Von der Leyen: EU foretrekker avtale med USA – utsetter mottiltak
EU foretrekker en fremforhandlet avtale om toll med USA, sier EU-kommisjonsleder Ursula von der Leyen. EU utsetter samtidig mottiltak mot USAs toll på stål og aluminium.
Økonomi og næringsliv: – Vi har alltid vært helt tydelig på at vi foretrekker en fremforhandlet løsning. Det har ikke endret seg, og vi kommer til å utnytte den tiden vi har nå fram til 1. august, sier von der Leyen søndag.
De siste månedene har både hun og andre EU-topper understreket ønsket om en avtale med Trump-administrasjonen. Men en avtale har altså latt vente på seg.
Lørdag smalt Trumps varslede toll på EU-produkter i bordet: 30 prosent. Det var høyere enn mange eksperter hadde ventet, og snudde opp ned på de pågående forhandlingene.
– USA har sendt oss et brev med tiltak som trer i kraft dersom vi ikke kommer fram til en forhandlet løsning, så vi kommer derfor også til å utvide suspensjonen av våre mottiltak fram til tidlig august, sier von der Leyen.
EU har forberedt toll på amerikanske verdier til en verdi av 21 milliarder euro som svar på tollen som Trump la på import av metaller tidligere i år. I april ble mottiltakene utsatt mens forhandlingene pågikk.
Trumps økonomi-rådgiver Kevin Hassett sa søndag at Trump mener alvor med tollbrevet, og at tollen blir innført om EU ikke forbedrer tilbudet sitt i de pågående forhandlingene.
– Disse tollsatsene er reelle om presidenten ikke får en avtale han mener er god nok. Men forhandlingene fortsetter, og vi får se når støvet har lagt seg, sa Hassett til ABC TV.
EU har også et annet «ess i ermet», et nytt såkalt anti-tvangsinstrument (ACI), som ble vedtatt i 2023. Instrumentet gjør det mulig for EU ikke bare å gjengjelde toll, men også å legge restriksjoner på import og eksport.
Men det forblir nede i verktøykassen enn så lenge, sier kommisjonslederen.
– Anti-tvangsinstrumentet er skapt for ekstraordinære situasjoner, og vi er ikke der ennå, sier hun.
– Ingen trenger nye trusler eller provokasjoner nå. Vi trenger heller at EU fortsetter de seriøse og målrettede forhandlingene med USA. Europa forblir samlet og besluttet: Vi ønsker en rettferdig avtale.
Men han kommer også med advarsler:
– Dersom man ikke lykkes med å fremforhandle en rettferdig løsning, er vi nødt til å beslutte avgjørende mottiltak for å kunne beskytte arbeidsplasser og bedrifter i Europa, sier Klingbeil.
– Hånden vår forblir utstrakt, men vi kommer ikke til å finne oss i alt, sier han.
Hans begrunnelse for tollen han legger på importen fra andre land, er at USA har et stort underskudd på handelsbalansen med de fleste land i verden.
Med EU var underskuddet på varehandelen i 2024 på 235 milliarder dollar. USA har imidlertid et stort overskudd i handelen med tjenester med EU, og det totale underskuddet på handelsbalansen blir dermed på 50 milliarder dollar.
Det er ikke landene som rammes som betaler tollen USA innfører, slik Trump sier, men importørene i USA. De vil trolig lempe de ekstra utgiftene over på de amerikanske forbrukerne.
Flere eksperter tror EU kommer til å svare USA med samme mynt. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 mener at Trumps tolltiltak kan slå tilbake på USA selv:
– Dette rammer amerikanerne mest, mye mer enn andre. Vekstanslagene for USA har blitt betydelig nedjustert i år. Så dette er selvskading fra USAs side, sa han til NTB lørdag.
– Samtidig fortsetter vi å forberede mottiltakene slik at vi er fullt forberedt, legger hun til.
Tysklands finansminister Lars Klingbeil sier søndag at alle parter vil tape på en tollmur, og tar til orde for en deeskalering i toll-krangelen.
Trump truer med å legge på ekstra toll dersom EU svarer med mottiltak. Fram til 1. august gjelder fortsatt en tollpause for de fleste land, med en grunntoll på 10 prosent. Trump har oppfordret land og bedrifter til å flytte produksjon til USA for å unngå toll.
(©NTB)