Menu
ARKIVBILDE: Daniel Deniazi

Vanskelige oppvekstvilkår og psykisk helse påvirker ungdomskriminalitet

Ungdommer med vanskelige oppvekstvilkår og psykiske utfordringer er mer sårbare for å bli involvert i kriminelle aktiviteter, viser ny rapport fra Sør-Vest politidistrikt.

Av Egil M Solberg | 04.04.2025 04:00:42

Kriminalitet: Analysen av ungdomskriminalitet i distriktet fra 2016 til 2024 avdekker at risikofaktorer som lav sosioøkonomisk status, traumer og vold i hjemmet, samt rusmisbruk, øker sannsynligheten for at ungdom begår lovbrudd.

Rapporten viser at andelen barn som lever i hjem med vedvarende lavinntekt har økt noe i Rogaland, samtidig som færre ungdommer tror de vil få et godt og lykkelig liv. Et ønske om å tjene penger trekkes frem som et mulig motiv for å delta i kriminell aktivitet.

– Flere av ungdommene som er registrert som gjengangere i statistikken skårer høyt på disse risikofaktorene. Mange har selv blitt utsatt for vold, omsorgssvikt eller andre traumer i tidlig alder, påpeker politiet.

I Rogaland rapporterer stadig flere ungdommer om søvnproblemer og andre psykiske plager. Politiet understreker at det er en sterk sammenheng mellom rusmisbruk og ungdomskriminalitet, og at disse faktorene ofte forsterker hverandre.

Rapporten fremhever viktigheten av beskyttelsesfaktorer som deltakelse i organiserte fritidsaktiviteter og en god tilknytning til skolen. Dessverre viser undersøkelser at andelen som deltar i organisert aktivitet har gått ned etter pandemien, og færre rapporterer at de er fornøyde med skolen sin.

Flere nyheter: