Menu
Institusjonsbarenvernet har fått et helseansvar som de ikke har hatt mulighet til å svare godt nok ut, mener barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) (t.h). Sammen med helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) mottok hun en rapport som foreslår at helsevesenet må ta større ansvar for barn som strever med rus eller alvorlige psykiske plager. Foto: Terje Pedersen / NTB

Toppe mottok barnevernsrapport: – Vi må rydde opp

Det er uforståelig at vi behandler rus som et atferdsproblem i barnevernet, mens i helsevesenet er det en sykdom, sier barne- og familieminister Kjersti Toppe.

Av NTB | 26.10.2023 16:42:28

Sosiale forhold: – Vi må rydde opp, sier hun.

Et regjeringsoppnevnt utvalg har gått gjennom hvordan barnevernsinstitusjonene fungerer og foreslår å flytte ansvaret for rusbehandling av barn over til helsevesenet.

– Behandlingen kan gjerne bli drevet av ideelle fremdeles, men da er det etter pasientrettighetsloven og et tilbud i helsevesenet. Jeg kan gå så langt som til å si at jeg er veldig positiv til dette, sier Toppe (Sp) til NTB.

Hun understreker at rapporten skal sendes på høring, og at regjeringen samlet må ta stilling til forslagene.

Andre forslag fra utvalget handler om at helsevesenet må ha et bedre tilbud til psykisk syke barn, med flere langtidsplasser og et eget sikkerhetspsykiatrisk tilbud for barn.

– Jeg syns det er veldig bra at rapporten slår fast at behandlingstilbudet må helsepersonell stå ansvarlig for. Så sier ikke jeg ja eller nei til enkeltforslag, sier hun.

Men hun tilføyer at dersom oppgaver flyttes på, må pengene som hører til, følge med.

– Hvis noen gir fra seg oppgaver og noen tar over oppgaver, blir det et naturlig oppgjør, men det kommer vi tilbake til, sier hun.

Utvalget har vært ledet av Erik Stene og har hatt i oppgave å gå gjennom hele institusjonstilbudet i barnevernet. Flere medier har de siste årene fortalt en rekke historier om barn som blir kasteballer mellom barnevern, rusomsorg og psykiatrien, og som må flytte fra institusjon til institusjon mange ganger.

I forrige uke kom en rapport som konkluderte med at åtte alvorlig psykisk syke jenter har dødd i barnevernets omsorg på fem år.

Barna skal få være i ro, sier Stene. Så må heller ressursene komme til dem der de er.

– Jeg håper at vi kan si at dette skal vi klare. Det er ikke mer enn 1000 unger. Vi skal gjøre alt vi kan, og vi skal strekke oss lenger enn vi ellers noen gang har gjort. Det har disse ungene fortjent, sa Stene.

En av målsettingene er at barna skal oppleve at institusjonen er et hjem.

– Vi må være der for dem, hele veien, vi kan ikke hoppe av underveis. Vi må stå der helt til de står stødig på egne bein og gi dem en mulighet til godt voksenliv der de klarer seg selv, sa utvalgslederen.

– Dette er et helhetlig forslag, men det er noen ting som er lavthengende frukt. Blant annet er det konkrete lovforslag som Stortinget kan ta stilling til. Andre ting koster penger, og noen andre igjen koster litt prestisje, sier Stene til NTB.

Toppe lover å komme raskt i gang med det som kan gjøres raskt, men påpeker at noen ting vil ta lenger tid – som å bygge om institusjonssystemet.

– Vi har dårlig tid, sier Toppe.

– Det er ganske kloke tilrådinger vi har her. Det går ikke på diskusjonen om private, kommersielle tilbydere. Dette kan vi bli enige om, sier hun.

– Vi skal fremme et forslag og så håper jeg vi kan samles om en ny innretning på barnevernet på tvers av partiene, så det kan bli stabilt framover, og det ikke blir en helomvending om det blir så galt at det kommer en ny regjering om to år, sier hun.

Utvalgets rapport blir positivt tatt imot av både SV, Rødt og Høyre.

– De alvorlige funnene må følges opp ved at vi som er politikere tar ansvar for å bygge ned siloene mellom helse og barnevern. Det gjør meg trist at vi ikke har lyktes bedre med dette til nå, og som leder av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget skal jeg følge opp dette, sier Tone W. Trøen, helsepolitisk talsperson i Høyre.

Også helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) var til stede da rapporten ble overlevert torsdag. Hun er positiv til å rydde opp i hvem som har ansvar for hva.

Stene-utvalget vil endre hele institusjonssystemet, legge ned mange av dagens små institusjoner og erstatte dem med nye, større enheter, men med ulike avdelinger. Målet er at barn skal slippe å bli flyttet rundt til ulike typer organisasjoner på ulike kanter av landet hvis behovene deres endrer seg.

Hun håper å «ha hånden på rattet» lengst mulig for få til en retningsendring. Samtidig håper hun å få med seg et Storting på tvers av partiskillene bak en omlegging.

(©NTB)

Flere nyheter: