Menu

Smittetrykk når nye høyder

Det er registrert 1 680 nye smittede bare på ytre Haugalandet (Haugesund, Karmøy, Tysvær), de siste to ukene. Fredag ble det registrert 24.958 nye smittede her i landet.

Koronapandemi: Fredag ble det registrert 24.958 koronasmittede i Norge. Det er 12.598 flere enn samme dag i forrige uke. De siste sju dagene er det i snitt registrert 14.328 koronasmittede per dag.

Fredag ble det imidlertid registreres et stort etterslep av smittetilfeller i flere kommuner.

Lørdag ble det registrert 13 337 nye smittede her i landet.

Høye tall også lokalt

Det er fortsatt Haugesund og Karmøy som har de høyeste tallene på Haugalandet. I Sunnhordland er det Stord som stikker seg ut.

Haugesund hadde 77 smittede fredag og 57 lørdag. Karmøy hadde hele 107 nye smittede fredag og 23 registrert lørdag.

Stord hadde 47 smittede tirsdag, men tallene har gått nedover siden da og lørdag var det registrert 16 nye smittede i kommunen.

De siste to ukene er det registrert 761 smittede i Haugesund og 777 i Karmøy. Tysvær har 142 og Vindafjord 55.

I Sunnhordland har Stord 260 registrerte smittede siste 2 uker, mens Bømlo har 137.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 23.01.2022 11:21:19

Regjeringen bekrefter bowling-situasjon

Bowling er en idrett. Det bekreftet regjeringen i sist uke. Det styrker saken til Sheiken bowling som ble ilagt 75.000 i foretaksbot for å holde åpent. Innehaver Sten Solberg ble satt i cellebil.

Bowlingsaken: Bowlinghaller er nå definert som idrettsanlegg på lik linje med treningssentre.

– Det er dette jeg har sagt helt siden 18. desember da politiet gikk til aksjon og stengte bowlinghallen. Det viser at jeg har hatt hundre prosent rett hele tiden, sier innehaveren til Haugesunds avis.

Men hos politiet i Haugesund vil de ikke droppe kravet om foretaksbot. De mener fortsatt at bowlingen ikke hadde mulighet til å holde åpent.

– Dette ender ikke noe i det hele tatt, sier politiadvokaten til avisa om forelegget Sheiken bowling og biljard fikk for brudd på koronaforskriften. Han viser til at de handlet ut fra gjeldende regler.

Det er fra 14. januar, i forbindelse med lettelser i nasjonale regler i covid-19-forskriften at presiseringen fremkommer.

Saken skal behandles i Haugaland og Sunnhordland tingrett i Haugesund 10. mars.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 23.01.2022 09:32:10

Slik ble natten

Til lege etter slagsmål, over 100 på privatfest, sovnet på busstopp, funnet overstadig på Bakarøy, slagsmål på kebabrestaurant og bilbrann på Stord. Dette er noen av sakene fra nattens politilogg.

Politiloggen: To menn satt i drukkenskapsarresten ved Haugesund politistasjon søndag morgen.

Til legevakten etter slagsmål

En person ble sendt til legevakten etter et slagsmål på en privat adresse i Haugesund sent lørdag ettermiddag. Det er snakk om to menn i alderen 28- og 49 år. Den eldste mannen hadde fått et kutt i ansiktet og ble kjørt til legevakten for behandling. De involverte ønsket ikke å anmelde forholdet, men politiet oppretter likevel sak på kroppsskade.

Sovnet på busstopp

En sterkt beruset mann sovnet på et busstopp i Karmsundgata i Haugesund ved 21.45-tiden lørdag kveld. Politipatruljen som fant mannen, fikk han med seg innom legevakten for en helsesjekk. Deretter ble han overnattingsgjest i drukkenskapsarresten.

Avsluttet fest med over 100 ungdommer

Ved 22-tiden fredag kveld ble det klaget på en høylytt fest på Torvastad. Ved politiets ankomst viste det seg å være smalet mer enn hundre unge og berusede mennesker. Situasjonen var såpass uoversiktlig at politiet valgte å avslutte festen.

Funnet overstadig på Bakarøy

Ved halv tolv-tiden fikk politiet melding om mann i 60-årene på Bakarøy som var overstadig beruset og ikke i stand til å ta vare på seg selv. En politipatrulje rykket ut for å bistå mannen. Han ble sendt hjemover i taxi.

Slagsmål på kebabrestaurant

Politiet ble sendt til en kebabrestaurant i sentrum av Haugesund like over midnatt. Ansatte kunne da melde om at det hadde vært en voldsepisode på toalettet. Flere patruljer var i området og var raskt på stedet. En mann i 20 års-alderen var den aktive part. Han hadde gått løs på en jevnaldrende mann. Fornærmede hadde fått et kutt i leppa. Etter at vitner hadde forklart seg på stedet, ble den utagerende mannen tatt med i arresten.

Bilbrann på Stord

Det ble meldt om bilbrann i Dåfjordvegen nord for Sagvåg på Stord ved 02-tiden i natt. Det er ikke meldt om personskade. Da politiet kom til stedet ved 02.07-tiden kom det fortsatt røyk fra bilen, men det var ingen åpne flammer og brannvesenet hadde kontroll.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 23.01.2022 06:41:15

159 kommuner sliter med bemanningen

Hele 159 kommuner melder at de sliter med bemanningen i pleie- og omsorgssektoren på grunn av koronasmitte og karantene.

Koronapandemi: Det kom fram i et nasjonalt pandemimøte denne uken, skriver VG.

– Vi prioriterer det som er viktigst, det kan være at vi må kutte noen av aktivitetstilbudene, omdisponere personalet, gå ned på tjenestekvalitet og bruke personalet til de helt grunnleggende helse- og omsorgstjenestene, sier direktør for helse- og velferd i Trondheim kommune, Wenche Dehli.

I Fredrikstad sier direktør for helse- og velferd, Janka Ekrem Holstad, at høyere fravær av ansatte har slått mer til nå enn tidligere i pandemien.

– Vi lønner studenter i praksis, og vi vurderer hvilke tjenester vi kan redusere uten at det går ut over kvaliteten, sier hun.

I nord kan sykefravær blant personell på buss, båt og ferger skape trøbbel, skriver avisen.

Sliter med rekruttering i Karmøy

Karmøy kommune har etterlyst ny kommunelege siden november i fjor. Så langt har ingen søkere meldte seg. Dette til tross for at fristen for å søker er utvidet flere ganger.

Generelt har det vist seg vanskelig også å rekruttere fastleger.

Ved Haugesund sykehus har de benyttet pensjonerte sykepleiere og studenter for å fylle opp vaktlistene.

(©NTB)/Radio Haugaland

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 23.01.2022 06:27:45

Pfizer ønsker årlig vaksine framfor påfylling

Pfizer jobber for å produsere en årlig vaksine mot koronavirus som skal erstatte hyppige oppfriskningsdoser.

Det sier legemiddelselskapets administrerende direktør Albert Bourla, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Pfizer/BioNtechs vaksine har vist seg å være effektiv mot alvorlig sykdom og død forårsaket av den smittsomme omikronvarianten. Den er derimot mindre effektiv i å hindre smitte.

I et intervju med den israelske kanalen N12 News, ble Bourla spurt om han ser for seg oppfriskningsdoser hver fjerde til femte måned også i fremtiden.

– Det vil ikke være et godt scenario. Det jeg håper er at vi vil ha en vaksine som du kan ta én gang i året. En gang i året – det er lettere å overbevise folk om å gjøre det. Det er lettere for folk å huske, sier han.

Israel tilbyr nå en fjerde vaksinedose til alle over 60 år, samt ansatte i helsesektoren, men en fjerde vaksinedose gir i liten grad økt beskyttelse mot omikronvarianten av koronaviruset, viser en israelsk studie.

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 23.01.2022 06:21:37

Bilbrann på Stord

Det ble meldt om bilbrann på Stord ved 02-tiden i natt. Det er ikke meldt om personskade.

Bilbrann: Bilbrannen ble meldt i Dåfjordvegen nord for Sagvåg.

– Alle nødetatene ble sendt til stedet, opplyser operasjonsleder ved Sør-Vest politidistrikt.

Da politiet kom til stedet ved 02.07-tiden kom det fortsatt røyk fra bilen, men det var ingen åpne flammer og brannvesenet hadde kontroll.

Twitter

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 23.01.2022 02:34:00

Strammer inn reglene for elsparkesykler

Etter høye skadetall og økt konflikt mellom sparkesykler og andre trafikanter skjerper regjeringen reglene for bruk av elsparkesykler på en rekke områder.

Elsparkesykkel: Promillegrense på 0,2, aldersgrense på 12 år og hjelmpåbud for alle under 15 år er blant de nye tiltakene regjeringen innfører, skriver Samferdselsdepartementet i en pressemelding lørdag kveld.

– De siste tre årene har i vi sett uakseptabelt høye skadetall og et stadig økende konfliktnivå mellom elsparkesykler og andre trafikanter. Slik kan det ikke fortsette. Vi må ivareta sikkerheten, tryggheten og fremkommeligheten til både brukere av slike kjøretøy og deres medtrafikanter. Derfor strammer vi inn reglene for bruk av elsparkesykler, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.

Det blir både promillegrense, aldersgrense og hjelmpåbud når regjeringen nå gjør innstramminger i reglene for bruk av elsparkesykler og andre små elektriske kjøretøy.

Promillegrense, aldersgrense og hjelmpåbud for barn

– Vi ser at de innstrammingene som er gjort så langt ikke er tilstrekkelige. Det vil vi gjøre noe med før årets sesong, og vi strammer inn reglene fra våren 2022, sier Nygård.

Dette blir endringene:

* Den alminnelige promillegrensen på 0,2 skal gjelde også for ruspåvirket kjøring med små elektriske kjøretøy.
* Små elektriske kjøretøy omklassifiseres fra «sykkel» til «motorvogn».
* Aldersgrense på minst 12 år.
* Påbud om bruk av hjelm for barn under 15 år.

Videre skal følgende forhold utredes og høres, og så langt mulig være avklart før reglene trer i kraft:

* Forslag om forbud mot bruk på fortau, men ikke på gang- og sykkelveier, og en mulig høyere aldersgrense som en følge av dette.
* Forslag om at kjøretøyene skal omfattes av bilansvarsloven
* Formildende regler for tap av førerrett ved ruspåvirket kjøring, tilsvarende de vi har for moped. For øvrig legges gjeldende regler for sanksjonering av ruspåvirket kjøring til grunn.

Omklassifisering og innføring av promillegrense på 0,2 vil tre i kraft til våren. Forslagene som skal høres vil komme på høring snarlig, og det tas sikte på at forholdene så langt som mulig er avklart før reglene trer i kraft til våren.

Promillegrense på 0,2

Promillegrensen for bruk av elsparkesykler og lignende kjøretøy vil bli den samme som for bil og andre motorvogner, 0,2.

– Uvettig bruk av elsparkesykler gir skader, sorg og lidelse for mange mennesker hver eneste dag i sesongen. Vi har, ut fra nullvisjonen om ingen drepte eller hardt skadde i trafikken, et ansvar for å legge til rette for at folk kan ferdes i trafikken uten å risikere alvorlig skade.

– Vi må derfor ta grep for å få bruken av disse kjøretøyene inn i ansvarlige og trygge rammer. Det er ingen grunn til høyere promillegrense med kjøretøy som allerede har dokumentert svært høy forekomst av rusrelaterte ulykker. Den alminnelige 0,2 grensen skal derfor gjelde også for kjøring med små elektriske motorvogner, sier Nygård.

Særlig om tiltak for barn – aldersgrense og hjelmpåbud

Regjeringen ønsker også et særlig vern av barna.

– Selv om ikke ulykkestallene tilsier at unge er særlig ulykkesutsatt, så har ikke barn samme trafikkforståelse og evne til samhandling i trafikken som voksne, og har derfor særlig krav på vern. De yngste barna bør derfor ikke bruke elsparkesykler eller lignende kjøretøy, og vi innfører en aldersgrense på minst 12 år, sier Nygård.

Det vil også innføres et hjelmpåbud for barn under 15 år.

– Om lag en tredel av skadene i elsparkesykkelulykker er hodeskader. Barn har et særlig krav på vern, og er særlig sårbare for hodeskader. Et påbud vil gi et viktig signal om risikoen ved bruk av slike elektriske kjøretøy og være holdningsskapende for å etablere gode vaner.

– Vi vil derfor innføre påbud om bruk av hjelm for barn under 15 år. Selv om det ikke er noen tvil om at også voksne bør bruke hjelm, er et generelt hjelmpåbud vanskelig å forene med det fungerende utleietilbudet som er rettet mot voksne. Likevel vil jeg sterkt oppfordre også voksne til å være gode forbilder og bruke hjelm, sier Nygård.

I vurderingen av et mulig forbud mot kjøring på fortau er det pekt på at et slikt forbud vil kunne innebære økt risiko ved bruk. Det vil derfor også høres en mulig høyere aldersgrense dersom det innføres et slikt forbud. Regjeringen vil derfor ta endelig stilling til hvor høy aldersgrensen skal være etter denne høringen, og eventuelle konsekvenser for hjelmpåbud for barn.

Elsparkesykler skal klassifiseres som motorvogn

Omklassifisering til motorvogn er i tråd med at dette grunnleggende sett er motorvogn etter vegtrafikklovens definisjon.

– Også risikomessige forhold tilsier at små elektriske kjøretøy omklassifiseres fra sykkel til motorvogn. Dette vil innebære å gå tilbake til klassifiseringen vi hadde fra 2014-2018 for Segway og andre selvbalanserende kjøretøy.

Forslag om å omfattes av bilansvarsloven

For å bidra til risikoreduserende adferd, både hos kommersielle utleiere og private brukere, samt sikre skadede bedre erstatningsdekning ved ulykker, er det gode grunner for at små elektriske kjøretøy bør omfattes av bilansvarsloven, herunder krav til ansvarsforsikring.

– Med betydelig utleie av elsparkesykler, er dagens ordning hvor ansvaret i utgangspunktet hviler på brukeren, ikke hensiktsmessig. Også forholdet til EUs-regelverk tilsier en fornyet vurdering av dette. Vi vil derfor sende et forslag på høring om at små elektriske kjøretøy omfattes av bilansvarsloven. Vi vil her blant annet vurdere en mulig differensiering mellom utleide og privateide sykler, sier Nygård.

Forslag om forbud mot bruk av fortau

Det er høyt og vedvarende konfliktnivå mellom elsparkesyklister og fotgjengere, særlig i sentrale bystrøk. Fortauene er særlig etablert for de gående, våre mest sårbare trafikanter, og det er kun unntaksvis at elsparkesyklister har lov til å kjøre på fortauet.

– Svært mange elsparkesyklister forholder seg likevel ikke til gjeldende regler om at kjøring på fortau skal skje på de gåendes premisser. Det er også svært krevende å gjennomføre effektiv håndheving og andre tiltak for adferdsendring.

– Jeg mener derfor tiden nå er moden for å vurdere om små elektriske kjøretøy fortsatt skal kunne kjøre på fortau, eller om de bør forbys på slike arealer, slik de aller fleste andre europeiske land har gjort, sier Nygård.

Forslag om tap av førerrett ved promillekjøring

Ved innføring av den alminnelige promillegrensen på 0,2 også for små elektriske motorvogner vil vegtrafikklovens alminnelige regler for sanksjonering gjelde, herunder tap av førerrett og sperrefrist.

– Det er farlig å fyllekjøre på elsparkesykkel, men ikke like farlig som å fyllekjøre med bil. Derfor vil vi sende på høring et forslag om særlige regler for tap av førerrett ved brudd på promillegrensen på små elektriske kjøretøy, tilsvarende regler som gjelder for moped, sier Nygård.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 23.01.2022 02:09:53

Har du sett denne kvinnen?

Irene Utne (48) bosatt i Haugesund ble meldt savnet av familien sin torsdag 20. januar. Har du sett henne, ber politiet deg ringe 02800 med informasjon.

Savnet: Politiet ønsker tips i forbindelse med at kvinnen er savnet.

– Siste sikre observasjon av Utne er i Haugesund 11. januar, opplyser politiet i en pressemelding lørdag kveld.

Politiet ønsker tips fra publikum som kan ha observert Utne etter den 11.januar og andre som kan ha opplysninger.

– Politiet understreker at det ikke er holdepunkter for at det har skjedd noe straffbart, men politiet og familien til Utne er bekymret for savnedes helsetilstand, beskriver politiet i meldingen.

Signalement:

Alder: 48
Høyde: 165 cm
Hårfarge: brunt langt hår
Kroppsbygning: slank
Annet: halter som følge av en skade i foten.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 22.01.2022 20:26:09

Til legevakten etter slagsmål

En person ble sendt til legevakten etter et slagsmål på en privat adresse i Haugesund sent lørdag ettermiddag.

Slagsmål: Det ble meldt om slagsmål mellom to personer på en privat adresse i Haugesund ved 17.10-tiden lørdag.

Politiet kjørte til stedet og fikk kontakt med de involverte.

– Det er snakk om to menn i alderen 28- og 49 år, opplyser operasjonsleder ved Sør-Vest politidistrikt.

Hendelsesforløpet fremstod som uklart.

– Den eldste mannen hadde fått et kutt i ansiktet og ble kjørt til legevakten for behandling, opplyser operasjonslederen.

De involverte ønsket ikke å anmelde forholdet.

– Politiet oppretter likevel sak på kroppsskade, sier operasjonslederen.

Twitter

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 22.01.2022 17:22:37

Innbrudd hos kirkens bymisjon

Flere kasser med verktøy, samt en kapp- og gjærsag er meldt stjålet etter et innbrudd hos Kirkens bymisjon.

Innbrudd: Politiet kunne lørdag ettermiddag melde om at tyver hadde tatt seg inn hos Kirkens bymisjon på Kvalamarka i Haugesund.

– Det er borttatt en del verktøy, opplyser operasjonsleder ved Sør-Vest politidistrikt.

En politipatrulje ble sendt til stedet for åstedssikring.

– Det er stjålet flere kasser med verktøy, samt en kapp- og gjærsag. Det er en ukjent verdi på verktøyet, sier operasjonslederen.

Sak er opprettet.

Twitter

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 22.01.2022 15:36:48

Tre anmeldelser under trafikkontroll

Politiet avholdt trafikkontroll på Jovegen ut måt Årabrot miljøpark i nord Haugesund lørdag ettermiddag. Resultatet ble tre anmeldelser.

Trafikkontroll: Trafikkontrollen i Jovegen resulterte i tre anmeldelser.

– Det var snakk om både promillekjøring, kjøring uten gyldig førerkort og sikring av last, opplyser operasjonsleder ved Sør-Vest politidistrikt.

Det var en mann i 50-årene som ble anmeldt for kjøring med promille.

– De to andre ble anmeldt for dårlig sikring av last og kjøring uten gyldig førerkort, melder politiet.

Kontrollen ble avsluttet i 14-tiden lørdag.

Twitter

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 22.01.2022 14:25:41

20 prosent av landets bedrifter rammet av dataangrep

En av fem bedrifter her i landet har blitt rammet av dataangrep de siste årene. Det kan bli enda mer de neste årene. Fokuset på datasikkerhet på dermed bli større i virksomhetene.

Datainnbrudd: En rekke bedrifter på Haugalandet ble satt ut av spill etter et dataangrep april i 2021.

Det var databedriften Nordlo som måtte stenge ned sine tjenester etter at et et løsepengevirus hadde kryptert kundenes data og gjort systemene utilgjengelige.

LES MER: Lammet av dataangrep

Ifølge en undersøkelse gjort av NHO har omtrent 20 prosent av medlemsbedriftene blitt utsatt for dataangrep. Ser man bare på bedrifter med over 50 ansatte, stiger andelen til 35 prosent.

I desember ble mediehuset Haugesunds avis rammet etter at aviskonsernet amedia ble rammet av løsepengevirus. I januar ble abonnentene opplyst om at de kan risikere svindelforsøk i forbindelse med at persondata kan være på avveie.

LES MER: Advarer mot svindelforsøk

Nylig ble også hotellkjeden Nordic Choice rammet av et dataangrep, og informasjon om ansatte ble publisert.

Matprodusenten Nortura måtte stoppe produksjonen etter et dataangrep, som blant annet førte til mangel på kjøtt i butikkene.

Rådene til deg som bedriftsleder

Vidar Sandland, seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis). han har gitt gode råd i intervju med NRK.

– Ha gode rutiner for sikkerhetskopiering og gjenoppretting, vær forberedt så man kommer seg på beina så raskt som mulig, og ha en avtale med en annen bedrift som kan hjelpe hvis man blir angrepet.

Det handler ikke bare om å beskytte systemene sine mot angrep, men også det å begrense skadene et angrep kan gjøre, sier han til kanalen.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 22.01.2022 12:41:48