Menu
Et banner med teksten «Ekteskapsfrihet for alle» utenfor domstolen i Fukuoka torsdag. Foto: Kyodo News / AP / NTB

Japansk domstol godkjenner forbud mot likekjønnede ekteskap

En domstol i japanske Fukuoka har vurdert at landets forbud mot likekjønnede ekteskap ikke er grunnlovsstridig. Aktivister regner det likevel som et framskritt.

Av NTB | 08.06.2023 12:29:00

Sosiale forhold: I domstolens kjennelse skriver de nemlig også at manglende juridisk anerkjennelse av likekjønnede par kan være et brudd på deres verdighet og menneskerettigheter.

Spørsmålet om likekjønnede ekteskap har vært en gjenganger i det japanske rettsvesenet de siste årene. To ganger har domstoler kommet fram til at forbudet er grunnlovsstridig, én gang har de konkludert med at det er i henhold til grunnloven, og domstolen i Fukuoka er den andre som inntar en slags mellomposisjon.

– Hittil har fire av fem kjennelser kommet fram til at forbudet er direkte grunnlovsstridig, eller et brudd på deler av grunnloven. Det føles som vi tok et steg framover, så jeg er lettet, sier Masahiro.

Han er blant klagerne i søksmålet som domstolen i Fukuoka tok stilling til, og vil kun oppgi fornavn til mediene.

70 prosent av landets befolkning støtter å tillate likekjønnede ekteskap i meningsmålinger, men regjeringspartiet LDP er motstandere. Japan er det eneste landet i G7 som ikke gir noen form for juridisk anerkjennelse til likekjønnede par.

(©NTB)

Flere nyheter: