Menu
Ungdom gamer alene på gutterommet med tre skjermer.Foto: Gorm Kallestad / NTB Modellklarert.

Studie: 3 av 4 foreldre prøver å påvirke hva barna ser på skjerm

De fleste foreldre har et ønske om å påvirke hva barn i 7–14 års alder ser på skjerm. Mange foreldre prøver å foreslå innhold de selv liker, ofte uten hell.

Av NTB | 21.09.2023 14:52:25

Sosiale forhold: – Den teknologiske utviklingen vært enorm de siste årene, og formatene og sendeflatene er i stadig endring. Barn og unge er derfor langt fra like etablerte kulturbrukere som tidligere generasjoner, og det er ekstra viktig at vi følger med på endringer i kulturbruken deres, sier Kjersti Mo, direktør for Norsk filminstitutt i en pressemelding.

Rapporten «I strømmen av innhold. 7-14-åringers forhold til filmer, serier og spill» framgår det at ungene konsumerer enorme mengder innhold på skjerm, det være seg dataspill, sosiale medier, filmer eller serier. Ungene ser på skjerm i nesten alle tenkelige situasjoner. Få av deltakerne i studien virker som de har klare grenser for skjermbruk.

Foreldrene på sin side ønsker ikke å diktere og bestemme over barnas mediekonsum, men hele 74 prosent vil påvirke litt og følge litt med, uten å moralisere.

Sosiale medier er det foreldre i størst grad forsøker å påvirke. Hele 43 prosent prøver aktivt å guide ungene der, mens kun 15 prosent sier de «i stor grad» forsøker å påvirke hva barna ser av serier.

Rapporten er basert på en representativ spørreundersøkelse og dybdeintervjuer med barn og unge og foreldre.

– Mange foreldre erfarer også at det ofte er vanskelig å overbevise barna om å prøve innhold som de foreslår, slår rapporten fast, og konkluderer med at foreldrene godtar barnas rett til selv å velge hva de vil se på.

Foreldrenes forsøk på å påvirke avtar dessuten kraftig med barnets alder. Og når barna får velge selv, blir det mindre NRK Super og mer Netflix og Youtube.

– Ønske om å påvirke kan handle om å foreslå film, serier og spill foreldrene selv syns har verdi. Og for norske foreldre er det helt ok at barn ser filmer og serier som ren underholdning, fremfor at de skal lære noe, heter det i rapporten.

Mange foreldre sier de forsøker å eksponere barna for innhold de selv har vært og er glade i, og som de ønsker at barna skal få mulighet til å oppleve. Men det er blandet suksess om man lykkes med dette eller ikke.

(©NTB)

Flere nyheter: