Menu
KrF-leder Olaug Bollestad beskylder medlemmer av kontrollkomiteen for å prøve å slå politisk mynt på komiteens behandling av habilitetssakene som har rystet Norge denne sommeren og høsten. Foto: Carina Johansen / NTB

KrF-lederen refser partier for å slå politisk mynt på habilitetssakene

KrF-leder Olaug Bollestad er sterkt kritisk til at medlemmer i kontrollkomiteen etter hennes mening prøver å slå politisk mynt på habilitetssakene.

Av NTB | 10.11.2023 13:49:43

Politikk: – Vi har et felles ansvar for at sakene behandles på en ryddig måte, hvor andre politiske skillelinjer ikke blir førende for hvordan du går inn i saken, sa partileder Olaug Bollestad da hun talte til Kristelig Folkepartis landsstyre fredag.

Hun er skuffet over «hvordan enkelte velger å bruke stortingets kontrollkomité til å slå politisk mynt» på komiteens behandling av habilitetssakene som har rystet det politiske Norge denne sommeren og høsten. Partiene som er representert i komiteen – noe KrF ikke er – må heve blikket og ta på alvor det store ansvaret de har i å behandle noen av de vanskeligste sakene på Stortinget, mener hun.

– Denne saken handler ene og alene om tillit – tillit til det politiske systemet og tilliten folket har til regjering og Stortinget. Den handler ikke om avklaringer om samarbeid på ikke-sosialistisk side eller hvilken sak som er mer alvorlig enn andre, sier Bollestad til NTB.

I tillegg til Høyre-leder og tidligere statsminister Solberg, deltok fire politikere fra Arbeiderpartiet i høringen. De medga at de på forskjellige måter hadde brutt habilitetsreglene medlemmer av regjeringen er underlagt.

Da partiene i komiteen deltok i Debatten på NRK1 etter høringen, var partiene på sosialistisk side mest opptatt av Solbergs sak, som objektivt sett er den mest omfattende av de fem sakene:

I løpet av de åtte årene Solberg var statsminister kjøpe og solgte ektemannen Sindre Finnes aksjer rundt 3300 ganger til en verdig av totalt 125 millioner kroner, ifølge beregninger Dagens Næringsliv har gjort.

– Partiene må klare å gå inn i disse sakene på en måte som verken er opposisjons- eller posisjonspolitisk, eller som går langs høyre- og venstrepolitiske linjer i norsk politikk, sier Bollestad.

– Først og fremst må hvert parti finne ut hvem som er deres statsministerkandidat. Selv jobber jeg med organisasjonsbygging nå. Det er meningsløst å avklare dette i 2023 når valget først er i 2025. Det skal renne mye vann i sjøen før vi kommer dit, sier Bollestad.

Det var etter at Solberg selv sa under høringen at det var det parlamentariske grunnlaget til en regjering hun var sjef for som måtte ha avklart om hun hadde hatt den nødvendige tilliten til å være statsminister etter eventuelle habilitetsbrudd. Hagen plukket opp ballen og lurte på om ikke det også burde gjelde i forkant av kommende valg.

Frp-veteranen mener Høyres tre samarbeidspartier – Fremskrittspartiet, Venstre og KrF – bør avklare om de har tillit til Solberg som statsministerkandidat når innstillingen fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité kommer rundt årsskiftet.

– Det er en umulig situasjon for Høyre og Erna Solberg om hun ikke støttes av de tre partiene i 2025, sa Hagen til NRK etter horingen.

Overfor NTB peker Bollestads på at flere av partiene som er representert i komiteen – som MDG, Ap, SV og Rødt – etter høringen karakteriserte Erna Solbergs sak som den mest alvorlige av de fem sakene som ligger hos komiteen nå. Også Ola Borten Moe (Sp), Anniken Huitfeldt (Ap), Anette Trettebergstuen (Ap) og Tonje Brenna (Ap) var kalt inn til maratonhøringen tirsdag. De tok i varierende grad ansvar for regelbruddene.

Hun avviser også kategorisk Carl I. Hagens initiativ på borgerlig side om avklaringer om Erna Solberg har den nødvendige tilliten som skal til for på være statsministerkandidat for et borgerlig valgalternativ.

(©NTB)

Flere nyheter: