Menu
Strømpriser med typisk nettleie og avgifter. Illustrasjon av Radio Haugaland.

Strømpriser på et høyt nivår

Strømprisen ligger på et høyere ni vår nå enn på flere uker. De høyeste prisene i Langfredag får vi på kvelden.

Av Egil M Solberg | 07.04.2023 09:30:06

Kommentar: Strømprisen vil ligge på 1 krone og 69 øre per kilowattime (kWh) med nettleie og avgifter i kveld.

Snittprisen på strøm vil være på 1 krone og 54 øre per kWh.

Det betyr at vi får en høy strømpris gjennom hele døgnet.

Det er eksporten av strøm som presser strømprisen opp på et høyt nivå. Utenlandskablene til England går for tiden opp mot maksimal utnyttelse. Dette straffes innbyggere og næringsliv i Norge for – og kraftselskapene håver inn enorme summer.

Det ble i 2022 eksportert 12,2 GWh mer med strøm fra Norge i 2022, enn det vi importerte.

Siden kablene ble åpnet i 2021 har det vært protester. I mellomtiden har regjeringen oppnevnt flere utvalg som skal se på saken.

Elektrifiseringen av norsk sokkel bidrar også til å presse strømprisene opp.

I dag er det 16 felt som har eller har vedtatt å ta i bruk kraft fra land. Disse dekker til sammen rundt 45 prosent av norsk olje- og gassproduksjon.

Tidligere sentralbanksjef Øystein Olsen, som jobbet som energiøkonom i Statistisk sentralbyrå i 15 år, er svært skeptisk til elektrifisering.

– Jeg setter store spørsmålstegn ved å bruke strøm fra land til å utvinne olje. Elektrifisering av sokkelen har neppe noe klimaeffekt, og det er dyrt. Det øker etterspørselen etter kraft, og bidrar til høyere strømpriser på fastlandet, sier han til Europower.

Fornybarbransjens organisasjon Norwea har tidligere beregnet et totalt behov på rundt 15 TWh for å elektrifisere sokkelen.

Det betyr at elektrifiseringen vil kunne dra strømprisene opp minst like mye som strømeksporten.

Vil løse kraftkrisen med havvind

Regjeringen vil dele ut konsesjoner til om lag 30 gigawatt havvind innen 2040. Det nye målet vil kunne føre til utbygging av om lag 1.500 vindturbiner til havs.

Mye av strømmen vi importerer kommer fra vindkraft. Når det blåser i Nordsjøen, blåser det normalt også i våre naboland. Det betyr at utvekslingen av strøm vil miste mye av effekten og havvindprosjektet får dårlig inntjening og vil føre til høyere strømpriser enn det vi har vært vant til.

Med andre ord, det er ikke tilstrekkelig.

Det vi trenger er mer regulerbar kraft. Det vil si noe som ikke er avhengig av vær og vind (ikke vind og sol). Da snakker vi om både vannkraft, atomkraft og termisk energi. Alle disse tre kreftformene må bygges ut om vi i Norge skal lykkes med klimaplanene og det haster.

Klimamål krever 60 TWh

I Klimaloven har Stortinget lovfestet å kutte klimautslippene med 90–95 prosent innen 2050. Det krever omfattende tiltak, og mange av disse krever store mengder strøm.

– Vi trenger om lag 60 terawattimer (TWh) ny kraft til transport, hvis vi legger til grunn den trafikkutviklingen som ligger inne i Nasjonal Transportplan, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet til E24.

Flere nyheter: