Menu
Helsetilstanden kan bli kritisk for mennesker på Gazastripen, advarer statsminister Jonas Gahr Støre. I bakgrunnen på bildet er utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim. Foto: Lise Åserud / NTB

Støre om situasjonen i Gaza: – Kan bli dramatisk mye verre

Situasjonen på Gazastripen kan bli verre, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Flyktninghjelpen frykter at folk i det palestinske området vil dø av sult og tørst.

Av NTB | 07.11.2023 15:09:44

Ulykker og naturkatastrofer: Statsministeren diskuterte tirsdag Gaza-krigen med ledere for flere av de største norske bistandsorganisasjonene.

Gazastripen er fullstendig blokkert av Israel, og bare begrensede mengder nødhjelp har sluppet inn over grensa mot Egypt. Støre viste til mennesker som nå må stå sju timer i kø for å få vann.

– Da når man et punkt som kan bli helt kritisk for helsetilstanden, sa han i forkant av møtet i Oslo.

– Dette har potensial til å bli dramatisk mye verre.

På Gazastripen bor det om lag 2,3 millioner mennesker. Befolkningen er ung, og rundt halvparten av innbyggerne er barn.

– I utgangspunktet har de hatt lite tilgang på mat, medisiner og drivstoff, sier Støre til NTB.

Han betegner situasjonen i det palestinske området som en humanitær katastrofe.

I tillegg er israelske styrker nå i gang med en bakkeoperasjon inne på det palestinske området. Det erklærte målet er å utradere Hamas.

Samtidig er den humanitære situasjonen for befolkningen blitt gradvis verre. Det er stor mangel på vann, medisiner og drivstoff som kan sikre strømforsyningen.

– Når halvparten av befolkningen er barn, som i utgangspunktet er sårbare, så skal det ikke mye til før dette går over en grense og blir dødelig, sier Støre.

Generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen krevde at blokaden av Gazastripen må oppheves, gisler løslates og våpenhvile innføres.

– Antall drepte vil bli mye, mye større hvis det nå blir kamper gate for gate, kjeller for kjeller, potensielt i månedsvis, sier han til NTB.

Ifølge Egeland er det stor risiko for at sivile kan tørste eller sulte i hjel på den blokkerte Gazastripen.

– Og folk dør i operasjonssaler fordi det ikke er medisiner. Det er ikke tilgang til hjelpearbeidere. Folk dør i ruinene, for det er ingen til å dra dem ut, sier Egeland.

Over 10.000 mennesker er drept i israelske angrep på Gazastripen siden 7. oktober, ifølge lokale helsemyndigheter. Egeland mener det ikke er grunn til å tvile på tallene.

Ifølge ham er det ikke Hamas som står bak tallene, men leger og andre helsearbeidere som teller de døde.

Hamas’ angrep på sivile er åpenbare brudd på folkeretten. Norge mener omfanget av de israelske angrepene betyr at folkeretten brytes også av Israel.

Egeland støtter denne vurderingen.

– Det er ingen tvil om at folkeretten brytes hver eneste dag av Israel, under et bombardement som ikke står i forhold til den militære gevinsten av å drepe Hamas-krigere, sier han.

Generalsekretæren understreker også at Hamas’ angrep på sivile er folkerettsbrudd og at Israel 7. oktober ble utsatt for grusom terror.

Norge er blant de over hundre landene som har tatt til orde for umiddelbar våpenstillstand – mens mange andre vestlige land har bedt om «humanitære pauser» i kamphandlingene.

På møtet i Oslo sa Egeland at bistandsorganisasjonene er glade for at Norge har inntatt prinsipielt viktige standpunkter i konflikten som pågår. Samtidig ba han Norge gjøre mer for å påvirke andre vestlige land som så langt ikke har krevd våpenhvile.

Støre sier Norge jobber døgnet rundt for å få nordmennene ut av det blokkerte palestinske området.

– Men alt dette er vevet inn i et utrolig intrikat politisk spill. Det går på ingen måte på skinner å få dette til, erkjenner statsministeren.

Ifølge Støre har han hatt personlige diskusjoner med flere i det israelske lederskapet om de norske borgerne i Gaza.

– Dette er en krigssone hvor rekkefølgen på dem som kommer ut, ikke følger noen helt klar logikk, sier statsministeren.

Statsministeren understreket at situasjonen i øyeblikket er ille, men frykter utviklingen framover.

Gazastripen har vært utsatt for omfattende israelske luftangrep siden Hamas’ angrep og terrorhandlinger i Israel 7. oktober.

I tillegg til Støre var utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) til stede på møtet tirsdag. Blant bistandsorganisasjonene som deltok, var Røde Kors, Redd Barna, Leger Uten Grenser og Flyktninghjelpen.

Allerede har folk begynt å dø av vannbårne sykdommer fordi de er nødt til å drikke forurenset vann på Gazastripen.

I Hamas’ militære angrep og terroraksjoner i Israel ble om lag 1400 mennesker drept, ifølge israelske myndigheter. De fleste ofrene var sivile.

Sammenlignet med mange andre vestlige land har Norge den siste tiden vært noe skarpere i kritikken av Israel.

Fortsatt befinner det seg rundt 250 nordmenn på Gazastripen som ikke har kommet seg ut. Og lag halvparten av dem er barn.

(©NTB)

Flere nyheter: