fbpx
Menu

Brann i søppeldunker ved firemannsbolig

Det ble brann og røykskader på husveggen utenfor en firemannsbolig i Olav Aukrusts gate i Haugesund søndag ettermiddag. Det hadde da vært brann i noen bossdunker utenfor.

Brannmelding: Det kom melding fra brannvesenet om brann i en flermannsbolig i Olav Aukrusts gate ved 15.10-tiden søndag ettermiddag.

– Det kan se ut som om det kun har brent på utsiden. Ilden ble slukket av folk på stedet, opplyser operasjonsleder ved Sør-Vest politidistrikt.

Da politiet kom til stedet var det verken brann eller røyk.

– Det kan synes som om brannen har oppstått i bossdunker som sto inntil huset, sier operasjonslederen.

Det skal ikke bo noen i leiligheten nærmest der brannen oppstod.

– Kommunen har kommet til stedet for å rydde opp. Politiet oppretter undersøkelsessak, sier operasjonslederen.

Twitter

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 17.01.2021 15:56:06

FHI bommet på smittetall i romjula

Folkehelseinstituttet slo alarm om økt smitte og høyere andel positive prøver i romjula. Men tallene var helt feil, skriver Aftenposten.

Politikk: Allerede 2. januar slo Folkehelseinstituttet (FHI) alarm om økt smitte i jule- og nyttårsuka. Det ble innført skjenkestopp i hele Norge. Alle ungdomsskoler og videregående skoler med til sammen 380.000 elever ble satt på rødt nivå på 14 timers varsel.

– Vi har en lav terskel for å gå ut med ting, også når det er usikkerhet. I ettertid tenker jeg at det ikke var noe særlig poeng i å gå ut med det tallet, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg til Aftenposten.

De høye smittetallene ble brukt av helseminister Bent Høie (H) til å forsvare innføringen av strengere tiltak 3. januar.

– Andelen positive prøver var bare én av en rekke forskjellige indikatorer som tydet på både økt smittespredning og risiko for ytterligere forverring dersom ikke tiltak ble innført, blant dem usikkerhet om nye virusvarianter, heter det i pressemeldingen.

– I jula var etterslepet og usikkerheten knyttet til tallgrunnlaget et enda større problem enn ellers. Derfor var manglende oversikt over smittesituasjonen en hovedbegrunnelse for at FHI 2. januar tok initiativ til at man skulle innføre strengere tiltak i en til to uker, sier Stoltenberg.

Denne helgen tar regjeringen stilling til om tiltakene og anbefalingene skal forlenges. Fasiten kommer når statsminister Erna Solberg mandag klokken 12 skal redegjøre i Stortinget for håndteringen av koronapandemien, og når Solberg, Høie, helsedirektør Bjørn Guldvog og Camilla Stoltenberg i FHI har pressekonferanse om koronasituasjonen to timer senere.

Ifølge FHI hadde andelen positive koronatester økt til 6,4 prosent, opp fra 2,2 prosent uken før. Nå i ettertid viser det seg at tallene var feil. Langt flere ble testet og færre ble smittet. Andelen positive prøver var 3,5 prosent, viser FHIs egne, endelige tall.

I en pressemelding søndag presiserer imidlertid FHI at det gale tallet bare var en del av grunnlaget for at FHI rådet regjeringen om å innføre de nye tiltakene etter nyttår.

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 17.01.2021 15:23:17

– Faren er ikke over

Selv om det har vært noen dager uten nye smittetilfeller med Covid-19 i Haugesund, er ikke faren over. Det opplyser kommunen til Radio Haugaland søndag.

Koronapandemi: Regjeringen påla etter nyttår alle landets ungdoms- og videregående skoler å følge plan for rødt nivå fra mandag 04.01 til 18.01, i morgen. Det har vært redusert tilstedeværelse på skolene i denne perioden.

I den forbindelse sendte vi i dag en henvendelse til kommunen for å høre hvordan situasjonen er før denne perioden går ut.

Dette er svaret vi fikk fra kommunedirektør Ole Bernt Thorbjørnsen:

«Haugesund kommune følger de nasjonal retningslinjene. Faren er ikke over, viktig at vi alle følger de nasjonale retningslinjene.

Det er pt ikke planer om lokale tiltak utover de nasjonale tiltakene da smittesituasjonen er slik den er nå.»

I dag melder riksmediene at faren var mindre enn tidligere antatt

Aftenposten har i en nyhetssak som er gjengitt i flere medier i dag, skrevet om at tallet som viste 6,4 prosent positive prøver fra mandag 28. til tirsdag 29. desember var feil. I ettertid viste det seg at tallet var langt lavere.

«Ut fra omtalen av saken kan det virke som at faktagrunnlaget for tiltakene som ble innført var feil. Det stemmer ikke.» Det skriver Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

– I julen var etterslepet og usikkerheten knyttet til tallgrunnlaget et enda større problem enn ellers. Derfor var manglende oversikt over smittesituasjonen en hovedbegrunnelse for at FHI 2. januar tok initiativ til at man skulle innføre strengere tiltak i 1-2 uker, sier direktør i FHI, Camilla Stoltenberg.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 17.01.2021 15:18:52

Du er bare beskyttet i fem måneder

Du kan bli syk med Covid-19 flere ganger. Det er også uvisst hvor lenge vaksinene vil være effektive. Det opplyser smittevernlege Teis Qvale i Haugesund kommune.

Koronapandemi: Koronasmittede kan være immune mot viruset i rundt fem måneder, ifølge en ny studie gjort på vegne av Public Health England.

Hvis man har blitt smittet med korona, reduserer det sjansen for å bli smittet igjen de første fem månedene med hele 83 prosent.

Forskere advarer likevel om at man ikke oppnår totalt immunitet eller er helt beskyttet mot viruset. Det er også mulig at noen oppnår en viss grad for immunitet, men kan fremdeles smitte andre.

Det er også mye usikkerhet rundt hvor effektiv vaksinen er og hvor lenge den vil beskytte etter at du har mottatt den.

– Man regne med at vaksinen har større effektivitet enn om du har vært syk. Derfor anbefaler vi også de som har vært syke med Covid-19 om å vaksinere seg, sier smittevernlege Teis Qvale i Haugesund kommune.

Hvor lenge vaksinene har effekt er også usikkert.

– Det blir spennende å se om dette blir en sesongvaksine eller om den vil ha effekt i 2, 5 eller 10 år. Det gjenstår å se, sier Qvale.

Hør intervjuet fra vår podcast

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 17.01.2021 10:32:53

Tror Tysvær kan få batterifabrikk

Ordfører Sigmund Lier (Ap) har stor tro på at Haugaland næringspark i Tysvær blir valgt når Panasonic, Equinor og Hydro nå bygger batterifabrikk her i landet.

Batterifabrikk: Panasonic, Equinor og Hydro inngikk nylig et strategisk samarbeid for å se på mulighetene for å bygge en bærekraftig og kostnadseffektiv europeisk batterivirksomhet i Norge.

Nå har partnerne startet arbeidet med å finne aktuelle steder for å bygge en batterifabrikk.

Den solide kompetansen som allerede finnes innen materialteknologi, prosessindustri, energi og industriutvikling gir et solid fundament for å bygge batterifabrikk i Norge. I tillegg er tilgangen på fornybar, elektrisk kraft viktig.

Etablering og drift av batterivirksomhet krever tilgang til kraft og vann til kjøling og et befolkningsgrunnlag som kan sikre tilgang på ca. 2.000 faglærte operatører og personell med høyskole/universitets utdanning.

Det er også en betydelig logistikkoperasjon med mål om effektiv og mest mulig bærekraftig transport av råvarer inn, og ferdigproduserte batterier ut til kunder i Europa.

– Sentral plassering på Vestlandet, tilgang til rikelig med fornybar energi, kjølevann, nærhet til havn, europaveier og flyplass, samt rikelig med kvalifisert arbeidskraft i et område med mye industri, og ikke minst kostnadseffektiv etablering og drift. Alt dette vil bidra til at Tysvær blir valgt, sier ordfører Sigmund Lier i Tysvær.

Han trekker også frem det gode samarbeidet kommunene på Haugalandet har utviklet for næringsutvikling.

– Både kommuner, fylkeskommune, industri og det øvrige næringslivet har i en årrekke vist at vi kan samarbeide for å løse store oppgaver. Her er vi samlet om at Haugaland Næringspark er det beste alternativet, sier Lier.

Panasonic, Equinor og Hydro arbeider i parallell med å vurdere markedet for litium-ion-batterier i Europa, som del av grunnlaget for å vurdere en batterivirksomhet i Norge. Arbeidet i første fase skal pågå frem til midten av 2021.

Nå skal selskapene identifisere 10-15 mulige steder som møter behovene til en batterifabrikk. Neste steg blir deretter å fokusere på maksimalt tre konkurransedyktige alternativer innen midten av 2021.

Oppstart av fabrikken kan skje i 2025, og avhenger av konklusjonene i den innledende kartleggingsfasen og videre investeringsbeslutninger.

Hør innslaget fra vår podcast

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 17.01.2021 10:07:19

Førerkortbeslag etter «råning» i sentrum

En tenåring ble fratatt førerkortet etter lek med en firhjuling i sentrum av Haugesund i natt.

Trafikk: Den unge mannen ble observert av en politipatrulje like over midnatt mens han «rånet» ved å sladde rundt på firehjulingen.

– Det er utferdiget en anmeldelse for uaktsom kjøring og tenåringens førerkort er beslaglagt, sier operasjonslederen.

Ved grove brudd på vegtrafikkloven kan en polititjenestemann midlertidig tilbakekalle føreretten og ta førerkortet fra føreren og/eller eieren av bilen (se vegtrafikkloven § 33 nr 3 på lovdata.no).

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 17.01.2021 06:23:41

Urinering i sentrum

En mann i 50-årene ble bøtelagt for å urinere på åpen gate i Haugesund lørdag ettermiddag.

Politisaker: Det var en politipatrulje som lørdag kom over en mann i 50-årene som latet vannet på gata i sentrum Haugesund.

– Mannen anmeldes for urinering på offentlig sted, sier operasjonsleder ved Sør-Vest politidistrikt.

Han ble i tillegg bortvist fra sentrum til søndag morgen.

Twitter

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 16.01.2021 17:30:45

Røyk fra garasje i Tysvær

Brannvesen og politi rykket lørdag ettermiddag ut til en adresse i Tysvær etter meldinger om brann i en garasje.

Brannmelding: Det var ved 16.10-tiden at det kom inn melding fra brannvesenet om at det var brann i en frittstående garasje i Sjonarvegen ved Slåttevik i Tysvær.

– Da nødetatene nådde frem var det ingen flammer bare mye røyk, opplyser operasjonsleder ved Sør-Vest politidistrikt.

Det ble tatt avhør av garasje-eier og vitner.

– Det er foreløpig uvisst hva som har forårsaket røykutviklingen, sier operasjonslederen.

Det skal ikke ha vært brent inne i garasjen, kun på utsiden.

– Mulig arnested er en bossdunk, opplyser operasjonslederen.

Twitter

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 16.01.2021 16:58:15

Store problemer med Altibox

Det har lørdag vært store problemer med Altibox på Haugalandet. Mange kunder har vært rammet av ustabilt nett.

Nettverk: Det er en fiberfeil i Haugaland kraft sitt nett som lørdag gjorde at størstepartene av fiberkundene på Altibox ble rammet.

– Vi jobber iherdig med å rette feilen. Vi prøver nå å rute om, sånn at vi kan få opp tjenestene våre igjen, opplyste Haugaland Krafts direktør for kommunikasjon og kundetjenester, Gunn Margareth Lassesen til Haugesunds avis ved 12.00-tiden.

Litt over en time senere melder Haugaland Kraft at problemene skal være løst.

Tilbakemeldinger til Radio Haugaland i ettermiddag tyder imidlertid på det fortsatt var store problemer ved 14.30-tiden.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 16.01.2021 13:31:27

Medarbeidar på Stord sjukehus har fått påvist covid-19

22 medarbeidere og to pasienter er satt i karantene etter at en ansatt ved Stord sykehus testet positivt for covid-19.

Koronapandemi: Det var fredag kveld at det ble avdekket smitte på sykehuset.

– En medarbeider fikk fredag kveld positivt svar på koronatest og vi samarbeider med Stord kommune om smittesporing. Vi har som følge av dette satt 22 medarbeidere og to pasienter i karantene, opplyser klinikkdirektør Anne Beth Njærheim ved Stord sjukehus.

Smittesporinga pågår enda og i tett samarbeid med kommunen.

– Vi tester nå alle medarbeidere og pasienter som har vært i nærkontakt med den smittede, sier Njærheim.

Hun sier pasienter og besøkende som har vært på sjukehuset denne uken ikke selv skal ta kontakt med sjukehuset eller kommunen, men at smittesporingsteamet ringer de som er definerte som nærkontakter av den aktuelle medarbeideren.

Har fulgt retningslinjene

Njærheim forteller at medarbeideren har fulgt retningslinjene ved å teste seg så snart vedkommende ble oppmerksom på symptomene.

Personer som får covid-19 kan være smitteførende i opptil 48 timer før symptomer oppstår.

– Personen kan derfor ha vært smitteførende mens vedkommende var på jobb, sier
Njærheim.

Medarbeidere som kan ha vært nærkontakter med den ansatte er derfor i karantene.

Sykehuset ventet å få testsvar for disse i løpet av helgen.

– Vi har gode smittevernrutiner på sjukehuset, men foreløpig vet vi ikke hvordan medarbeideren har blitt smittet, og det kan smittesporingen etterhvert gi svar på, forteller Njærheim.

Klinikkdirektøren sier driften ved sjukehuset går tilnærma som normalt, men at de har kallet inn ekstra medarbeidere i helgen for å ta vakter for de som er i karantene.

Stord sjukehus har på det meste hatt tre innlagte pasienter med covid-19 den siste tiden, men lørdag formiddag var det bare én pasient innlagt med påvist smitte.

I tillegg er det én pasient med Covid 19 på Haugesund sjukehus per i dag.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 16.01.2021 11:25:18

Obligatorisk testing på grensen fra mandag

Regjeringen innfører obligatorisk testing på grensen for personer som har oppholdt seg i et område med karanteneplikt, fra mandag 18. januar klokken 17.

Fritid: – Norge har et av de strengeste systemene for innreise og testing i Europa, og nå strammer vi ytterligere inn for å begrense importsmitten. Personer som uten rimelig grunn ikke vil la seg teste kan straffes med bøter, og må tilbringe karantenen på karantenehotell, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Hittil har personer som har oppholdt seg i et område med karanteneplikt, måttet teste seg for covid-19 så snart som mulig og senest 24 timer etter ankomst til Norge.

Fra mandag klokken 17 må testen gjennomføres ved grenseovergangsstedet i Norge. Dermed kan ikke lenger personer velge å gå forbi teststasjonen på flyplasser, havner eller grenseovergangssteder på veier for å heller teste seg i hjemkommunen. Fra mandag ettermiddag må testen skje ved grensepasseringen.

Det er kun kapasitet til å koronateste folk som kommer inn i landet på 28 av 38 åpne grenseoverganger.

Av de ti grenseovergangene som i dag ikke har teststasjon, vil seks bli stengt. Disse er Neiden/Sør-Varanger, Narvik lufthavn Evenes, Sandvika/Ådalsvollen, Kristiansund lufthavn Kvernberget, Molde lufthavn Årø og Linna/Åsnes.

Det vil bli opprettet et begrenset testtilbud på de resterende fire grensestasjonene i Tana, Karasjok, Kautokeino og Røros, hvor det i dag ikke finnes testkapasitet.

Grensestasjonen vil være stengt for disse utenom åpningstiden. Andre personer som er unntatt kravet om test på grensen, kan passere i den øvrige åpningstiden hvor grensestasjonen er bemannet, men ikke har testtilbud.

– Jeg vil understreke viktigheten av at det digitale innreiseregistreringsskjemaet fylles ut før man ankommer Norge. I tillegg må eventuelle utenlandske arbeidstakere ha fått bekreftet egnet oppholdssted av arbeidsgiver. Det må bekreftes ved innreise, sier Mæland.

Ved grenseovergangen på Svinesund vil det ta noen flere dager før testkapasiteten er god nok til at alle kan teste ved denne grenseovergangen. Det er derfor gitt et midlertidig unntak som gjør at personer med fast bosted i Norge kan teste seg et annet sted enn på grenseovergangsstedet så snart som mulig og senest innen 24 timer, dersom ventetiden på test ved grenseovergangsstedet er over en time. Dette unntaket vil bli opphevet så fort testkapasiteten er god nok på Svinesund.

– Vi ønsker å styrke kontrollen på grensen, og derfor stenger vi ytterligere seks grenseoverganger. Nå må alles som skal teste seg ved innreise gjøre det ved grensen. Personer som uten rimelig grunn ikke vil la seg teste kan straffes med bøter, og må tilbringe karantenen på karantenehotell. I tillegg vil man bortvise personer som blir tatt med falske covid-19 tester, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland.

Det nye og strengere testregimet ved innreise betyr at personer som må teste seg, kun kan komme over grensen og inn i landet i det tidsrommet hvor det er et tilgjengelig testtilbud på den enkelte grensestasjonen.

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 16.01.2021 10:55:54

Ingen oppsigelser i bytte mot koronastøtte

Regjeringen må stille krav om at bedrifter som mottar store midler i krisehjelp, ikke sier opp ansatte, krever SV.

Politikk: Til uka vil SV legge fram et nytt forslag i Stortinget om null oppsigelser, opplyste SV-leder Audun Lysbakken da han lørdag talte til partiets landsstyre.

– I Norge stilles det tøffe krav til enkeltpersoner som mottar hjelp fra staten. Hvorfor skal de ikke stilles like tøffe krav til de rike og de store selskapene når det er de som mottar hjelp, sa Lysbakken.

– Totalt uakseptabelt, sier Lysbakken, som mener at selskapene med dette skulker unna koronadugnaden.

Han påpeker at Compass Group fikk 12 millioner kroner i koronastøtte i fjor, mens Scandic fikk hele 192 millioner kroner.

– Det er ingen dugnad om ikke krisepengene også kommer arbeidsfolk til gode. Hva om folk i faste jobber blir sagt opp nå og i stedet hentes inn som løsarbeidere når tidene blir bedre? spør han.

– Igjen og igjen er det opposisjonen som presser regjeringen fram til handling, sier han.

SV-lederen krever samtidig bedre krisehjelp til utsatte bransjer, forlenget koronatillegg på dagpenger, at permitteringsperioden forlenges til 18 måneder, at flere med små stillinger og lav lønn får mulighet til å få dagpenger og at støtten til selvstendig næringsdrivende og frilansere forlenges.

– Det er helt uaktuelt å godta. Det er rett og slett en unorsk løsning, mener SV-lederen, som frykter at om Stortinget vedtar regjeringens forslag, vil det senke terskelen for å innføre portforbud.

Han viser blant annet til selskapet Compass Group, som blant annet driver kantinekjeden Eurest, og hotellkjeden Scandic som begge nylig har sagt opp rundt 300 ansatte.

Fredag la regjeringen fram forslag om å forlenge perioden for dagpenger slik at arbeidsledige kan fortsette på ytelsen fram til 1. juli. Men Lysbakken anklager nok en gang regjeringen for å komme sent på banen.

Lysbakken er også svært kritisk til forslaget om portforbud som regjeringen har sendt på høring.

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 16.01.2021 10:23:09

Stengt innkjørsel og stige til terrassen

Politiet rykket natt til lørdag ut til et bolighus i Etne etter meldinger om noe som kunne se ut som forberedelsene til et innbrudd.

Innbrudd: Noen hadde stengt innkjørsel med snø og satt en stige opp til terrassen.

Eiendommen i en grend i Etne var stengt for biltrafikk, noe som fikk politiet til å sende en patrulje for å undersøke.

— Snøen var lagt slik at det ikke var mulig for eieren å kjøre bilen ut fra eiendommen uten å få måkt snøen vekk, opplyser vaktsjef Herman Emil Eileraas ved Haugesund politistasjon.

Det er ukjent om det er brukt maskin eller håndmakt for å lage snøhaugen.

— Det er ingenting som tyder på at det har vært noe innbrudd, sier vaktsjefen.

Det var lørdag formiddag fortsatt ingen mistenkte i saken.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 16.01.2021 09:08:50

25 nye smittede i Stavanger og Sandnes

Stavanger og Sandnes har registrert henholdsvis 10 og 15 nye koronasmittede personer det siste døgnet.

Medisin og helse: Det er registrert ti nye koronasmittede det siste døgnet i Stavanger, melder kommunen på sine nettsider. Det er fire færre enn dagen før. Snittet de sju foregående dagene ligger på 29.

Fem av dem er definert som nærkontakter, mens tre av tilfellene har ukjent smittekilde. 537 ble testet.

I Sandnes ble det registrert 15 nye smittetilfeller siste døgn, melder Stavanger Aftenblad. Sju av dem er definert som nærkontakter.

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 16.01.2021 09:00:41

Stor kontrakt til Vassbakk & Stol

Vassbakk & Stol har sikret seg en veikontrakt i Radøy, nord for Bergen, til 264 millioner kroner.

Næringsliv: Dette er det største prosjektet i Nordhordlandspakken som nå er snart klar for byggestart, melder Veier24.

Entreprenøren med hovedkontor på Karmøy vant konkurransen på det store fylkesveiprosjektet.

Tilbudssummen var på 263 954 282 kroner, som er det prosjektet vil koste å bygge.

– Vassbakk & Stol har etter vår evaluering gitt det tilbudet med det best forhold mellom pris og kvalitet, og får derfor tildelt kontrakten, sier prosjektleder Andreas Knarvik Kolås i Vestland fylkeskommune til avisa.

Det skal bygges to bruer og tre kulverter (underganger) og faunapassasjer på den 7,5 km lange strekningen som nå er klar for utbygging.

Vegtraseen er planlagt i et område med skog, utmark og våtmarksområder, i tillegg til noe dyrket mark.

Våren 2024 skal den 7,5 kilometer lange strekningen være klar til bruk som det første prosjektet i Nordhordlandspakken. Prosjektet har en samlet kostnadsramme på 1,5 milliarder kroner, skriver Veier24.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 16.01.2021 08:24:15

Tenåringer i hasjrus

Fem unge gutter ble stanset i en bil i Karmsundgata i Haugesund ved 01-tiden natt til lørdag. Da ble det avdekket at de hadde ruset seg på hasj.

Politisaker: Politiet stanset først bilen fordi de trodde det var litt i overkant mange passasjerer i kjøretøyet, men det viste seg å være fem personer i bilen – som er lovlig.

– Ved nærmere sjekk oppdaget betjentene at det likevel var noe som ikke stemte. Flere av guttene var nemlig ruset på hasj, noe en sjekk på legevakten avdekket, opplyser operasjonsleder ved Sør-Vest politidistrikt.

Noen av guttene var i tillegg mindreårige og dermed ble også foreldrene kontaktet.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 16.01.2021 07:34:45

Planlegger for festivaler i sommer

Det blir både blues og roots festival i sommer - i en eller annen form.

Festival: Alf Warloe Christophersen i Skånevik Blues Festival kan ifølge Grannar garantere at det blir festival til sommeren i en eller annen form.

Det er imidlertid stor usikkerhet om det kan bli festival slik vi er vant til.

— I fjor klarte vi å stabla på bena en mini-festival, men det blir ikke det samme som en tradisjonell bluesfestival med tilreisende gjester og tusenvis av publikum, sier bluesgeneralen til avisa.

Nå venter han på svar på restriksjonene før han kan starte bookingen for 2021, skriver avisa.

Det blir også Rootsfestival

Vikedal Roots Music Festival måtte i fjor gjennomføre en digital festival.

Festivalsjef Kristin Hafstad Stokka håper ifølge Grannar at det skal bli en mer normal festival i år.

— Vi har ikke startet prosessen med å booka artister og band til festivalen enda. Det må vi gjøre på et senere tidspunkt når det blir mer hvordan vi kan arrangere festivalen.

— Akkurat nå konsentrerer vi oss stort sett om å finne sponsorer, så kommer bookingen til våren, sier Stokka til avisa.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 16.01.2021 07:25:00

Fant narkotika utenfor et hus

En mann i 40-årene sitter i varetekt etter funn av en ikke ubetydelig mengde narkotika i Haugesund.

Narkotika: Det var fredag kveld at det ble gjort et funn utenfor en adresse i et boligområde i Haugesund ved 20.30-tiden.

– Tilfeldig forbipasserende fattet mistanke og varslet politiet, opplyser operasjonsleder ved Sør-Vest politidistrikt.

Etter videre undersøkelse ledet etterforskningen frem til en mann i 40 årene.

– Det ble gjort ransakelse på stedet og funnet mer av det narkotiske stoffet, opplyser operasjonslederen.

Politiet mistenker at flere personer kan være involvert.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 16.01.2021 07:24:35

Solevåg tok sin første verdenscupseier: – Risikerte alt

Sebastian Foss Solevåg revansjerte lørdagens sure 4.-plass med sin aller første verdenscuptriumf da han danket ut konkurrentene i slalåmen i Flachau søndag.

Sport: Solevågs første seier kom i hans 86. verdenscuprenn. Han hadde tidligere i sesongen kommet på 2.-plass, og han har også to 3.-plasser å vise til i spesialøvelsen slalåm.

29-åringen fra Spjelkavik tørket tårer før han klatret opp på seierspallen i Flachau etter en fantastisk finaleomgang.

– Det var deilig, rett og slett. Det har tatt tid, så det er deilig endelig å kunne lykkes. Jeg føler at jeg risikerte alt både i første og andre omgang, sa en rørt Solevåg til TV 2.

– Jeg hadde ikke fulgt med på de før meg, så jeg måtte bare gjøre mitt beste. Det gikk min vei med klar margin, og det var godt. Også er jeg den eneste denne sesongen som har ledet etter første omgang og forsvart ledelsen, sier en fornøyd Solevåg til NTB.

29-åringen ga gass nedover i løypa og økte ledelsen til Schwarz hele veien. I mål var han 76 hundredels sekund foran østerrikeren.

– Man håper alltid på det beste når man kommer i mål. Man vet aldri hva man skal forberede seg på, men jeg hadde en god følelse på at jeg traff bra.

Den franske verdenscuplederen Alexis Pinturault kjørte seg kraftig opp i annen omgang og ble nummer tre.

– Nå reiser vi videre til «Kitz» (Kitzbühel). Deretter har jeg to dagers pause og normal trening framover. Det blir ikke noen stor feiring.

Nei, det får vi ta etter sesongen, sier Solevåg og hinter til at VM i Italia ikke er langt unna.

Bragden i Østerrike kom bare én dag etter at 29-åringen forspilte muligheten til seier i samme bakke. Da lå han på 2.-plass etter første omgang, men endte på den sure 4.-plassen.

– Jeg satte meg ned etter rennet med trenerne og gikk gjennom hva som må rettes på, både det tekniske, taktiske og utstyr. Vi la en god plan, og så prøvde jeg så godt jeg kunne – med spesielt fokus på andreomgangen.

– Vi har et utrolig bra opplegg. Vi skjønte tidlig at vi måtte gjøre endringer. Støtteapparatet har vært på ballen, og vi har funnet andre måter å trene på. Jeg har aldri stått så mye på ski som jeg har gjort denne sesongen.

Solevågs lagkamerat Henrik Kristoffersen byttet ut utstyret etter en skuffende 18.-plass i lørdagens renn og var atskillig piggere ned løypa i Flachau søndag. Han falt riktig nok fra 6.- til 7.-plass i finaleomgangen.

Timon Haugan tok seg også til finaleomgangen. Han endte på 24.-plass.

Solevåg ledet med 0,27 sekunds margin til Fabio Gstrein etter første omgang, og han beholdt roen da han sto alene igjen på toppen. Da ledet Marco Schwarz etter at både toeren og treeren (Manuel Feller) fra første omgang hadde feilet.

Selv om milepælen om verdenscupseier endelig er nådd, må feiringen vente for stjernealpinisten.

Fremover venter flere verdenscuprenn før VM. Og selv om koronapandemien fremdeles herjer rundt om i Europa, trener Solevåg godt og mye.

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 17.01.2021 17:23:14

Brann i søppeldunker ved firemannsbolig

Det ble brann og røykskader på husveggen utenfor en firemannsbolig i Olav Aukrusts gate i Haugesund søndag ettermiddag. Det hadde da vært brann i noen bossdunker utenfor.

Brannmelding: Det kom melding fra brannvesenet om brann i en flermannsbolig i Olav Aukrusts gate ved 15.10-tiden søndag ettermiddag.

– Det kan se ut som om det kun har brent på utsiden. Ilden ble slukket av folk på stedet, opplyser operasjonsleder ved Sør-Vest politidistrikt.

Da politiet kom til stedet var det verken brann eller røyk.

– Det kan synes som om brannen har oppstått i bossdunker som sto inntil huset, sier operasjonslederen.

Det skal ikke bo noen i leiligheten nærmest der brannen oppstod.

– Kommunen har kommet til stedet for å rydde opp. Politiet oppretter undersøkelsessak, sier operasjonslederen.

Twitter

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 17.01.2021 15:56:06

FHI bommet på smittetall i romjula

Folkehelseinstituttet slo alarm om økt smitte og høyere andel positive prøver i romjula. Men tallene var helt feil, skriver Aftenposten.

Politikk: Allerede 2. januar slo Folkehelseinstituttet (FHI) alarm om økt smitte i jule- og nyttårsuka. Det ble innført skjenkestopp i hele Norge. Alle ungdomsskoler og videregående skoler med til sammen 380.000 elever ble satt på rødt nivå på 14 timers varsel.

– Vi har en lav terskel for å gå ut med ting, også når det er usikkerhet. I ettertid tenker jeg at det ikke var noe særlig poeng i å gå ut med det tallet, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg til Aftenposten.

De høye smittetallene ble brukt av helseminister Bent Høie (H) til å forsvare innføringen av strengere tiltak 3. januar.

– Andelen positive prøver var bare én av en rekke forskjellige indikatorer som tydet på både økt smittespredning og risiko for ytterligere forverring dersom ikke tiltak ble innført, blant dem usikkerhet om nye virusvarianter, heter det i pressemeldingen.

– I jula var etterslepet og usikkerheten knyttet til tallgrunnlaget et enda større problem enn ellers. Derfor var manglende oversikt over smittesituasjonen en hovedbegrunnelse for at FHI 2. januar tok initiativ til at man skulle innføre strengere tiltak i en til to uker, sier Stoltenberg.

Denne helgen tar regjeringen stilling til om tiltakene og anbefalingene skal forlenges. Fasiten kommer når statsminister Erna Solberg mandag klokken 12 skal redegjøre i Stortinget for håndteringen av koronapandemien, og når Solberg, Høie, helsedirektør Bjørn Guldvog og Camilla Stoltenberg i FHI har pressekonferanse om koronasituasjonen to timer senere.

Ifølge FHI hadde andelen positive koronatester økt til 6,4 prosent, opp fra 2,2 prosent uken før. Nå i ettertid viser det seg at tallene var feil. Langt flere ble testet og færre ble smittet. Andelen positive prøver var 3,5 prosent, viser FHIs egne, endelige tall.

I en pressemelding søndag presiserer imidlertid FHI at det gale tallet bare var en del av grunnlaget for at FHI rådet regjeringen om å innføre de nye tiltakene etter nyttår.

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 17.01.2021 15:23:17

– Faren er ikke over

Selv om det har vært noen dager uten nye smittetilfeller med Covid-19 i Haugesund, er ikke faren over. Det opplyser kommunen til Radio Haugaland søndag.

Koronapandemi: Regjeringen påla etter nyttår alle landets ungdoms- og videregående skoler å følge plan for rødt nivå fra mandag 04.01 til 18.01, i morgen. Det har vært redusert tilstedeværelse på skolene i denne perioden.

I den forbindelse sendte vi i dag en henvendelse til kommunen for å høre hvordan situasjonen er før denne perioden går ut.

Dette er svaret vi fikk fra kommunedirektør Ole Bernt Thorbjørnsen:

«Haugesund kommune følger de nasjonal retningslinjene. Faren er ikke over, viktig at vi alle følger de nasjonale retningslinjene.

Det er pt ikke planer om lokale tiltak utover de nasjonale tiltakene da smittesituasjonen er slik den er nå.»

I dag melder riksmediene at faren var mindre enn tidligere antatt

Aftenposten har i en nyhetssak som er gjengitt i flere medier i dag, skrevet om at tallet som viste 6,4 prosent positive prøver fra mandag 28. til tirsdag 29. desember var feil. I ettertid viste det seg at tallet var langt lavere.

«Ut fra omtalen av saken kan det virke som at faktagrunnlaget for tiltakene som ble innført var feil. Det stemmer ikke.» Det skriver Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

– I julen var etterslepet og usikkerheten knyttet til tallgrunnlaget et enda større problem enn ellers. Derfor var manglende oversikt over smittesituasjonen en hovedbegrunnelse for at FHI 2. januar tok initiativ til at man skulle innføre strengere tiltak i 1-2 uker, sier direktør i FHI, Camilla Stoltenberg.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 17.01.2021 15:18:52

Du er bare beskyttet i fem måneder

Du kan bli syk med Covid-19 flere ganger. Det er også uvisst hvor lenge vaksinene vil være effektive. Det opplyser smittevernlege Teis Qvale i Haugesund kommune.

Koronapandemi: Koronasmittede kan være immune mot viruset i rundt fem måneder, ifølge en ny studie gjort på vegne av Public Health England.

Hvis man har blitt smittet med korona, reduserer det sjansen for å bli smittet igjen de første fem månedene med hele 83 prosent.

Forskere advarer likevel om at man ikke oppnår totalt immunitet eller er helt beskyttet mot viruset. Det er også mulig at noen oppnår en viss grad for immunitet, men kan fremdeles smitte andre.

Det er også mye usikkerhet rundt hvor effektiv vaksinen er og hvor lenge den vil beskytte etter at du har mottatt den.

– Man regne med at vaksinen har større effektivitet enn om du har vært syk. Derfor anbefaler vi også de som har vært syke med Covid-19 om å vaksinere seg, sier smittevernlege Teis Qvale i Haugesund kommune.

Hvor lenge vaksinene har effekt er også usikkert.

– Det blir spennende å se om dette blir en sesongvaksine eller om den vil ha effekt i 2, 5 eller 10 år. Det gjenstår å se, sier Qvale.

Hør intervjuet fra vår podcast

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 17.01.2021 10:32:53

Tror Tysvær kan få batterifabrikk

Ordfører Sigmund Lier (Ap) har stor tro på at Haugaland næringspark i Tysvær blir valgt når Panasonic, Equinor og Hydro nå bygger batterifabrikk her i landet.

Batterifabrikk: Panasonic, Equinor og Hydro inngikk nylig et strategisk samarbeid for å se på mulighetene for å bygge en bærekraftig og kostnadseffektiv europeisk batterivirksomhet i Norge.

Nå har partnerne startet arbeidet med å finne aktuelle steder for å bygge en batterifabrikk.

Den solide kompetansen som allerede finnes innen materialteknologi, prosessindustri, energi og industriutvikling gir et solid fundament for å bygge batterifabrikk i Norge. I tillegg er tilgangen på fornybar, elektrisk kraft viktig.

Etablering og drift av batterivirksomhet krever tilgang til kraft og vann til kjøling og et befolkningsgrunnlag som kan sikre tilgang på ca. 2.000 faglærte operatører og personell med høyskole/universitets utdanning.

Det er også en betydelig logistikkoperasjon med mål om effektiv og mest mulig bærekraftig transport av råvarer inn, og ferdigproduserte batterier ut til kunder i Europa.

– Sentral plassering på Vestlandet, tilgang til rikelig med fornybar energi, kjølevann, nærhet til havn, europaveier og flyplass, samt rikelig med kvalifisert arbeidskraft i et område med mye industri, og ikke minst kostnadseffektiv etablering og drift. Alt dette vil bidra til at Tysvær blir valgt, sier ordfører Sigmund Lier i Tysvær.

Han trekker også frem det gode samarbeidet kommunene på Haugalandet har utviklet for næringsutvikling.

– Både kommuner, fylkeskommune, industri og det øvrige næringslivet har i en årrekke vist at vi kan samarbeide for å løse store oppgaver. Her er vi samlet om at Haugaland Næringspark er det beste alternativet, sier Lier.

Panasonic, Equinor og Hydro arbeider i parallell med å vurdere markedet for litium-ion-batterier i Europa, som del av grunnlaget for å vurdere en batterivirksomhet i Norge. Arbeidet i første fase skal pågå frem til midten av 2021.

Nå skal selskapene identifisere 10-15 mulige steder som møter behovene til en batterifabrikk. Neste steg blir deretter å fokusere på maksimalt tre konkurransedyktige alternativer innen midten av 2021.

Oppstart av fabrikken kan skje i 2025, og avhenger av konklusjonene i den innledende kartleggingsfasen og videre investeringsbeslutninger.

Hør innslaget fra vår podcast

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 17.01.2021 10:07:19

Førerkortbeslag etter «råning» i sentrum

En tenåring ble fratatt førerkortet etter lek med en firhjuling i sentrum av Haugesund i natt.

Trafikk: Den unge mannen ble observert av en politipatrulje like over midnatt mens han «rånet» ved å sladde rundt på firehjulingen.

– Det er utferdiget en anmeldelse for uaktsom kjøring og tenåringens førerkort er beslaglagt, sier operasjonslederen.

Ved grove brudd på vegtrafikkloven kan en polititjenestemann midlertidig tilbakekalle føreretten og ta førerkortet fra føreren og/eller eieren av bilen (se vegtrafikkloven § 33 nr 3 på lovdata.no).

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 17.01.2021 06:23:41

Urinering i sentrum

En mann i 50-årene ble bøtelagt for å urinere på åpen gate i Haugesund lørdag ettermiddag.

Politisaker: Det var en politipatrulje som lørdag kom over en mann i 50-årene som latet vannet på gata i sentrum Haugesund.

– Mannen anmeldes for urinering på offentlig sted, sier operasjonsleder ved Sør-Vest politidistrikt.

Han ble i tillegg bortvist fra sentrum til søndag morgen.

Twitter

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 16.01.2021 17:30:45

Røyk fra garasje i Tysvær

Brannvesen og politi rykket lørdag ettermiddag ut til en adresse i Tysvær etter meldinger om brann i en garasje.

Brannmelding: Det var ved 16.10-tiden at det kom inn melding fra brannvesenet om at det var brann i en frittstående garasje i Sjonarvegen ved Slåttevik i Tysvær.

– Da nødetatene nådde frem var det ingen flammer bare mye røyk, opplyser operasjonsleder ved Sør-Vest politidistrikt.

Det ble tatt avhør av garasje-eier og vitner.

– Det er foreløpig uvisst hva som har forårsaket røykutviklingen, sier operasjonslederen.

Det skal ikke ha vært brent inne i garasjen, kun på utsiden.

– Mulig arnested er en bossdunk, opplyser operasjonslederen.

Twitter

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 16.01.2021 16:58:15

Store problemer med Altibox

Det har lørdag vært store problemer med Altibox på Haugalandet. Mange kunder har vært rammet av ustabilt nett.

Nettverk: Det er en fiberfeil i Haugaland kraft sitt nett som lørdag gjorde at størstepartene av fiberkundene på Altibox ble rammet.

– Vi jobber iherdig med å rette feilen. Vi prøver nå å rute om, sånn at vi kan få opp tjenestene våre igjen, opplyste Haugaland Krafts direktør for kommunikasjon og kundetjenester, Gunn Margareth Lassesen til Haugesunds avis ved 12.00-tiden.

Litt over en time senere melder Haugaland Kraft at problemene skal være løst.

Tilbakemeldinger til Radio Haugaland i ettermiddag tyder imidlertid på det fortsatt var store problemer ved 14.30-tiden.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 16.01.2021 13:31:27

Medarbeidar på Stord sjukehus har fått påvist covid-19

22 medarbeidere og to pasienter er satt i karantene etter at en ansatt ved Stord sykehus testet positivt for covid-19.

Koronapandemi: Det var fredag kveld at det ble avdekket smitte på sykehuset.

– En medarbeider fikk fredag kveld positivt svar på koronatest og vi samarbeider med Stord kommune om smittesporing. Vi har som følge av dette satt 22 medarbeidere og to pasienter i karantene, opplyser klinikkdirektør Anne Beth Njærheim ved Stord sjukehus.

Smittesporinga pågår enda og i tett samarbeid med kommunen.

– Vi tester nå alle medarbeidere og pasienter som har vært i nærkontakt med den smittede, sier Njærheim.

Hun sier pasienter og besøkende som har vært på sjukehuset denne uken ikke selv skal ta kontakt med sjukehuset eller kommunen, men at smittesporingsteamet ringer de som er definerte som nærkontakter av den aktuelle medarbeideren.

Har fulgt retningslinjene

Njærheim forteller at medarbeideren har fulgt retningslinjene ved å teste seg så snart vedkommende ble oppmerksom på symptomene.

Personer som får covid-19 kan være smitteførende i opptil 48 timer før symptomer oppstår.

– Personen kan derfor ha vært smitteførende mens vedkommende var på jobb, sier
Njærheim.

Medarbeidere som kan ha vært nærkontakter med den ansatte er derfor i karantene.

Sykehuset ventet å få testsvar for disse i løpet av helgen.

– Vi har gode smittevernrutiner på sjukehuset, men foreløpig vet vi ikke hvordan medarbeideren har blitt smittet, og det kan smittesporingen etterhvert gi svar på, forteller Njærheim.

Klinikkdirektøren sier driften ved sjukehuset går tilnærma som normalt, men at de har kallet inn ekstra medarbeidere i helgen for å ta vakter for de som er i karantene.

Stord sjukehus har på det meste hatt tre innlagte pasienter med covid-19 den siste tiden, men lørdag formiddag var det bare én pasient innlagt med påvist smitte.

I tillegg er det én pasient med Covid 19 på Haugesund sjukehus per i dag.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 16.01.2021 11:25:18

Obligatorisk testing på grensen fra mandag

Regjeringen innfører obligatorisk testing på grensen for personer som har oppholdt seg i et område med karanteneplikt, fra mandag 18. januar klokken 17.

Fritid: – Norge har et av de strengeste systemene for innreise og testing i Europa, og nå strammer vi ytterligere inn for å begrense importsmitten. Personer som uten rimelig grunn ikke vil la seg teste kan straffes med bøter, og må tilbringe karantenen på karantenehotell, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Hittil har personer som har oppholdt seg i et område med karanteneplikt, måttet teste seg for covid-19 så snart som mulig og senest 24 timer etter ankomst til Norge.

Fra mandag klokken 17 må testen gjennomføres ved grenseovergangsstedet i Norge. Dermed kan ikke lenger personer velge å gå forbi teststasjonen på flyplasser, havner eller grenseovergangssteder på veier for å heller teste seg i hjemkommunen. Fra mandag ettermiddag må testen skje ved grensepasseringen.

Det er kun kapasitet til å koronateste folk som kommer inn i landet på 28 av 38 åpne grenseoverganger.

Av de ti grenseovergangene som i dag ikke har teststasjon, vil seks bli stengt. Disse er Neiden/Sør-Varanger, Narvik lufthavn Evenes, Sandvika/Ådalsvollen, Kristiansund lufthavn Kvernberget, Molde lufthavn Årø og Linna/Åsnes.

Det vil bli opprettet et begrenset testtilbud på de resterende fire grensestasjonene i Tana, Karasjok, Kautokeino og Røros, hvor det i dag ikke finnes testkapasitet.

Grensestasjonen vil være stengt for disse utenom åpningstiden. Andre personer som er unntatt kravet om test på grensen, kan passere i den øvrige åpningstiden hvor grensestasjonen er bemannet, men ikke har testtilbud.

– Jeg vil understreke viktigheten av at det digitale innreiseregistreringsskjemaet fylles ut før man ankommer Norge. I tillegg må eventuelle utenlandske arbeidstakere ha fått bekreftet egnet oppholdssted av arbeidsgiver. Det må bekreftes ved innreise, sier Mæland.

Ved grenseovergangen på Svinesund vil det ta noen flere dager før testkapasiteten er god nok til at alle kan teste ved denne grenseovergangen. Det er derfor gitt et midlertidig unntak som gjør at personer med fast bosted i Norge kan teste seg et annet sted enn på grenseovergangsstedet så snart som mulig og senest innen 24 timer, dersom ventetiden på test ved grenseovergangsstedet er over en time. Dette unntaket vil bli opphevet så fort testkapasiteten er god nok på Svinesund.

– Vi ønsker å styrke kontrollen på grensen, og derfor stenger vi ytterligere seks grenseoverganger. Nå må alles som skal teste seg ved innreise gjøre det ved grensen. Personer som uten rimelig grunn ikke vil la seg teste kan straffes med bøter, og må tilbringe karantenen på karantenehotell. I tillegg vil man bortvise personer som blir tatt med falske covid-19 tester, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland.

Det nye og strengere testregimet ved innreise betyr at personer som må teste seg, kun kan komme over grensen og inn i landet i det tidsrommet hvor det er et tilgjengelig testtilbud på den enkelte grensestasjonen.

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 16.01.2021 10:55:54

Ingen oppsigelser i bytte mot koronastøtte

Regjeringen må stille krav om at bedrifter som mottar store midler i krisehjelp, ikke sier opp ansatte, krever SV.

Politikk: Til uka vil SV legge fram et nytt forslag i Stortinget om null oppsigelser, opplyste SV-leder Audun Lysbakken da han lørdag talte til partiets landsstyre.

– I Norge stilles det tøffe krav til enkeltpersoner som mottar hjelp fra staten. Hvorfor skal de ikke stilles like tøffe krav til de rike og de store selskapene når det er de som mottar hjelp, sa Lysbakken.

– Totalt uakseptabelt, sier Lysbakken, som mener at selskapene med dette skulker unna koronadugnaden.

Han påpeker at Compass Group fikk 12 millioner kroner i koronastøtte i fjor, mens Scandic fikk hele 192 millioner kroner.

– Det er ingen dugnad om ikke krisepengene også kommer arbeidsfolk til gode. Hva om folk i faste jobber blir sagt opp nå og i stedet hentes inn som løsarbeidere når tidene blir bedre? spør han.

– Igjen og igjen er det opposisjonen som presser regjeringen fram til handling, sier han.

SV-lederen krever samtidig bedre krisehjelp til utsatte bransjer, forlenget koronatillegg på dagpenger, at permitteringsperioden forlenges til 18 måneder, at flere med små stillinger og lav lønn får mulighet til å få dagpenger og at støtten til selvstendig næringsdrivende og frilansere forlenges.

– Det er helt uaktuelt å godta. Det er rett og slett en unorsk løsning, mener SV-lederen, som frykter at om Stortinget vedtar regjeringens forslag, vil det senke terskelen for å innføre portforbud.

Han viser blant annet til selskapet Compass Group, som blant annet driver kantinekjeden Eurest, og hotellkjeden Scandic som begge nylig har sagt opp rundt 300 ansatte.

Fredag la regjeringen fram forslag om å forlenge perioden for dagpenger slik at arbeidsledige kan fortsette på ytelsen fram til 1. juli. Men Lysbakken anklager nok en gang regjeringen for å komme sent på banen.

Lysbakken er også svært kritisk til forslaget om portforbud som regjeringen har sendt på høring.

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 16.01.2021 10:23:09

Stengt innkjørsel og stige til terrassen

Politiet rykket natt til lørdag ut til et bolighus i Etne etter meldinger om noe som kunne se ut som forberedelsene til et innbrudd.

Innbrudd: Noen hadde stengt innkjørsel med snø og satt en stige opp til terrassen.

Eiendommen i en grend i Etne var stengt for biltrafikk, noe som fikk politiet til å sende en patrulje for å undersøke.

— Snøen var lagt slik at det ikke var mulig for eieren å kjøre bilen ut fra eiendommen uten å få måkt snøen vekk, opplyser vaktsjef Herman Emil Eileraas ved Haugesund politistasjon.

Det er ukjent om det er brukt maskin eller håndmakt for å lage snøhaugen.

— Det er ingenting som tyder på at det har vært noe innbrudd, sier vaktsjefen.

Det var lørdag formiddag fortsatt ingen mistenkte i saken.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 16.01.2021 09:08:50

25 nye smittede i Stavanger og Sandnes

Stavanger og Sandnes har registrert henholdsvis 10 og 15 nye koronasmittede personer det siste døgnet.

Medisin og helse: Det er registrert ti nye koronasmittede det siste døgnet i Stavanger, melder kommunen på sine nettsider. Det er fire færre enn dagen før. Snittet de sju foregående dagene ligger på 29.

Fem av dem er definert som nærkontakter, mens tre av tilfellene har ukjent smittekilde. 537 ble testet.

I Sandnes ble det registrert 15 nye smittetilfeller siste døgn, melder Stavanger Aftenblad. Sju av dem er definert som nærkontakter.

(©NTB)

uvakt@ntb.noNTBNTBAv | 16.01.2021 09:00:41

Stor kontrakt til Vassbakk & Stol

Vassbakk & Stol har sikret seg en veikontrakt i Radøy, nord for Bergen, til 264 millioner kroner.

Næringsliv: Dette er det største prosjektet i Nordhordlandspakken som nå er snart klar for byggestart, melder Veier24.

Entreprenøren med hovedkontor på Karmøy vant konkurransen på det store fylkesveiprosjektet.

Tilbudssummen var på 263 954 282 kroner, som er det prosjektet vil koste å bygge.

– Vassbakk & Stol har etter vår evaluering gitt det tilbudet med det best forhold mellom pris og kvalitet, og får derfor tildelt kontrakten, sier prosjektleder Andreas Knarvik Kolås i Vestland fylkeskommune til avisa.

Det skal bygges to bruer og tre kulverter (underganger) og faunapassasjer på den 7,5 km lange strekningen som nå er klar for utbygging.

Vegtraseen er planlagt i et område med skog, utmark og våtmarksområder, i tillegg til noe dyrket mark.

Våren 2024 skal den 7,5 kilometer lange strekningen være klar til bruk som det første prosjektet i Nordhordlandspakken. Prosjektet har en samlet kostnadsramme på 1,5 milliarder kroner, skriver Veier24.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 16.01.2021 08:24:15

Tenåringer i hasjrus

Fem unge gutter ble stanset i en bil i Karmsundgata i Haugesund ved 01-tiden natt til lørdag. Da ble det avdekket at de hadde ruset seg på hasj.

Politisaker: Politiet stanset først bilen fordi de trodde det var litt i overkant mange passasjerer i kjøretøyet, men det viste seg å være fem personer i bilen – som er lovlig.

– Ved nærmere sjekk oppdaget betjentene at det likevel var noe som ikke stemte. Flere av guttene var nemlig ruset på hasj, noe en sjekk på legevakten avdekket, opplyser operasjonsleder ved Sør-Vest politidistrikt.

Noen av guttene var i tillegg mindreårige og dermed ble også foreldrene kontaktet.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 16.01.2021 07:34:45

Planlegger for festivaler i sommer

Det blir både blues og roots festival i sommer - i en eller annen form.

Festival: Alf Warloe Christophersen i Skånevik Blues Festival kan ifølge Grannar garantere at det blir festival til sommeren i en eller annen form.

Det er imidlertid stor usikkerhet om det kan bli festival slik vi er vant til.

— I fjor klarte vi å stabla på bena en mini-festival, men det blir ikke det samme som en tradisjonell bluesfestival med tilreisende gjester og tusenvis av publikum, sier bluesgeneralen til avisa.

Nå venter han på svar på restriksjonene før han kan starte bookingen for 2021, skriver avisa.

Det blir også Rootsfestival

Vikedal Roots Music Festival måtte i fjor gjennomføre en digital festival.

Festivalsjef Kristin Hafstad Stokka håper ifølge Grannar at det skal bli en mer normal festival i år.

— Vi har ikke startet prosessen med å booka artister og band til festivalen enda. Det må vi gjøre på et senere tidspunkt når det blir mer hvordan vi kan arrangere festivalen.

— Akkurat nå konsentrerer vi oss stort sett om å finne sponsorer, så kommer bookingen til våren, sier Stokka til avisa.

post@egilsolberg.noEgil M SolbergEgil M SolbergAv | 16.01.2021 07:25:00