Menu
USA innfører onsdag en pakke med nye sanksjoner mot hundrevis av mennesker og selskaper de anklager for å bistå den russiske krigføringen i Ukraina. Sanksjonene vil «ytterligere forstyrre og forverre Russlands krigsinnsats», sier USAs finansminister Janet Yellen. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB

USA med nye sanksjoner mot russere og selskaper i Kina

USA innfører onsdag nye Russland-relaterte sanksjoner mot hundrevis av mennesker og selskaper.

Av NTB | 01.05.2024 19:43:57

Krig og konflikter: Sanksjonene tar sikte på å straffe selskaper og andre som hjelper Vladimir Putins regime å skaffe våpen til å bruke i krigen i Ukraina, og å sabotere Russlands militære og industrielle kapasitet.

Det kommer det fram i en omfattende sanksjonspakke kunngjort av finansdepartementet onsdag.

Også personer som USA mener var involvert i dødsfallet til opposisjonsleder Aleksej Navalnyj, blir sanksjonert.

Det samme gjelder aktører utenfor Russland som lar landet få tilgang til teknologi og utstyr det trenger til krigføringen. Foruten Kina gjelder dette aktører i Aserbajdsjan, Belgia, Slovakia, Tyrkia og De forente arabiske emiratene.

– Dagens tiltak vil ytterligere forstyrre og forverre Russlands krigsinnsats ved å gå etter landets militærindustrielle base og omgåelsesnettverkene som bidrar til å forsyne den, sier hun videre.

Sanksjonspakken kommer en uke etter at USAs president Joe Biden undertegnet en svært forsinket ny støttepakke til Ukraina. Den kommer mens det ukrainske forsvaret sliter med å stå imot Russlands avansement på slagmarken.

Sanksjonspakken retter seg mot nesten 300 individer og selskaper. Russlands energi-, gruvedrift- og metallsektorer er blant sektorene sanksjonene særlig rettes mot.

– Finansdepartementet har gjentatte ganger advart om at selskaper vil måtte tåle betydelige konsekvenser for å gi materiell støtte til Russlands krig, sier USAs finansminister Janet Yellen i en uttalelse.