Menu
En boligblokk ble påført store skader da en russisk rakett traff den i Zaporizjzja onsdag. Foto: Kateryna Klochko / AP / NTB

Minst ni drept i luftangrep i Kyiv og Zaporizjzja

Minst ni mennesker ble drept i russiske angrep nær Kyiv og i byen Zaporizjzja onsdag, ifølge nødetater i Ukraina. Alle angrep blir besvart, lover presidenten.

Av NTB | 22.03.2023 21:04:11

Kriminalitet og rettsvesen: Minst åtte personer ble drept og ytterligere sju såret i det russiske droneangrepet mot i byen Rzjysjtsjiv i Kyiv-regionen natt til onsdag, opplyser nødetatene på Facebook.

Angrepet i Rzjysjtsjiv traff et studenthjem ved en skole som ligger drøyt 60 kilometer sør for Kyiv, ifølge nødetatene. De har publisert bilder av de ødelagte byggene. Én person ble reddet, mens redningsmannskaper onsdag kveld fortsatt lette etter ytterligere fire personer som antas å være fanget i ruinene.

I tillegg ble en person drept i russiske rakettangrep som traff to nietasjes bygninger i byen Zaporizjzja, ifølge byens ordfører Anatolij Kurtev. 33 personer er innlagt på sykehus etter angrepet.

– Dagens russiske angrep på Zaporizjzja og nattens angrep i Kyiv fylke … Alle russiske angrep vil få et militært, politisk og juridisk svar, sier Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Det ukrainske forsvaret sier de skjøt ned 16 av 21 droner som Russland sendte for å angripe Ukraina onsdag.

– Russland skyter mot byen med bestialsk villskap. De skyter mot boligområder hvor vanlige folk og barn bor. Terroristene ødelegger byene våre, staten vår, folket vårt, skrev Zelenskyj på Telegram.

Presidenten maner til mer samhold og besluttsomhet i bekjempelsen av Russland.

I presidentens kanal på meldingstjenesten Telegram står det at han har møtt soldater i området ved Bakhmut, hvor det har vært svært harde kamper.

– Velsignet være minnet om alle dem som ofret livene sine for vår uavhengighet! skriver presidenten.

Slaget om Bakhmut i Øst-Ukraina har pågått i flere måneder. Både russerne og ukrainerne har mistet svært mange soldater i kampene om byen.

Ifølge Mikhail Razvovhajev, den russiskutnevnte lederen i Sevastopol, skjøt russiske styrker dronene ned ved hjelp av håndvåpen.

– Luftvernet fungerte også. Totalt ble tre objekter ødelagt, skrev han på Telegram.

Razvovhajev understreker at situasjonen er under kontroll og benekter at personer har evakuert fra Krim.

– Det spres informasjon om evakueringer fra halvøya via ferjer og annet lignende tull, skrev han, og hevdet at det er løgn spredt av Ukraina.

Presidentkontoret la tidligere på dagen ut en video som viser at raketter treffer en boligblokk i Zaporizjzja.

Zelenskyj besøkte onsdag fronten nær Bakhmut, ifølge ukrainske myndigheter.

Onsdag morgen hevdet Russland å ha avverget et droneangrep mot havnen i Sevastopol på den annekterte Krim-halvøya. Det skjer kun dager etter at Russlands president Vladimir Putin besøkte havnebyen.

Han la til at verken personer eller skip ble ødelagt i angrepet, men at eksplosjoner førte til at vinduer på bygg i nærheten ble sprengt.