Menu
Pia Therese Jansen presenter rapporten om politiets håndtering av masseskytingen i Oslo sentrum 25. juni 2022, og overlever denne til Politidirektoratet og Politiets sikkerhetstjeneste. Politidirektør Benedicte Bjørnland, Sjef PST Beate Gangås og Oslos politimester Ida Melbo Øystese er til stede. Foto: Terje Pedersen / NTB

Utvalgsleder: Barnevernet oppdaget endring hos Matapour – kunne bidratt til å stoppe angrep

Det er mulig at informasjon fra Barnevernet kunne ha bidratt til å forhindre angrepet i Oslo 25. juni i fjor, mener evalueringsutvalg.

Av NTB | 08.06.2023 12:38:49

Kriminalitet og rettsvesen: På grunn av en barnefordelingssak som pågikk i ukene og månedene før angrepet, hadde barnevernet relevant informasjon om Zaniar Matapours livssituasjon. Denne ble aldri delt med politiet.

Årsaken var at politiets radikaliseringskontakter aldri tok kontakt med barnevernet, forklarte leder for evalueringsutvalget Pia Therese Jansen da hun la fram evalueringen av PST og politiet.

Ifølge utvalgslederen observerte Barnevernet en påfallende endring i atferden til Matapour i dagene og ukene fram mot angrepet.

– Utvalget har forstått det slik at dersom radikaliseringskontaktene hadde tatt kontakt med barnevernet, ville de sannsynligvis varslet politiet om denne atferdsendringen.

Utvalget vurderer at denne informasjonen ville ha gjort at PST ville hatt mer oppmerksomhet mot Matapour når de fem dager før angrepet mottok et varsel fra E-tjenesten om et mulig angrep mot Norge.

– Utvalget mener derfor at det er mulig at informasjonen fra barnevernet kunne ha bidratt til at angrepet ble forhindret, og at det ble rettet mer oppmerksomhet mot Matapour i PST. Det vi ikke kan si er at det sannsynligvis ville ha gjort det, da informasjonen ikke inneholder direkte koblinger til angrepsplaner, sa Jansen.

(©NTB)

Flere nyheter: