Støre på Utøya: – Hatet er ikke borte
Terrorangrepet 22. juli var politisk, høyreekstrem terror – båret fram av ideer som fortsatt finnes i Norge, slår statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) fast.
Politikk: – Det vi trodde aldri kunne skje igjen, det kan skje igjen. Hatet er ikke borte. Ekstremismen er ikke borte, sa Støre i sin tale på minnemarkeringen på Utøya tirsdag.
Overlevende og etterlatte er samlet i solen på Utøya for å minnes dem som ble drept.
– Det er og godt å komme sammen. Det er fint å være her. AUF har gjenreist denne øya – ikke som et monument, men som et sprell levende sted for demokrati og håp, sa Støre.
14 år er gått siden 69 personer ble drept på øya av terroristen Anders Behring Breivik i forbindelse med AUFs sommerleir. Ytterligere åtte ble drept i regjeringskvartalet i Oslo.
– Dere som overlevde og er berørt, får hatmeldinger. Og dagens nyhetsbilde om det, er ikke annet enn sjokkerende og fryktelig. Dere skal vite at dere har en støtte fra oss. Det gjør vondt, og det truer demokratiet og ytringsfriheten, sa statsministeren.
– For det første, en større erkjennelse og ærlighet om at angrepet ikke var tilfeldig. Alle ble berørt, men angrepet ble målrettet utført mot AUF, Arbeiderpartiet og det aller dyreste vi har, ungdommen vår, sier Støre.
Han er tydelig på at angrepet var politisk.
– Det var ikke tilfeldig. Ikke psykiatri. Det var høyreekstrem terror, av ideer som finnes i vårt land og i vår verden.
– Alle politiske bevegelser har et særlig ansvar for å snakke til sine nærmeste, til sine bakland – og det var kontroversielt å si i 2021, sier han.
– Vi har et ansvar for å si det som det er.
Han minner om at mange mennesker som engasjerer seg i politikken, blir møtt med hat, trakassering og hets.
– Det starter på skjermene, i ropene på nettet. Utestengning av «de andre». Muslimer. Jøder. Skeive. Romfolk. Samer. Andre minoriteter. Eller rett og slett: A-, B- og C-grupper, enten blant russen eller blant ungdom, sier Støre.
– Vi må møte det med kunnskap, med mot, og med tydelighet. For ikke tie det i hjel. Men stå opp imot det – igjen og igjen.
Han mener at noe skjedde i forståelsen av terrorangrepet i forbindelse med tiårsmarkeringen for fire år siden.
For det andre minner Støre om viktigheten av å snakke sant om 22. juli, i en tid med falske nyheter og desinformasjon.
(©NTB)