Mushaga Bakenga skyter inn 2-0 for Stabæk mot Vålerenga etter å ha brukt hendene da han tok med seg ballen. Foto: Heiko Junge / NTB

Stabæk med to utvisninger i seier over VIF – Bakenga matchvinner med omdiskutert VAR-mål

Stabæk påførte Vålerenga 2-1-tap på Nadderud i Eliteserien mandag. Videodømming ble tatt i bruk tre ganger og resulterte i et omdiskutert mål og to utvisninger

Av NTB | 29.05.2023 19:08:49

Sport: Stabæk slo dermed tilbake med seier etter 1-4-tapet mot Brann i forrige runde. Vålerenga tapte etter tre strake seriekamper med poeng.

Stabæk innehar 6.-plass i Eliteserien, mens Vålerenga ligger på 9.-plass. Mandag avsluttet vertene med ni spillere på banen.

– Sånn som kampen ble i 2. omgang, føles det som vi vant VM, sa Nicolai Næss til TV 2.

– Det er fantastisk deilig, la Mushaga Bakenga til.

Kasper Høgh sendte Stabæk i føringen da han styrte et frispark i mål ved bakerste stolpe etter åtte minutter. Noen minutter senere skjøt Vålerengas midtbanemann Henrik Bjørdal i stolpen.

– Jeg kan ikke fatte og begripe at det ikke ble avblåst for hands, sa TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen underveis i FotballXtra-sendingen.

Målscoreren selv mente imidlertid at målet var helt etter boka.

– Jeg opplever at ballen kommer og at jeg har hendene helt inntil kroppen. Ifølge regelboka er ikke det hands. Bra dømt, sa Bakenga til TV 2 i pausen.

Dermed måtte Stabæk spille 40 minutter med en mann mindre. Ti minutter før slutt fikk også Tobias Pachonik rødt kort for en hands i feltet.

– Vålerenga fikk dette servert, men tok det ikke imot. Da takker og bukker vi for det, fortsatte Bakenga etter seieren.

Stefan Strandberg reduserte fra straffemerket for gjestene, men VIF greide aldri å fullførte opphentingen.

Etter kampslutt ble det kastet en halvfull colaflaske fra tribunen som traff hoveddommer Rohit Saggi. Politiet har opplyst at de har tatt kontroll på personen, og Saggi uttalte selv til TV 2 at han har det greit etter hendelsen.

Stabæk gjester Åråsen og Lillestrøm i neste eliteserierunde, mens Vålerenga tar imot Bodø/Glimt. Før den tid skal lagene spille 2. runde i cupen mot henholdsvis Kjelsås og Lyn.

Drøyt ti minutter før hvilen doblet Høghs spissmakker Mushaga Bakenga ledelsen. Han tok ned et langt innkast som gikk over Stefan Strandberg. Bildene i etterkant viste at 30-åringens brukte hånden da han dempet ballen. Det ble gjort en VAR-sjekk, men målet ble likevel stående.

Fem minutter etter pause traff Stabæk-kaptein Fredrik Krogstad beinet til Seedy Jatta etter en takling. Dommeren delte først ut det gule kortet, men etter å ha sett situasjonen på VAR-monitoren ble det omgjort til rødt kort.