Menu
Sentralbanksjef Jerome Powell kom med rentebeslutningen onsdag kveld. Foto: Jose Luis Magana / AP / NTB

USAs sentralbank hever renta tross bankuro – hinter om strengere regulering

USAs sentralbank Federal Reserve hever styringsrenta med 0,25 prosentpoeng – som ventet. Banken lover imidlertid ikke lenger ytterligere hevinger.

Av NTB | 22.03.2023 21:23:59

Økonomi og næringsliv: Rentebeslutningen ble kunngjort onsdag kveld og er i tråd med markedets forventninger. Styringsrenta i USA ligger nå i intervallet 4,75-5 prosent.

Det har vært mye spenning knyttet til rentebeslutningen etter vært svært mye uro på finansmarkedene de siste ukene. Samtidig er inflasjonen fortsatt relativt høy i USA.

Sentralbanken legger til at det kan bli nødvendig med ytterligere rentehevinger for å senke inflasjonen, samtidig som man presiserer at tilstanden i bankvesenet er sunn. At det «kan bli nødvendig» er imidlertid en mindre forpliktende formulering enn tidligere, der man har uttalt at ytterligere rentehevinger vil skje.

Sentralbanksjef Jerome Powell erkjente onsdag samtidig at det er behov for sterkere regulering av banksektoren.

– Federal Reserve må styrke tilsyn og regulering av bankene. På et grunnleggende nivå sviktet ledelsen i Silicon Valley Bank grundig. Banken vokste raskt, og ble utsatt for stor risiko med likviditet og renter, sa Powell på en pressekonferanse etter rentehevingen.

Dette er den tiende hevingen av styringsrenta det siste året, der sentralbanken har forsøkt å få ned inflasjonstrykket i USA. Inflasjonen nådde 9,1 prosent sist sommer, men har siden falt jevnt og lå i februar på 6 prosent. Det er fortsatt langt over sentralbankens inflasjonsmål på 2 prosent.

– Veien til å få inflasjonen ned til 2 prosent igjen er fortsatt lang, og trolig er det flere humper i veien, sier Powell.

Tidligere i måneden røk både Silicon Valley Bank (SVB) og Signature Bank over ende.

Banken First Republic har også vært på sammenbruddets rand, men har fått tilført 30 milliarder dollar fra elleve av USAs største banker for å unngå kollaps. I sin uttalelse sier sentralbanken at uroen trolig vil føre til strammere kreditt og påvirke økonomien framover. Powell uttaler at en slik innstramming i kredittilgangen nærmest kan tilsvare en renteheving i seg selv.

Flere økonomer frykter at økte renter skal bidra til ytterligere uro i bankverdenen og finansmarkedene.

Sentralbanken oppdaterte onsdag også sine framskrivinger for den amerikanske økonomien og spår nå at BNP vil øke med 0,4 prosent i 2023. Det er en liten nedgang fra prognosen i desember, da man spådde 0,5 prosent økning.

De amerikanske børsene reagerte umiddelbart med et oppsving etter at rentebeslutningen ble kjent. Men siden var det store svingninger i aksjehandelen, og før dagen var omme hadde både Nasdaq, Dow Jones og S&P 500 falt med rundt 1,6 prosent.

Også internasjonalt råder det usikkerhet i bankverdenen, og sveitsiske myndigheter måtte komme storbanken Credit Suisse til unnsetning. Banken ble deretter kjøpt opp av Sveits’ største bank UBS.

Flere nyheter: