Menu
Sjefen for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) Rafael Grossi har uttrykt stor bekymring for Irans økende atomaktivitet. Foto: Heinz-Peter Bader / AP / NTB

FNs atombyrå sier Iran har avlyst samtaler etter presidentens død

Planlagte samtaler mellom Iran og Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) er suspendert etter helikopterulykken som tok livet av landets president.

Av NTB | 27.05.2024 18:33:26

Politikk: Både president Ebrahim Raisi, utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian og flere andre mistet livet da helikopteret de satt i styrtet i Iran 19. mai.

På grunn av de «spesielle omstendighetene», indikerte Iran kun én dag etter ulykken at det «ikke lenger var hensiktsmessig å holde materielle diskusjoner» med IAEA, og at en ny dato ville bli satt.

Det framgår i en konfidensiell rapport nyhetsbyrået AFP har fått innsyn i.

Irans lager av anriket uran er nå 30 ganger høyere en det som var fastsatt i landets tidligere atomavtale med USA, EU og andre aktører fra 2015. For et år siden var lageret 23 ganger høyere enn den avtalte grensen, ifølge IAEA.

IAEA-sjef Rafael Grossi sa etter et besøk til Iran tidligere i mai at samarbeidet med landet var «fullstendig utilfredsstillende».

USA trakk seg ensidig fra atomavtalen med Iran i slutten av 2015 og iverksatte en rekke sanksjoner mot landet. EU-diplomater har gjentatte ganger siden prøvd å få USA tilbake til forhandlingsbordet og Iran til å overholde vilkårene i den opprinnelige avtalen. Samtalene om å få på plass en ny avtale har imidlertid gått i stå.

(©NTB)

Flere nyheter: