Menu
Demonstranter viste banner med teksten «Total, dere er økoterroristene» før oljegigantens årlige generalforsamling i Paris fredag. Foto: Thibault Camus / AP / NTB

Tåregass mot demonstranter utenfor oljemøte i Paris

Politi har brukt tåregass mot demonstranter som har samlet seg utenfor det franske oljeselskapet TotalEnergies' generalforsamling i Paris.

Av NTB | 26.05.2023 10:09:06

Vær: Flere titalls klimaaktivister sperret ved daggry gatene som førte inn til konferansesenteret Salle Pleyel, og de ble møtt med tåregass da de nektet å etterkomme politiets anmodning om å flytte seg.

Demonstrantene ropte «Alt vi vil er å velte Total» og «En, to og tre grader, vi har Total å takke», med henvisning til den globale oppvarmingen. Enkelte helte en svart væske, som var ment å ligne olje, over hodet.

Lignende protester er tidligere holdt når andre store oljeselskap som Shell og BP har holdt møter.

– Vi vil ikke la dem slippe unna, sa talsperson Marie Cohuet for klimagruppa Alternatiba.

Videre sa Cohuet at TotalEnergies «inkarnerer det verste av det som er gjort med tanke på utnytting av folk og planeten», la hun til.

I takt med klimaendringene har klimaforkjempere blitt mer utålmodige overfor oljeselskapene. I fjor hentet mange inn rekordfortjeneste fordi Ukraina-krigen gjorde at olje- og gassprisene skjøt i været.

TotalEnergies sier at en tredel av selskapets investeringer skal være i lavutslippsenergi innen 2030, og at de innen samme frist skal være i stand til å produsere 100 gigawatt med fornybar energi.

Frankrikes energiminister Agnes Pannier-Runacher oppfordret fredag selskapet til å få fart i sakene.

(©NTB)

Flere nyheter: