Eiking med heroisk bruddforsøk – fransk hjemmeseier i Tour of Jura
Odd Christian Eiking ga virkelig alt i jakten på en etterlengtet seier, men UTR-rytteren måtte til slutt se seg slått i Tour of Jura lørdag.Sport: Seieren gikk til slutt til franske Guillaume Martin fra FDJ, som vant foran landsmann Clément Berthet (AG2R). Eiking endte som nummer sju.
Veteranen må dermed fortsette jakten på sin første seier siden han gikk til topps på den tredje etappen av Arctic Race of Norway i 2019. Totalt står 30-åringen med tre triumfer i karrieren.
Nordmannen kom seg med i et lite brudd tidlig på etappen, og med bare to mil igjen til mål rykket Eiking fra Vismas Tim Rex.
To minutter bak jaktet hovedfeltet, som jevnt og trutt tok innpå nordmannen i tet. Eiking viste seg svært kjøresterk, men måtte til slutt kapitulere med to kilometer igjen til mål.
Stord-mannen gjorde før sesongen overgang fra Uno-X til UTR.
(©NTB)
Bil traff flere biler og et hushjørne på Tysnes
En bilfører mistet kontrollen på en parkeringsplass ved Våge senter lørdag ettermiddag.Trafikk: Politiet fikk klokken 12:13 melding om at en bil hadde kollidert med flere andre kjøretøy.
Ifølge operasjonsleder Terje Magnussen skal bilen først ha rygget inn i en annen bil, deretter truffet et hushjørne og til slutt to andre biler.
– Det er heldigvis ikke meldt om personskader, sier Magnussen.
Politiet har kontroll på føreren og følger opp saken videre. Hendelsen førte kun til materielle skader.
Snøsmeltingen tiltar i fjellet – Røde Kors advarer mot at snøbroer kan kollapse
Rask snøsmelting i påskefjellet gjør at elver åpner seg. Røde Kors sier skiløyper fort kan bli avskåret av en elv, og at man dermed må finne andre løypevalg.Natur og miljø: – Når elvene åpner seg kan det hende at ruten du vanligvis tar ikke lenger er mulig å gå. I verste fall kan det endre seg før du skal gå tilbake, sier Tommy Eriksen, fra Røde Kors Hjelpekorps.
Hjelpeorganisasjonen skriver i en pressemelding at det bare de siste dagene har vært flere hendelser med elver som åpner seg og snøbroer som kollapser, enten ved belastning eller på grunn av smelting.
Den raskt smeltende snøen kan påvirke Røde Kors’ mulighet til å nå raskt fram til fjellturister i nød.
– Ved uoppmerksomhet kan man lett å falle gjennom, og i verste fall ende opp i vannet.
Til tross for mye folk i fjellet i påsken melder Røde Kors om få ulykker.
– Til nå er det påsketuristene som har det travelt, og ikke vi i Røde Kors. Det er fint å se at mange koser seg ute i naturen, både i nærområdene og i fjellene, sier Eriksen.
(©NTB)
Påske er høytid for forgiftning av kjæledyr – de skal ikke ha blomster og sjokolade
Giftige planter og menneskemat bidro til 3269 forgiftninger av hund og 429 av katt i fjor. Minst en av fem forgiftninger hos hund skyldes sjokolade.Kuriosa og kjendiser: – Sjokolade viser seg å være en skikkelig høytidsforgiftning, om vi kan kalle det det. Jul og påske skiller seg ut, sier markedsdirektør Sasja Rygg i DyreID til NTB.
Etter forespørsel fra NTB har DyreID, som drives av Den norske veterinærforeningen, hentet ut forgiftningstall for hund og katt fra Pyramidion diagnoseregister. Helseregisteret mottok nærmere 1,5 millioner diagnoser fra nesten alle veterinærer i smådyrpraksis i Norge i 2024.
– Vi ser en liten økning i mottatte diagnoser sent på våren og i sommermånedene, sier Rygg.
I tillegg til nesten 3700 tilfeller av forgiftninger hos hund og katt, er det registrert nær 2200 tilfeller av flåttrelaterte diagnoser og 1330 hoggormbitt i 2024.
Den mest vanlige årsaken bak forgiftningene, 40 prosent hos hund og 47 prosent hos katt, er «uspesifisert».
Deretter er sjokoladeforgiftning nest vanligst for hund, med 21 prosent, etterfulgt av xylitol, som er kunstig søtning, med 8,6 prosent, mye brukt i sukkerfrie godsaker. Legemidler og rosiner følger rett bak.
For katt er det stueplanter, legemidler og andre planter som er de vanligste oppgitte årsakene.
Da kan de få i seg ulike vårblomster som kan være giftige, og rester av ugressmidler, sopp og mykotoksiner fra mugg.
– Når vi setter ut disse fine blomstene, tenker vi ikke på hvor morsomt det kan være for noen å grave dem opp og stikke av med dem, sier veterinær Marianne Muri Skarstein hos AniCura Dyreklinikk Majorstuen til NTB.
Symptomer kan være alt fra sikling, oppkast og diaré, til mer alvorlige tilstander.
Kjæledyr som har blitt forgiftet, kan ha symptomer som det kan være vanskelig å anslå alvorlighetsgraden av, som for eksempel sikling, apati, rastløshet, økt drikkelyst og sjangling.
Samtidig starter flåttsesongen for alvor, og hoggormen kommer ut for å nyte sola, også disse kan skade kjæledyrene. Statistikken over flåttdiagnoser i fjor viser at april og mars har flest tilfeller, mens hoggormbittene øker på fra april, med mai som toppmåned.
– Det er mye som er helt ufarlig, men noen forgiftninger kan være svært alvorlige uten behandling, og da er det viktig å få hjelp raskt, sier Skarstein.
I tillegg til at hunder ikke skal ha søtsaker som sjokolade, druer, rosiner eller xylitol, må man være ekstra forsiktig med blant annet løk/hvitløk, gjærdeig og noen typer nøtter.
Man bør også være forsiktig med å dele av typisk påskemat. Får de i seg bein fra lam eller fjærfe, kan det sette seg fast som fremmedlegemer i magesekk eller tarm og gi skader her. Fet mat kan gi ubehag som oppkast og diaré, og/eller bukspyttkjertelbetennelse.
Igjen advarer veterinæren mot å vente for å se om symptomene går over.
– Hvis hunden din for eksempel har fått i seg druer eller rosiner, kan det gi nyresvikt. Dette kan man unngå ved tidlig behandling, sier hun.
– Per nå kan du sjekke om hunden har blitt forgiftet, ved å søke opp ulike matvarer eller substanser, sier veterinæren.
Skulle det vise seg at hunden har spist noe giftig, kan man få kalkulert alvorlighetsgrad og få veiledning på om man bør kontakte veterinær, ved å legge inn dyrets vekt og mengden som er spist.
– Appen blir oppdatert jevnlig med nye forgiftninger, og snart kommer en oppdatering om vårens farer, sier Skarstein.
Når det gjelder hoggorm, lyder rådet å være varsom med steder ormen liker å ligge i sola. Ved bitt er det viktig å handle raskt og komme seg rett til veterinær. I tillegg til at man kan se bittstedet, kan hunden vise tegn til generell nedstemthet, slapphet, svimmelhet, akutt halting og smerter.
– I alvorlige tilfeller kan den gå i sjokk etter et hoggormbitt, sier Skarstein.
Med varmere vårvær tilbringer mange mer tid utendørs. Ekspertene minner om at nysgjerrige hunder og katter kan rote rundt i alt fra grøftekanter, blomsterbed, hageavfall og kompost.
Skarstein får mange telefoner fra dyreeiere som er usikre på om hunden har spist noe som kan gi forgiftning. Ofte handler det om menneskemat.
Skarstein og to kolleger har utviklet Feedo, en ny app som skal gjøre det enklere å vurdere alvorlighetsgraden når hunden har spist noe. Forgiftninger hos katt vil også komme fortløpende i appen.
Skarstein minner om at kjæledyrene beveger seg i en høyde der flåtten sitter og venter på et bytte. Hun anbefaler å høre med veterinæren om hvilket flåttmiddel som passer kjæledyret.
(©NTB)
Bil havnet i grøfta i Sveio – tre personer involvert
Lørdag morgen rykket politiet ut til et trafikkuhell på fylkesvei 47 ved Børkjeland i Sveio.Trafikk: Klokken 08:46 fikk de melding om at en bil hadde kjørt ut i grøfta. Ifølge politiet var det tre personer i bilen, og alle var oppegående etter hendelsen.
– Det er ikke meldt om trafikale utfordringer på stedet, opplyser operasjonsleder Dag Sverre Steinkopf.
Politiet er på stedet og håndterer situasjonen. Det er foreløpig ikke kjent hva som forårsaket utforkjøringen.
Matbutikker tjener godt på økte plastposepriser
Prisen på plastposene man får i butikker har de siste årene skutt i været. Forbrukerrådet mistenker at matbutikkene ser dette som en mulighet til å tjene penger.Økonomi og næringsliv: – Kunden tror jo det er på grunn av miljøkravene at prisen øker, ikke at butikken også skal øke sine inntekter, sier fagdirektør i Forbrukerrådet, Olav Kasland, til Nettavisen.
Han viser til at posene koster drøyt 6 kroner hos de fleste dagligvarekjedene. Der har avgiften til Handelens miljøfond steget til 4 kroner, men også butikkene tar seg bedre betalt for posene.
I 2018 tok butikkene 30 øre selv for plastposene, ifølge tall Nettavisen har hentet inn. Nå er denne summen oppe i 1 krone og 40 øre.
– Hvis det er slik at de også øker fortjenesten sin på posesalget, framstår dette som griskflasjon. Det er en uting, sier fagdirektøren til avisen.
Men dagligvarekjedene går ikke med på at de tjener mer grunnet prisøkningen.
– Vår innkjøpspris på plastposer har økt betraktelig. Det er en myte at dagligvareaktørene tjener masse penger på salg av plastposer, sier Coops kommunikasjonsdirektør Harald Kristiansen.
Det støttes av Kiwi og Rema som også peker på svinn og økte priser i deres uttalelser.
(©NTB)
Drømmevær avslutter påsken på Sør- og Vestlandet
Solrike dager og ingen nedbør er i vente for Sør- og Vestlandet også de neste dagene, ifølge Meteorologisk institutt.Drømmevær: Påskehelgen ser ut til å avsluttes med strålende sol, melder vakthavende meteorolog Emili Carin Rønning ifølge Aftenbladet.
– Det blir gode muligheter for en veldig fin avslutning på påsken, sier hun til avisa.
Solbarometeret viser opptil 22 timer med sol de neste to dagene, og det er ikke meldt om regn verken i helgen eller i begynnelsen av neste uke.
– Det kan bli litt vind, særlig langs kysten, men for det meste holder været seg pent, sier Rønning til avisa.
Så langt denne måneden har det ifølge avisa kun falt 8 millimeter nedbør på Sola, langt under aprilsnittet på 63 millimeter.
Kvinne reddet etter å ha gått seg vill i fjellet i Etne
En kvinne i 50-årene ble natt til lørdag reddet med helikopter etter å ha gått seg vill i fjellet i Etne.Redningsaksjon: Hun hadde vært ute på tur siden kl. 13 langfredag og var kald og våt da hun ringte politiet kl. 03:52.
Redningshelikopter ble sendt ut og fant henne kl. 05.22.
Hun ble fraktet til landingsplass og deretter til bilen sin, hvor hun fikk varme før hjemreisen.
Politiet roser både Hovedredningssentralen og frivillige for effektiv innsats.
Mistenkt ruskjøring i Karmsundgata – førerkort beslaglagt
En mann i slutten av 20-årene er mistenkes for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand i Karmsundgata i haugesund i natt.Trafikk: En politipatrulje stanset en bil i Karmsundgata ved 02:05-tiden natt til lørdag.
Føreren, en mann i slutten av 20-årene, mistenkes for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand.
Mannen ble kjørt til legevakten for blodprøvetaking, og førerkortet hans ble beslaglagt. Politiet har opprettet sak.
Bil kjørte inn i steinras på riksvei 13 ved Voss
Ingen kom til skade da en bil kjørte inn i et steinras over riksvei 13 Myrkdalsvegen ved Voss, like etter avkjøringen fra Vinje natt til lørdag.Ulykker og naturkatastrofer: Steinraset dekker veibanen, opplyser politiet.
– Vi ble varslet av bilisten som kjørte inn i raset. Han så ikke at det lå masse stein i veien og han ble stående der, forteller operasjonsleder Bjarte Rebnord i Vest politidistrikt til NTB like etter klokken 02 natt til lørdag.
Vegtrafikksentralen har varslet entreprenør som skal rydde veien som er stengt inntil videre. En politipatrulje er på stedet og de beskriver det som et mindre ras, ifølge operasjonslederen.
– Vi vet ikke sikkert når raset gikk. Dette er ikke en veldig trafikkert strekning nattetid, sier Rebnord.
(©NTB)
Dømt for å ha losset 150 kilo kokain – anker til Høyesterett
En mann som i Gulating lagmannsrett ble dømt til 13,5 års fengsel for å ha vært med på å losse 150 kilo kokain på Husnes i Sunnhordland for to år siden, anker nå dommen.Kriminalitet og rettsvesen: Mannen, kjent som «Mario», hevder han ble lokket til Norge for å gjøre håndverkerarbeid, og at han først i Oslo forsto at han var involvert i en narkotikaoperasjon, melder TV 2.
I alt fem albanere er dømt til over 60 års fengsel etter den omfattende smuglersaken, der kokainet kom til Norge festet under et lasteskip fra Brasil våren 2023 – den første såkalte «parasittsmuglingen» som er avslørt her i landet.
«Mario» mener flertallet i lagmannsretten ikke er blitt hørt. Ifølge hans forsvarer, Kai Inge Gavle, mente fem av de sju dommerne at han ikke visste at det dreide seg om narkotika da han dro fra Italia. Likevel fikk han samme straff som flere av de andre i saken.
– Min klient har ikke deltatt i planleggingen, og vi kjenner oss ikke igjen i straffen som er utmålt, sier Gavle.
Også mannen som kjørte bort kokainet i bil har anket. De andre i hentelaget ble dømt til mellom 13,5 og 15 års fengsel i lagmannsretten. Femtemann erkjente straffskyld og fikk 10 år og fire måneders fengsel i tingretten. En sjette mann var også involvert, men han døde i fengsel.
(©NTB)
Rekordår for produksjon av kunstsnø i norske skibakker
Etter en snøfattig vinter har mange skianlegg lite snø i år. Produksjonen av kunstsnø har vært rekordhøy.Religion og livssyn: – Vanligvis produserer vi snø fram til januar, og så ordner naturen resten. Men vi har så vidt meg bekjent aldri vært i den situasjonen at vi har måttet produsere snø i mars før, sier generalsekretær Camilla Sylling Claussen i Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner til NRK.
Claussen representerer 206 alpinanlegg over hele landet og sju av de største destinasjonsselskapene i Norge.
Hun sier årets situasjon er helt spesiell og at utfordrende vær kombinert med sen påske har skapt problemer mange steder. Flere skisentre i sør har måttet holde stengt denne påsken.
(©NTB)