powergym
Menu

Pusser opp kinoen i Tysvær for 4,5 millioner

Kinoen i Tysværtunet skal renoveres for 4,5 millioner kroner. Når arbeidet står ferdig i sommer får kinoen 20 ekstra sitteplasser, nye stoler og helt nye farger i salen.

Kultur og underholdning: Oppussingen av den 25 år gamle kinosalen starter allerede i morgen, skriver Haugesunds avis. Når rehabiliteringen er ferdig blir kapasiteten utvidet fra 360 til 380 sitteplasser. I tillegg blir stoler og golvbelegg skiftet ut.

– Vi har altfor liten kapasitet til kinovisning. Derfor må vi dessverre ta av filmer for tidlig. Vi har begynt å tegne og planlegge nye kinosaler, forteller kinosjef ved Tysvær kino, Øystein Simonsen til avisen.

Skifter alle farger i kinosalen
De har leid inn fargekonsulenten Jane Dunkley i InDesign som skal være med å bestemme helt nye farger i salen.

– Dette blir et stort løft for kinoen i Tysvær. Et stort grep er at vi skifter alle farger i salen. Vi har brukt Jane Dunkley i InDesign som fargekonsulent. Da gikk det opp for oss at fargevalget har vært gjennomtenkt da Tysværtunet ble bygget, sier en engasjert kinosjef til avisen

Arbeidet er ventet stå ferdig i sommer.

Av Tomas Johannessen | 25.04.2018 13:14:12

Statoil kan få ekstraskatt på 4 milliarder kroner

Statoil har fått varsel fra norske skattemyndigheter om at selskapet kan få en ekstra skatteregning på opp mot 500 millioner dollar.

Økonomi og næringsliv: I en fotnote til Statoils resultat for første kvartal opplyser selskapet at det 28. februar i år mottok en avviksmelding fra norske skattemyndigheter.

Statoil og skattemyndighetene strides om hvor mye av kostnadene til forskning og utvikling som skal regnskapsføres under skattereglene for offshorevirksomheten. Selskapet opplyser at det maksimalt kan dreie seg om 500 millioner dollar, eller snaut 4 milliarder kroner.

Ekstraregningen kommer i tillegg til en annen skattekrangel Statoil har med norske myndigheter, skriver Dagens Næringsliv. Fra før er det kjent at både Statoil og Statkraft har fått varsel fra Skattekontoret for storbedrifter om at de vil bli ilagt en skatteskjerpelse ettersom selskapene i flere år har spart flere milliarder kroner i skatt i Belgia.

Begge selskapene har ifølge avisen betalt lite i skatt av sine overskudd i Belgia, der begge selskapene har opprettet internbanker. Ved hjelp av disse bankene har de to største statskontrollerte energiselskapene flyttet ut store deler av sin egenkapital og dermed kuttet skatteregningen med milliardbeløp, skrev Dagens Næringsliv i mars.

Mens Statkraft har oppgitt i sitt siste resultatregnskap at det foreløpige varselet er på 4 milliarder kroner for årene 2008 til 2014, oppgir ikke Statoil noe beløp i sin omtale av forhåndsvarselet om skattesmell for årene 2012 til 2014.

(©NTB)

Av NTB | 25.04.2018 12:57:46

Holder ryddeaksjon etter rystende TV-bilder

Da Christer Skogland fra Haugesund så de tragiske tv-bilene av en død hval med magen full av plast, bestemte han seg for å ta grep. Nå holder han ryddeaksjon i den populære badeplassen i Kvalsvik

Natur og miljø: Da Skogland satt å så på TV en søndag reagerte han med vantro til bildene av en død hval med magen full av plast. Skogland kom da på en ide om å starte en ryddeaksjon i Haugesund. Nå vil han sammen med venner holde en ryddeaksjon i den populære badeplassen i Kvalsvik i Haugesund.

Kommunen med på laget
Skogland har fått med seg Haugesund kommune med på laget. De stiller med utstyr og en container for søppelet som blir ryddet. Joakim fra Egon i Haugesund stiller opp med kaffe, skriver han på Facebook-arrangementet han har opprettet.

Søker frivillige
Skogland søker nå etter frivillige som kan være med på ryddeaksjon.

– Alle folk i alle aldre kan stille, sier han til radio Haugaland. Han oppfordrer også folk som kan dykke til å stille opp.

Facebook-arrangementet kan du finne ved å trykke her.

Av Tomas Johannessen | 25.04.2018 09:59:49

Hevder han ble forsøkt vervet som spion

Atle Berge fra Ølen hevder han ble forsøkt vervet som informant av den norske etterretningstjenesten. Nå beskylder han etterretningstjenesten for å ha ødelagt for hans forretningsvirksomhet i Russland

Etterretning og spionasje: Atle Berge (66) er direktør i Ølen Betong, som på 2000-tallet bygde opp en søsterbedrift i Murmansk, skriver Nordlys. Berge hevder nå at han ble forsøkt vervet av den norske etterretningstjenesten flere ganger. Han hevder også at han fikk besøk av etterretningstjenesten to ganger i Ølen.

Pågrepet i Russland og truet med sprøyter
Berge ble pågrepet av russiske FSB-agenter i 2006 og beskyldt for å være spion. Agentene skal ha tatt han med til et kontor og truet han med sprøyter for å få frem sannheten. Det hele endte med at Berge ble utvist fra Russland i 10 år.

Vurderer søksmål mot staten
Berge har vært i kontakt med norske myndigheter om saken, men har erfart at ingen bryr seg. Tidligere utenriksminister Børge Brende skrev i et tilsvar at han skulle engasjere seg, men Berge har ikke hørt noe.

Han har nå engasjert norsk advokat og vurderer å gå til søksmål mot etterretningstjenesten og staten.

Forsvarsdepartementet er taus

Pressevakt Lars Gjemble i Forsvarsdepartementet sier til avisen at de ikke kommenterer hvem eller om noen har hatt oppdrag for E-tjenesten.

Av Tomas Johannessen | 25.04.2018 09:41:15

Furuholmen stiller ut under filmfestivalen

Den kjente musikeren og kunstneren Magne Furuholmen blir utstiller under den norske filmfestivalen i Haugesund. Utstillingen er et samarbeid mellom Den Norske filmfestivalen og Haugesund Billedgalleri

Kunst og kultur: Den kjente musikeren fra  A-ha blir utstiller under den norske filmfestivalen i Haugesund. Filmfestivalutstillingen er et samarbeid mellom Den Norske filmfestivalen og Haugesund Billedgalleri, og utstillingen åpner 19. august, melder NRK.

Bakgrunn
Magne Furuholmen (født 1. november 1962 i Oslo) er en norsk musiker, komponist og kunstner. Furuholmen utgjør sammen med Morten Harket og Paul Waaktaar-Savoy, synthpop-trioen a-ha.

Han spiller primært piano og keyboard i a-ha. Internasjonalt ble a-ha-medlemmet Furuholmen kjent under kallenavnet «Mags».

Som a-ha-medlem er han oppført som opphavsmann alene eller sammen med andre på flere av a-has kjente sanger, ifølge Wikipedia.

Av Tomas Johannessen | 25.04.2018 09:16:56

Statoils resultat på 1,5 milliarder dollar – best siden 2014

Statoil fikk et resultat etter skatt på 1,5 milliarder dollar i første kvartal 2018. Det er en økning fra 1,1 milliarder i samme periode i fjor. Resultatet er likevel svakere enn ventet.

Økonomi og næringsliv: Det justerte driftsresultatet var på 4,4 milliarder dollar, opp fra 3,3 milliarder i første kvartal 2017.

Høyere priser for både olje og gass, sammen med høy produksjon, bidro til økningen. Ifølge Dagens Næringsliv er resultatet det beste siden 2014.

– Sterke resultater fra forbedringsarbeidet har gitt oss en lavere kostnadsbase, og vi leverer høy verdiskapning ved høyere priser og solid inntjening fra alle segmenter. Vi har fortsatt solid drift, og den internasjonale produksjonen var rekordhøy, fastslår konsernsjef Eldar Sætre.

– I kvartalet har vi vunnet konkurranser om attraktive arealer i Brasil og Mexicogolfen, sikret oss areal for utvikling av fornybarvirksomheten i Polen, og overtatt operatørskapet for Martin Linge, sier Sætre.

Han legger til at verdens største såkalte spar-plattform kom fram til Aasta Hansteen-feltet i Norskehavet denne uka. Spar-plattformer er flytende plattformer som benyttes på store havdyp.

– I tillegg går arbeidet med Johan Sverdrup og vår øvrige prosjektportefølje i henhold til plan, og vi har levert utbyggingsplanen for Askeladd-prosjektet til godkjenning, sier konsernsjefen.

Samtidig førte en endring av avskrivningsgrunnlaget for ett av feltene på norsk sokkel til at de justerte avskrivningskostnadene økte med mer enn 100 millioner dollar.

Statoil melder videre at justert for virkningen av nye felt som kom i produksjon, er de underliggende driftskostnadene og administrasjonskostnadene per fat stabile fra samme kvartal i fjor.

Han betegner kontantstrømmen fra operasjonelle aktiviteter som meget sterk på over 7 milliarder dollar i kvartalet. Samtidig er gjeldsgraden redusert fra 29 prosent til 25,1 prosent etter betaling for Martin Linge-feltet som ligger nær grensen til britisk sektor i Nordsjøen.

Resultatet viser også at utviklingen i valutakursen mellom amerikansk dollar og den norske kronen, samt økte transportkostnader og produksjonsavgifter på grunn av høyere priser bidro til en kostnadsøkning.

Av NTB | 25.04.2018 07:31:17

Rykket ut til pågående innbrudd

Politiet rykket i går kveld ut til melding om pågående innbrudd i en bolig i Haugesund. Da politiet ankom stedet fant de ingen tegn til innbrudd, men en ukjent lys bil ble observert i området.

Politilogg: Det var klokken 21.25 i går kveld politiet fikk melding fra en bekymret nabo om et pågående innbrudd i en bolig i Halseidvegen.

Da politiet ankom stedet fant de ingen tegn til innbrudd, men en ukjent lys bil ble observert i området, skriver politiet på Twitter.

Av Tomas Johannessen | 25.04.2018 07:15:37

Åpner tilsynssak mot BUP Haugesund

Fylkesmannen åpner tilsynssak mot Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk i Haugesund. Bakgrunnen er rapporten som konkluderer med mangelfull utredning av enjente som potensielt var utsatt for incest

Åpner tilsynssak: En intern gransking mener behandlingen av jenta var faglig uforsvarlig og ikke i tråd med anerkjent praksis, skriver Haugesunds avis.

– Etter medieoppslagene tidligere i år bestilte vi en intern gjennomgang i denne konkrete saken, for å se på vår egen utredning og behandling. Denne rapporten konkluderer med mangelfull utredning og at deler av utredningen ikke har vært faglig forsvarlig. Det tar vi svært alvorlig, og vi kommer til å bruke denne rapporten i vårt kvalitetsforbedrende arbeid, forteller klinikkdirektør for psykisk helsevern i Helse Fonna, Kenneth Eikeset.

Faren frifunnet i ankesaken
Faren til den da 4 år gamle jenta ble i tingretten dømt til ni års fengsel for seksuelle overgrep mot datteren. I ankesaken ble han frifunnet da det ble stilt spørsmål ved BUPs utredning av datteren.

Fylkeslegen bekrefter
Fylkeslege Helga Arianson bekrefter overfor avisen at Fylkesmannen har åpnet tilsynssak mot BUP Haugesund på bakgrunn av rapporten.

– Jeg synes det er flott at det åpnes en tilsynssak. Nå får vi en vurdering på om det faktisk foreligger faglig forsvarlig praksis i den aktuelle saken. Det er kun fylkeslegen som kan ta standpunkt til det, sier Eikeset til avisen.

Av Tomas Johannessen | 25.04.2018 07:01:52

Kolliderte bilen etter å ha «reparert»

Han følte seg dårlig etter å ha drukket tett kvelden før. Han kjøpte derfor mer alkohol for å «reparere». Deretter kjørte han gravemaskin og senere bil. Bilen kolliderte han i autovernet.

Domstol og promille: Det var i januar 2017 at mannen fra Kvinnherad mistet kontrollen på bilen og smalt inn i et autovern.

En blodprøve viset senere at han hadde hele 2,38 i promille.

Siktede har diabetes nummer 2, noe som kan medføre blackout. Han forklarte i retten at han husker lite av kjøreturen, før han kjører inn i autovernet.

Dom

Nå er mannen dømt til betinget fengsel i 36 dager. Fullbyrding av straffen utsettes med en prøvetid på to år.

Han dømmes også til å betale en bot på 33.000 kroner, smt at han dømmes til å tåle tap av førerretten for alltid.

Av Egil M Solberg | 24.04.2018 20:52:21

Dømt for båtpromille

En 63 år gammel mann er i Sunnhordland tingrett dømt til fengsel i 14 dager for båtpromille på Stord.

Domstol: Det var sommeren 2017 at mannen ble tatt for å føre båt med høy promille.

Han hadde vært på sykehuset i Leirvik for å tappe blod før han satte seg til å drikke berennevin i båten. Han hadde ikke spist noe denne dagen og drakk i tillegg på tom mage.

Kona ringte han etterhvert flere ganger for å få han hjem. I forbindelse med fulling av drivstoff kjørte han på land og skadet båten.

Dom

63-åringen er nå dømt til fengsel i 14 dager. Han idømmes også kjøreforbud for båtførerbevispliktig fritidsbåt i ett år.

Han må ha bestått båtførerprøven før han kan føre båtførerbevispliktig fritidsbåt igjen.

Av Egil M Solberg | 24.04.2018 20:40:55

17-åring omsatte ecstasy

En 17 år gammel gutt fra Karmøy drev med omsetning av ecstasytabletter på Snapchat for å tjene penger. Nå er han dømt til betinget fengsel i 120 dager.

Domstol: I følge tiltalte solgte han ecstasytablettene videre til personer som tok kontakt med ham på fest eller på Snapchat. Han solgte tablettene for 200 kroner per tablett.

En søndag i desember kjøpte han ca 70 – 80 ecstasytabletter i Stavanger og solgte 10 av disse i Haugesund.

Han oppbevarte tabletter på seg da han senere på natten ble stanset i en bil på Karmøy og ransaket av politiet.

Dagen etter slo politiet til mot et hotellrom i Bergen hvor han oppholdt seg sammen med en kamerat. Han var da i besittelse av 330 ecstasytabletter.

Dom

Nå er 17-åringen dømt til fengsel i 120 dager. Fullbyrding av straffen utsettes med en prøvetid på to år.

Mannen må i prøvetiden deltar og gjennomføre ungdomsoppfølging i konfliktrådet med en gjennomføringstid på 6 måneder.

Av Egil M Solberg | 24.04.2018 20:29:00

Sauda-kvinne ble millionær

En heldig kvinne fra Sauda ble i kveld snaut én million kroner rikere under Extra-trekningen.

Tipping: En hyggelig sum penger er på vei til en heldig Sauda-kvinne, som tirsdag ble trukket ut som Extra-kandidat. Kvinnen fikk inn ett tall fra kupongen sin og vant dermed 949.520 kroner.

– Nei så herlig, dette er jo fantastisk. Jeg så litt av trekningen men så ikke at det var mitt brett. Jeg spiller et fast brett og leverer fem-ukers kuponger hver gang, sier kvinnen til Norsk Tipping.

Hovedvinner

Sauda-kvinnen ble trukket ut som hovedvinner i Extra og inngangspremien denne tirsdagen var på 379.805 kroner.

Ett av de seks tallene var å finne på kvinnens brett, og dermed ble det en premie på 949.520 kroner.

– Jeg har drømt om å bli gjeldfri og det blir jeg nå, og vel så det! Tusen takk, sier den glade kvinnen fra Sauda.

Kvinnen ønsker å være anonym, melder Norsk-Tipping.

Av Egil M Solberg | 24.04.2018 20:13:42

Ber om fem års fengsel for babyvold

En mann som i Hardanger tingrett står tiltalt for å ha utsatt sin sønn for grov vold, må dømmes til fem års fengsel, mener aktor Benedikte Høgseth.

Kriminalitet og rettsvesen: Mannen er tiltalt for grov kroppsskade under særdeles skjerpende omstendigheter, men har hele tiden nektet straffskyld. Ifølge påtalemyndigheten påførte han det nyfødte barnet hodeskader ved risting eller ved å ha støtt gutten mot hardt underlag, skriver Bergens Tidende.

– Vi er overrasket over at aktor legger ned en så streng påstand. Skulle han bli dømt, vil vi anke på stedet, sier mannens forsvarer, Jannicke Keller-Fløysand.

Advokaten mener rettsforhandlingene har vist at det er stor tvil om hvordan barnets skader har oppstått, og at hennes klient derfor må frikjennes.

Guttens bistandsadvokat opplyser til avisen at han la ned krav om erstatning og oppreisning på til sammen 2,175 millioner kroner.

Mor ble også etterforsket

Opprinnelig ble både moren og faren etterforsket. Saken mot foreldrene ble først henlagt, men henleggelsen ble senere omgjort. Etter nye runder med etterforskning, sto faren igjen alene som anklaget.

I den nye tiltalen, fra slutten av mars i år, betegnes guttens skader som betydelige. Dette er basert på oppdatert informasjon fra en sakkyndig undersøkelse. Gutten, som nå er tre år gammel, har fått «nedsatt språklig og motorisk fungering og konstatert cerebral parese-diagnose».

Saken startet høsten 2014 da barneklinikken ved Haukeland universitetssjukehus fikk inn den da seks uker gamle gutten med store hodeskader. Legen slo alarm, og politiet ble varslet. Timer etter ble begge foreldrene pågrepet i sitt hjem i Hardanger, siktet for vold mot babyen.

(©NTB)

Av NTB | 24.04.2018 16:35:19