Cirkus Merano gjør comeback – starter turneen på Karmøy
Etter ti års pause er Cirkus Merano tilbake på veien, og mandag legger de turen innom Karmøy for å starte sin etterlengtede comeback-turné.Underholdning: Dette blir en av de første mulighetene for publikum til å oppleve det tradisjonsrike sirkuset, som sist var på turné i 2014.
Cirkus Merano, som ble etablert i 1975, lover en blanding av klassisk sirkuskunst med klovner, sjonglører og luftakrobatikk, samt moderne innslag som et lasershow og et komisk hundenummer.
Etter oppstarten på Karmøy fortsetter sirkuset til Randaberg onsdag 23. juli, før de avslutter uken med forestillinger i Stavanger fredag, lørdag og søndag.
Turnéansvarlig Sindre Røstum opplyser at han gleder seg til å møte publikum og lover mange dristige og spennende innslag.
Klar for finalen i Sildikon Valley – studenter presenterer innovative løsninger
Fredag 25. juli inviteres publikum til den store avslutningen av Sildikon Valley 2025, sommerprogrammet hvor over 30 studenter har jobbet tett med sentrale bedrifter i regionen.Sildikon Valley: Arrangementet finner sted i Auditorium A på Høgskulen på Vestlandet i Haugesund, fra kl. 10:00 til 14:00.
I løpet av seks intensive uker har studentene utviklet løsninger på reelle utfordringer fra næringslivet på Haugalandet. Nå skal prosjektene presenteres for publikum, bedriftsrepresentanter og en fagjury, med kun fem minutter til rådighet per gruppe.
Fagjuryen består av Harald Lønning (CEO i Runwell), Solveig Vågen Røkenes (HR forretningspartner i iteam) og Nils Konrad Bua (ordfører i Haugesund kommune). Vinnere vil kåres i kategoriene beste samfunnsnyttige løsning, beste innovative løsning og publikumsprisen.
Sildikon Valley, i regi av Haugaland Vekst, gir studenter verdifull erfaring og innsikt i regionens næringsliv. Årets deltakende bedrifter inkluderer blant annet Aibel, AutoStore, DeepOcean, Gassco og flere kommuner. Studentene kommer både fra regionen og langveisfra.
Garasjebrann i Haugesund – spredningsfare til enebolig
Nødetatene rykket tirsdag kveld ut til Dubbersvegen i Haugesund etter melding om brann i en garasje.Brannmelding: Det brant kraftig i garasjen, som ligger tett inntil en enebolig. Beboerne i huset skal ha kommet seg trygt ut. Meldingen kom inn klokken 18:00.
Brannvesenet startet raskt slukkingsarbeidet og jobber med å forhindre at brannen sprer seg til boligen.
Klokken 18:35 meldte brannvesenet at de hadde kontroll på brannen.
Politiet har gjennomført vitneavhør på stedet og har opprettet sak.
Garasjebrann i Haugesund – Beboere i sikkerhet
Nødetatene rykket tirsdag kveld ut til en brann i en garasje i Dubbersvegen i Haugesund. Meldingen om brannen kom inn klokken 18:00.Boligbrann: Da brannmannskap og politi ankom stedet, ble det bekreftet at det brant i en garasje med en enebolig like ved.
Alle beboerne i huset skal ha kommet seg trygt ut.
Klokken 18:11 var slukkingsarbeidet i full gang. Ifølge operasjonsleder John Ask er hovedfokuset å hindre at brannen sprer seg til den nærliggende boligen.
Årsaken til brannen er foreløpig ikke kjent.
Død person funnet på Aibel-brakkerigg i Haugesund
Politiet har rykket ut med flere patruljer til Aibel på Risøy i Haugesund etter at en død person ble funnet på en brakkerigg tirsdag ettermiddag.Dødsfall: Meldingen kom inn til politiet rundt klokken 16:10, og patruljene var på stedet bare fem minutter senere.
Operasjonsleder John Ask opplyser at det foreløpig ikke er noe som tyder på at det har skjedd noe mistenkelig.
Politiet utfører imidlertid undersøkelser på stedet for å klarlegge omstendighetene rundt dødsfallet.
Vending om KBK-spiss – blir i klubben til september
Kristiansund har forlenget låneavtalen med Alioune Ndour (27) til september. Han skulle opprinnelig tilbake til belgiske Zulte Waregem nå.Sport: Det opplyser KBK på sine nettsider tirsdag.
Ndour har i alt spilt 26 kamper og scoret sju mål for KBK etter at han kom på lån i september i fjor. Han skulle egentlig returnere til Zulte Waregem etter kampen mot Sarpsborg sist helg.
Nå er han KBK-spiller fram til 8. september. Dermed får han med seg ytterligere fem seriekamper.
Senegalesiske Ndour flyttet til Norge for åtte år siden for spill i Florø. Deretter gikk ferden til Sogndal og Haugesund før han i 2022 ble solgt til Belgia. Der gjelder kontrakten til sommeren 2026.
(©NTB)
Vinmonopolet har solgt 42 millioner liter hittil i år
Vinmonopolet har solgt 42 millioner liter i første halvår av 2025. Omsetningen har gått ned med 4,1 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.Økonomi og næringsliv: – Årsaken til nedgangen skyldes en gradvis normalisering etter pandemiårene, sier Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet til NTB.
Han forklarer at en sterk økning i grensehandelen og at flere reiser til utlandet også kan ha påvirkning på salget.
– Vinmonopolets omsetning går normalt ned i perioder med vekst i grensehandel og taxfree-salg av alkohol, sier Lorentzen.
Lorentzen forklarer at rødvin fremdeles er den største kategorien og står for omtrent 40 prosent av alt de selger, selv om trenden går over mot mer lyse og lettere produkter.
– Årets salgsutvikling er i tråd med de siste års hovedtrend hvor drikker med et lavere sukker, kalori- og alkoholinnhold gradvis tar en større markedsandel, sier han.
– Selv om de fleste butikkene våre har en liten nedgang i omsetningen målt mot samme periode i fjor, så er det også et 40-talls butikker som har en liten vekst, sier han.
Butikkene med vekst ligger gjerne i turist- og hyttestrøk som Hovden, Lom, Lyngen, Stavern, Tysnes, Flå og Lødingen.
– Salg av alkoholfritt står for bare rundt 1,5 prosent av Vinmonopolets totale omsetning, men øker gradvis. Første halvår i år økte omsetningen av alkoholfritt med 9 prosent mot samme periode i fjor, sier Lorentzen.
Det er omsetningen av vin som har gått mest ned, og det er en større nedgang for rødvin enn for hvitvin, musserende og rosévin. Brennevin har også gått noe ned.
Størst omsetning er det i storbyene der det er flest mennesker, ifølge Lorentzen.
Til tross for nedgang i omsetningen, har særlig tre kategorier har hatt vekst over en lengre tid.
(©NTB)
95 druknet i fjor: 1 av 3 nordmenn er ikke svømmedyktige
Hver tredje nordmann regner seg ikke som svømmedyktig. I fjor økte antallet som druknet i Norge med 20 prosent.Svømming: – For å være svømmedyktig skal du blant annet kunne svømme 200 meter. Det er vanskelig nok for mange i et rolig basseng, men tenk hvor vrient det er hvis du er stresset, i kaldt vann med strøm og bølger, sier Helge Skjerven, rådgivende lege i Frende Forsikring.
Tallene om nordmenns vurdering av egne svømmeferdigheter kommer fram i en undersøkelse Norstat har gjort for Frende.
– Å være trygg i et varmt basseng er noe helt annet enn å plutselig havne i sjøen, med strøm, bølger og klær på kroppen. Det er et sunnhetstegn at folk innrømmer dårlige svømmeegenskaper, men det må også få konsekvenser for hvordan vi planlegger aktiviteter i og ved vann, sier fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet, Tanja Krangnes.
15 drukningsulykker så langt i år
Så langt i år har 15 personer omkommet som følge av drukning. 13 av disse var menn.
– Så langt ser det ut som drukningstallene går ned i år, men målet må være null. Nå går vi inn i høysesongen for bading og båtliv, og vi vet at da øker også antallet tragiske drukninger, sier Skjerven.
– Det ble innført en nasjonal nullvisjon i 2023, som gir oss en retning, men den må følges opp i praksis, sier Krangnes i Redningsselskapet.
– Det viktigste nå er å jobbe målrettet mot de som drukner oftest: menn i båt og eldre. Ikke minst må vi styrke svømmeopplæring og forebygging i kommunene. Mange barn går fortsatt ut av grunnskolen uten å være svømmedyktige, sier Krangnes.
Det handler om mer enn å kunne svømme
Redningsselskapet understreker at svømmeegenskaper handler om mer enn teknikk – det handler om å kunne vurdere risiko og mestre situasjoner.
– God vannkompetanse handler om å forstå risiko, mestre situasjoner i og ved vann, og ta gode valg som forebygger ulykker. Hvis du vet at du ikke er trygg i vannet – ta grep! Finn et svømmekurs. Øv deg i trygge omgivelser sammen med andre. Du er aldri for gammel til å lære, og det kan være det viktigste du gjør for egen sikkerhet, sier Krangnes.
– Mange voksne som sliter med å svømme i dag, lærte det aldri skikkelig som barn, sier Skjerven.
Mange drukningsulykker skjer også fra land. I fjor skjedde hele 31 av 95 drukninger etter fall fra land.
– I en kystnasjon som Norge er det svært viktig at alle har gode svømmeferdigheter og god vannkompetanse. Ulykker kan også skje i forbindelse med turgåing, uteliv og fiske, sier Tanja Krangnes.
Råd for en trygg sommer ved vannet
* Bad aldri alene
* Tenk deg om før du hopper
* Sjekk forholdene: strøm, temperatur og dybde
* Bruk redningsvest – og fest skrittstroppen når du er i båt
* Vær ærlig med deg selv om hva du faktisk mestrer
Hvis du vet at du ikke er trygg i vannet: ta grep! Finn et svømmekurs, og øv deg i trygge omgivelser sammen med andre
Kilde: Frende Forsikring/Redningsselskapet
Fritidsbåt drev rundt i fjorden i Fitjar – eier bes kontakte politiet
Politiet har mottatt melding om en Pioner Maxi med en 5 hk Mariner påhengsmotor som drev rundt i Hellandsfjorden på Fitjar tirsdag morgen.Fritidsbåt: Det antas at båten har slitt seg fra fortøyningen, og det mistenkes ikke andre scenarioer.
Politiet oppfordrer eieren av båten til å ta kontakt for å få informasjon om hvor den kan hentes.
Høyres forslag til kutt i formuesskatten koster 21 milliarder kroner
Høyre ønsker å kutte formuesskatten på aksjer og driftsmidler. Prislappen på det kommer på 21 milliarder kroner, viser nye beregninger.Politikk: Forslagene i kutt på arbeidende kapital får en prislapp på 21 milliarder kroner, ifølge beregninger fra Statistisk sentralbyrå på forespørsel av Finansdepartementet, skriver Dagens Næringsliv.
I dag får staten inn omtrent 34 milliarder kroner i formuesskatt.
Hver av landets aller rikeste kommer til å spare 7,1 millioner kroner, ifølge beregningene. Det gjelder dem med over 250 millioner kroner i formue, som er rundt tusen personer.
Høyre foreslår ikke å kutte formuesskatten på bankinnskudd og eiendom. Det reagerer Fremskrittspartiet på, som ønsker å avvikle hele formuesskatten.
– Det er ikke bærekraftig med en formuesskatt som bedriftseiere slipper å betale, og som kun pensjonister må betale. Det blir for umusikalsk. Jeg mener Høyre bør tenke seg om en gang til, sier Tor Mikkel Wara, førstekandidat for Frp i Oslo.
Han mener det heller må være mulig å kutte de resterende 15 milliarder kronene på utgiftssiden i statsbudsjettet.
(©NTB)
Full og utagerende mann i Kopervik innsatt i fyllearresten
En politipatrulje måtte like over klokken halv to natt til tirsdag rykke ut til en privatadresse i Kopervik.Orden: Der møtte de en mann i 40-årene som var både beruset og utagerende.
Mannen ble innsatt i fyllearresten for å sove av seg rusen.
Vaktsjef Andre Skram Hansen ved Haugesund politistasjon bekrefter hendelsen.
Slagsmål i Sauda – mann skadet, men ønsket ikke anmelde
Politiet rykket mandag kveld ut til Sauda etter melding om dårlig stemning mellom to menn.Slagsmål: Det viste seg at en mann i 40-årene og en mann i 30-årene hadde slåss.
Den yngre mannen var fornærmet og hadde fått en hevelse i pannen.
Til tross for skaden ønsket ikke den fornærmede mannen å anmelde forholdet der og da, ifølge vaktsjef Andre Skram Hansen ved Haugesund politistasjon.