Menu

Demokrater ikke overbevist av Trumps budsjettkompromiss

President Trump tilbyr tre års beskyttelse for unge innvandrere mot at han får bygge et grensegjerde mot Mexico. Men demokratene har allerede avvist forslaget.

Politikk: Den amerikanske presidenten kom med uttalelsen i en tale lørdag kveld.

Deler av Trumps forslag ble kjent før talen, og ble ikke tatt godt imot av demokrater. Lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, er blant demokratene som har kalt forslaget «uakseptabelt».

Opp mot 800.000 ungdommer har hittil vært beskyttet av det føderale programmet Deferred Action for Childhood Arrivals, kjent som DACA, som ble innført av president Barack Obama. Trump vil skrote ordningen, men tilbyr nå beskyttelse for denne gruppen i tre år.

Flere demokrater kritiserte forslaget før Trumps tale, især fordi det ikke tilbys en permanent løsning for de unge innvandrerne.

Under talen sa Trump dessuten at han ikke vil bygge en mur, men et stålgjerde ved deler av grensen mot Mexico. Han vil også ha flere grensevakter og flere dommere som kan behandle asylsøknader.

Presidenten hadde på forhånd varslet en stor kunngjøring om «den humanitære krisen» ved USAs sørlige grense og nedstengningen.

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 19.01.2019 22:47:52

Demokrater ikke overbevist over Trumps budsjettkompromiss

President Trump tilbyr tre års beskyttelse for unge innvandrere mot at han får bygge grensemuren mot Mexico.

Politikk: Det sa den amerikanske presidenten i en tale lørdag kveld.

Opp mot 800.000 ungdommer har hittil vært beskyttet av det føderale programmet Deferred Action for Childhood Arrivals, kjent som DACA, som ble innført av president Barack Obama. Trump vil skrote ordningen, men tilbyr nå beskyttelse for denne gruppen i tre år.

Trump hadde på forhånd varslet en stor kunngjøring om «den humanitære krisen» ved USAs sørlige grense og nedstengningen.

Deler av Trumps forslag ble kjent før talen, og ble ikke tatt godt imot av demokrater. Lederen for Representantenes hus Nancy Pelosi er blant demokratene som har kalt forslaget «uakseptabelt».

Trump håper kompromisset vil presse demokratene til å godta hans krav om 5,7 milliarder dollar til bygging av den omstridte grensemuren mot Mexico, ifølge Washington Post.

Under talen sa Trump imidlertid at han ikke vil bygge en mur ved grensen, men et stålgjerde ved deler av grensen.

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 19.01.2019 22:32:56

Demokrater negative til angivelig kompromissforslag fra Trump

Trump vil lørdag trolig foreslå midlertidig beskyttelse for unge innvandrere mot at grensemuren bygges. Men demokrater er allerede avvisende til forslaget.

Politikk: Den demokratiske senatoren Richard Durbin sier forslaget er uakseptabelt og at det ikke vil godkjennes i Senatet, hvor republikanerne har et lite flertall.

Ifølge Washington Post vil Trump lørdag kveld foreslå at unge innvandrere midlertidig beskyttes fra å bli sendt ut av landet, med andre ord en midlertidig stans i hans forsøk på å avslutte det såkalte DACA-programmet.

Opp mot 800.000 ungdommer har hittil vært beskyttet av det føderale programmet Deferred Action for Childhood Arrivals, kjent som DACA, som ble innført av president Barack Obama. Ordningen tillater dem å bli i landet og studere eller arbeide i fornybare toårsperioder, men uten mulighet til statsborgerskap.

Presidenten har nektet å godta ethvert budsjettforslag som ikke inneholder midler til muren. Budsjettkrangelen har ført til den lengste nedstengningen av statsapparatet i USAs historie.

Det kan imidlertid virke som Trumps angivelige forslag ikke vil føre til en løsning. Også tidligere har demokratene avvist lignende forslag.

Trump har varslet at han vil komme med en stor kunngjøring som omhandler «den humanitære krisen» ved USAs sørlige grense og nedstengningen.

Kunngjøringen fra Trump finner sted lørdag kveld klokken 22 norsk tid.

Trump håper kompromisset vil presse demokratene til å godta hans krav om 5,7 milliarder dollar til bygging av den omstridte grensemuren mot Mexico, ifølge Washington Post.

Både Durbin og andre demokrater har uttalt at de ikke vil holde samtaler om budsjettet før nedstengningen avsluttes. Siden 22. desember har 800.000 statlig ansatte gått uten lønn som følge av nedstengningen.

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 19.01.2019 21:47:51

Nord-Korea og USA har samtaler i Sverige

Utsendinger for Nord-Korea og USA har samtaler i Sverige. Også Sør-Korea deltar, ifølge en rekke medier. Hemmeligholdet rundt møtet er stort.

Krig og konflikter: Lørdag sperret politiet av et konferansesenter ved innsjøen Mälaren, nordvest for Stockholm. En rekke biler ankom så stedet, og blant passasjerene var tidligere visegeneralsekretær i FN, Jan Eliasson. Det melder flere svenske medier.

Svensk UD vil verken kommentere stedet for samtalene eller tidsplan, men bekreftet lørdag at USA og Nord-Korea møtes i Sverige, og at to toppdiplomater deltar.

– Det eneste jeg kan si er at UD bekrefter at Choe Son-hui fra Nord-Korea og Stephen Biegun fra USA er på vei til Sverige for å delta i rundebordssamtaler i mindre format med internasjonale eksperter, sier talsperson Buster Mirow Emitslöf i svensk UD til Aftonbladet.

Til sammen deltar rundt 30 representanter, ifølge avisen.

Lee er Sør-Koreas utsending i sikkerhetsspørsmål på den koreanske halvøya. Fra svensk side skal utenriksminister Margot Wallström delta.

Fredag meldte Det hvite hus at USA og Nord-Korea er blitt enige om et nytt toppmøte mellom Trump og Kim i slutten av februar.

De to landene etablerte diplomatisk kontakt i 1973, og Sverige var lenge det eneste vestlige land med ubrutt representasjon og ambassade i Pyongyang.

Også representanter fra Sør-Korea skal delta. Landets utenriksdepartement opplyser at Lee Do-hoon er på vei til Sverige, ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

Sverige har lenge spilt en sentral rolle i omverdenens diplomati med Nord-Korea og har blant annet bistått USA i forhandlinger om frigivelse av amerikanere som har sittet fengslet i landet.

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 19.01.2019 21:32:57

Witsel sikret seier for Dortmund i toppoppgjør

Borussia Dortmund beholdt ligaledelsen på seks poeng etter lørdagens sterke 1-0-seier borte mot RB Leipzig. Det er den eneste klubben Axel Witsel scorer mot.

Sport: Witsels forrige Dortmund-scoring kom i 1. serierunde, også da mot RB Leipzig. Siden har han spilt samtlige kamper for serielederen, men målene har uteblitt. Etter 20 minutter i lørdagens Bundesliga-oppgjør fikk han igjen hull på byllen.

En corner ble slått inn fra venstre. Der raget Lukasz Piszczek høyest og stusset til Witsel bakerst i feltet. Han hamret ballen via tverrliggeren og i nettet.

Med det sikret han tre viktige poeng. Dagen før vant tabelltoer Bayern München 3-1 borte mot Hoffenheim. Det skiller seks poeng mellom de to rivalene.

– Jeg er glad for å score slik jeg gjorde i den første kampen, men jeg er enda mer glad for at vi tok tre poeng. Dette var en veldig viktig seier for oss etter vinterpausen, sa den belgiske matchvinneren etter kampen.

Også tabelltreer Borussia Mönchengladbach tok tre poeng lørdag. Det gjorde de etter å ha slått Leverkusen 1-0 på bortebane. Franske Alassane Pléa scoret vinnermålet. Eintracht Frankfurt klatret til 5.-plass med 3-1-seieren hjemme mot Freiburg. Opp til Bayern på 2.-plass skiller det ni poeng.

I de øvrige kampene vant Fortuna Düsseldorf 2-1 borte mot Augsburg, Werder Bremen slo Hannover 1-0 og Mainz vant 3-2 borte mot Stuttgart.

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 19.01.2019 21:32:47

Arsenals derbyseier gir full spenning om mesterligaplass

Alexandre Lacazette og Laurent Koscielny sikret 2-0 for Arsenal mot Chelsea i London-derbyet lørdag. Dermed er kampen om den viktige fjerdeplassen vidåpen.

Sport: Med seieren drar det seg til i toppen av Premier League-tabellen. I likhet med Manchester United står Arsenal med 44 poeng mot fjerdeplasserte Chelseas 47.

– Vi trengte å vinne i dag. Kampen var en sekspoengskamp, og jeg synes forpliktelsen i dag var fantastisk fra alle gutta, sa Koscielny til BT Sport.

Den franske stopperveteranen var kampens store spiller. Nylig kom han tilbake fra et langvarig skadeavbrekk etter en avrevet akillessene.

Arsenal åpnet lørdagens storkamp i et skyhøyt tempo og skapte tidlig flere store sjanser ved blant andre Pierre-Emerick Aubameyang og Koscielny.

De røde og hvite presset høyt med mange spillere, og etter 14 minutter fikk de lønn for strevet. Etter en kort corner slo Héctor Bellerín inn til Lacazette. Franskmannen vendte opp og fra hjørnet av femmeteren hamret han inn ledelsen i det nærmeste hjørnet. Det var hans åttende scoring for sesongen.

Franskmannen bommet med hodestøtet, men til hans og Arsenals store glede traff ballen skulderen og gikk i mål bak Chelseas sisteskanse Kepa. Med scoringen ble han Arsenals første forsvarer til å score 20 mål i Premier League, ifølge statistikktjenesten Opta.

– Jeg er veldig fornøyd med å score, for det var veldig viktig for laget. Når man snakker om å holde nullen, handler det ikke bare om forsvarsspillerne. I dag viste vi alle at vi er sammen. Angrepsspillerne jobbet hardt også, noe som hjelper resten av laget, sa Koscielny.

Sekunder før pause var kun stolpen i veien for en Chelsea-redusering da Marcos Alonso headet en corner mot mål. Ettersom headingen ikke teller, sto de blåkledde med null skudd på mål i løpet av de første 45 minuttene.

Etter en forrykende første omgang der Arsenal var det førende laget, gikk Chelsea ut med ny giv i annen omgang.

Chelsea satte innpå stjerneskuddet Callum Hudson-Odoi, men 18-åringen klarte ikke å snu det for gjestene. Chelsea presset på for redusering, men kampen ebbet ut og Arsenal tok tre meget viktige poeng mot tabellnaboen.

Med seieren knappet de innpå Chelsea, som innehar den viktige 4.-plassen. Mellom London-rivalene skiller tre poeng. Resultatet gjør at også Ole Gunnar Solskjær og hans Manchester United kun er tre poeng bak plassen som gir mesterligaspill neste sesong.

Chelsea overtok initiativet, men sju minutter før pause fikk Arsenal frispark på høyresiden. Ballen ble slått på bakerste, der Sead Kolasinac headet ballen ned til Sokratis. Han lempet ballen inn bak Chelsea-forsvaret, der midtstopperkollega Koscielny forsøkte å heade ballen i mål.

De presset høyt og hadde ballen soleklart mest, men igjen var det Arsenal som sto for sjansene. Drøye 20 minutter før slutt gikk hjemmelaget derimot på en stor smell, da høyreback Bellerin måtte ut med skade. Spanjolen holdt seg til kneet og vred seg i smerte etter at han så ut til å ha tråkket feil.

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 19.01.2019 20:33:00

Ikea-ansatte i Oslo slått ned av hissige bilister

To ansatte som ryddet handlevogner ved Ikea på Furuset i Oslo, ble angrepet av bilister. Politiet håper videoopptak kan lede dem til gjerningspersonene.

Kriminalitet og rettsvesen: Tildragelsen fant sted på parkeringsplassen ved Ikea-butikken på Furuset, nordøst i Oslo, lørdag kveld.

Ifølge Oslo-politiet ba de ansatte en bilist å flytte seg litt i forbindelse med ryddingen, hvorpå to personer skal ha kommet ut av to biler.

– Det var to ansatte som ble angrepet av to bilister. Begge bilistene hadde forlatt stedet før vi ankom, men vi sjekker videoopptak, samt snakker med de ansatte og vitner, opplyser Oslo-politiet.

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 19.01.2019 20:32:52

Avis: Trump vil beskytte unge innvandrere for å få bygge grensemuren

President Donald Trump vil tilby demokratene å beskytte unge innvandrere dersom han får bygge grensemuren, opplyser kilder til Washington Post.

Politikk: Trump varslet natt til lørdag norsk tid at vil komme med en stor kunngjøring som omhandler «den humanitære krisen» ved USAs sørlige grense og nedstengningen. Kunngjøringen finner sted lørdag kveld klokken 22 norsk tid.

Ifølge Washington Post håper Trump å presse demokratene til en løsning på budsjettkrangelen med å foreslå at det såkalte DACA-programmet skal videreføres.

Tidligere har demokratene avvist lignende tilbud fra Trump.

DACA står for Deferred Action for Childhood Arrivals og er et program fra Obama-tiden. Ordningen gjør det mulig for barn som ble tatt med ulovlig til USA før de var 16 år sammen med sine foreldre, å få en toårig fornybar arbeidstillatelse eller studere ved universiteter.

Programmet har hindret stanset 800.000 personer fra å bli deportert fra landet. I september 2017 kunngjorde president Donald Trump at han ville skrote ordningen.

Budsjettkrangelen i USA har ført til den lengste nedstengningen av statsapparatet i USAs historie. Trump har nektet å vike fra sitt krav om 5,7 milliarder dollar til bygging av den omstridte grensemuren mot Mexico. Nedstengningen, som startet 22. desember, innebærer at 800.000 statlig ansatte ikke får utbetalt lønn.

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 19.01.2019 20:18:02

To menn og en kvinne funnet i Tamokdalen

De tre som er funnet i skredet i Tamokdalen, er to menn og en kvinne, ifølge politiet. Letingen etter den siste savnede fortsetter søndag.

Ulykker og naturkatastrofer: – Det er gjort funn av to menn og en kvinne. Ingen er foreløpig identifisert, opplyser Troms politidistrikt lørdag kveld.

Ved 16-tiden lørdag opplyste politiet at letingen etter den siste var stanset for dagen og at det vil fortsette søndag.

Tre finske og en svensk skiløper ble tatt av skredet ved Blåbærtinden 2. januar. Den første ble funnet og gravd ut onsdag denne uka, mens ytterligere to ble funnet torsdag.

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 19.01.2019 20:17:50

Kolliderte med lyktestolpe

En 30 år gammel mann ble fraktet til sykehus i ambulanse etter kollisjonen med en stolpe på Stord ved 18.50-tiden lørdag.

Ulykke: Politiet fikk melding om at et kjøretøy hadde kollidert med en lyktestolpe i Alnavågen.

– Fører fremstår som uskadd, men ble sjekket av ambulansepersonell på stedet. Han måtte ha noe behandling og ble tatt med i ambulansen, opplyser operasjonsleder ved Sør-Vest politidistrikt.

Mannen var alene i bilen og ble tatt med av ambulanse til sykehuset for en sjekk.

– Trafikken går som normalt på stedet, sier operasjonslederen.

Twitter

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 19.01.2019 20:03:42

Karabatic på gang i VM, fransk 33-30-seier over Spania

Frankrike vant «mesterens mester»-kamp i håndball-VM lørdag. De ble 33-30 over Spania

Sport: Franskmennene er tittelforsvarer i verdensmesterskapet mens spanjolene vant EM i fjor.

Nikola Karabatic scoret sitt første mål i dette VM. Han har vært skadd i flere måneder, men kom inn i Frankrikes tropp for en snau uke siden. Han er i ferd med å spille seg i form. Det kan være forskjellen på medalje og tidlig hjemreise for franskmennene.

To spanske spillere ble skadd under trening fredag. Da falt blytunge reklameskilt plutselig sammen på sidelinjen og rammet flere i den spanske troppen.

Det internasjonale håndballforbundet (IHF) beklaget uhellet og ga Spania mulighet til å hente inn en ny spiller uten at det gikk av kvoten på tre bytter.

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 19.01.2019 19:32:54

VM: Lett for Sverige, 35-23 over Tunisia

Sveriges håndballgutter vant sin sjette VM-kamp på rad med utklassing 35-23 over Tunisia lørdag. Svenskene spiller i samme gruppe i hovedrunden som Norge.

Sport: Tunisia lå under 14-19 ved pause. Nordafrikanerne var helt sjanseløse på å sikre seg poeng selv om det sto 7-7 etter elleve minutter.

Dersom Sverige skulle slå Norge mandag, vil svenskene være sikret plass i semifinalen før kampen mot Danmark onsdag.

Sverige kommer til å ha 26 timer mer «hvile» før naboduellen enn Norge. Oppsettet er kritisert av mange, og svenskene kaller programmet en «kjempefordel».

– Det blir en tøff kamp. Norge har et meget bra lag med mange gode spillere. Vi har jo også noe å revansjere fra EM i fjor, sier Linus Arnesson.

Norge slo svenskene i hovedrunden i europamesterskapet i fjor.

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 19.01.2019 19:32:46

Løke herjet da Storhamar vant i EHF-cupen

Storhamars håndballkvinner hadde få problemer borte mot rumenske Magura Cisnadie i EHF-cupen lørdag. Anført av Heidi Løke vant hedmarkingene komfortabelt 26-18.

Sport: Rumenerne tok ledelsen 2-1, men derfra og ut handlet det meste om gjestene fra Hamar. Til pause ledet de norske jentene 10-7 etter fem scoringer av storspiller Løke.

Magura knappet innpå ledelsen i annen omgang, men kom ikke nærmere enn 13-14 med 20 minutter igjen på klokka. Hjemmelaget hadde flere avslutninger enn Storhamar, men på 43 skudd ble det til slutt bare 18 mål.

Ada Emilia Moldovan ble rumenernes toppscorer med seks mål. Det var like mange som Løke endte med for Storhamar. Malene Aambakk scoret fem.

Seieren var den første for Løke og co. i årets utgave av EHF-cupen. I den andre gruppekampen vant Esbjerg mot Bietigheim, og danskene topper gruppa med fem poeng. Etter ett tap, én uavgjort og lørdagens seier har Storhamar tre poeng på de tre første kampene. Det holder til 3.-plass etter at halvparten av kampene er spilt.

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 19.01.2019 19:17:53

To sene mål sendte Real Madrid opp på tredjeplass

Real Madrid stanget og stanget i toppkampen mot Sevilla. Til slutt var det to midtbanespillere som måtte ta ansvar i de liljehvites 2-0-seier.

Sport: Det så ut til å ende i 0-0 i den spanske hovedstaden, men etter 78 minutter klinte den defensive midtbanemannen Casemiro til fra distanse. Sevilla-keeper Tomás Vaclík fikk fingrene på avslutningen, men klarte ikke å forhindre mål.

På overtid punkterte Kroatias storstjerne Luka Modric oppgjøret med sin 2-0-scoring. Det var hans andre mål på to kamper. Forrige helg scoret han mot et annet Sevilla-lag i 2-1-seieren på bortebane mot Real Betis.

– Å slå dine direkte rivaler er alltid mer verdt enn bare tre poeng. Feiringen etter det første målet var pur glede, sa Real Madrid-trener Santiago Solari etter kampen.

Han benyttet anledningen til å hylle Modric, som spilte kampen med bandasje. Senere måtte han også stifte sammen et kutt ved det ene øyet.

– Helt fantastisk. Han er en skikkelig fighter, sa Solari.

Modric og co. synes å ha fått litt mer sving på sakene etter en trøblete start på 2019. Med seieren mot Sevilla klatret Real Madrid opp på tredjeplass, forbi nettopp lørdagens motstander.

Barcelona leder La Liga med sju poeng på Real Madrid, men har i tillegg én kamp til gode. Serietoer Atlético Madrid er fire poeng bak tabelltoppen etter 3-0-seieren borte mot sisteplasserte Huesca.

Lucas Hernández, Santiago Arias og Koke gjorde Atléticos scoringer.

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 19.01.2019 19:17:45

Solskjær tangerte PL-rekord: – Jeg kan ikke klage

Ole Gunnar Solskjær fortsatte seierssankingen med Manchester United da Brighton ble slått 2-1 lørdag. Nordmannen har bare vunnet siden han fikk vikarjobben.

Sport: Sju strake seirer, de fleste mot svært overkommelig motstand, gjør at oddsen stadig synker på at han får jobben på permanent basis fra sommeren av.

Lørdag ble Solskjær også den første manageren i klubben til å vinne seks ligakamper på rad fra debuten. Samtidig var det tangering av Premier League-rekorden. Tidligere har kun Carlo Ancelotti (Chelsea i 2009) og Pep Guardiola (Manchester City i 2016) hatt en like sterk PL-start.

– Jeg kan ikke klage, kan jeg? Vi smiler, og dette er en av tingene jeg vil huske resten av livet. Det er klasse å være her, sa Solskjær til Sky Sports lørdagens kamp.

Seiersrekken gir United stor grunn til å håpe på topp fire-plassering, som vil gi mesterligaspill neste sesong. Manchester-klubben var elleve poeng bak fjerdeplasserte Chelsea da Solskjær tok over for en måned siden. Etter lørdagens kamper er United kun tre poeng bak.

Brighton kom til Old Trafford med to Premier League-seirer over United i 2018, begge hjemme. United styrte det meste denne gangen, helt til Brighton reduserte.

Det var et flott mål i angriperens 150. kamp for United. Det sendte også Rashford opp i fem scoringer siden Solskjær overtok for José Mourinho like før jul.

– Marcus Rashford har vært toppklasse. Du starter med arbeidskapasitet. Han har det, jobber som ingen andre og holder på ballen. Han har nå roet seg ned foran mål, blitt trygg og trener hele tiden. Nå har han selvtillit, sa Solskjær.

«Fantastisk mål av Rashford. Herlig å se ham tilbake på sporet under en manager som omfavner hans vidunderlige talent», tvitret den tidligere storscoreren Gary Lineker.

– Jeg synes vi spilte tidvis veldig bra. I starten av annen omgang kunne vi avgjort kampen med noen gode sjanser. Men i fotball er du aldri sikker før det er over. De siste 20 minuttene var vi i trøbbel, sa Solskjær, som ikke var helt fornøyd med lagets prestasjoner.

– Vi ble testet i dag. Jeg synes ikke vi spilte som vi burde ha gjort. Det er kanskje den neste utfordringen for gutta, sa han.

Solskjærs rekke siden debuten 22. desember er ren nytelse for United-fansen. Fredag kommer en utfordring for United. Da venter Arsenal borte i FA-cupen.

Sistnevnte fikk seg en viktig opptur med 2-0-seieren hjemme mot Chelsea lørdag kveld. Arsenal har like mange poeng (44) som Solskjærs menn etter 23 ligakamper.

Før turen til London er denne fasiten noe å hygge seg med for Uniteds tilhengere:

Brighton: 2-1 (h)

Tottenham: 1-0 (b)

Reading: 2-0 (FA-cup, h)

Newcastle: 2-0 (B)

Bournemouth: 4-1 (h)

Huddersfield: 3-1 (h)

Cardiff: 5-1 (b).

Paul Pogba scoret på straffe, han ble selv felt i forkant, i 1.-omgangen. Ikke så lenge etter skrudde Marcus Rashford inn 2-0 oppe i det lengste hjørnet.

Ut fra nesten ingenting og helt mot spillets gang reduserte så Brighton etter 72 minutter. Pascal Gross skjøt ballen inn via tverrliggeren. Dermed var nerven plutselig tilbake i kampen. Flere scoringer ble det ikke, og United sikret en ny trepoenger.

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 19.01.2019 19:02:46

Carlsen reddet remis

Magnus Carlsen var i trøbbel mot Vladimir Fedosejev i lørdagens parti, men nordmannen berget en vanskelig stilling i Wijk aan Zee-turneringen i Nederland.

Sport: Carlsen var i tidsnød og hadde et vanskelig utgangspunkt med svarte brikker mot russeren. Men godt forsvarsspill av verdensmesteren var nok til å redde remis og et halvt poeng. Han er nå oppe i 4,5 poeng av sju mulige.

Totalt fem spiller står på samme poengsum i toppen etter sju partier. Carlsen deler ledelsen med Liren Ding, Anish Giri, Viswanathan Anand og Jan Nepomnjasjtsjij når seks partier gjenstår av storturneringen.

Med remis sørget samtidig Carlsen for at han nå har spilt 35 strake partier i langsjakk uten tap.

Søndag fortsetter Magnus Carlsen sjakkspillet i Nederland med hvite brikker mot Richard Rapport fra Ungarn.

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 19.01.2019 18:32:53

King avsluttet måltørken i Bournemouth-seier

Joshua King scoret endelig etter ni strake seriekamper uten mål da Bournemouth vant 2-0 hjemme mot West Ham.

Sport: I Bournemouth startet King som vanlig for vertene. Nordmannen var hele tiden bevegelig på topp, og etter 53 minutter kunne han se lagkamerat Callum Wilson sette inn 1-0.

Et halvt minutt på overtid skulle King endelig få sin etterlengtede scoring. David Brooks ble spilt fri på høyresiden. Han slo inn til den norske landslagsspissen, som fra drøye seks meter fikk en enkel oppgave med å sette inn 2-0.

Det var Kings første scoring siden han nettet mot Arsenal i slutten av november. Han hadde hele ni kamper uten mål. Så langt står han med seks mål denne sesongen.

Bournemouth innehar 12.-plassen. Det er elleve poeng opp til Arsenal på 6.-plass.

Mange andre lag var også i aksjon i Premier League lørdag. Southampton slo Everton 2-1 etter scoring av James Ward-Prowse og selvmål av Lucas Digne. Gylfi Sigurdsson scoret for Everton.

Mohamed Elyounoussi var ikke i kamptroppen til «The Saints».

Newcastle tok imot walisiske Cardiff. Hjemmelaget åpnet best, og halvveis i første omgang tok forsvarer Fabian Schär ansvar. Etter et langt raid scoret sveitseren sitt første Premier League-mål etter ankomsten i 2018. Etter hvilen doblet samme mann ledelsen, før Ayoze Perez prikket inn sluttresultatet til 3-0.

Watford spilte 0-0 hjemme mot Burnley.

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 19.01.2019 18:18:03

Forfang-disk spolerte Norges lagkonkurranse

Norge kjempet om en plass på hoppallen i lagkonkurransen i Zakopane, men Johann André Forfangs diskvalifisering ødela mulighetene.

Sport: Tromsøværingen fikk ikke lov til å hoppe etter å ha blitt tatt i dresskontrollen. Dermed ble en lagkonkurranse ødelagt for Norge for andre gang på rad. Det samme skjedde i november. Den gang var det Robert Johansson som fikk trøbbel.

Lørdag var det én centimeter for lav dress i skrittet som var årsaken.

– Det er krise. Spesielt i en lagkonkurranse er det ekstra kjedelig, sa NRK-ekspert og tidligere landslagshopper Anders Jacobsen på direkten.

– Det er leit og vondt. Johann er selvfølgelig lei seg og skuffet. Det er ikke så mye mer å si, sier Brevig til NTB.

Han varsler at det norske laget blir nødt til å gjøre justeringer for å unngå lignende feil i framtiden.

Flere ganger tidligere i sesongen har Norge slitt med å komme gjennom dresskontrollen. I hoppuka ble både Halvor Egner Granerud og Robin Pedersen disket.

Det ble mer dramatikk i Polen. Tyske David Siegler deiset i bakken etter å ha svevd hele 142,5 meter, en halv meter bak den ferske bakkerekorden satt av landsmann Markus Eisenbichler.

Det holdt likevel for tyskerne. De vant med fall og endte foran Østerrike med så lite som 0,1 poeng. Tredjeplassen gikk til hjemmenasjon Polen.

Magnus Brevig, assistenttrener i hopplandslaget, forteller at det var tungt å få nok en konkurranse ødelagt.

Norge kjempet om en plass på pallen etter å ha ligget på tredjeplass før finaleomgangen. Men etter episoden med Forfang ble det en skuffende åttendeplass.

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 19.01.2019 18:17:57