Menu
I juli 2014 opplyste Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at de hadde siktet og etterlyst Anders Dale fordi han hadde sluttet seg til den jemenittiske grenen av al-Qaida. Foto: Javad Parsa / NTB

Terrorsiktet nordmann som sitter fengslet i Jemen, vil hjem til Norge

Terrorsiktede Anders Cameroon Østensvig Dale, som er fengslet i Jemens hovedstad Sana, ønsker å komme hjem til Norge, opplyser forsvareren hans.

Av NTB | 29.03.2023 19:34:07

Kriminalitet og rettsvesen: – Vi har vært i kontakt med Dale for noen dager siden. Han ønsker å komme hjem til Norge. Han er mistenkt for å være al-Qaidas norske bombemaker. Dette mener jeg er noe oppspinn. Jeg krever at UD samt andre myndigheter sammen med meg henter Dale hjem til Norge – da kan vi ta jussen her, sier advokat Patrick Lundevall-Unger til NTB.

Ifølge advokaten har Dale krav på å komme hjem.

– Enhver norsk statsborger, herunder min klient, har krav på konsulær bistand, sier Lundevall-Unger.

– De er nok villige til å forhandle om en utlevering, sier Lundevall-Unger.

NTB har vært i kontakt med Utenriksdepartementet, som foreløpig ikke ønsker å kommentere saken.

I juli 2014 opplyste PST at de hadde siktet og etterlyst Anders Dale fordi han hadde sluttet seg til den jemenittiske grenen av al-Qaida. Da ble det også kjent at Dale var ført opp på amerikanske myndigheters liste over globale terrorister.

Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST sier til NTB at Dale må regne med å bli pågrepet og etterforsket ved en eventuell retur til Norge.

– Han er siktet for brudd på terrorbestemmelsene, sier Hugubakken.

Nordmannen antas å ha fått trening av bombemakeren Ibrahim al Asri, som var mannen som sto bak eksplosivene som var sydd fast i undertøyet til en nigeriansk passasjer på et fly som var på vei fra Amsterdam til Detroit første juledag i 2009.

Dale ble pågrepet i Jemen i mars 2022. Advokaten sier at Dale er fengslet under houthienes regime.

Anders Dale er oppvokst på Østlandet og konverterte til islam i 2008. Han reiste hyppig til Jemen inntil desember 2011, og det er under sine opphold i Jemen at han skal ha sluttet seg til den jemenittiske grenen av al-Qaida.

Flere nyheter: