Menu
Moussa Faki Mahamat, leder for kommisjonen i Den afrikanske union, her avbildet i under en konferanse i Nairobi i Kenya i april. Foto: Khalil Senosi / AP / NTB

Unionsledere: Afrika må ikke bli en slagmark for verdensmaktene

Lederne for Den afrikanske union (AU) frykter at kontinentet rives i stykker av geopolitisk dragkamp.

Av NTB | 26.05.2023 10:08:53

Krig og konflikter: Kontinentet har nok egne utfordringer som truer sikkerheten og freden, understreker AU i en uttalelse.

Kontinentets 1,3 milliarder innbyggere har, i etterkant av Russlands invasjon av Ukraina, blitt dratt stadig mer mot kjernen av den internasjonale kampen om makt og innflytelse.

– Med økt konfrontasjon og sprikende politiske interesser, er det fare for at Afrika blir forvandlet til en geopolitisk slagmark. Da får vi en ny kald krig, sier AU-kommisjonens leder Moussa Faki Mahamat.

Mahamat kaller det hele et nullsum-spill, hvor andre lands framgang vil bety tilbakegang eller tap for Afrika. Kommisjonslederen holdt torsdag en appell fra AUs hovedkvarter i Addis Abeba i Etiopia.

– Vi må stå imot alle måter stormaktene bruker våre medlemsland som instrument for å vinne stridene seg imellom, uttalte han.

I disse dager er også Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba på en rundreise. Onsdag oppfordret han visse afrikanske nasjoner til å droppe nøytraliteten og ta Ukrainas side.

I februar valgte 22 av unionens medlemsland å avstå fra å stemme over en FN-resolusjon om krevde Russlands uttrekning.

– Vi vil styrke partnerskapet basert på tre felles prinsipper: Gjensidig respekt, felles interesser og felles framgang, sa Kuleba.

Både Ukraina og Russland planlegger egne politiske toppmøter i Afrika. Samtidig har både Kina og USA lansert rivaliserende diplomatiske offensiver i år. Våpeneksport, finansiering av infrastruktur og anklager om gjeldsfelle-diplomati er også en del av kompotten.

Men Moussa Faki Mahamat brukte også sitt innlegg torsdag til å hylle unionens framganger og triumfer.

– Uavhengighet og seier mot apartheid, betydelig økonomisk og akademisk framgang, idrett, kunst og Afrikas økende rolle internasjonalt, ramset han opp.

Unionen markerte torsdag 60-årsdagen for Organisasjonen for afrikansk enhet (OAU), som ble opprettet i 1963 og avløst av AU i 2002. Samme uke kunngjorde Ukraina at landet ønsket å styrke båndene til Afrika.

Moskva har den senere tid også prøvd å styrke sine politiske, økonomiske og militære bånd til både Afrika og Asia, i takt med at Russland blir stadig mer isolert i den vestlige verden.

Eritrea og Mali valgte å stemme mot resolusjonen. Kuleba har i forbindelse med unionens jubileum kunngjort at de vil åpne flere ambassader på kontinentet.

Kommisjonens ledere la ikke skjul på de mange utfordringene de står overfor, som nedbygging av demokratier og borgerkrigen i Sudan.

(©NTB)

Flere nyheter: