Menu
En syrisk flyktningleir nord for Idlib. FN vil fornye leveransene av nødhjelp til opprørskontrollerte områder i landet, men Russland og Kina trenerer prosessen. Foto: Francisco Seco / AP / NTB

Uenighet i Sikkerhetsrådet om hvor lenge nødhjelpskorridoren i Syria skal forlenges

FNs sikkerhetsråd vil trolig gå inn for å forlenge nødhjelpskorridoren fra Tyrkia til Syria, men det store spørsmålet er hvor lenge.

Av NTB | 10.07.2023 11:22:53

Ulykker og naturkatastrofer: FN-resolusjonen for bistandsleveranser gjennom grenseovergangen Bab al-Hawa utløper mandag, men Sikkerhetsrådet skal ta stilling til to forslag, som begge går inn for forlengelse.

En russisk resolusjon vil forlenge nødhjelpskorridoren i seks måneder, mens en resolusjon fra Brasil og Sveits, som støttes av de fleste medlemslandene samt FN-sjef António Guterres, vil forlenge den med tolv måneder.

Det har vært økt behov for bistand i opprørskontrollerte deler av Syria etter jordskjelvkatastrofen 8. februar.

Syrias president Bashar al-Assad åpnet den gang ytterligere to grenseoverganger fra Tyrkia for å sikre at nødhjelp nådde fram. Denne avgjørelsen ble i mai forlenget ut august, men disse grenseovergangene er ikke nevnt i noen av FN-resolusjonene som nå ligger på bordet.

I slutten av juni advarte FNs nødhjelpssjef Martin Griffiths om at over 90 prosent av Syrias befolkning lever under fattigdomsgrensen, som vil si at de må klare seg på rundt 20 kroner om dagen.

Samtidig risikerer millioner av syrere å miste 40 prosent av matvarehjelpen i juli som følge av manglende finansiering. FNs bistandsprogram for Syria på 5,4 milliarder dollar, tilsvarende over 58,2 milliarder kroner, er i dag kun 12 prosent finansiert.

Men gjennom årene har Assads nære allierte Russland, støttet av Kina, redusert den godkjente nødhjelpskorridoren til kun å gjelde Bab al-Hawa fra Tyrkia. De nekter å godkjenne mandatet for mer enn seks måneder om gangen.

Russlands FN-ambassadør Vasilij Nebenzia har blant annet motsatt seg bistandsleveransene, fordi han hevder det undergraver Syrias suverenitet, diskriminerer regjeringskontrollert territorium og legger til rette for væpnede grupper, inkludert de han omtaler som «terrorister i Idlib».

Hundretusener av mennesker i den opprørskontrollerte Idlib-provinsen i Syria er avhengig av nødhjelp som kommer gjennom Bab al-Hawa-grenseovergangen.

Sikkerhetsrådet godkjente opprinnelig i 2014 bistandsleveranser til Syrias opprørskontrollerte områder fra både Tyrkia, Irak og Jordan gjennom fire ulike grenseoverganger.

(©NTB)

Flere nyheter: