LIVESENTER
Menu
Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB

Tvangsinnlagt etter å ha ytret alternative meninger om Covid-vaksinen

En vaksineskeptiker ble tvangsinnlagt på psykiatrisk sykehus etter heftig krangel på Facebook. Rogalendingen ble oppsøkt hjemme av politiet og legevakten etter en anonym bekymringsmelding.

Av tomas | 22.12.2023 06:30:26

Ytringsfrihet: Trond Harald Håland fra Rogaland ble midtpunktet for en kontroversiell situasjon da han ble tvangsinnlagt på psykiatrisk avdeling etter å ha publisert over 100 kritiske Facebook-innlegg på en dag.

Håland, kjent for å uttrykke alternative meninger om vaksiner, ble oppsøkt hjemme av legevakten og politiet, utløst av en anonym bekymringsmelding om hans Facebook-poster.

Sykehuset mente det var tegn på forverring av hans underliggende sykdom, bipolar lidelse.

Stilte seg kritisk til pandemi-håndteringen

Hålands Facebook-innlegg kretset rundt temaer som covid-vaksiner, kritikk av pandemihåndtering og medienes dekning av klimaspørsmål. Han hevder at han ble tvangsinnlagt uten gyldig grunn, mens sykehuset hevder at det var nødvendig for å forhindre en forverring av hans tilstand.

Advokat Barbro Paulsen, som representerte Håland, argumenterte for at sykehuset brøt loven ved å ikke prøve frivillige løsninger før tvangsinnleggelse, at han ikke ble undersøkt av to uavhengige leger, og at «farekriteriet» ikke var oppfylt.

«Reddet» av Kontrollkommisjonen

Kontrollkommisjonen konkluderte med at Håland ikke var i en manisk tilstand eller hadde psykotiske trekk på det aktuelle tidspunktet, og dermed ble Håland løslatt.

Håland hevder at han kan ha blitt en politisk fange for sine «alternative» meninger. Han mener at hans tvangsinnleggelse var basert på ytringsfrihet og bekymringer om innskrenkning av meningsutveksling i samfunnet.

– Det var et overtramp i min private sfære uten at det var noe grunnlag for det. Det var bare noen Facebook-poster, sier Håland til NRK.

Debatten rundt saken har berørt spørsmål om ytringsfrihet, grensene for bruk av tvang i psykiatrien og bekymringer om politisk motivert undertrykkelse. Saken har fått betydelig oppmerksomhet, med alternative medier som Steigan og Document som fokuserer på temaet ytringsfrihet, mens sykehuset forsvarer tvangsinnleggelsen som basert på pasientens helsetilstand og lovens krav.

Flere nyheter: