Sp snur – omstridt kriselov kan bli nedstemt i Stortinget
Senterpartiet er med på retretten til flere av stortingspartiene i behandlingen av den nye sivilbeskyttelsesloven. Regjeringen avviser kritikken.
Politikk: Endringsforslaget er oppe til behandling i Stortinget og skal voteres over torsdag. Blant annet vil endringene gi regjeringen fullmakter til å pålegge sivil arbeidsplikt i krigstid eller når landets sikkerhet er truet.
Forslaget ble fremmet da både Arbeiderpartiet og Senterpartiet satt i regjering. Nå er sistnevnte ute og har fått kalde føtter.
– Det er viktig med bredde og samlende flertall i en så viktig sak, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum til NRK.
Dermed føyer partiet seg inn i rekken sammen med Frp og KrF, som nylig har snudd i samme sak.
– Vi er opptatt av å innføre en arbeidsplikt i krigssituasjoner og mener det er riktig og nødvendig. Men når det er skapt så mye uro, må vi utsette saken og gå en runde til rundt enkeltformuleringene som skaper mest usikkerhet, utdyper Vedum.
Blant annet har tidligere forsvarstopp Robert Mood og professor Benedikte Moltumyr Høgberg kritisert forslaget i Nettavisen.
Også redaktører som Gunnar Stavrum i Nettavisen og Hanne Skartveit i VG er kritiske. Flere høringsinstanser har også luftet sine bekymringer.
Ap og Høyre er de eneste partiene som nå går inn for lovforslaget. De har 84 representanter på Stortinget og er dermed avhengig av at representanter fra andre partier stemmer for forslaget for å få det nødvendige flertallet på 85.
Loven har allerede vært i første behandling i Stortinget tidligere i april. Det er andre behandling av loven som Fremskrittspartiet ønsker utsatt.
– Stortinget har ikke hastverk med å gjennomføre sluttbehandling av denne loven, men bør ta seg tid til å få bedre svar på spørsmålene som nå har blitt stilt, sier Listhaug.
Dersom forslaget om utsettelse ikke får tilslutning, vil partiet subsidiært fremme et løst forslag som lyder: «Loven bifalles ikke».
– Rødt har vært mot hele lovforslaget og stemte mot da det først var oppe. Vi mener at dette forslaget langt på vei fjerner den parlamentariske kontrollen Stortinget har med regjeringen, sier stortingsrepresentant og justispolitisk talsperson Tobias Drevland Lund i en kommentar til NTB.
Også KrF er kritiske til forslaget, melder NRK.
– Siden Stortingets første behandling har det vært reist viktige spørsmål i den offentlige debatten, som KrF mener må avklares før Stortinget kan vedta loven. Derfor kommer vi til å stemme mot, sier stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad.
Rødt, Venstre, SV, MDG og Pasientfokus stemte imot lovforslaget allerede ved første votering.
– Nå må Støre og Solberg våkne. Nå må de også ta innover seg alvoret i denne saken og gjøre som de andre partiene på Stortinget. Skal dere virkelig gi disse vide fullmaktene til enhver fremtidig regjering? sier hun til NTB.
– Regjeringens lovforslag går altfor langt i å gi regjeringen for vide fullmakter uten at disse underlegges tilstrekkelig politisk og demokratisk kontroll.
Justis- og beredskapsdepartementet viser til at bruk av fullmaktene vil være underlagt vanlig parlamentarisk kontroll. Altså vil Stortinget når som helst kunne gripe inn.
– Regjeringen mener at selv i en slike alvorlige situasjoner som forslaget regulerer, er det viktig å ha lover og regler som regulerer arbeidslivet. Det er derfor vi gjør denne jobben nå så vi er forberedt. Dette vil gi muligheten for å ha et godt og balansert regelverk på plass hvis vi noen gang kommer i en situasjon der vi som nasjon kjemper for vår felles frihet og overlevelse, heter det i pressemeldingen.
De siste dagene er det reist flere spørsmål i offentligheten om hvilke fullmakter Stortinget er i ferd med å gi regjeringen i den nye sivilbeskyttelsesloven, og det har kommet påstander om at lovforslaget fra regjeringen kan være i strid med Grunnloven.
– Det vil etter Fremskrittspartiets mening være uklokt av Stortinget å vedta de foreslåtte lovendringene, uten at vi har fått bedre svar på de mange spørsmålene som er reist, blant annet om forholdet til Grunnloven, sier partileder Sylvi Listhaug i Frp i en pressemelding.
På andre siden av partiaksen ønsker også Rødt å utsette saken.
Venstre-leder Guri Melby er lettet over at flertallet på Stortinget nå kan falle og retter samtidig en pekefinger mot både den sittende og den forrige statsministeren.
Regjeringen svarer på kritikken i en pressemelding onsdag kveld og avviser flere påstander om lovforslaget.
(©NTB)