så dyr?

Prisene i Norge blir påvirket av strømprisene i Europa og i dag er prisene der høye sier Alf-Henning Drage i Strompriser.no.

Det er også store forskjeller på strømprisen i Norge. På Østlandet er snittprisen i dag 78 øre/kWh og med en pristopp på 193 øre/kWh. Det er sjeldent at differansen er så stor mellom Sørvest-landet og Østlandet.

Vedlagt er pressebilde for illustrasjon. Gratis å bruke kommersiellt fra unsplash.com. Også vedlagt graf med prisutvikling for 17. juni 2024.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 17.06.2024 16:38:44

Siktede for Karmøy-drapet varetektsfengslet i fire uker

Mannen som er siktet for drap på en mann i 20-årene på Åkra i Karmøy kommune, ble mandag varetektsfengslet i fire uker.

Kriminalitet og rettsvesen: – Varetektsfengslingen begrunnes med bevisforspillelsesfare, sier politiinspektør Unni Byberg Malmin i en pressemelding.

Siktede samtykket til varetektsfengsling og kontorforretning, men har foreløpig ikke ønsket å avgi forklaring til politiet.

Det var klokken 20.34 lørdag at politiet fikk inn en melding om en alvorlig voldshendelse på Åkra på Karmøy i Rogaland. Politiet og helsepersonell rykket ut til stedet. En mann i midten av 20-årene ble erklært død, og en annen mann i 20-årene er siktet for drap.

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 17.06.2024 15:43:07

Norgesdemokratene-topp publiserer drapsvideo fra Karmøy

En video av selve drapet på Åkra lørdag kveld ble sirkulere på Snapchat kort tid etter drapet. Nå har to nettaviser publisert drapsvideoen, «Uten Filter» fra Norgesdemokratene og «iNyheter».

Drapet på Åkra: Lørdag kveld ble politiet varslet om en voldshendelse på Karmøy, som senere resulterte i at en mann ble siktet for drap.

En video av hendelsen begynte å sirkulere på Snapchat. Søndag publiserte den nyoppstartede nettavisa «Uten Filter» videoen uten sladding, til tross for politiets advarsler, melder Journalisten.

Politiinspektør Unni Byberg Malmin uttalte at spredningen av videoen kan være ulovlig.

Nettstedet «Uten Filter» drives av Norgesdemokratenes sentralstyremedlem og kommunikasjonsleder, Øyvind Eikrem. Han forsvarer publiseringen med at videoen har allmenn interesse og at både gjerningsmann og offer var utenlandske og umulige å identifisere fra videoen, skriver Journalisten.

Eikrem mener ifølge avisa at voldskriminalitet ofte blir feil fremstilt i norsk presse, og at deres publisering gir en nødvendig opplysning. Han understreker at «Uten Filter» ikke er en partiavis, selv om han har flere roller i Norgesdemokratene.

Nettstedet «iNyheter» har også publisert videoen, samt at flere enkeltpersoner har lagt ut videoen på sine sosiale medieprofiler.

Politiet reagerer – tar ned videoen

Redaktør Øyvind Eikrem i «Uten Filter» ble i ettermiddag 17.6.2024 kontaktet av Sør-Vest politidistrikt. Bakgrunnen vår deres publikasjon av en video og bilder som omhandlet drapet på Karmøy, skriver han.

Likevel anser ikke «Uten Filter» seg tjent med å bli involvert i straffeforfølgelse og rettsprosesser i denne saken. Derfor, av rent pragmatiske grunner, så har vi nå valgt å avpublisere videoen, skriver han.

Tjenestemannen fra Sør-Vest politidistrikt mente at publikasjon av denne videoen står i motstrid til straffelovens paragraf 267a, Deling av krenkende bilder.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 17.06.2024 13:55:00

Huseier erkjenner straffskyld for drap på leieboeren sin i Haugesund

En tiltalt 49 år gammel mann erkjenner straffskyld både for drap og for å ha stjålet penger av leieboeren sin i august i fjor.

Kriminalitet og rettsvesen: En 60 år gammel mann ble 14. august i fjor funnet død i en leilighet, men ifølge tiltalen ble mannen drept 1. august – to uker før han ble funnet.

– Tiltalte forteller at det var en nødvergesituasjon, men at det gikk for langt. Han ble angrepet og ble redd, sier mannens forsvarer, advokat Stian Kristensen til NRK.

Drapsofferet var leieboer hos tiltalte, og de to bodde i samme leilighet.

Ifølge tiltalen ble leieboeren stukket flere ganger med kniv i ryggen, nakken og hodet. To av stikkene var dødelige.

Offeret hadde over 80.000 kroner i kontanter på soverommet da han ble drept, og nær 27.000 kroner av disse ble funnet på tiltalte da han ble pågrepet. I løpet av de to ukene før offeret ble funnet, skal utleieren ha brukt nesten 54.000 kroner av leieboerens penger.

Denne uken stater rettssaken mot 49-åringen.

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 17.06.2024 10:13:26

Drapsmannen på Hansastø erkjenner nå straffeskyld

Mannen som er tiltalt for drap på leieboeren sin på Hansastø i Haugesund i august fjor erkjenner straffskyld både for drap og for å ha stjålet penger av leieboeren.

Hansastø-drapet: Dette ble klart da rettssaken mot den tiltalte huseieren startet i Haugaland og Sunnhordland tingrett mandag morgen, melder NRK.

Ifølge tiltalen ble leieboeren stukket flere ganger med kniv i ryggen, nakken og hodet. To av stikkene var dødelige.

Avdøde ble funnet 14. august. Da hadde han ligget død i leiligheten i nesten to uker.

Den drapstiltalte mannen er også tiltalt for å ha stjålet penger fra leieboeren, ifølge kanalen. Offeret hadde over 80.000 kroner i kontanter på soverommet da han ble drept, og nær 27.000 kroner av disse ble funnet på tiltalte da han ble pågrepet, melder NRK.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 17.06.2024 10:01:27

Vi har ikke kastet så lite søppel siden 2009

I 2023 kastet nordmenn i snitt 375 kilo avfall hjemme og på gjenvinningsstasjon. Det er en nedgang på 3 prosent fra året før og det laveste tallet siden 2009.

Fritid: Totalt ble det kastet 2.080.000 tonn husholdningsavfall i 2023, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Den totale avfallsmengden fra husholdningene fortsetter å gå ned, med unntak av koronaårene, sier seniorrådgiver i SSB Manju Chaudhary.

Samtidig som avfallsmengden går ned, øker også materialgjenvinningsgraden. I 2023 ble 45 prosent av avfallet fra husholdningene sendt til gjenvinning. 51 prosent går til forbrenning, mens de resterende 4 prosent går til deponi og annen behandling.

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 17.06.2024 09:33:15

Over 60 studier trekkes fra årets studieopptak

64 studier trekkes fra årets Samordna opptak. Årsaken er sviktende søkertall og strammere økonomi. Høgskulen på Vestlandet er blant skolene som har trukket flest.

Utdanning: I alt trekkes 41 bachelor-, masterprogrammer og årsstudier, samt 23 etter- og videreutdanningstilbud, viser tall Khrono har innhentet fra de statlige universitetene og høgskolene.

Studietilbudene er lyst ut og så blitt trukket etter at søknadsfristen var ute.

Høgskolen i Innlandet, Høgskulen på Vestlandet, Oslo Met, Universitetet i Sørøst-Norge og Nord universitet har trukket flest studier.

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 17.06.2024 08:53:16

13-åring fikk drapsvideo på Snapchat

En mann i 20-årene er siktet for drap på en annen mann i 20-årene på Åkra lørdag kveld. Mange barn har fått tilsendt drapsvideo på Snapchat.

Drapet på Karmøy: 13-åringen forteller ifølge VG at hun kjente igjen mannen som ble drept. Moren til 13-åringen syns det er skummelt at videoen spres.

Politiet ber folk om ikke å spre videoen videre.

Politiet har beslaglagt det de mener er drapsvåpenet, en stor kniv som viser på videoen under gjentatte knivstikk.

En mann i 20-årene ble pågrepet i nærheten av åstedet. Han er nå siktet for drap. Drapssiktede har ikke tatt stilling til anklagene.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 17.06.2024 08:06:51

Halv-naken mann brøt seg inn i leilighet

Natt til mandag klokken 01.30 mottok nødetatene en melding fra en skremt kvinne om en mann i bar overkropp som hadde tatt seg inn i en leilighet i søre bydel.

Innbrudd: Politiet mistenker at mannen kan ha gått inn i feil leilighet.

– Mannen i starten av 30-årene fant nøkkelen til leiligheten, sier vaktsjef Håkon Tornes ved Haugesund politistasjon. Ifølge Tornes dusjet mannen og la seg i senga hennes.

Han var tydelig ruset og er kjent for politiet fra tidligere episoder. Ved arrestasjonen hadde mannen en mindre mengde narkotika på seg.

– Han ble innsatt i arrest, forteller Tornes.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 17.06.2024 07:53:47

Fortsatt høyt sykefravær skyldes psykisk sykdom og korona-etterdønninger

Fire år etter pandemien er sykefraværet fortsatt høyt. Det skyldes i hovedsak økt fravær med psykiske lidelser, luftveissykdommer og «long covid».

Medisin og helse: Fra 2019 til 2023 økte det legemeldte sykefraværet fra 4,8 til 5,6, en prosentvis vekst på 17 prosent, viser Nav-analysen i «Arbeid og Velferd». Ikke siden 2004 og 2009 har det vært tilsvarende høyt sykefravær.

– Sykefraværet har ikke gått ned igjen som forventet etter pandemien, og det er alvorlig. Denne analysen viser at økningen har rammet bredt og at årsakene er svært sammensatte. Nå er utfordringen å finne gode løsninger og tiltak, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

Analysen viser at fraværet har økt i alle grupper, både når det gjelder kjønn, alder, næring og yrke.

Det er tre hovedårsaker til at sykefraværet har gått opp. Psykiske lidelser står for 43 prosent av økningen, mens luftveislidelser står for 33 prosent. I tillegg har sykefravær med diagnosen «trøtthet/slapphet» økt med 15 prosent. Dette er den vanligste av diagnosene som settes ved «long covid».

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 17.06.2024 07:33:14

Krane stanser varetransport

Det er problemer i Feøy/Røvær-ruten.

Ferjetrafikk: På båten til Feøy og Røvær nord for Haugesund, blir det ikke mulighet for å sende tyngre/større last før tidligst tirsdag den 18.06.

Dette grunnet en krane på båten som er ute av drift.

Dette melder NRK i dag.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 17.06.2024 06:07:21

Naboer om Karmøy-drapet: «Problemer i flere år»

Lørdag kveld ble en mann i midten av 20-årene drept i Åkrehamn på Karmøy, noe som har sjokkert lokalsamfunnet. Naboer i området forteller at området har vært preget av uro i flere år.

Drapet på Åkra: Naboene forteller om et hardt miljø som gradvis har blitt verre, med flere beboere som har rus- og psykiatriutfordringer.

– Problemer har økt over tid, sier Hellen Stava (80) til TV2. Hennes datter, Bente Stava, uttrykker stor bekymring for morens sikkerhet og beskriver ifølge kanalen nabolaget som utrygt.

Bente Stava, som fikk vite om hendelsen fra en venninne, skyndte seg til morens leilighet. – Heldigvis var hun inne med låst dør, sier Bente til TV2.

Ordfører Leiv Arne Marhaug bekrefter overfor kanalen at det tidligere har blitt varslet om uroligheter i området.

– Det er bare trist og tragisk, sier Marhaug til TV2, han understreker at kommunen jobber med boligfordelingsutfordringer.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 17.06.2024 00:50:45