Menu

Selger smågodt i løsvekt til påske

Kommunelege Jostein Helgeland i Haugesund er sjokkert over at Mattilsynet nå vil tillate salg av smågodt i løsvekt til påske.

Koronakrise: Kommuneoverlege i Haugesund, Jostein Helgeland, frykter ifølge TV2 at det kan føre til at flere blir smittet av koronaviruset.

– Jeg tror Mattilsynet tar feil. Vi vurderer det slik at løssalget av smågodt er en aktuell smitterisiko, sier Helgeland til kanalen.

Flere kommuner har av smittehensyn valgt å innføre forbud mot salg av smågodt. Mattilsynet mener på sin side, at smågodtsalget er trygt.

– Smitte via matvarer uten emballasje er lite sannsynlig, siden koronaviruset først og fremst smitter gjennom luftveiene ved kontakt med en smittet person, sier matdirektør i Mattilsynet, Karina Kaupang til kanalen.

Kommunelegen i Haugesund mener Mattilsynet tar feil.

– Det er vanskelig å bevise at smitten sprer seg via matvarene, men det er også vanskelig å motbevise. Tenk om noen med smitte på hendene tar på smågodtet, og at noen andre deretter kjøper smågodtet og spiser det, sier han.

Det er forby mot salg av smågodt i Haugesund og kommunen har ingen planer om å endre på dette.

«Det er ikke tillatt å selge smågodt, nøtter eller andre ikke-emballerte varer som brødvarer i skuffer, kaker eller andre varer uten emballasje», lyder lovforskriften.

Forsker: – Delvis enig

– Det er for enkelt å si at viruset ikke pleier å overføres via overflaten av smågodtet, men samtidig så skal man jo ikke ta på matvarene med hendene, sier immunologi-forsker Gunnveig Grødeland Grødeland til TV2.

Avslutningsvis sier immunologen til kanalen at smitterisikoen i butikken vil være liten, dersom man tar håndhygiene på alvor.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 04.04.2020 09:04:04

Anbefaler ikke massesøksmål etter avlyst russetreff

Advokaten som representerer russ som har billett til det avlyste treffet i Kongeparken, mener de kan kreve penger for utstederne av betalingskortet de brukte.

Økonomi og næringsliv: Advokat Svein Kjetil Lode Svendsen opplyste først ifølge NRK at 500 russ stilte seg bak et krav om tilbakebetaling, noe som var nok til at det kunne settes i gang en rettslig prosess.

Men ifølge Stavanger Aftenblad mener nå advokaten at så godt som alle kan kreve pengene sine tilbake via kreditt- eller betalingskortet billetten ble kjøpt med.

– Å reise et søksmål krever penger, mye organisering og tar tid. Dessuten skal man ikke belaste rettsapparatet unødvendig selv i de tilfeller man mener å ha retten på sin side. Det er det bare advokatene som tjener på, sier advokaten.

Etter finansavtaleloven kan en forbruker holde kredittkortselskap ansvarlig for manglende levering fra arrangørens side, og dette praktiseres også av mange banker ved bruk av debetkort, skriver Aftenbladet.

Landstreff Stavanger har blitt arrangert 33 ganger, men er i år avlyst på grunn av koronasituasjonen.

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 04.04.2020 08:48:11

Voldshendelse i natt

En mann i slutten av tenårene ble utsatt for vold fra en mann i 40-årene i Haugesund i natt.

Voldshendelse: Det var på Bleikemyr i Haugesund at det ble meldt om en voldshendelse i natt.

– Det var snakk om slag og sparket. De to involverte er naboer, opplyser vaktsjef Tommy Eika på Haugesund politistasjon til Haugesunds avis.

Den ene mannen er i tenårene, og den andre er i slutten av 40-årene. Det var den eldste som gikk løs på den yngste, men det er ikke snakk om alvorlige skadet.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 04.04.2020 07:36:18

Kommunen strømmer underholdning

Karmøy kommune strømmer lørdag kveld et arrangement fra Åkrehamn direkte på Facebook.

Koronakrise: Lørdag kveld, fra 18 til 20, presenterer Karmøy kommune et show fra Karmøy kulturhus på Åkra.

Men der kan jo ingen publikummere komme. Hva gjør sektor kultur da? Jo, da «streames» programmet ut til de tusen hjem på Facebook, skriver kommunen på sine nettsider.

Alle som har tilgang til Facebook vil da kunne se det. Strømmen gjøres også tilgjengelig på kommunens nettside.

Lørdag kveld kan du se og høre artistene bli tatt imot på scena av ordfører Jarle Nilsen.

De som opptrer er: Ole Morten Velde med familie, Leah Anita Risløv, Kirsten Jørgensen og Tom Kerr, Anne Marith Sandhåland, Hugo Sørbø, Aleksander Hauge og Rags&Feathers.

Det bør med andre ord kunne bli et par både trivelige og varierte timer i en situasjon der det ikke er lett for artister å komme «ut til folk», skriver kommunen.

Tidspunktet er klokka 18.00.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 04.04.2020 07:06:33

Foreslår 19.000 i borgerlønn til alle

Økonominettverket BIEN Norge mener alle norske borgere mellom 18 og 67 år skal få utbetalt 19.000 kroner i måneden under koronakrisen.

Sosiale forhold: De forklarer beløpet med at den «representerer fattigdomsgrensen ut fra OECDs beregninger, som er 50 prosent av medianinntekten», skriver Dagsavisen.

OCED er Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling.

Forslaget gjelder ikke arbeidsledige som allerede får mer enn 19.000 kroner i dagpenger, men alle andre «som har mindre inntekt uavhengig av tilknytning til arbeidslivet» skal få hele beløpet.

– Pengene henter vi fra krisepakken som synes å vokse for hver dag som går. Det kan selvsagt se ut som om vi kaster rundt oss med penger, men da skal en huske at et overveldende flertall vil få dagpengeutbetalinger som er mye større enn dette, sier direktør Kjell Magne Fagerbakke til avisa.

BIEN er del av det globale nettverket Basic Income Earth Network.

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 04.04.2020 06:17:45

Koronasmittede med demens kan bli sperret inne på rommet

Smittevernloven åpner for at koronasmittede som har demens og derfor ikke klarer å følge retningslinjer, kan låses inne på rommet sitt.

Sosiale forhold: Blant dem som nå bruker tvang, er Skedsmotun bo- og behandlingssenter. Gjennom kommunelegen rapporterte de om en dement beboer som «mangler evne til å la seg korrigere av pålegg om begrensing i bevegelse i og utenfor institusjonen».

Løsningen ble derfor å isolere den koronasyke personen på eget rom av hensyn til smittefare.

På grunn av slike situasjoner har Helsedirektoratet derfor gitt fullmakt til bruk av tvang når det gjelder personer som ikke kan eller vil følge smittevernregler knyttet til hygiene.

Reglene gjelder spesielt personer med demens eller utviklingshemning i sykehjem, omsorgsboliger og bofellesskap, skiver Aftenposten.

Før det skal brukes tvang, skal frivillighet brukes.

Ifølge Aftenposten har 80 prosent av beboerne på norske sykehjem demens.

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 04.04.2020 05:02:47

Flere tusen operasjoner utsatt

Flere tusen operasjoner og konsultasjoner er satt på vent i Norge som følge av koronaepidemien.

Medisin og helse: Det viser tall som NRK har hentet inn fra noen av de største sykehusene i landet. Blant dem er Sørlandet sykehus som ved sine tre avdelinger i Kristiansand, Arendal og Flekkefjord har måttet utsette 560 operasjoner og hele 10.800 polikliniske behandlinger.

Ved Stavanger Universitetssykehus er 300 operasjoner og 11.500 konsultasjoner utsatt, mens ved Universitetssykehuset i Nord-Norge er tallene henholdsvis 600 og 9.000.

Oslo universitetssykehus hadde 600 utsatte operasjoner og 9.000 utsatte konsultasjoner bare i uke 12.

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet sier til NRK at sykehusene gjør dette for å prioritere dem som behøver det mest.

– Det er ikke slik at noen skal få hjelp og andre ikke, men noen må vente litt lenger enn andre på behandling. Sykehusene må nå prioritere dem som er alvorligst syke, sier Erlandsen.

Sykehusene har også opplevd at færre pasienter ber om øyeblikkelig hjelp, blant annet ved Sørlandet sykehus hvor nedgangen har vært på 30 prosent de siste to ukene.

Ledelsen frykter at folk er redd for smitte eller å overbelaste sykehuset, men sier at de ikke trenger å bekymre seg for dette.

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 04.04.2020 00:47:28

Mann skutt av politiet

En mann i 50-årene ble skutt av politiet etter at han løsnet skudd mot en politipatrulje fredag kveld.

Skuddrama: Politiet fikk ved 19.30 fredag kveld melding om at det var avfyrt skudd med våpen i luften utenfor en bolig på Dale utenfor Sandnes.

Politiet var kjapt på stedet.

– Da politiet ankom stedet løsnet en mann i 50-årene skudd mot politiet. Politiet løsnet deretter skudd mot mannen, og traff ham, sier Åshild Ravndal, jourhavende jurist i Sør-Vest politidistrikt.

Politiet er i gang med å etterforske saken.

Det er for tidlig å gå i detaljer på hva som skal ha skjedd, sier Ravndal.

Mannen ble fraktet til Stavanger universitetssjukehus med skuddskader.

– Mannen i 50-årene er pågrepet. Politiet har kontroll på våpenet til mannen, og vi har ikke grunn til å tro at det er flere involverte personer, sier Ravndal.

Spesialenheten for politisaker er rutinemessig varslet.

(Kilde: Sør-Vest politidistrikt / pressemelding)

Twitter

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 04.04.2020 00:20:40

Oljeprisen fortsetter oppover etter Putin-uttalelse

Ett fat nordsjøolje omsettes for over 34 dollar etter at Russlands president sa seg klar til samarbeid med Saudi-Arabia og USA om å kutte oljeproduksjonen.

Økonomi og næringsliv: Prisen på et fat nordsjøolje var nede i 22 dollar fatet mandag, men steg torsdag over 30 dollar igjen da USAs president Donald Trump antydet at en avtale om produksjonskutt var på trappene mellom russerne og saudiaraberne.

Fredag fulgte president Vladimir Putin opp og sa at Russland er klar til å forhandle med oljekartellet Opec. Oljeprisen stupte da Russland i mars brøt ut av et tidligere samarbeid om produksjonskutt, og Saudi-Arabia svarte med å gå til priskrig.

– Vi er også klare for samarbeid med USA om saken, sier Putin ifølge en uttalelse publisert av presidentens kontor fredag.

Opec-landene med Saudi-Arabia i spissen har invitert energiministrene Russland og andre oljeproduserende land med på et videomøte mandag, for å diskutere tiltak for «å stabilisere markedet».

– Jeg mener det er nødvendig med en samlet innsats for å balansere markedene og redusere produksjonen, sier Putin.

Han tror at et globalt produksjonskutt på rundt 10 millioner fat daglig er gjennomførbart.

Oljeprisen var ved årsskiftet oppe i 68 dollar, men har falt kraftig også som følge av en kraftig nedgang i etterspørselen under koronapandemien.

Fredag var det store svingninger før prisen stabiliserte seg på rundt 32 dollar fatet. Siden Putins uttalelse har prisen økt med ytterligere 2 dollar.

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 03.04.2020 22:18:47

Fortsatt åtte innlagt

Det er fortsatt åtte pasienter innlagt ved sykehusene i Helse Fonna, sju på Haugesund sykehus og én på Stord sykehus.

Koronakrise: To av pasientene ved Haugesund sykehus er fortsatt også innlagt ved intensivavdelingen.

Videre er nå kun 42 medarbeidere i koronarelatert fravær eller karantene, av totalt ca 4000 medarbeidere.

Det er 315 personer innlagt med koronasykdom på norske sykehus, en nedgang på tre personer fra torsdag. 96 av de innlagte ligger i respirator.

Det er totalt 42 innleggelser i Helse vest, viser dagstallene fra Helsedirektoratet.

Antall pasienter som behandles i respirator er uforandret fra torsdag – 96. Blant dem på respirator er 13 i Helse vest.

Det var ved midnatt registrert 5.209 personer med koronasmitte i Norge, en oppgang på 274 på ett døgn, ifølge tall fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS).

54 personer er døde som følge av koronasykdom, ifølge VGs oversikt.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 03.04.2020 14:28:26

Kompetansepakke til permitterte og arbeidsledige

Både Virke og LO gir tommel opp for regjeringens nye tiltakspakke for å bygge kompetanse hos arbeidstakere som går ledige.

Arbeidsliv: Regjeringen kunngjorde fredag at 190 millioner kroner skal brukes på ulike tiltak for å få permitterte og arbeidsledige bedre rustet for arbeidslivet når koronakrisen er over.

– Vi oppretter nå flere skreddersydde utdanninger og opplæringstilbud for kriserammede næringer og deres ansatte, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).

Pengene går til bransjeprogrammer (100 millioner), nettbasert opplæring (50), opplæring av ufaglærte (20) og til universiteter og høyskoler for å gi plass til flere på eksisterende utdanninger (20).

– Dette er noe Virke har etterlyst lenge. Handelen er i stor endring og mister arbeidsplasser hver eneste dag. Koronakrisen har eskalert situasjonen og gjort det mye mer dramatisk enn vi kunne forestille oss, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke.

– Det er sårt behov for påfyll av kompetanse, sier han, men påpeker samtidig at dette må skje på bransjens premisser for å være relevant.

Også LO er fornøyd med pakken.

– Dette ser svært bra ut og er helt i tråd med innspill som er kommet fra LO. Å satse på videreutvikling og igangsetting av nye bransjeprogram og på styrking av grunnleggende ferdigheter og fagopplæring er noe av det viktigste vi kan gjøre i situasjonen vi står oppe i, sier LO-sekretær Trude Tinnlund.

– Arbeiderpartiet er glad for at vi i Stortinget sikret midler til en kompetansepakke, og at regjeringen raskt får en ordning på plass. Målet vårt er å sette disse pengene raskt i arbeid slik at arbeidsledige kan bruke tiden som ledig til å stille sterkere på arbeidsmarkedet, sier utdanningspolitisk talsperson Torstein Tvedt Solberg til NTB.

Over 412.000 personer er nå registrert som helt eller delvis arbeidssøkende, viser ferske tall fra Nav.

– Regelverket må ikke stå i veien for at permitterte faktisk får mulighet til å ta disse kursene. Stadig flere høyt utdannede permitteres, og vi forventer at regjeringen sørger for at permitterte og oppsagte nå kan ta utdanning som gir studiepoeng uten å miste dagpengene sine, sier leder Kari Sollien.

I Virke er det glede over nyheten.

Ap påpeker på sin side at det var deres verk at det ble laget en kompetansepakke.

Også Akademikerne mener det er mye bra i pakken, men er samtidig bekymret for at dagpengereglene skal hindre permitterte med høy utdanning i å benytte seg av tilbudet

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 03.04.2020 14:17:45

Boligprisene ned 1,4 prosent

Omsetningen i boligmarkedet har falt markant som følge av koronaviruset. I mars gikk boligprisene ned med 1,4 prosent.

Fritid: Boligprisfallet er det samme når tallene korrigeres for sesongvariasjoner, viser statistikk fra Eiendom Norge.

– Dette er en svak prisutvikling til mars å være og må helt klart ses i sammenheng med koronautbruddet. Hvis vi ser på trenden i markedet, så synker prisene i mars etter to måneders vekst i 2020, sa administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge da han la fram tallene fredag.

Boligprisene er nå 1,5 prosent høyere enn for et år siden, men Eiendom Norge venter at tolvmånedersveksten vil bli lavere i månedene som kommer.

Det ble solgt 14,6 prosent færre boliger i mars i år enn i samme måned i fjor, og reduksjonen i antall boliger som ble lagt ut for salg, var nesten like stort, nærmere bestemt 14,4 prosent.

Lauridsen avdramatiserer situasjonen.

– Det er godt å se at vi har et boligmarked som fungerer til tross for at vi har veldig strenge smitteverntiltak. Det er ikke alle land forunt, sa han på fredagens pressekonferanse.

Eiendom Norge-sjefen viste til Storbritannia som eksempel på et land som har opplevd en kraftigere stans.

– I Norge har vi heldigvis klart å få dette til å fungere til tross for at vi er i en veldig spesiell situasjon.

– Boligmarkedet og kredittmarkedet fungerer mye bedre enn man kunne frykte i en tid med mange permitterte og stor usikkerhet, sier Geving.

Han tror tilstanden med redusert omsetning vil vedvare så lenge de drastiske tiltakene for å slå ned koronaviruset er i kraft.

Heller ikke prisfallet overrasker henne.

– Det er ikke et prisras, sier Haugland til NTB.

Flere faktorer trekker ned framover, som utsikter til svak lønnsvekst og høy inflasjon, samtidig som mange står uten arbeid. Men de som fortsatt har jobb, får også lavere rente, påpeker Haugland.

Hun tror neppe april vil se noe bedre ut, men tror omsetningen kan ta seg noe opp igjen når regjeringen etter hvert begynner å slippe opp på tiltakene.

Mens selve prisfallet er moderat, er fallet i omsetning mer markant.

Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, mener det ikke er så bekymringsfullt med en noe svakere prisutvikling så lenge hjulene går rundt.

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, mener det bare er naturlig at omsetningen nå er lavere.

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 03.04.2020 14:02:47

Nei til påskeåpne butikker

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) mener butikkansatte har gjort seg fortjent til en pust i bakken i påsken.

Fritid: KrF-lederen gjør det nå klart at regjeringen ikke kommer til å tillate noen generell åpning av dagligvarebutikker på fridagene i påsken. En slik åpning er det rett og slett ikke noe behov for, mener Ropstad.

I stedet vil han sikre at de ansatte får ta ferie.

– Ansatte i varehandelen har gjort en fantastisk innsats. De har iverksatt smitteverntiltak. De har gått på jobb selv om risikoen for smitte for dem er relativt stor. Og mange av dem har jobbet ekstremt mye de siste ukene, sier Ropstad til NTB.

Dagligvarebransjen har vært bekymret for trengsel i butikkene før skjærtorsdag. Ropstad er for sin del overbevist om at det skal gå greit så lenge kundene tar hensyn.

– Jeg tror alle er klar over situasjonen og kommer til å planlegge påskehandelen enda bedre i år.

Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sa denne uka til Børsen at han syns det er en god idé å holde åpent i påsken, og at han vil vurdere å søke Fylkesmannen om tillatelse om dette.

Men Fylkesmannen kan kun gi dispensasjon etter individuell søknad, understreker Ropstad.

– Fylkesmannen kan ikke gi generell adgang til søndagsåpne butikker i Oslo. Det er det ikke hjemmel for i loven, sier han.

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 03.04.2020 13:02:39

Semi utenfor veien

En semitrailer havnet utenfor veien på E39 nord for Førde i Sveio tidligere i dag. Det blir bilberging fra klokken 12.30 med redusert fremkommelighet.

Trafikk: Semitraileren skal stå på alle hjulene og ingen personer skal være skadet.

– Kjøretøyet har havnet utenfor veien og må ha hjelp til å komme seg videre, opplyser de fra Haugaland Bilberging ved 12-tiden.

De gjør regning med å starte bergingsarbeidet ved 12.30-tiden.

– Det er vanskelig å spå hvor lang tid dette vil ta, opplyser bilbergerne til Radio Haugaland.

Det vil bli redusert fremkommelighet med ett kjørefelt stengt under bergingsoppdraget.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 03.04.2020 12:22:20

35.000 registrerte arbeidssøkere i Rogaland

Nær 35.000 personer er ved utgangen av mars måned registrerte som arbeidssøkere i Rogaland. Det er 9,9 % av arbeidsstyrken. Nesten 11 % er ledige i Haugesund og 7,6 % Sunnhordland.

Arbeidsledighet: I tillegg er 8761 personer registrert som delvis uten arbeid. Dette utgjør 3,5 prosent av arbeidsstyrken, og er 6454 flere enn februar i år.

Over 2.000 ledige i Haugesund

I Nord-Rogaland er det registrert 5.005 helt ledige arbeidssøkere. 1.907 personer er registrert delvis sysselsatte.

2.105 personer er registrert helt ledige i Haugesund. Det er nesten 11 prosent. I Karmøy og Tysvær er ledigheten på rundt 8,5 prosent.

– Siden forrige publisering av arbeidsledighetstall tirsdag 23. mars, ser vi at delen av arbeidsledige er stabil, mens det er flere delvis arbeidsløse. Det kommer av at noen av de som registrerte seg i starten av koronapandemien har meldt på meldekortet sitt at de jobber litt, forklarer Merethe P. Haftorsen, direktør i Nav Rogaland i en pressemelding.

Totalt er det registrert 34.724 arbeidssøkere i Rogaland.

I Norge er 300.634 personer registrert som helt uten arbeid.

På landsbasis er arbeidsledigheten på 10,7 prosent. Rogaland er dermed 0,8 prosent under landsgjennomsnittet.

Den kraftige økningen i arbeidsledigetne startet i uke 11, ifølge Nav. Den samme uken regjeringen stengte skoler og kom med strenge koronatiltak.

– Majoriteten av arbeidssøkerne er permitterte, og de skal i utgangspunktet tilbake til jobben sin. For mange bedrifter er det en uavklart situasjon. På grunn av koronasituasjonen og de ulike tiltakene styresmaktene har satt i verk, er det en del virksomheter som har lavere aktivitet og derfor bare har delvis permittert de ansatte. Derfor ser vi også en stor økning i delvis arbeidsløse personer, fordi mange får jobbe litt hos arbeidsgiveren sin, sier Haftorsen.

Arbeidsledigheten i region Sunnhordland var i mars på til sammen 7,6 prosent av arbeidsstyrken.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 03.04.2020 12:12:33

– Viktig for bedriftene å benytte krisepakkene

- For å unngå unødige konkurser og tap er det nå viktig for bedriftsledere å benytte seg av de krisepakkene regjeringen tilbyr. Det sier næringsjef Per Velde i Karmøy kommune.

Krisepakker: Regjeringen blar opp for å hjelpe koronarammede bedrifter i nød. En helautomatisert ordning skal sørge for rask og effektiv utbetaling til bedriftene.

Den legger opp til at bedrifter må ha opplevd et fall i omsetningen på 30 prosent eller mer per måned fra og med april for å komme med i ordningen. For mars settes kravet til 20 prosents fall.

Regjeringen håper bedrifter kan søke hjelp allerede i uken etter påske.

Næringssjef Per Velde i Karmøy, er glad for tiltaket.

– Nå er det avgjørende at næringslivet følger med og oppfatter hva disse pakkene inneholder og søker på disse for å få dekket mest mulig av tapene sine i forbindelse med krisen, sier Velde til Radio Haugaland.

Hør intervjuet på vår Podcast

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 03.04.2020 08:17:21

Legekontor må gå til permitteringer

Mange legekontor har hatt en halvering i antallet pasienter de siste par ukene. Nå må mange legekontor gå til permitteringer.

Koronakrise: Mange dropper fastlegen under koronakrisen. Det fører til at flere legekontor nå må gå til permitteringer.

Legene merker en tydelig nedgang i antallet pasienter, som antakelig blir hjemme fordi de er redde for å bli smittet av koronavirus eller ikke vil være til bry, melder Haugesunds avis.

De fleste fastleger opplever mindre enn 50 prosent av den vanlige pasientkontakten for øyeblikket, skriver avisa.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 03.04.2020 07:18:19

Har redusert analyse av tester fra 500 til 200 per dag

Stavanger universitetssjukehus skulle få en maskin for å analysere langt flere koronatester, men nå vet de ikke om den kommer. Kapasiteten er kraftig redusert.

Medisin og helse: – I dag klarer vi 200 tester om dagen. Vi har reagenser (stoffer brukt til kjemisk påvisning av andre stoffer, red.anm.) til å klare dette i 18 dager til. Det er vårt estimat, sa leder for klinikk for medisinsk teknologi og informatikk, Hans Tore Frydnes torsdag, ifølge Stavanger Aftenblad.

Ifølge ham er 200 tester per dag proporsjonalt med analysebehovet per nå i regionen, men tidligere lå kapasiteten på analyse av 500 tester daglig.

31. mars og 1. april ble det ingen nye smittede registrert i Stavanger kommune, og i samme periode ble det tatt 50-60 korona-tester i Stavanger.

For en uke siden ble det opplyst at Stavanger universitetssjukehus (SUS) hadde fått tildelt en Cobas 6800-testmaskin, som kan gjøre opptil 1.000 analyser per døgn, men at det var usikkert når den kommer. Nå er usikkerheten tilsynelatende større.

– For noen uker siden var vi optimistiske og trodde vi skulle bli tildelt en Cobas-maskin. Det er dessverre ikke tilfellet i dag, sa Frydnes torsdag.

Målet er en testkapasitet på 800–900 prøver daglig i månedsskiftet mai-juni. For å komme dit samarbeider SUS blant annet med NTNU, der de har utviklet egne tester.

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 03.04.2020 06:02:34

Trump sparker generalinspektøren for etterretning

President Donald Trump har sparket generalinspektøren for etterretningstjenestene som spilte en rolle i riksrettssaken mot ham.

Politikk: I et brev til Senatets etterretningskomité skrev Trump at han har mistet tilliten til Michael Atkinson, den uavhengige generalinspektøren for hele den amerikanske etterretningstjenestens mange etater.

Det var Atkinson som gjennomgikk og sendte videre til Kongressen det første varselet i august i fjor om Trumps samtale med Ukrainas president, der han presset ham til å innlede gransking av Joe Biden og sønnen hans.

Varselet ble grunnlaget for riksrettssaken som Demokratene satte i gang mot Trump, der han var anklaget for maktmisbruk og for å ha forsøkt å undergrave etterforskningen.

Etter at Trump ble frikjent ved hjelp av nesten alle de republikanske senatorene, innledet han en kampanje for å fjerne en rekke tjenestemenn i Det hvite hus, utenriksdepartementet og Pentagon som samarbeidet under Kongressens etterforskning.

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 04.04.2020 09:17:55

Selger smågodt i løsvekt til påske

Kommunelege Jostein Helgeland i Haugesund er sjokkert over at Mattilsynet nå vil tillate salg av smågodt i løsvekt til påske.

Koronakrise: Kommuneoverlege i Haugesund, Jostein Helgeland, frykter ifølge TV2 at det kan føre til at flere blir smittet av koronaviruset.

– Jeg tror Mattilsynet tar feil. Vi vurderer det slik at løssalget av smågodt er en aktuell smitterisiko, sier Helgeland til kanalen.

Flere kommuner har av smittehensyn valgt å innføre forbud mot salg av smågodt. Mattilsynet mener på sin side, at smågodtsalget er trygt.

– Smitte via matvarer uten emballasje er lite sannsynlig, siden koronaviruset først og fremst smitter gjennom luftveiene ved kontakt med en smittet person, sier matdirektør i Mattilsynet, Karina Kaupang til kanalen.

Kommunelegen i Haugesund mener Mattilsynet tar feil.

– Det er vanskelig å bevise at smitten sprer seg via matvarene, men det er også vanskelig å motbevise. Tenk om noen med smitte på hendene tar på smågodtet, og at noen andre deretter kjøper smågodtet og spiser det, sier han.

Det er forby mot salg av smågodt i Haugesund og kommunen har ingen planer om å endre på dette.

«Det er ikke tillatt å selge smågodt, nøtter eller andre ikke-emballerte varer som brødvarer i skuffer, kaker eller andre varer uten emballasje», lyder lovforskriften.

Forsker: – Delvis enig

– Det er for enkelt å si at viruset ikke pleier å overføres via overflaten av smågodtet, men samtidig så skal man jo ikke ta på matvarene med hendene, sier immunologi-forsker Gunnveig Grødeland Grødeland til TV2.

Avslutningsvis sier immunologen til kanalen at smitterisikoen i butikken vil være liten, dersom man tar håndhygiene på alvor.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 04.04.2020 09:04:04

Anbefaler ikke massesøksmål etter avlyst russetreff

Advokaten som representerer russ som har billett til det avlyste treffet i Kongeparken, mener de kan kreve penger for utstederne av betalingskortet de brukte.

Økonomi og næringsliv: Advokat Svein Kjetil Lode Svendsen opplyste først ifølge NRK at 500 russ stilte seg bak et krav om tilbakebetaling, noe som var nok til at det kunne settes i gang en rettslig prosess.

Men ifølge Stavanger Aftenblad mener nå advokaten at så godt som alle kan kreve pengene sine tilbake via kreditt- eller betalingskortet billetten ble kjøpt med.

– Å reise et søksmål krever penger, mye organisering og tar tid. Dessuten skal man ikke belaste rettsapparatet unødvendig selv i de tilfeller man mener å ha retten på sin side. Det er det bare advokatene som tjener på, sier advokaten.

Etter finansavtaleloven kan en forbruker holde kredittkortselskap ansvarlig for manglende levering fra arrangørens side, og dette praktiseres også av mange banker ved bruk av debetkort, skriver Aftenbladet.

Landstreff Stavanger har blitt arrangert 33 ganger, men er i år avlyst på grunn av koronasituasjonen.

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 04.04.2020 08:48:11

Voldshendelse i natt

En mann i slutten av tenårene ble utsatt for vold fra en mann i 40-årene i Haugesund i natt.

Voldshendelse: Det var på Bleikemyr i Haugesund at det ble meldt om en voldshendelse i natt.

– Det var snakk om slag og sparket. De to involverte er naboer, opplyser vaktsjef Tommy Eika på Haugesund politistasjon til Haugesunds avis.

Den ene mannen er i tenårene, og den andre er i slutten av 40-årene. Det var den eldste som gikk løs på den yngste, men det er ikke snakk om alvorlige skadet.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 04.04.2020 07:36:18

Kommunen strømmer underholdning

Karmøy kommune strømmer lørdag kveld et arrangement fra Åkrehamn direkte på Facebook.

Koronakrise: Lørdag kveld, fra 18 til 20, presenterer Karmøy kommune et show fra Karmøy kulturhus på Åkra.

Men der kan jo ingen publikummere komme. Hva gjør sektor kultur da? Jo, da «streames» programmet ut til de tusen hjem på Facebook, skriver kommunen på sine nettsider.

Alle som har tilgang til Facebook vil da kunne se det. Strømmen gjøres også tilgjengelig på kommunens nettside.

Lørdag kveld kan du se og høre artistene bli tatt imot på scena av ordfører Jarle Nilsen.

De som opptrer er: Ole Morten Velde med familie, Leah Anita Risløv, Kirsten Jørgensen og Tom Kerr, Anne Marith Sandhåland, Hugo Sørbø, Aleksander Hauge og Rags&Feathers.

Det bør med andre ord kunne bli et par både trivelige og varierte timer i en situasjon der det ikke er lett for artister å komme «ut til folk», skriver kommunen.

Tidspunktet er klokka 18.00.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 04.04.2020 07:06:33

Foreslår 19.000 i borgerlønn til alle

Økonominettverket BIEN Norge mener alle norske borgere mellom 18 og 67 år skal få utbetalt 19.000 kroner i måneden under koronakrisen.

Sosiale forhold: De forklarer beløpet med at den «representerer fattigdomsgrensen ut fra OECDs beregninger, som er 50 prosent av medianinntekten», skriver Dagsavisen.

OCED er Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling.

Forslaget gjelder ikke arbeidsledige som allerede får mer enn 19.000 kroner i dagpenger, men alle andre «som har mindre inntekt uavhengig av tilknytning til arbeidslivet» skal få hele beløpet.

– Pengene henter vi fra krisepakken som synes å vokse for hver dag som går. Det kan selvsagt se ut som om vi kaster rundt oss med penger, men da skal en huske at et overveldende flertall vil få dagpengeutbetalinger som er mye større enn dette, sier direktør Kjell Magne Fagerbakke til avisa.

BIEN er del av det globale nettverket Basic Income Earth Network.

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 04.04.2020 06:17:45

Koronasmittede med demens kan bli sperret inne på rommet

Smittevernloven åpner for at koronasmittede som har demens og derfor ikke klarer å følge retningslinjer, kan låses inne på rommet sitt.

Sosiale forhold: Blant dem som nå bruker tvang, er Skedsmotun bo- og behandlingssenter. Gjennom kommunelegen rapporterte de om en dement beboer som «mangler evne til å la seg korrigere av pålegg om begrensing i bevegelse i og utenfor institusjonen».

Løsningen ble derfor å isolere den koronasyke personen på eget rom av hensyn til smittefare.

På grunn av slike situasjoner har Helsedirektoratet derfor gitt fullmakt til bruk av tvang når det gjelder personer som ikke kan eller vil følge smittevernregler knyttet til hygiene.

Reglene gjelder spesielt personer med demens eller utviklingshemning i sykehjem, omsorgsboliger og bofellesskap, skiver Aftenposten.

Før det skal brukes tvang, skal frivillighet brukes.

Ifølge Aftenposten har 80 prosent av beboerne på norske sykehjem demens.

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 04.04.2020 05:02:47

Flere tusen operasjoner utsatt

Flere tusen operasjoner og konsultasjoner er satt på vent i Norge som følge av koronaepidemien.

Medisin og helse: Det viser tall som NRK har hentet inn fra noen av de største sykehusene i landet. Blant dem er Sørlandet sykehus som ved sine tre avdelinger i Kristiansand, Arendal og Flekkefjord har måttet utsette 560 operasjoner og hele 10.800 polikliniske behandlinger.

Ved Stavanger Universitetssykehus er 300 operasjoner og 11.500 konsultasjoner utsatt, mens ved Universitetssykehuset i Nord-Norge er tallene henholdsvis 600 og 9.000.

Oslo universitetssykehus hadde 600 utsatte operasjoner og 9.000 utsatte konsultasjoner bare i uke 12.

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet sier til NRK at sykehusene gjør dette for å prioritere dem som behøver det mest.

– Det er ikke slik at noen skal få hjelp og andre ikke, men noen må vente litt lenger enn andre på behandling. Sykehusene må nå prioritere dem som er alvorligst syke, sier Erlandsen.

Sykehusene har også opplevd at færre pasienter ber om øyeblikkelig hjelp, blant annet ved Sørlandet sykehus hvor nedgangen har vært på 30 prosent de siste to ukene.

Ledelsen frykter at folk er redd for smitte eller å overbelaste sykehuset, men sier at de ikke trenger å bekymre seg for dette.

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 04.04.2020 00:47:28

Mann skutt av politiet

En mann i 50-årene ble skutt av politiet etter at han løsnet skudd mot en politipatrulje fredag kveld.

Skuddrama: Politiet fikk ved 19.30 fredag kveld melding om at det var avfyrt skudd med våpen i luften utenfor en bolig på Dale utenfor Sandnes.

Politiet var kjapt på stedet.

– Da politiet ankom stedet løsnet en mann i 50-årene skudd mot politiet. Politiet løsnet deretter skudd mot mannen, og traff ham, sier Åshild Ravndal, jourhavende jurist i Sør-Vest politidistrikt.

Politiet er i gang med å etterforske saken.

Det er for tidlig å gå i detaljer på hva som skal ha skjedd, sier Ravndal.

Mannen ble fraktet til Stavanger universitetssjukehus med skuddskader.

– Mannen i 50-årene er pågrepet. Politiet har kontroll på våpenet til mannen, og vi har ikke grunn til å tro at det er flere involverte personer, sier Ravndal.

Spesialenheten for politisaker er rutinemessig varslet.

(Kilde: Sør-Vest politidistrikt / pressemelding)

Twitter

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 04.04.2020 00:20:40

Oljeprisen fortsetter oppover etter Putin-uttalelse

Ett fat nordsjøolje omsettes for over 34 dollar etter at Russlands president sa seg klar til samarbeid med Saudi-Arabia og USA om å kutte oljeproduksjonen.

Økonomi og næringsliv: Prisen på et fat nordsjøolje var nede i 22 dollar fatet mandag, men steg torsdag over 30 dollar igjen da USAs president Donald Trump antydet at en avtale om produksjonskutt var på trappene mellom russerne og saudiaraberne.

Fredag fulgte president Vladimir Putin opp og sa at Russland er klar til å forhandle med oljekartellet Opec. Oljeprisen stupte da Russland i mars brøt ut av et tidligere samarbeid om produksjonskutt, og Saudi-Arabia svarte med å gå til priskrig.

– Vi er også klare for samarbeid med USA om saken, sier Putin ifølge en uttalelse publisert av presidentens kontor fredag.

Opec-landene med Saudi-Arabia i spissen har invitert energiministrene Russland og andre oljeproduserende land med på et videomøte mandag, for å diskutere tiltak for «å stabilisere markedet».

– Jeg mener det er nødvendig med en samlet innsats for å balansere markedene og redusere produksjonen, sier Putin.

Han tror at et globalt produksjonskutt på rundt 10 millioner fat daglig er gjennomførbart.

Oljeprisen var ved årsskiftet oppe i 68 dollar, men har falt kraftig også som følge av en kraftig nedgang i etterspørselen under koronapandemien.

Fredag var det store svingninger før prisen stabiliserte seg på rundt 32 dollar fatet. Siden Putins uttalelse har prisen økt med ytterligere 2 dollar.

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 03.04.2020 22:18:47

Fortsatt åtte innlagt

Det er fortsatt åtte pasienter innlagt ved sykehusene i Helse Fonna, sju på Haugesund sykehus og én på Stord sykehus.

Koronakrise: To av pasientene ved Haugesund sykehus er fortsatt også innlagt ved intensivavdelingen.

Videre er nå kun 42 medarbeidere i koronarelatert fravær eller karantene, av totalt ca 4000 medarbeidere.

Det er 315 personer innlagt med koronasykdom på norske sykehus, en nedgang på tre personer fra torsdag. 96 av de innlagte ligger i respirator.

Det er totalt 42 innleggelser i Helse vest, viser dagstallene fra Helsedirektoratet.

Antall pasienter som behandles i respirator er uforandret fra torsdag – 96. Blant dem på respirator er 13 i Helse vest.

Det var ved midnatt registrert 5.209 personer med koronasmitte i Norge, en oppgang på 274 på ett døgn, ifølge tall fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS).

54 personer er døde som følge av koronasykdom, ifølge VGs oversikt.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 03.04.2020 14:28:26

Kompetansepakke til permitterte og arbeidsledige

Både Virke og LO gir tommel opp for regjeringens nye tiltakspakke for å bygge kompetanse hos arbeidstakere som går ledige.

Arbeidsliv: Regjeringen kunngjorde fredag at 190 millioner kroner skal brukes på ulike tiltak for å få permitterte og arbeidsledige bedre rustet for arbeidslivet når koronakrisen er over.

– Vi oppretter nå flere skreddersydde utdanninger og opplæringstilbud for kriserammede næringer og deres ansatte, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).

Pengene går til bransjeprogrammer (100 millioner), nettbasert opplæring (50), opplæring av ufaglærte (20) og til universiteter og høyskoler for å gi plass til flere på eksisterende utdanninger (20).

– Dette er noe Virke har etterlyst lenge. Handelen er i stor endring og mister arbeidsplasser hver eneste dag. Koronakrisen har eskalert situasjonen og gjort det mye mer dramatisk enn vi kunne forestille oss, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke.

– Det er sårt behov for påfyll av kompetanse, sier han, men påpeker samtidig at dette må skje på bransjens premisser for å være relevant.

Også LO er fornøyd med pakken.

– Dette ser svært bra ut og er helt i tråd med innspill som er kommet fra LO. Å satse på videreutvikling og igangsetting av nye bransjeprogram og på styrking av grunnleggende ferdigheter og fagopplæring er noe av det viktigste vi kan gjøre i situasjonen vi står oppe i, sier LO-sekretær Trude Tinnlund.

– Arbeiderpartiet er glad for at vi i Stortinget sikret midler til en kompetansepakke, og at regjeringen raskt får en ordning på plass. Målet vårt er å sette disse pengene raskt i arbeid slik at arbeidsledige kan bruke tiden som ledig til å stille sterkere på arbeidsmarkedet, sier utdanningspolitisk talsperson Torstein Tvedt Solberg til NTB.

Over 412.000 personer er nå registrert som helt eller delvis arbeidssøkende, viser ferske tall fra Nav.

– Regelverket må ikke stå i veien for at permitterte faktisk får mulighet til å ta disse kursene. Stadig flere høyt utdannede permitteres, og vi forventer at regjeringen sørger for at permitterte og oppsagte nå kan ta utdanning som gir studiepoeng uten å miste dagpengene sine, sier leder Kari Sollien.

I Virke er det glede over nyheten.

Ap påpeker på sin side at det var deres verk at det ble laget en kompetansepakke.

Også Akademikerne mener det er mye bra i pakken, men er samtidig bekymret for at dagpengereglene skal hindre permitterte med høy utdanning i å benytte seg av tilbudet

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 03.04.2020 14:17:45

Boligprisene ned 1,4 prosent

Omsetningen i boligmarkedet har falt markant som følge av koronaviruset. I mars gikk boligprisene ned med 1,4 prosent.

Fritid: Boligprisfallet er det samme når tallene korrigeres for sesongvariasjoner, viser statistikk fra Eiendom Norge.

– Dette er en svak prisutvikling til mars å være og må helt klart ses i sammenheng med koronautbruddet. Hvis vi ser på trenden i markedet, så synker prisene i mars etter to måneders vekst i 2020, sa administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge da han la fram tallene fredag.

Boligprisene er nå 1,5 prosent høyere enn for et år siden, men Eiendom Norge venter at tolvmånedersveksten vil bli lavere i månedene som kommer.

Det ble solgt 14,6 prosent færre boliger i mars i år enn i samme måned i fjor, og reduksjonen i antall boliger som ble lagt ut for salg, var nesten like stort, nærmere bestemt 14,4 prosent.

Lauridsen avdramatiserer situasjonen.

– Det er godt å se at vi har et boligmarked som fungerer til tross for at vi har veldig strenge smitteverntiltak. Det er ikke alle land forunt, sa han på fredagens pressekonferanse.

Eiendom Norge-sjefen viste til Storbritannia som eksempel på et land som har opplevd en kraftigere stans.

– I Norge har vi heldigvis klart å få dette til å fungere til tross for at vi er i en veldig spesiell situasjon.

– Boligmarkedet og kredittmarkedet fungerer mye bedre enn man kunne frykte i en tid med mange permitterte og stor usikkerhet, sier Geving.

Han tror tilstanden med redusert omsetning vil vedvare så lenge de drastiske tiltakene for å slå ned koronaviruset er i kraft.

Heller ikke prisfallet overrasker henne.

– Det er ikke et prisras, sier Haugland til NTB.

Flere faktorer trekker ned framover, som utsikter til svak lønnsvekst og høy inflasjon, samtidig som mange står uten arbeid. Men de som fortsatt har jobb, får også lavere rente, påpeker Haugland.

Hun tror neppe april vil se noe bedre ut, men tror omsetningen kan ta seg noe opp igjen når regjeringen etter hvert begynner å slippe opp på tiltakene.

Mens selve prisfallet er moderat, er fallet i omsetning mer markant.

Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, mener det ikke er så bekymringsfullt med en noe svakere prisutvikling så lenge hjulene går rundt.

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, mener det bare er naturlig at omsetningen nå er lavere.

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 03.04.2020 14:02:47

Nei til påskeåpne butikker

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) mener butikkansatte har gjort seg fortjent til en pust i bakken i påsken.

Fritid: KrF-lederen gjør det nå klart at regjeringen ikke kommer til å tillate noen generell åpning av dagligvarebutikker på fridagene i påsken. En slik åpning er det rett og slett ikke noe behov for, mener Ropstad.

I stedet vil han sikre at de ansatte får ta ferie.

– Ansatte i varehandelen har gjort en fantastisk innsats. De har iverksatt smitteverntiltak. De har gått på jobb selv om risikoen for smitte for dem er relativt stor. Og mange av dem har jobbet ekstremt mye de siste ukene, sier Ropstad til NTB.

Dagligvarebransjen har vært bekymret for trengsel i butikkene før skjærtorsdag. Ropstad er for sin del overbevist om at det skal gå greit så lenge kundene tar hensyn.

– Jeg tror alle er klar over situasjonen og kommer til å planlegge påskehandelen enda bedre i år.

Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sa denne uka til Børsen at han syns det er en god idé å holde åpent i påsken, og at han vil vurdere å søke Fylkesmannen om tillatelse om dette.

Men Fylkesmannen kan kun gi dispensasjon etter individuell søknad, understreker Ropstad.

– Fylkesmannen kan ikke gi generell adgang til søndagsåpne butikker i Oslo. Det er det ikke hjemmel for i loven, sier han.

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 03.04.2020 13:02:39

Semi utenfor veien

En semitrailer havnet utenfor veien på E39 nord for Førde i Sveio tidligere i dag. Det blir bilberging fra klokken 12.30 med redusert fremkommelighet.

Trafikk: Semitraileren skal stå på alle hjulene og ingen personer skal være skadet.

– Kjøretøyet har havnet utenfor veien og må ha hjelp til å komme seg videre, opplyser de fra Haugaland Bilberging ved 12-tiden.

De gjør regning med å starte bergingsarbeidet ved 12.30-tiden.

– Det er vanskelig å spå hvor lang tid dette vil ta, opplyser bilbergerne til Radio Haugaland.

Det vil bli redusert fremkommelighet med ett kjørefelt stengt under bergingsoppdraget.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 03.04.2020 12:22:20

35.000 registrerte arbeidssøkere i Rogaland

Nær 35.000 personer er ved utgangen av mars måned registrerte som arbeidssøkere i Rogaland. Det er 9,9 % av arbeidsstyrken. Nesten 11 % er ledige i Haugesund og 7,6 % Sunnhordland.

Arbeidsledighet: I tillegg er 8761 personer registrert som delvis uten arbeid. Dette utgjør 3,5 prosent av arbeidsstyrken, og er 6454 flere enn februar i år.

Over 2.000 ledige i Haugesund

I Nord-Rogaland er det registrert 5.005 helt ledige arbeidssøkere. 1.907 personer er registrert delvis sysselsatte.

2.105 personer er registrert helt ledige i Haugesund. Det er nesten 11 prosent. I Karmøy og Tysvær er ledigheten på rundt 8,5 prosent.

– Siden forrige publisering av arbeidsledighetstall tirsdag 23. mars, ser vi at delen av arbeidsledige er stabil, mens det er flere delvis arbeidsløse. Det kommer av at noen av de som registrerte seg i starten av koronapandemien har meldt på meldekortet sitt at de jobber litt, forklarer Merethe P. Haftorsen, direktør i Nav Rogaland i en pressemelding.

Totalt er det registrert 34.724 arbeidssøkere i Rogaland.

I Norge er 300.634 personer registrert som helt uten arbeid.

På landsbasis er arbeidsledigheten på 10,7 prosent. Rogaland er dermed 0,8 prosent under landsgjennomsnittet.

Den kraftige økningen i arbeidsledigetne startet i uke 11, ifølge Nav. Den samme uken regjeringen stengte skoler og kom med strenge koronatiltak.

– Majoriteten av arbeidssøkerne er permitterte, og de skal i utgangspunktet tilbake til jobben sin. For mange bedrifter er det en uavklart situasjon. På grunn av koronasituasjonen og de ulike tiltakene styresmaktene har satt i verk, er det en del virksomheter som har lavere aktivitet og derfor bare har delvis permittert de ansatte. Derfor ser vi også en stor økning i delvis arbeidsløse personer, fordi mange får jobbe litt hos arbeidsgiveren sin, sier Haftorsen.

Arbeidsledigheten i region Sunnhordland var i mars på til sammen 7,6 prosent av arbeidsstyrken.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 03.04.2020 12:12:33

– Viktig for bedriftene å benytte krisepakkene

- For å unngå unødige konkurser og tap er det nå viktig for bedriftsledere å benytte seg av de krisepakkene regjeringen tilbyr. Det sier næringsjef Per Velde i Karmøy kommune.

Krisepakker: Regjeringen blar opp for å hjelpe koronarammede bedrifter i nød. En helautomatisert ordning skal sørge for rask og effektiv utbetaling til bedriftene.

Den legger opp til at bedrifter må ha opplevd et fall i omsetningen på 30 prosent eller mer per måned fra og med april for å komme med i ordningen. For mars settes kravet til 20 prosents fall.

Regjeringen håper bedrifter kan søke hjelp allerede i uken etter påske.

Næringssjef Per Velde i Karmøy, er glad for tiltaket.

– Nå er det avgjørende at næringslivet følger med og oppfatter hva disse pakkene inneholder og søker på disse for å få dekket mest mulig av tapene sine i forbindelse med krisen, sier Velde til Radio Haugaland.

Hør intervjuet på vår Podcast

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 03.04.2020 08:17:21

Legekontor må gå til permitteringer

Mange legekontor har hatt en halvering i antallet pasienter de siste par ukene. Nå må mange legekontor gå til permitteringer.

Koronakrise: Mange dropper fastlegen under koronakrisen. Det fører til at flere legekontor nå må gå til permitteringer.

Legene merker en tydelig nedgang i antallet pasienter, som antakelig blir hjemme fordi de er redde for å bli smittet av koronavirus eller ikke vil være til bry, melder Haugesunds avis.

De fleste fastleger opplever mindre enn 50 prosent av den vanlige pasientkontakten for øyeblikket, skriver avisa.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 03.04.2020 07:18:19