Venstre oppfordrer til åpenhetsregister i Haugesund
Haugesund Venstre har etablert et eget åpenhetsregister og oppfordrer andre partier i kommunen til å gjøre det samme. Onsdag kveld stormet Tor Inge Fredriksen (Ap) ut av bystyremøte.Politikk: Onsdagens bystyremøte i Haugesund ble avsluttet i sinne da Arbeiderpartiets han stormet ut i protest. Han hadde foreslått et mer detaljert habilitetsregister for folkevalgte, men fikk ikke gjennomslag.
Bystyrerepresentant Bjørn Gunnar Husby støtter Fredriksen og mener dette vil styrke innbyggernes tillit til politiske prosesser.
– Større åpenhet om hvem politikere møter og hvilke påvirkningsprosesser som foregår, vil gi innbyggerne bedre innsyn i beslutningsgrunnlaget, sier Husby.
Venstres register, som er tilgjengelig på partiets nettside, registrerer møter med juridiske personer som offentlige myndigheter, selskaper og organisasjoner. Privatpersoner omfattes ikke.
Husby understreker at møter med bedrifter og organisasjoner er en naturlig del av et levende demokrati, da disse bidrar med kunnskap og perspektiver i politiske saker.
– Inntil Haugesund kommune etablerer et eget åpenhetsregister, håper jeg flere partier følger vårt eksempel. Det vil gi mer åpenhet og styrke demokratiet, avslutter Husby.
Venstres initiativ setter fokus på åpenhet som et viktig verktøy for å styrke tilliten til lokale politiske beslutninger.
Raseri i Haugesund bystyre: Fredriksen forlot møtet i protest
Den markante politikeren Tor Inge Fredriksen (Ap) stormet ut av bystyremøte i Haugesund i sinne da han onsdag kveld ikke fikk gjennomslag for sitt forslag om habilitetsregister.Politikk: Den markante politikeren Tor Inge Fredriksen (Ap) må ofte melde seg inhabil i saker i formannskapet.
Onsdagens bystyremøte i Haugesund ble avsluttet i sinne da Arbeiderpartiets han stormet ut i protest. Han hadde foreslått et mer detaljert habilitetsregister for folkevalgte, men fikk ikke gjennomslag, skriver Haugesunds avis.
– Jeg er rasende, spesielt på Høyre. Hvordan kan de stemme mot et forslag som skal sikre åpenhet og trygghet i politikken? tordnet Fredriksen etter møtet ifølge avisa.
Forslaget hans la opp til åpenhet om politikeres roller og møter, men et motforslag fra posisjonen, ledet av Torbjørn Nervik (Frp), ble vedtatt. Det innebærer at politikere får opplæring i habilitet og innsynsregler, skriver avisa.
Forbrukerrådet advarer om falske Black Friday-tilbud
En ny undersøkelse viser at tre av fire ikke stoler på Black Friday-priser. Forbrukerrådet advarer mot falske tilbud.Vitenskap og teknologi: – Vi ser eksempler på svært mange varer som har økt i pris nå i oktober, for å kunne skape falske tilbud under Black Week og Black Friday. Veldig mye elektronikk har økt mer enn 10 prosent i pris i oktober – antakeligvis for å kunne spare inn på tilbudene i november, forteller fagsjef Thomas Iversen i Forbrukerrådet.
Så lenge varen har hatt en høy pris i 30 dager kan butikken bruke denne som lovlig førpris når de regner ut salgsprisene og avslagene. Altså kan de skru opp prisene i 30 dager, for så å skru de ned igjen og markedsføre dette som tilbud.
Tre av fire stoler ikke på at førprisene til butikkene stemmer, viser en undersøkelse utført av YouGov, på vegne av Forbrukerrådet.
Undersøkelsen viser likevel at 34 prosent planlegger å handle under Black Friday i år.
– Det er ikke umulig å gjøre gode kupp på Black Friday, men det er dessverre vanskelig uten å gjøre en liten jobb først. For å være sikker på at tilbudet er reelt oppfordrer vi alle til å bruke prissammenligningstjenester som prisjakt.no. Her kan du se historiske priser og sammenligne tilbud mellom ulike butikker, sier Iversen.
(©NTB)
Styret roser innsatsen i Helse Fonna
Styret i Helse Fonna har gitt ros til de ansatte for innsatsen med å redusere ventetider og heve kvaliteten på helsetjenestene.Sykehus: I oktober ble ventetiden for somatiske pasienter redusert til 59 dager, mens ventetiden innen psykisk helsevern og rusbehandling var godt under målkravene.
– Våre dyktige fagfolk har jobbet hardt for å korte ned ventetidene og samtidig forbedre kvaliteten på tjenestene, sa fagdirektør Andreas Andreassen under styremøtet.
Rapporten viser også nedgang i antall fristbrudd og at flere behandlinger avsluttes enn det kommer nye pasienter. Dette er et resultat av tiltakene i «Ventetidsløftet».
Helse Fonna kan også vise til det laveste sykefraværet i Helse Vest, med 7,1 prosent i oktober.
Økonomien er fortsatt utfordrende, med et underskudd på 58 millioner kroner hittil i år. Administrerende direktør Anders Hovland understreket at tiltak er underveis for å sikre økonomisk balanse i fremtiden.
Styret ber administrasjonen fortsette arbeidet med å sikre god tilgang til tjenester og ytterligere redusere ventetidene.
Isforhold påvirker Sunnhordlands hurtigbåtrute
På grunn av isforhold utføres avgangen på hurtigbåten kl. 05:10 fra Ølen med taxi til Bjoa.Hurtigbåt: Dette gjelder hurtigbåten som normalt frakter passasjerer mellom Ølen og ulike destinasjoner i Sunnhordland, inkludert Leirvik på Stord. Endringen er midlertidig og vil vare inntil videre.
Reisende oppfordres til å holde seg oppdatert gjennom Skyss’ trafikkmeldinger eller lokale informasjonskanaler for oppdateringer om ruten. Alternative transporttilbud vil bli tilrettelagt der det er mulig.
Denne situasjonen illustrerer hvordan værforhold kan påvirke viktige transportforbindelser i regionen. Sunnhordlands hurtigbåt er en sentral del av kollektivtilbudet, og tiltak for å sikre passasjerenes reiser er satt i verk.
Dømt for fyllekjøring etter krasj på Knapphus
En 42 år gammel mann er dømt til 30 dagers fengsel, en bot på 25 000 kroner, samt tap av førerretten i 2 år og 9 måneder. Manne kjørte med over 1,5 i promille på Knapphus i Vindafjord i sommer.Promilledom: En 42 år gammel mann er dømt i Haugaland og Sunnhordland tingrett etter å ha krasjet en varebil på et autovern ved Knapphus bensinstasjon i Vindafjord. Ulykken skjedde natt til 16. juni, etter at mannen hadde vært på fest og inntatt alkohol.
Prøver tatt to timer etter ulykken viste en promille på 1,5. Ifølge ambulansepersonell stod bilen med motoren i gang og hjulene spinnende på autovernet da de ankom stedet. Først da ambulansen tok i bruk blålys, skrudde mannen av motoren og gikk ut av bilen.
Retten fant at mannen handlet grovt uaktsomt, og han ble dømt til 30 dagers fengsel, en bot på 25 000 kroner og tap av førerretten i 2 år og 9 måneder. Han må også betale 2 000 kroner i saksomkostninger.
Tiltalte fikk tilståelsesrabatt i straffeutmålingen, men retten la vekt på at kjøring med høy promille utgjør betydelig fare for trafikksikkerheten.
Fly byttet om på Gardermoen – passasjerer sendt til feil flyplass
Passasjerer som skulle fly fra Oslo til Trondheim mandag, ble satt på et fly til Stord i stedet. Flyselskapet anklager bakkepersonalet for å ha gitt dem feil passasjerer.Økonomi og næringsliv: – Jeg kan bekrefte at passasjerer som skulle til Ørland med DAT ble satt på et fly som gikk mot Stord. Feilen ble oppdaget etter rundt 25 minutter, hvorpå flyet snudde og returnerte til Gardermoen, sier pressevakt Helene W. Jensen i Avinor til Fosna-Folket.
Flyselskapet DAT, som kjørte rutene, sier flyet ikke tok av til feil reisemål, men at Gardermoen hadde gitt dem feil passasjerer.
– Flyet tok av som planlagt, og til korrekt reisemål, men dessverre hadde bakkepersonalet på Gardermoen tatt feil. Vi avventer en redegjørelse fra Widerøe Ground Handling om hvordan det kunne skje, og hvordan de vil forhindre at det skjer igjen, skriver Robert Rungholm i DAT i en epost til Bergens Tidende.
Severin Birkeland og hennes medpassasjerer gikk selv inn i et fly som skulle til Ørland. Men han skulle vært på flyet som var på vei mot Stord.
– Det viste seg at det var byttet fly, sier Birkeland til Sunnhordland.
Forvekslingen ble oppdaget før Birkelands fly tok av.
(©NTB)
NFF tar selvkritikk etter VAR-rapport: – Burde vært tydeligere
Arbeidsgruppen som har vurdert fordeler og ulemper med VAR, konkluderer med at det var flere svakheter rundt innføringen av teknologien i norsk fotball.Sport: Det kom fram da lederen av den såkalte Arbeidsgruppe VAR, tidligere Oslo-byrådsleder Raymond Johansen, la fram gruppens rapport på Ullevaal stadion onsdag.
Gruppen rettet kritikk mot Norges Fotballforbund og toppklubbenes interesseorganisasjon Norsk Toppfotball, særlig for måten VAR ble besluttet innført på.
– Gruppen mener at en del av reaksjonene knyttet til blant annet innføringen av VAR, kunne vært unngått dersom NTF og NFF hadde kommunisert med større ydmykhet og tydelighet rundt prosessen, sa Johansen blant annet.
Fotballpresident Lise Klaveness tok selvkritikk.
– Kritikken er rett. Vi burde vært tydeligere, både fra et omdømme og demokratiperspektiv, erkjente Klaveness på pressekonferansen.
Johansen forklarte at de har forsøkt å belyse hvordan VAR påvirker rettferdighet, spillets flyt, økonomi, publikums opplevelse, dommere, spillere og trenere. Det har de gjort blant annet gjennom undersøkelser, intervjuer og diskusjoner med interessenter.
På vegne av arbeidsgruppen uttalte Johansen blant annet at Norsk Toppfotball burde ha utviklet et bredere underlag foran avstemningen om hvorvidt man skulle innføre VAR i Norge.
Videre mener gruppen at den tekniske og sportslige implementeringen var i henhold til Fifas standard, men at man samtidig kan sette spørsmålstegn ved om opplæringen som ble gitt, var tilstrekkelig. Gruppen mener at man burde ha forsøkt å gjennomføre flere testkamper, slik at dommerne fikk øve mer.
– De fleste som støtter VAR, gjør det med forbehold om at VAR kan forbedres. Denne rapporten slår fast at så å si alle oppgraderinger i teknologi og forbedringer koster Fotball-Norge helt hinsides summer. De pengene som i dag brukes på VAR i Eliteserien, kommer kun Eliteserien til gode, mens Obos-klubber, Toppserien og resten av Fotball-Norge tar regninga, sier talsperson Ole Kristian Sandvik.
NSA har hatt en representant, Agnes Nærland Viljugrein, med i VAR-utvalget.
– Rapporten viser først og fremst perspektivene til de ulike partene i norsk fotball, og det er vel ingen som er overrasket over at norske toppdommere ønsker seg VAR. Samtidig avdekker rapporten noen viktige funn: Den slår fast at dagens VAR er svært upopulært, men også at en videreutvikling av dagens VAR vil koste Fotball-Norge over dobbelt så mye som i dag, poengterer hun.
Det var også omfattende og koordinerte VAR-protester i sommer, noe som blant annet førte til spesielle scener der supportere kastet fiskekaker, tennisballer og andre gjenstander ut på banene.
VAR-utvalget har blant annet konkludert med at de som ser eliteseriekamper på stadion, er mer kritiske til VAR enn de som ser fotball på TV.
En av dommerne som var til stede på presentasjonen, Rohit Saggi, sier til NTB at han håper at de får fortsette å utvikle VAR-produktet også i årene framover.
– Hvis vi velger å skrote VAR, så har vi har vi valgt å gå i helt motsatt retning av det internasjonale fotballsamfunnet. Om vi skal være det landet eller ikke, det har ikke jeg svaret på. Men jeg mener at om vi skal henge med, så må vi følge med det som den internasjonale fotballen gjør, sier Saggi.
Ekstraordinære årsmøter i klubbene utover vinteren og et eiermøte i interesseorganisasjonen Norsk Toppfotball i januar vil kunne spille en avgjørende rolle for om man skal vrake VAR-teknologien som er blitt brukt i Eliteserien siden starten av 2023-sesongen.
Arbeidsgruppen har på oppdrag fra NFF jobbet i tre måneder med å vurdere VAR fra alle relevante perspektiver og hensyn. Den skulle ikke komme med en innstilling for eller imot VAR i norsk fotball, men levere et faktagrunnlag til NFF.
Norsk Supporterallianse (NSA) mener at rapporten fra Johansen-utvalget er kroken på døra for VAR i norsk fotball. I en pressemelding oppfordrer NSA et samlet Fotball-Norge om å avvikle teknologien.
VAR-teknologiens framtid blir tema på fotballtinget første helgen i mars. I fjor vår stemte et flertall av de 32 toppklubbene på herresiden for å beholde VAR, men gjennom sommeren og høsten har supportergrupperinger jobbet på spreng for å snu standpunktene i sine klubber.
(©NTB)
Kokevarsel ved havneanleggene på Garpeskjær og Killingøy
Under en rutinekontroll av vannposter ved havneanleggene på Garpeskjær og Killingøy tirsdag, ble det funnet indikasjoner på at drikkevannskvaliteten ikke kunne garanteres.Vannkvalitet: Som et føre-var-tiltak er det sendt ut kokevarsel til leietakere ved havnene og skip som har bunkret ferskvann de siste dagene, opplyser Geirmund Eikje, direktør for drift og operasjon i Karmsund Havn til Haugesunds avis.
Han presiserer overfor avisa at det kun er bedrifter som er berørt, og ingen privatpersoner. Det er mistanke om feil ved prøvetakingen, og endelige prøvesvar forventes torsdag.
I mellomtiden gjelder kommunens råd: vann som skal drikkes eller brukes i matlaging, må fosskokes i ett minutt.
Karmsund Havn er i tett dialog med Haugesund kommune og følger opp situasjonen nøye.
12 bilførere tatt for høy fart
Totalt ble 12 førere ilagt forenklede forelegg på E39 i Tysvær i ettermiddag.Trafikk: Mellom klokken 12:00 og 14:00 i dag gjennomførte utrykningspolitiet en fartskontroll på E39 ved Tysværvegen, i en 70-sone.
Totalt ble 12 førere ilagt forenklede forelegg for å ha kjørt over tillatt hastighet. Den høyeste målte hastigheten under kontrollen var 90 km/t.
Politiet oppfordrer bilister til å respektere fartsgrensene og kjøre trygt.
|
|
|
|
T.o.m. 5 km/t |
1 150 kr |
1 150 kr |
1 150 kr |
6-10 km/t |
3 150 kr |
3 150 kr |
3 150 kr |
11-15 km/t |
5 650 kr |
5 050 kr |
5 050 kr |
16-20 km/t |
8 200 kr |
7 050 kr |
7 050 kr |
21-25 km/t |
12 700 kr |
9 550 kr |
9 550 kr |
26-30 km/t |
Førerkort blir inndratt |
12 700 kr |
12 700 kr |
31-35 km/t |
|
15 200 kr |
15 200 kr |
36-40 km/t |
|
Førerkort blir inndratt |
15 850 kr |
41 km/t –> | Førerkort blir inndratt |
Oppstilling fra Radarvarsling.
LO mener Arbeiderpartiets lave oppslutning er krise
Tre LO-ledere omtaler Aps lave oppslutning som en krise. Høyre og Fremskrittspartiets framgang er også det, sier lederen i Fagforbundet.Politikk: – Hvis tallene vi ser nå blir valgresultatet neste høst, så er vi i en krise, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til NRK.
Arbeiderpartiet fikk nylig 17,5 prosent oppslutning i et partibarometer Norstat gjorde på vegne av NRK og Aftenposten i November.
– Klart det er en krise. Fellesforbundet, Fagforbundet og LO har aldri vært større. Og så er oppslutningen til det som er vårt politiske parti på et historisk lavmål. Det er et paradoks, sier leder i Fellesforbundet i LO Jørn Eggum.
Situasjonen forverres av at Fremskrittspartiet, med 25,3 prosent oppslutning, er større enn Ap og SV til sammen, sier leder av Fagforbundet i LO Mette Nord.
– Det er en krise fordi det disse partiene vil gjennomføre, vil bety dårligere vilkår for arbeidsfolk. Det blir en velferdsstat i forvitring, sier hun.
(©NTB)
Strid om brannberedskap i Etne: Vil kjøpe tjenester fra nabokommuner
Etne kommune må vurdere å kjøpe brannberedskap fra nabokommunene. Administrasjonen i Etne kommune har omplassert sin egen brannsjef.Brannvesen: Administrasjonen i Etne kommune har omplassert brannsjef Finn Ulvund til en rådgiverstilling, og nestleder Astrid Vestbø har bedt om å bli flyttet til en annen avdeling. Dette etterlater Etne Brann og Redning uten daglig ledelse, skriver Haugesunds avis.
Kommunedirektør Filippo Ballarin har ifølge avisa varslet formannskapet om at kommunen vurderer å kjøpe administrative branntjenester fra nabobrannvesen som Ullensvang, Sauda, Kvinnherad eller Haugesund.
Haugaland Brann og Redning er imidlertid ikke vurdert grunnet tidligere konflikter mellom mannskapene i Etne og Karmøy.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har gitt kommunen flere pålegg med frist 1. februar, noe som krever rask handling for å etablere en ny ledelse, skriver avisa.