LIVESENTER
Menu
Medlemmer av Qassam-brigadene, den militære fløyen til Hamas, kontrollerer folkemengden da Røde Kors skulle frakte israelske gisler hjem etter avtalen om våpenhvile, inngått mellom Israel og Hamas. Foto: Abed Hajjar / AP / NTB

Under våpenhvilens skygge kommer Hamas fram fra ruinene i Gaza

Israel har bombet Gaza sønder og sammen, men har ikke klart å fjerne Hamas, som var hovedmålet for krigen. Hamas er igjen synlig til stede.

Av NTB | 22.01.2025 06:02:29

Politikk: Da den nylige inngåtte våpenhvilen ga ro i Gazas ødelagte gater og byer, dukket Hamas raskt opp fra sine skjulesteder. Nyhetsbyrået AP har fotografert flere av medlemmene i Gazas gater den siste tiden.

Den militante gruppen har ikke bare overlevd 15 måneder voldsom krig med Israel – en krig som har vært blant de dødeligste og mest ødeleggende i nyere tid – men gruppen ser ut til fortsatt å ha solid kontroll over området, der store deler ligner en apokalyptisk ødemark.

Hamas har understreket at de selv vil koordinere distribusjonen av den humanitære nødhjelpen som skal slippe inn på området, i tråd med våpenhvileavtalen.

De dannet en ring rundt gislene, da en folkemengde på flere hundre palestinere omringet kjøretøyene.

Scenene andre steder i Gaza var kanskje enda mer bemerkelsesverdige: Tusenvis av Hamas-politibetjenter dukket opp igjen – selv i de mest ødelagte områdene.

– Politiet har vært her hele tiden, men de har ikke hatt på seg uniformene sine for å unngå å bli et mål for Israel, forteller Mohammed Abed, en far til tre som nå har vendt tilbake til sitt hjem i Gaza by.

– Politiet levde blant de fordrevne menneskene i teltene. Det er derfor det ikke var noe stort problem med tyverier, sier han.

Andre innbyggere opplyser at politiet har opprettholdt kontorer på sykehus og andre steder gjennom krigen, der folk kunne komme og melde fra om forbrytelser.

Israel har gjentatte ganger skyldt på Hamas for sine angrep på sivil infrastruktur. Angrep som har ført til høye sivile dødstall og til enorme bygningsskader og skader på infrastruktur. De har hevdet at Hamas skjulte seg i boligområdene, skoler og sykehus.

I flere tiår fungerte Hamas som en godt organisert geriljabevegelse, i stand til å utføre såkalte «hit-and-run»- angrep på israelske styrker og selvmordsbombeangrep inne i Israel.

Opp gjennom årene er mange av Hamas-toppledere blitt drept – for raskt å bli erstattet.

Hamas har vist evnen til å holde seg ved makten – selv gjennom flere tidligere kriger med Israel.

Per 7. oktober 2023 hadde den en hær på titusenvis i organiserte bataljoner.

Omtrent 90 prosent av Gazas befolkning har siden blitt fordrevet, mange av dem har måttet flykte flere ganger. De er stengt inne på sitt landområde og har ingen mulighet til å flykte ut av den utbombede Gazastripen.

Nesten hver dag siden krigen startet, har det israelske militæret kunngjort at har drept titalls Hamas-krigere eller tatt ut mellomledere. De har opplyst at de har ødelagt tunneler og våpenfabrikker.

Israels avtroppende forsvarssjef Herzi Halevi hevder at israelske styrker drepte nærmere 20.000 Hamas-soldater i løpet av den 15 måneder lange krigen i Gaza.

Før krigen ble det anslått at Qassam-brigadene kunne mønstre mellom 30.000 og 40.000 menn under våpen, og de er i så fall langt fra nedkjempet.

Tidligere denne måneden uttalte USAs tidligere utenriksminister Antony Blinken at Hamas hadde rekruttert nesten like mange krigere som de hadde mistet under krigen.

Han mener de tar i bruk kreative metoder, som å samle inn udetonert israelsk ammunisjon for å lage hjemmelagede bomber.

– Hamas er en kameleon. Den endrer farger etter omgivelsene, sier han.

– Krigen avsluttes med en sterk oppfatning av suksess for Hamas, sier han og legger til:

– Rekrutteringskapasiteten vil være enorm.

– Israel våkner fra et mareritt til nøyaktig det samme marerittet, skriver han i den israelske avisa Yedioth Ahronoth.

– Hamas kommer til å holde seg ved makten og vil fortsette å bygge flere tunneler og rekruttere flere menn. Noe alternativ vil ikke ha mulighet til å vokse fram, mener han.

Det at Hamas nå viser seg igjen, gjør det enda mer sannsynlig at Israel vil gjenoppta krigen – trolig med det samme resultatet, mener han.

Det var et element av teater i overlevering av de tre første israelske gisler som ble overlevert Røde Kors søndag. Mange titalls medlemmer av Hamas militære fløy, Izzedine al-Qassam-brigadene, iført sine grønne pannebånd og militæruniformer, paraderte foran kameraene.

Abed har bodd som flyktning i over sju måneder.

Meningsmålinger foretatt blant palestinere over tid, viser jevnt over at bare et mindretall nå støtter Hamas. Men den militante gruppen er likevel dypt rotfestet i det palestinske samfunnet.

I det svært overraskende angrepet mot Israel 7. oktober 2023 angrep Hamas’ krigere det sørlige Israel fra luften, land og sjø. Det var dette angrepet om utløste Israels massive angrep mot Gazastripen.

Israelske styrker drepte også Hamas’ øverste leder, Yahya Sinwar, og de fleste av hans fremste medspillere. Sinwars bror, Mohammed, har nå angivelig påtatt seg en viktig rolle i Gaza. Hamas-ledelsen som befinner seg i eksil, er stort sett intakt.

Michael Milshtein, en Israel- og Palestina-ekspert og tidligere etterretningsoffiser, mener at Hamas ikke lenger har evnen til å lansere et angrep som 7. oktober, men at de har vendt tilbake til sine geriljarøtter.

Den israelske journalisten Avi Issacharoff, medskaper av Netflix-suksessen Fauda, mener at den israelske regjeringens manglende vilje til å planlegge for en tid etter krigens slutt er den «største fiaskoen i denne krigen.»

(©NTB)

Flere nyheter: