Menu
Seher Aydar (R) vil ha en bredere gjennomgang av departementenes håndtering av habilitetssaker. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Rødt ber om at alle departement må ta habilitetssjekk tilbake i tid

Resultatet av habilitetssjekken som foregår i departementene, må legges fram for Stortinget, mener Rødt. De vil også sjekke rutiner tilbake til 2012.

Av NTB | 28.06.2023 16:09:07

Politikk: Rødt legger fram forslaget på kontroll- og konstitusjonskomiteens møte torsdag. På møtet vil komiteen diskutere om og i så fall hvordan de skal følge opp undersøkelsene mot kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap).

Habilitetssakene til Brenna og nylig avgåtte kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) viser at det er behov for en grundig oppfølging, mener Seher Aydar.

– Maktpersoners forbindelser og habilitet ved oppnevnelser er grunnleggende, prinsipielle spørsmål, og heller ikke noe nytt for den sittende regjering, sier Aydar, som representerer Rødt i kontrollkomiteen.

Aydar viser til at Høyre fikk kritikk etter at statsråd Frank Bakke-Jensen ble utnevnt som ny fiskeridirektør og tidligere statsråd Thorhild Widvey ble styreleder i Statkraft.

– Dette var oppnevnelser den daværende opposisjonen var kritisk til. Det er derfor verdt å se på praksis her over tid, i tillegg til å få klargjort dagens føringer, rutiner og praksis, sier Aydar.

Rødt mener man må se på hvordan departementene har håndtert utnevnelser helt tilbake til 2012. Det vil favne regjeringsperioden til både Jonas Gahr Støre og Erna Solberg.

– Det er ikke reglene som er hovedproblemet her, men at det ikke håndheves slik det skal, sier Aydar til NTB.

– Jeg vil vite hva departementene og Statsministerens kontor gjør for å ivareta habilitetsreglene, om rutinene er like fra departement til departement og om rutinene har endret seg over tid, sier hun.

Aydar mener det ikke er slik at regjeringen kan se på gjennomgangen selv, men mener Stortinget må involveres.

– Ellers så er det jo bukken som passer havresekken. Hvordan det skal legges fram for Stortinget, er ikke så avgjørende. Om det går til kontrollkomiteen eller om det blir en redegjørelse i plenum, har vi ikke noen sterk mening om, sier hun.

Rødt stiller seg i utgangspunktet ikke bak dette, ifølge Aydar. Det kan bli behov for ytterligere oppfølging i form av flere spørsmål, men det er ikke avklart ennå. Det kan åpnes sak om minst fire av komiteens ti medlemmer ønsker det.

SV har tidligere ment at det ikke var grunnlag for kontrollsak. Audun Lysbakken, som representerer partiet i komiteen, sier de går gjennom Brennas redegjørelse og ikke har tatt stilling til eventuell oppfølging ennå.

– Vi trenger litt tid til å gjennomgå svaret og diskutere med de andre partiene i komiteen, skriver han i en tekstmelding til NTB.

Hun er opptatt av at det skal finne sted en helhetlig og prinsipiell tilnærming. Den sittende regjeringen er ikke alene om å få kritisk søkelys rettet mot seg på grunn av utnevnelser.

Det er ikke hver enkelt utnevnelse som skal gås gjennom i sømmene. Rødt mener heller man må se på håndtering av habilitetssaker, om det er gjort endringer i rutinene siden den gang og hvordan embetsverket medvirker.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ga forrige uke beskjed om at alle departementene skulle gå gjennom utnevnelser som er gjort siden regjeringen tiltrådte. Støre omtaler det som en påminnelse til departementene.

Brenna sendte tirsdag en redegjørelse til kontrollkomiteen om hva hun har tenkt og gjort i habilitetssaken. Fremskrittspartiet varslet at de mener det er behov for å åpne kontrollsak mot henne.

(©NTB)

Flere nyheter: