Menu
Lan Marie Berg presenterte Miljøpartiet De Grønnes alternative statsbudsjett torsdag. Budsjettforslaget har ikke uventet en klar miljøprofil. Foto: Emilie Holtet / NTB

MDG vil bruke 50 milliarder på nye grønne investeringer

MDG kaller regjeringens grønne industriløft slapt og vil i sitt alternative statsbudsjett sette av 50 milliarder kroner til etableringen av ny grønn industri i Norge.

Av NTB | 16.11.2023 16:29:35

Politikk: Det er en klar miljøtanke i det alternative budsjettet Miljøpartiet De Grønne la fram torsdag. Utslipp som skal kuttes, vern av naturen og innføring av «klimaprosenten» som skal gi 55 milliarder kroner som skal brukes på miljøtiltak over hele kloden. Og ikke minst går partiet inn for å sette i verk den storstilte omstillingen fra dagens olje- og gassøkonomi.

Et eget fond på 50 milliarder kroner skal settes av i et fond til etablering av grønne statlige investeringer. Partiet viser til industriaktører som har sammenlignet rammevilkårene for etableringen av ny miljøvennlig industri i Norge med den amerikanske krisepakken, Inflation Reduction Act (IRA), som gir langt rausere vilkår for etablering. Partiet vil også sette av 15 milliarder kroner for å realisere havvindutbygginger.

– Vi ser allerede nå at selskaper flytter arbeidsplassene til utlandet. Den norske solindustrien står på randen av konkurs. Det er stor fare for at Norges havvindsatsing blir akterutseilt av land med bedre rammevilkår. Næringsministerens grønne industriløft er rett og slett for slapt sammenlignet med satsingene i USA og EU, sier parlamentarisk leder Lan Marie Berg til NTB.

Størst er imidlertid løftet MDG vil innføre ved å halvere momsen på matvarer for å kutte i matkøene. Det vil koste 10,6 milliarder kroner.

– Matvareprisene har økt mye mer enn priser på andre varer de siste to årene. Det har ført til at flere står i matkø, noen hopper over måltider og mange må kjøpe varer av dårligere kvalitet eller næringsinnhold fordi det er det billigste, heter det i det alternative budsjettet.

Partiet vil gi 2000 kroner ekstra til enslige minstepensjonister, øke studielånet til 1,5 G, øke barnetrygden til 31.535 kroner og samtidig innføre skatt på den. Partiet vil også innføre en grunninntekt på 12.300 kroner i måneden for mottakere av sosialhjelp fra 1. juli neste år.

– MDG ønsker et system preget av tillit og et reelt sosialt sikkerhetsnett som favner alle som trenger det – når de trenger det. Vi innfører derfor en nasjonal grunninntekt som erstatter sosialhjelpen, og som alle som faller utenfor andre ordninger skal ha rett på uten betingelser, skriver partiet om tiltaket

– Vi ser at en veldig høy bensinpris rammer nettopp familier med lave og middels inntekter som ikke har råd til å bytte ut fossilbilen med en moderne elbil, sier partileder Arild Hermstad til NRK.

I det alternative statsbudsjett for neste år går de inn for en økning i bensinavgiftene på 1 krone, mens de siden 2016 har gått inn for en økning på 5 kroner. Den siste tiden har bensinprisene ligget på mellom 20 og 25 kroner literen.

– Det er en tilpasning til at virkeligheten har endret seg. Bensinprisene er nå veldig mye høyere enn de er normalt, sier Hermstad.

Også på folks hjemmebane vil MDG at forbrukerne skal merke hva som er miljøvennlig og sunt. Partiet går inn for å fjerne moms på frukt og grønt med 1,85 milliarder, men øke den på godteri og brus med 2 milliarder. Også ikke-økologiske kjøttvarer skal få økt moms med 10 prosentpoeng, mens all økologisk mat, med unntak av kjøtt, også skal få fullt momsfritak.

Foruten momskuttet på mat, vil MDG også styrke de mest utsatte gruppene med flere tiltak som følge av dyrtiden. Et endret skatteopplegg skal føre til at studenter, trygdede og barnefamilier vil bli omfattet av flere tiltak for å få endene til å møtes.

Torsdag morgen ble det kjent at partiet ikke vil øke bensinprisen med mer enn 1 krone literen i det alternative budsjettet sitt.

(©NTB)

Flere nyheter: