Menu

Vil flytte Skeisvang vgs til sentrum

Politikerne vurderer i forbindelse med rehabiliteringen av Skeisvang videregående skole å flytte hele skolen til sentrum.

Skole: Skeisvang videregående skole skal rustes opp og bygges ut for drøyt 350 millioner.

Men nå vurderer kommune og fylket å flytte hele skolen til sentrum av Haugesund, skriver Haugesunds avis.

Det er Haugesund kommune som har lagt frem nye ideer om å bygge nytt bygg for videregående skole og kulturskole i Haugesund sentrum.

Det er i 2022 og 2023 at de største investeringene er planlagt, melder avisa.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 20.11.2019 15:20:34

Tomtekrangel kan føre til ekspropriasjon

Det er stor uenighet om taksten på eiendommen der Karmøy kommune vil bygge seniorlandsby. Nå kan saken ende med ekspropriasjon.

Seniorlandsby: Taksten er satt til 19 millioner kroner, men grunneierne vil ha drøye 40 millioner kroner, skriver Haugesunds Avis.

Har ikke klart å bli enig med grunneiere på Spanne. Nå går rådmannen inn for ekspropriasjon.

Nå opplyser Karmøy kommune i forkant av kommende kommunestyremøte at de ikke har nådd fram med forhandlingene og dermed ser på ekspropriering som eneste utvei, skiver avisa.

Det er snart tre år siden kommunestyret i Karmøy vedtok reguleringsplan for Spanne Seniorlandsby. På området er det blant annet vedtatt etablering av sykehjem med 60 heldøgnsomsorgsplasser, melder avisa.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 20.11.2019 14:28:38

Fraflytting på Haugalandet

Ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at antallet innbyggere på Haugalandet har gått ned siste kvartal. Nedgangen er størst i Karmøy kommune.

Folketall: Det siste kvartalet er det blitt i alt 98 færre innbyggere i Karmøy kommune.

Haugesund har mistet 3 innbyggere, Tysvær 9 og Vindafjord 19.

Etne har også mistet 19 innbyggere, mens det er blitt 6 flere personer bosatt i Sveio kommune.

Sunnhordland opplever også fraflytting. Stord mister 45 innbyggere og Bømlo 26. Kvinnherad mister 26 innbyggere, mens Tysnes øker med 14 innbyggere.

Det er de store byene som opplever vekst. Bergen fikk 1 268 nye innbyggere dette kvartalet. Stavanger fikk 779, mens Sandnes fikk 297.

Fylkene Rogaland og Hordaland hadde totalt sett en vekst. Rogaland fikk 1 039 nye innbyggere, mens Hordaland kan vise til 1 261 nye innbyggere.

Det bor nå totalt 1 003 838 innbyggere i de to vestlandsfylkene. 525 967 i Hordaland og 477 871 i Rogaland.

De mest folkerike kommunene på Vestlandet (over 20 000 innbyggere)

Bergen: 281 978
Stavanger: 134 339
Sandnes: 77 959
Karmøy: 42 262
Haugesund: 37 397
Askøy: 29 535
Sola: 26 910
Fjell: 26 222
Os: 20 918

Tallene er hentet fra SSB.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 20.11.2019 12:38:39

Ølsaken: Ville betale mer for å slippe fengsel

En haugesunder i 40-årene ba retten om å slippe fengsel mot at han betalte mer da saken mot han var oppe i Haugaland tingrett i går. Mannen er en av de tiltalte i den store ølsmuglersaken.

Ølsmuglersaken: Haugesunderen godtar tilståelsesdom i den omfattende ølsaken, skriver Haugesunds avis.

Mannen er den ene av de tolv som risikerer straff etter opprullingen av saken høsten 2016.

Mannen har alene eller sammen med andre kjøpt ca. 1.600 liter øl og cider, samt 69 liter vin. Dette er deretter ulovlig innført til Norge.

Siktede dømmes i samsvar med siktelsen til 14 dagers betinget fengsel. Med fratrekk på to dager i varetekt. Han må også ut med 5.000 kroner som han skal ha hatt i fortjeneste på salget og inndragning av 240 bokser Carlsberg øl.

– Kan jeg ikke heller betale mer og slippe fengsel? Jeg vil heller betale 40.000 kroner og slippe betinget fengsel, for jeg reiser og jobber så mye at det blir mye styr når jeg skal ha visum for å arbeide i andre land, spurte mannen i retten ifølge avisa.

Siktedes spørsmål førte ikke til at dommen ble endret, skriver avisa.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 20.11.2019 11:54:12

Berge Sag overtar Block Watne

Berge Sag i Ølensvåg og Block Watne har inngått en avtale som innebærer at Berge Sag overtar Block Watne sin avdeling i Haugesund.

Næringsliv: I sommer kjøpte Berge Sag Gruppen opp XL-bygg på Grenland.

I dag ble det kjent at ledelsen i Ølensvåg-konsernet overtar Block Watne-avdelingen i Haugesund.

– Overtagelsen av Block Watnes virksomhet her i Haugesund passer godt inn i vår strategi om videre vekst. Vi får tilgang på flere attraktive tomteområder, og styrker fagmiljøet vårt med erfarne, kompetente fagfolk, sier Rolf L. Sjursen, konsernsjef i Berge Sag Gruppen.

Bakgrunnen for avtalen er at Block Watne nå vil samle sin virksomhet på Vestlandet i Bergen- og Stavangerområdet, melder Grannar.

Block Watne i Haugesund har 12 ansatte, samt flere boligprosjekter og tomteområder.

– Bakgrunnen for avtalen er at Block Watne vil samle sin virksomhet på Vestlandet i Stavangerområdet og i Bergen. Block Watne eies av OBOS, og geografisk prioritering videre vil være i områder hvor OBOS har medlemsmasse, sier John Erling Aarnes, direktør operativ enhet direktør i Block Watne til avisa.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 20.11.2019 11:20:50

Kværner Stord: Flere sysselsatte enn på ti år

En må ti år tilbake i tid for å finne en periode med flere sysselsatte på verftet på Stord. Brakkebyen er sprengt og flere hundre er flyttet til Heiane.

Industri: I overkant av 5 000 sysselsatte er for tiden involverte i prosjektene hos Kværner Stord.

– Dette inkluderer egne ansatte, samarbeidspartnerne, underleverandører og innleide. Noen er hjemme i rotasjon, men for tiden er det rundt 3 000 personer her, sier konstituert verftsdirektør Terje Johansen til Sysla.

Akkurat nå er det en topp, med veldig høy aktivitet på Njord som er i sluttfasen.

– Vi må tilbake til 2008-2009 for å finne et år med flere folk i sving enn hva det er nå, sier han til avisa.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 20.11.2019 08:12:17

Satser på nattklubb for voksne folk

Haugesund har ingen nattklubb for voksne folk lenger. Det vil utelivsaktørene Roberto Solberg og duoen Jan Tindeland og Leif Harald Endresen gjøre noe med.

Uteliv: De erfarne utelivsaktørene skal nå blåse liv i lokalene til gamle Bestastua i Haugesund.

– Planen er å lage byens beste utested for et voksent publikum, opplyser Solberg til Radio Haugaland.

Planen er å etablere en italiensk restaurant i to etasjer, samt nattklubb i den ene etasjen, skriver Haugesunds avis.

I konseptbeskrivelsen står det ifølge avisa at planen er 26 års aldersgrense, mange sittegrupper og musikk fra de siste tre tiårene i forrige årtusen.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 20.11.2019 07:53:19

Etablerer byggeplass for havvind

Kværner og Vindafjord kommune er enige om vilkårene for byggingen av vindturbiner til havvindprosjektet Hywind Tampen på Dommersnes i Vikebygd.

Havvind: Fire representantar for Kværner og folk fra kommuneledelsen i Vindafjord gikk gjennom et utkast til leieavtale i tre timer på rådhuset i Ølen i går, skriver Haugesunds avis.

Mesteparten av arbeidet skal skjer mellom våren 2021 og sommaren 2022.

Den innledende fasen med konstruksjon vil starte i tørrdokken på Kværners- spesialiserte anlegg på Stord.

Dette blir verdens største flytende havvindpark og Kværners kontrakt har en verdi på rundt 1,5 milliarder kroner.

– Dette er store nyheter både for landet og regionen. Dette viser at vi er konkurransedyktige og at petroleumsnæringen er en del av omstillingen til fornybarnæringen, sier energipolitisk talsmann Terje Halleland (FrP).

– At Kværner får oppdraget er også for meg personlig veldig kjekt, da deler av oppdraget skal gjennomføres på Dommersnes i Vindafjord. Her vil et tidligere industriområdet på ny bli tatt i bruk, og får gjerne mulighet til flere oppdrag fremover, sier Halleland som er fra Ølensvåg.

– For Vestlandet og vår region er det viktig og allerede nå posisjonere seg i dette markedet. Havvind kan bli stort for Norge. Det er helt avgjørende at hele verdikjeden deltar i dette teknologiprosjektet, sier FrP-politikeren.

Slik skal prosjektet gjennomføres – se video

Hywind Tampen-prosjektet vil bli installert offshore-Norge, vest for Bergen, og vil levere elektrisk kraft til de nærliggende olje- og gassplattformene Gullfaks A, B, C og Snorre A og B.

Den samlede effekten fra de 11 turbinene blir 88 megawatt og vil erstatte omtrent 35 prosent av de fem plattformenes energibehov.

I dag kommer energien som kreves for å drive disse plattformene fra gassturbiner.

Starter på Stord

Den innledende fasen med konstruksjon av de 11 betongskrogene vil starte i tørrdokken på Kværners spesialiserte anlegg på Stord i Norge.

Bunnseksjonene blir deretter fraktet til Dommersnes i Vindafjorden hvor de ferdigstilles. Helt tilslutt vil vindturbinene bli installert på toppen av betongskrogene i Gulen litt lenger nord.

Prosjektet påbegynnes umiddelbart og skal ferdigstilles høsten 2022.

Oppdraget innebærer cirka 250 årsverk for Kværner-ansatte.

Inkludert ytterligere ringvirkninger for blant annet leverandører og offentlige sektor, vil prosjektet totalt gi rundt 800 årsverk.

– Når Kværner er hovedleverandør for et prosjekt, har vi mange underleverandører og lokalsamfunn som drar nytte av vår virksomhet. Når vi nå utvider virksomheten til fornybare markeder, tar vi sikte på å bygge nye næringer og ny verdiskapning rundt oss, sier Karl-Petter Løken, Kværners konsernsjef.

Reduserer utslipp av Co2

Prosjektet vil redusere norske CO2-utslipp med mer enn 200 000 tonn per år, noe som tilsvarer utslippene fra 100 000 biler.

I tillegg bekrefter analyser at betongskrog har et gunstig CO2-fotavtrykk sammenlignet med flere andre alternativer.

Hywind Tampen vil også bli brukt til å redusere CO2-avtrykket for fremtidige prosjekter.

Bærekraft og verdiskapning

– Kværner har som mål å bidra til bærekraftige og verdiskapende løsninger for miljøet og samfunnet. Det er viktig at Norge gjør det som er mulig for å redusere utslippene, også innen olje- og gassproduksjon, sier Kværners konsernsjef.

– Når slike forbedringer kombineres med reduserte utslipp fra olje- og gassforbruk i hvert land over hele verden, tar vi et godt steg på veien frem mot de globale klimamålene.

– Hywind Tampen-prosjektet baner vei for flere vindkraftparker både i Norge og internasjonalt.

– Dagens nye kontrakt er et veldig viktig skritt i Kværners strategi om å vokse innen fornybar virksomhet, i tillegg til vår eksisterende virksomhet innen olje og gass», sier Løken.

Kværners oppdrag

Kværners oppdrag omfatter prosjektering, anskaffelse og konstruksjon av flytende betongskrog som bærer vindturbinene.

I tillegg er marine operasjoner en del av Kværners oppdrag. Dette inkluderer prosjektledelse, prosjektering, ledelse av anleggene for sammenstilling av komponentene til hver enhet, installasjon av forankringssystem, utslep samt installasjon av vindturbinplattformene på feltet.

De marine operasjonene vil bli gjennomført som en underleveranse til hovedkontrakten, utført i 50/50 partnerskap mellom Kværner og DOF Subsea.

– Kværner er anerkjent som verdens ubestridte leder for løsninger og gjennomføring av avanserte betongkonstruksjoner for marine prosjekter. Rundt om i verden har selskapet levert betongstrukturer som mange anser for å være blant verdens underverker, for eksempel Troll A eller Hebron, og konsernet har noen av verdens beste eksperter på betongteknologi, sier Kværners konsernsjef.

En milepæl

– Det var en viktig milepæl for oss da vi våren 2019 ble bedt om å delta i tidligfase-prosjektering for Hywind Tampen, og dermed bidra til å utvikle løsningen som vi nå skal begynne å bygge.

– I år har vi også rekruttert flere betongspesialister, fordi vi ser flere muligheter for Kværner til å delta i viktige prosjekter globalt, sier Løken.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 20.11.2019 07:31:21

Narkodom: Risikerer fire år i fengsel

Etter beslaget av 1,8 kilo metamfetamin, 2000 tabletter ecstasy og stor mengde dopingpreparater, risikerer en mann fra Litauen å bli idømt fire år i fengsel i Haugaland tingrett.

Domstol: Det ble også funnet 94.000 kroner i kontanter i leiligheten han disponerte på Haugalandet, melder Haugesunds avis.

Den 28 år gamle mannen hadde også flere mobiltelefoner i sin besittelse. På disse ble det funnet kontakt med flere kjente personer fra narkotikamiljøet i Haugesund.

Mannens forsvarer, advokat Ørjan Eskeland, mener at hans klient må frifinnes.

– Det er ikke bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte er skyldig. Politiet har hatt tunnelsyn i etterforskningen. Ingen har nevnt at en av de andre som bor i leiligheten er mistenkt i en annen narkotikasak politiet i Haugesund etterforsker, sa Eskeland ifølge avisa.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 20.11.2019 06:53:32

Knut Netland (53) opereres for nyrekreft

Den folkekjære programlederen Knut Netland på TV Haugaland gikk selv ut mandag for å fortelle at han hadde fått kreft. Neste uke opereres han.

Helse: Mandag kveld la han ut meldingen om situasjonen på Facebook.

Her opplyser han at det var i forrige uke at han fikk svar på prøvene og det ble konstatert at han hadde fått nyrekreft.

Dette betyr at han må fjerne nyren med svulsten i. Det skjer i neste uke.

– Dette var selvsagt en tung beskjed å få både for meg og min familie, skriver Netland.

Facebook-meldingen

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 20.11.2019 00:16:20

Lånte kvinne bort til kolleger for sex

En 50 år gammel lastebilsjåfør står nå tiltalt for å ha misbrukt en lettere psykisk utviklingshemmet kvinne. Kvinnen som er 30 år yngre enn mannen skal også ha blitt «lånt» ut til to kolleger for sex.

Domstol: 50-åringen skal ha manipulert kvinne til å tro at de to var kjærester.

I tillegg til å utnytte henne seksuelt skal tiltalte ha fått henne til å ha seksuell omgang med to av hans kolleger, melder Aftenbladet.

Politiet er av den oppfatning at tiltalte hadde utnyttet hennes sårbare situasjon.

Kvinnen er rundt 30 år yngre enn tiltalte og politiet mener hun var i et undermaktsforhold til ham.

Overgrepene skal ha skjedd gjentatte ganger og flere steder i Sør-Norge mens kvinnen var passasjer i tiltaltes lastebil.

50-åringen er også tiltalte for å ha forgrepet seg på ei 15 år gammel jente. Hjemme hos mannen ble det ifølge avisa funnet flere hundre seksualiserte bilder av tenåringen.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 19.11.2019 13:57:38

Juleøl fra Fitjar er Norges beste

VG sin juleøljury har testa nærmere 200 forskjellige juleøl som nå er lansert på markedet her i landet. Best ut av alle er ølet fra Fitjar.

Juleøl: – Dette gjorde veldig godt, seier bryggerimeister Øystein Huus i En Liten Øl.

«Et silkemykt øl som er perfekt balansert. Ølet er fyldig og ikke for søtt. Må serveres med riktig temperatur. Dette ølet må en ha i jula.»

Slik er konklusjonen til VG sin juleøljury.

Juleølet «Ryolitt 2019» får hele 96 av 100 mulige poeng.

– Nei, dette var veldig kjekt, seier bryggerimester Øystein Huus i En Liten Øl til avisa.

Det er ikke første gong «En Liten Øl» vinn smakstester. Øl fra produsenten ble i 2017 kåret til publikumsfavoritt under ølfestivalen i Bergen, melder Stord24.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 19.11.2019 13:12:12

Nå kommer julegata opp i Haugesund sentrum

Det ble god stemning i Haraldsgata i Haugesund i formiddag mens julegata ble pyntet akkompagnert av julemusikk.

Julegate: Denne uken skal lysene tennes og i dag er arbeidet i full gang for å få lenkene med julelys opp over Haraldsgata.

For de handlende tirsdag formiddag var det julemusikk å høre fra bilen arbeiderne kjørte mens lenkene ble hengt opp.

To smilende karer var i god julestemning og smilte og vinket til fotografen fra Radio Haugaland som tok turen ut for å lage en stemningsrapport.

Julegata åpnes neste torsdag

Neste torsdag, den 28. november klokken 17.00, åpnes årets julegate i sentrum. Da blir det fakkeltog gjennom Haraldsgata for store og små.

Det blir i forbindelse med arrangementet salg av fakler (kr 20,-) og «Lyspinner» (kr 10,-).

Haugesund Ungdomskorps leder fakkeltoget gjennom Haugesund sentrum.

Da blir det også et arrangementet fra scenen på Bytunet. Frelsesarmeens Hornmusikk spiller fra klokken 16.30. Handelstandens mannskor kommer også og Elisabeth fra «Norske Talenter», som gikk helt til semifinalen, synger julen inn fra scenen.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 19.11.2019 09:50:59

Nå setter regjeringen lokk på NAV-skandalen

Stord-politiker Magne Rommetveit i Arbeiderpartiet, som er visepresident på Stortinget, ble nektet å møte ledelsen og ansatte i Nav Sunnhordland. Det er departementet som stanset møtet.

NAV-skandalen: Rommetveit hadde selv tatt initiativ til møtet med NAV-kontoret i forbindelse med den pågående NAV-skandalen, hvor et ukjent antall nordmenn er urettmessig dømt for trygdesvindel.

Formålet med møtet var å høre hvordan de ansatte opplevde stormen, melder Bergens Tidende.

Møtet som skulle avholdes mandag ble avlyst etter ordre fra departementet.

– Dette er jo hakkende gale. Dersom vi blir nektet å ha møter, så fungerer ikke demokratiet, tordner Rommetveit overfor avisa.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 19.11.2019 07:31:13

Bømlafjordtunnelen ble stengt

Motorproblemer førte til at et kjøretøy ble stående nede i Bømlafjordtunnelen tirsdag morgen.

Trafikk: Vegtrafikksentralen opplyser at E39 Bømlafjordtunnelen ble stengt etter at et kjøretøy fikk motorstans inne i tunnelen ved 06.10-tiden i dag morges.

Politiet rykket ut til stedet og tunnelen ble åpnet med redusert hastighet ved 06.25-tiden.

Twitter

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 19.11.2019 06:55:01

Vinglete kjøring over Karmsund bro

En 40 år gammel kvinne ble mandag kveld tatt for ruskjøring. Andre bilister varslet politiet etter at hun kjørte vinglete over Karmsund bro.

Ruskjøring: Det ble meldt om vinglete kjøring da en bil var på vei over Karmsund bro retning Haugesund ved 18-tiden i går kveld.

– Bilen ble stanset i Spannavegen kort tid etter, opplyser operasjonsleder ved Sør-Vest politidistrikt.

En 40 år gammel dame var fører. Hun hadde ikke førerkort og fremstod som ruset.

– Dermed ble hun tatt med for en blodprøve og sak ble opprettet, opplyser operasjonslederen.

Twitter

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 19.11.2019 00:50:30

Sønnen organiserte innbrudd i hytta

Innbruddet i en hytte i Vindafjord viste seg å være et bestillingstyveri av sønnen til hytteeier.

Innbrudd: Sønnen hadde organisert innbruddet fordi han hadde narkogjeld til tyven.

Etter avtalen ble det stjålet en 65 tommer TV og drikkevarer fra hytta.

TV-en ble levert tilbake da saken ble oppklart, men drikkevarene hadde de fortært, melder Haugesunds avis.

Da saken var oppe i Haugaland tingrett måtte den siktede mannen også svare for to promillekjøringer i fjor sommer.

Mannen som aldri har hatt førerkort er dømt for promillekjøringer to ganger tidligere.

Denne gang ble han også dømt for bruk av både hasj og amfetamin, samt bæring av kniv og softgun på offentlig sted, melder avisa.

Nå må han sone 75 dager i fengsel.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 19.11.2019 00:44:07

Forurensning og død fugl ved Husøy

Det ble iverksatt undersøkelser i Husøy-området, etter at Karmsund Havn og kommunen er gjort oppmerksom på død skarv og et tykt lag med fiskeolje ligger langs strendene.

Forurensning: Det var en turgåer som søndag ettermiddag oppdaget griseriet øst på Stutøya ut mot Karmsundet, melder Haugesunds avis.

– Dette ser ikke bra ut. Vi sender ut folk nå for å sjekke området, ta prøver og få dette analysert, sier havnesjef Tore Gautesen til avisa.

Utslippet hadde en utbredelse på et par hundre meter.

Haugaland Brann og Redning IKS ved mannskaper fra Karmøy brannvesen tok seg av oppryddingen.

– Det vil nå bli gjort videre undersøkelser, forteller Gautesen til avisa.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 19.11.2019 00:31:58

Siv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum befinner seg i selskap med skattekåte utgiftspartier, mener Frp-leder Siv Jensen. Nå ber hun Senterpartiet om å bytte side.

Politikk: Arbeiderpartiet vil øke skatter og avgifter med 9,7 milliarder. SV med 23 milliarder, MDG med om lag 30 milliarder og Rødt nesten 40 milliarder, skriver Dagbladet.

Men Sp-leder Trygve Slagsvold Vedums alternative budsjett matcher omtrent regjeringens skatte- og avgiftsnivå. De finner også rom for avgiftslettelser på 3,7 milliarder.

Det gjør at Frp-leder Siv Jensen mener Senterpartiet befinner seg på feil side i politikken.

– Alt det Vedum sier tilsier at han burde samarbeide med Frp, men han legger i stedet opp til å samarbeide med de mest skattekåte partiene i Norge. Hvis han oppriktig mener det han sier, er han hjertelig velkommen til å samarbeide med Frp, sier Jensen til Dagbladet.

Jensen blir imidlertid møtt med en kald skulder fra Vedum.

– Siden Frp kom inn i regjering, har de økt avgiftene med 6,3 milliarder og sørget for vekst i det statlige byråkratiet. De har satt i gang sentraliseringsreformer, det lokale politiet er svekket og det er nå mer ulv enn noen gang. Av alle disse grunnene er det utenkelig for Senterpartiet å samarbeide med Frp i regjering, sier Sp-lederen.

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 21.11.2019 07:38:03

Vil flytte Skeisvang vgs til sentrum

Politikerne vurderer i forbindelse med rehabiliteringen av Skeisvang videregående skole å flytte hele skolen til sentrum.

Skole: Skeisvang videregående skole skal rustes opp og bygges ut for drøyt 350 millioner.

Men nå vurderer kommune og fylket å flytte hele skolen til sentrum av Haugesund, skriver Haugesunds avis.

Det er Haugesund kommune som har lagt frem nye ideer om å bygge nytt bygg for videregående skole og kulturskole i Haugesund sentrum.

Det er i 2022 og 2023 at de største investeringene er planlagt, melder avisa.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 20.11.2019 15:20:34

Tomtekrangel kan føre til ekspropriasjon

Det er stor uenighet om taksten på eiendommen der Karmøy kommune vil bygge seniorlandsby. Nå kan saken ende med ekspropriasjon.

Seniorlandsby: Taksten er satt til 19 millioner kroner, men grunneierne vil ha drøye 40 millioner kroner, skriver Haugesunds Avis.

Har ikke klart å bli enig med grunneiere på Spanne. Nå går rådmannen inn for ekspropriasjon.

Nå opplyser Karmøy kommune i forkant av kommende kommunestyremøte at de ikke har nådd fram med forhandlingene og dermed ser på ekspropriering som eneste utvei, skiver avisa.

Det er snart tre år siden kommunestyret i Karmøy vedtok reguleringsplan for Spanne Seniorlandsby. På området er det blant annet vedtatt etablering av sykehjem med 60 heldøgnsomsorgsplasser, melder avisa.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 20.11.2019 14:28:38

Fraflytting på Haugalandet

Ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at antallet innbyggere på Haugalandet har gått ned siste kvartal. Nedgangen er størst i Karmøy kommune.

Folketall: Det siste kvartalet er det blitt i alt 98 færre innbyggere i Karmøy kommune.

Haugesund har mistet 3 innbyggere, Tysvær 9 og Vindafjord 19.

Etne har også mistet 19 innbyggere, mens det er blitt 6 flere personer bosatt i Sveio kommune.

Sunnhordland opplever også fraflytting. Stord mister 45 innbyggere og Bømlo 26. Kvinnherad mister 26 innbyggere, mens Tysnes øker med 14 innbyggere.

Det er de store byene som opplever vekst. Bergen fikk 1 268 nye innbyggere dette kvartalet. Stavanger fikk 779, mens Sandnes fikk 297.

Fylkene Rogaland og Hordaland hadde totalt sett en vekst. Rogaland fikk 1 039 nye innbyggere, mens Hordaland kan vise til 1 261 nye innbyggere.

Det bor nå totalt 1 003 838 innbyggere i de to vestlandsfylkene. 525 967 i Hordaland og 477 871 i Rogaland.

De mest folkerike kommunene på Vestlandet (over 20 000 innbyggere)

Bergen: 281 978
Stavanger: 134 339
Sandnes: 77 959
Karmøy: 42 262
Haugesund: 37 397
Askøy: 29 535
Sola: 26 910
Fjell: 26 222
Os: 20 918

Tallene er hentet fra SSB.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 20.11.2019 12:38:39

Ølsaken: Ville betale mer for å slippe fengsel

En haugesunder i 40-årene ba retten om å slippe fengsel mot at han betalte mer da saken mot han var oppe i Haugaland tingrett i går. Mannen er en av de tiltalte i den store ølsmuglersaken.

Ølsmuglersaken: Haugesunderen godtar tilståelsesdom i den omfattende ølsaken, skriver Haugesunds avis.

Mannen er den ene av de tolv som risikerer straff etter opprullingen av saken høsten 2016.

Mannen har alene eller sammen med andre kjøpt ca. 1.600 liter øl og cider, samt 69 liter vin. Dette er deretter ulovlig innført til Norge.

Siktede dømmes i samsvar med siktelsen til 14 dagers betinget fengsel. Med fratrekk på to dager i varetekt. Han må også ut med 5.000 kroner som han skal ha hatt i fortjeneste på salget og inndragning av 240 bokser Carlsberg øl.

– Kan jeg ikke heller betale mer og slippe fengsel? Jeg vil heller betale 40.000 kroner og slippe betinget fengsel, for jeg reiser og jobber så mye at det blir mye styr når jeg skal ha visum for å arbeide i andre land, spurte mannen i retten ifølge avisa.

Siktedes spørsmål førte ikke til at dommen ble endret, skriver avisa.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 20.11.2019 11:54:12

Berge Sag overtar Block Watne

Berge Sag i Ølensvåg og Block Watne har inngått en avtale som innebærer at Berge Sag overtar Block Watne sin avdeling i Haugesund.

Næringsliv: I sommer kjøpte Berge Sag Gruppen opp XL-bygg på Grenland.

I dag ble det kjent at ledelsen i Ølensvåg-konsernet overtar Block Watne-avdelingen i Haugesund.

– Overtagelsen av Block Watnes virksomhet her i Haugesund passer godt inn i vår strategi om videre vekst. Vi får tilgang på flere attraktive tomteområder, og styrker fagmiljøet vårt med erfarne, kompetente fagfolk, sier Rolf L. Sjursen, konsernsjef i Berge Sag Gruppen.

Bakgrunnen for avtalen er at Block Watne nå vil samle sin virksomhet på Vestlandet i Bergen- og Stavangerområdet, melder Grannar.

Block Watne i Haugesund har 12 ansatte, samt flere boligprosjekter og tomteområder.

– Bakgrunnen for avtalen er at Block Watne vil samle sin virksomhet på Vestlandet i Stavangerområdet og i Bergen. Block Watne eies av OBOS, og geografisk prioritering videre vil være i områder hvor OBOS har medlemsmasse, sier John Erling Aarnes, direktør operativ enhet direktør i Block Watne til avisa.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 20.11.2019 11:20:50

Kværner Stord: Flere sysselsatte enn på ti år

En må ti år tilbake i tid for å finne en periode med flere sysselsatte på verftet på Stord. Brakkebyen er sprengt og flere hundre er flyttet til Heiane.

Industri: I overkant av 5 000 sysselsatte er for tiden involverte i prosjektene hos Kværner Stord.

– Dette inkluderer egne ansatte, samarbeidspartnerne, underleverandører og innleide. Noen er hjemme i rotasjon, men for tiden er det rundt 3 000 personer her, sier konstituert verftsdirektør Terje Johansen til Sysla.

Akkurat nå er det en topp, med veldig høy aktivitet på Njord som er i sluttfasen.

– Vi må tilbake til 2008-2009 for å finne et år med flere folk i sving enn hva det er nå, sier han til avisa.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 20.11.2019 08:12:17

Satser på nattklubb for voksne folk

Haugesund har ingen nattklubb for voksne folk lenger. Det vil utelivsaktørene Roberto Solberg og duoen Jan Tindeland og Leif Harald Endresen gjøre noe med.

Uteliv: De erfarne utelivsaktørene skal nå blåse liv i lokalene til gamle Bestastua i Haugesund.

– Planen er å lage byens beste utested for et voksent publikum, opplyser Solberg til Radio Haugaland.

Planen er å etablere en italiensk restaurant i to etasjer, samt nattklubb i den ene etasjen, skriver Haugesunds avis.

I konseptbeskrivelsen står det ifølge avisa at planen er 26 års aldersgrense, mange sittegrupper og musikk fra de siste tre tiårene i forrige årtusen.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 20.11.2019 07:53:19

Etablerer byggeplass for havvind

Kværner og Vindafjord kommune er enige om vilkårene for byggingen av vindturbiner til havvindprosjektet Hywind Tampen på Dommersnes i Vikebygd.

Havvind: Fire representantar for Kværner og folk fra kommuneledelsen i Vindafjord gikk gjennom et utkast til leieavtale i tre timer på rådhuset i Ølen i går, skriver Haugesunds avis.

Mesteparten av arbeidet skal skjer mellom våren 2021 og sommaren 2022.

Den innledende fasen med konstruksjon vil starte i tørrdokken på Kværners- spesialiserte anlegg på Stord.

Dette blir verdens største flytende havvindpark og Kværners kontrakt har en verdi på rundt 1,5 milliarder kroner.

– Dette er store nyheter både for landet og regionen. Dette viser at vi er konkurransedyktige og at petroleumsnæringen er en del av omstillingen til fornybarnæringen, sier energipolitisk talsmann Terje Halleland (FrP).

– At Kværner får oppdraget er også for meg personlig veldig kjekt, da deler av oppdraget skal gjennomføres på Dommersnes i Vindafjord. Her vil et tidligere industriområdet på ny bli tatt i bruk, og får gjerne mulighet til flere oppdrag fremover, sier Halleland som er fra Ølensvåg.

– For Vestlandet og vår region er det viktig og allerede nå posisjonere seg i dette markedet. Havvind kan bli stort for Norge. Det er helt avgjørende at hele verdikjeden deltar i dette teknologiprosjektet, sier FrP-politikeren.

Slik skal prosjektet gjennomføres – se video

Hywind Tampen-prosjektet vil bli installert offshore-Norge, vest for Bergen, og vil levere elektrisk kraft til de nærliggende olje- og gassplattformene Gullfaks A, B, C og Snorre A og B.

Den samlede effekten fra de 11 turbinene blir 88 megawatt og vil erstatte omtrent 35 prosent av de fem plattformenes energibehov.

I dag kommer energien som kreves for å drive disse plattformene fra gassturbiner.

Starter på Stord

Den innledende fasen med konstruksjon av de 11 betongskrogene vil starte i tørrdokken på Kværners spesialiserte anlegg på Stord i Norge.

Bunnseksjonene blir deretter fraktet til Dommersnes i Vindafjorden hvor de ferdigstilles. Helt tilslutt vil vindturbinene bli installert på toppen av betongskrogene i Gulen litt lenger nord.

Prosjektet påbegynnes umiddelbart og skal ferdigstilles høsten 2022.

Oppdraget innebærer cirka 250 årsverk for Kværner-ansatte.

Inkludert ytterligere ringvirkninger for blant annet leverandører og offentlige sektor, vil prosjektet totalt gi rundt 800 årsverk.

– Når Kværner er hovedleverandør for et prosjekt, har vi mange underleverandører og lokalsamfunn som drar nytte av vår virksomhet. Når vi nå utvider virksomheten til fornybare markeder, tar vi sikte på å bygge nye næringer og ny verdiskapning rundt oss, sier Karl-Petter Løken, Kværners konsernsjef.

Reduserer utslipp av Co2

Prosjektet vil redusere norske CO2-utslipp med mer enn 200 000 tonn per år, noe som tilsvarer utslippene fra 100 000 biler.

I tillegg bekrefter analyser at betongskrog har et gunstig CO2-fotavtrykk sammenlignet med flere andre alternativer.

Hywind Tampen vil også bli brukt til å redusere CO2-avtrykket for fremtidige prosjekter.

Bærekraft og verdiskapning

– Kværner har som mål å bidra til bærekraftige og verdiskapende løsninger for miljøet og samfunnet. Det er viktig at Norge gjør det som er mulig for å redusere utslippene, også innen olje- og gassproduksjon, sier Kværners konsernsjef.

– Når slike forbedringer kombineres med reduserte utslipp fra olje- og gassforbruk i hvert land over hele verden, tar vi et godt steg på veien frem mot de globale klimamålene.

– Hywind Tampen-prosjektet baner vei for flere vindkraftparker både i Norge og internasjonalt.

– Dagens nye kontrakt er et veldig viktig skritt i Kværners strategi om å vokse innen fornybar virksomhet, i tillegg til vår eksisterende virksomhet innen olje og gass», sier Løken.

Kværners oppdrag

Kværners oppdrag omfatter prosjektering, anskaffelse og konstruksjon av flytende betongskrog som bærer vindturbinene.

I tillegg er marine operasjoner en del av Kværners oppdrag. Dette inkluderer prosjektledelse, prosjektering, ledelse av anleggene for sammenstilling av komponentene til hver enhet, installasjon av forankringssystem, utslep samt installasjon av vindturbinplattformene på feltet.

De marine operasjonene vil bli gjennomført som en underleveranse til hovedkontrakten, utført i 50/50 partnerskap mellom Kværner og DOF Subsea.

– Kværner er anerkjent som verdens ubestridte leder for løsninger og gjennomføring av avanserte betongkonstruksjoner for marine prosjekter. Rundt om i verden har selskapet levert betongstrukturer som mange anser for å være blant verdens underverker, for eksempel Troll A eller Hebron, og konsernet har noen av verdens beste eksperter på betongteknologi, sier Kværners konsernsjef.

En milepæl

– Det var en viktig milepæl for oss da vi våren 2019 ble bedt om å delta i tidligfase-prosjektering for Hywind Tampen, og dermed bidra til å utvikle løsningen som vi nå skal begynne å bygge.

– I år har vi også rekruttert flere betongspesialister, fordi vi ser flere muligheter for Kværner til å delta i viktige prosjekter globalt, sier Løken.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 20.11.2019 07:31:21

Narkodom: Risikerer fire år i fengsel

Etter beslaget av 1,8 kilo metamfetamin, 2000 tabletter ecstasy og stor mengde dopingpreparater, risikerer en mann fra Litauen å bli idømt fire år i fengsel i Haugaland tingrett.

Domstol: Det ble også funnet 94.000 kroner i kontanter i leiligheten han disponerte på Haugalandet, melder Haugesunds avis.

Den 28 år gamle mannen hadde også flere mobiltelefoner i sin besittelse. På disse ble det funnet kontakt med flere kjente personer fra narkotikamiljøet i Haugesund.

Mannens forsvarer, advokat Ørjan Eskeland, mener at hans klient må frifinnes.

– Det er ikke bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte er skyldig. Politiet har hatt tunnelsyn i etterforskningen. Ingen har nevnt at en av de andre som bor i leiligheten er mistenkt i en annen narkotikasak politiet i Haugesund etterforsker, sa Eskeland ifølge avisa.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 20.11.2019 06:53:32

Knut Netland (53) opereres for nyrekreft

Den folkekjære programlederen Knut Netland på TV Haugaland gikk selv ut mandag for å fortelle at han hadde fått kreft. Neste uke opereres han.

Helse: Mandag kveld la han ut meldingen om situasjonen på Facebook.

Her opplyser han at det var i forrige uke at han fikk svar på prøvene og det ble konstatert at han hadde fått nyrekreft.

Dette betyr at han må fjerne nyren med svulsten i. Det skjer i neste uke.

– Dette var selvsagt en tung beskjed å få både for meg og min familie, skriver Netland.

Facebook-meldingen

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 20.11.2019 00:16:20

Lånte kvinne bort til kolleger for sex

En 50 år gammel lastebilsjåfør står nå tiltalt for å ha misbrukt en lettere psykisk utviklingshemmet kvinne. Kvinnen som er 30 år yngre enn mannen skal også ha blitt «lånt» ut til to kolleger for sex.

Domstol: 50-åringen skal ha manipulert kvinne til å tro at de to var kjærester.

I tillegg til å utnytte henne seksuelt skal tiltalte ha fått henne til å ha seksuell omgang med to av hans kolleger, melder Aftenbladet.

Politiet er av den oppfatning at tiltalte hadde utnyttet hennes sårbare situasjon.

Kvinnen er rundt 30 år yngre enn tiltalte og politiet mener hun var i et undermaktsforhold til ham.

Overgrepene skal ha skjedd gjentatte ganger og flere steder i Sør-Norge mens kvinnen var passasjer i tiltaltes lastebil.

50-åringen er også tiltalte for å ha forgrepet seg på ei 15 år gammel jente. Hjemme hos mannen ble det ifølge avisa funnet flere hundre seksualiserte bilder av tenåringen.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 19.11.2019 13:57:38

Juleøl fra Fitjar er Norges beste

VG sin juleøljury har testa nærmere 200 forskjellige juleøl som nå er lansert på markedet her i landet. Best ut av alle er ølet fra Fitjar.

Juleøl: – Dette gjorde veldig godt, seier bryggerimeister Øystein Huus i En Liten Øl.

«Et silkemykt øl som er perfekt balansert. Ølet er fyldig og ikke for søtt. Må serveres med riktig temperatur. Dette ølet må en ha i jula.»

Slik er konklusjonen til VG sin juleøljury.

Juleølet «Ryolitt 2019» får hele 96 av 100 mulige poeng.

– Nei, dette var veldig kjekt, seier bryggerimester Øystein Huus i En Liten Øl til avisa.

Det er ikke første gong «En Liten Øl» vinn smakstester. Øl fra produsenten ble i 2017 kåret til publikumsfavoritt under ølfestivalen i Bergen, melder Stord24.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 19.11.2019 13:12:12

Nå kommer julegata opp i Haugesund sentrum

Det ble god stemning i Haraldsgata i Haugesund i formiddag mens julegata ble pyntet akkompagnert av julemusikk.

Julegate: Denne uken skal lysene tennes og i dag er arbeidet i full gang for å få lenkene med julelys opp over Haraldsgata.

For de handlende tirsdag formiddag var det julemusikk å høre fra bilen arbeiderne kjørte mens lenkene ble hengt opp.

To smilende karer var i god julestemning og smilte og vinket til fotografen fra Radio Haugaland som tok turen ut for å lage en stemningsrapport.

Julegata åpnes neste torsdag

Neste torsdag, den 28. november klokken 17.00, åpnes årets julegate i sentrum. Da blir det fakkeltog gjennom Haraldsgata for store og små.

Det blir i forbindelse med arrangementet salg av fakler (kr 20,-) og «Lyspinner» (kr 10,-).

Haugesund Ungdomskorps leder fakkeltoget gjennom Haugesund sentrum.

Da blir det også et arrangementet fra scenen på Bytunet. Frelsesarmeens Hornmusikk spiller fra klokken 16.30. Handelstandens mannskor kommer også og Elisabeth fra «Norske Talenter», som gikk helt til semifinalen, synger julen inn fra scenen.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 19.11.2019 09:50:59

Nå setter regjeringen lokk på NAV-skandalen

Stord-politiker Magne Rommetveit i Arbeiderpartiet, som er visepresident på Stortinget, ble nektet å møte ledelsen og ansatte i Nav Sunnhordland. Det er departementet som stanset møtet.

NAV-skandalen: Rommetveit hadde selv tatt initiativ til møtet med NAV-kontoret i forbindelse med den pågående NAV-skandalen, hvor et ukjent antall nordmenn er urettmessig dømt for trygdesvindel.

Formålet med møtet var å høre hvordan de ansatte opplevde stormen, melder Bergens Tidende.

Møtet som skulle avholdes mandag ble avlyst etter ordre fra departementet.

– Dette er jo hakkende gale. Dersom vi blir nektet å ha møter, så fungerer ikke demokratiet, tordner Rommetveit overfor avisa.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 19.11.2019 07:31:13

Bømlafjordtunnelen ble stengt

Motorproblemer førte til at et kjøretøy ble stående nede i Bømlafjordtunnelen tirsdag morgen.

Trafikk: Vegtrafikksentralen opplyser at E39 Bømlafjordtunnelen ble stengt etter at et kjøretøy fikk motorstans inne i tunnelen ved 06.10-tiden i dag morges.

Politiet rykket ut til stedet og tunnelen ble åpnet med redusert hastighet ved 06.25-tiden.

Twitter

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 19.11.2019 06:55:01

Vinglete kjøring over Karmsund bro

En 40 år gammel kvinne ble mandag kveld tatt for ruskjøring. Andre bilister varslet politiet etter at hun kjørte vinglete over Karmsund bro.

Ruskjøring: Det ble meldt om vinglete kjøring da en bil var på vei over Karmsund bro retning Haugesund ved 18-tiden i går kveld.

– Bilen ble stanset i Spannavegen kort tid etter, opplyser operasjonsleder ved Sør-Vest politidistrikt.

En 40 år gammel dame var fører. Hun hadde ikke førerkort og fremstod som ruset.

– Dermed ble hun tatt med for en blodprøve og sak ble opprettet, opplyser operasjonslederen.

Twitter

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 19.11.2019 00:50:30

Sønnen organiserte innbrudd i hytta

Innbruddet i en hytte i Vindafjord viste seg å være et bestillingstyveri av sønnen til hytteeier.

Innbrudd: Sønnen hadde organisert innbruddet fordi han hadde narkogjeld til tyven.

Etter avtalen ble det stjålet en 65 tommer TV og drikkevarer fra hytta.

TV-en ble levert tilbake da saken ble oppklart, men drikkevarene hadde de fortært, melder Haugesunds avis.

Da saken var oppe i Haugaland tingrett måtte den siktede mannen også svare for to promillekjøringer i fjor sommer.

Mannen som aldri har hatt førerkort er dømt for promillekjøringer to ganger tidligere.

Denne gang ble han også dømt for bruk av både hasj og amfetamin, samt bæring av kniv og softgun på offentlig sted, melder avisa.

Nå må han sone 75 dager i fengsel.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 19.11.2019 00:44:07