Søstre fra Bærum dømt for terrordeltakelse – vurderer anke
Gjennom en årrekke i Syria holdt de to søstrene fast på støtten til ekstremistgruppa IS, slår Oslo tingrett fast. Kvinnene er uenige og vurderer å anke dommene.
Kriminalitet og rettsvesen: Dommene på fire år for den eldste og to år for den yngre søsteren falt i Oslo tingrett fredag. For den yngste er halvparten av straffen gjort betinget. Straffene er i samsvar med påtalemyndighetens påstand.
Begge søstrene sa de valgte å ta betenkningstid på spørsmålet om å anke da dommeren var ferdig med å lese den 87 sider lange dommen fredag ettermiddag. Opplesningen tok rundt 4 timer.
– Hun er uenig i bevisvurderingen. Hun er tydelig i sin forklaring på at hun hadde en annen hensikt med å reise til Syria enn det som domstolen nå legger til grunn, og at tvangssituasjonen hun har forklart om, var annerledes enn det retten legger til grunn, sier den eldste søsterens forsvarer Geir Lippestad til NTB.
– En anke er svært belastende, og hun har derfor tatt betenkningstid, sier forsvareren.
Søstrene dro til Syria i 2013 og er dømt for mangeårig deltakelse i en terrororganisasjon siden de aktivt sluttet seg til islamistgruppa IS, ifølge retten. I 2019 kom den yngste tilbake i Norge, mens den eldste returnerte til Norge først i mai 2021. Begge hadde da med barna de hadde født under oppholdet.
De ble etter hvert gift med hver sin IS-kriger, fikk barn og deltok aktivt i sine tildelte roller som kvinner, ektefeller og mødre i den ekstremt strenge shariagruppen.
– Hun har ikke deltatt i væpnet kamp, men deltatt fullt og helt slik kvinner var forventet å delta i ISIL, leste dommer Aina Mee Ertzeid.
Etter flere måneders planlegging valgte søstrene, som da bare var 16 og 19 år, å reise til Syria. Det skulle gå over sju år før de kom tilbake til Norge.
Straffene for de to kvinnene er helt i tråd med påtalemyndighetens påstand.
Det spesielle med søstrenes sak, sammenlignet med de flere andre IS- og Syria-sakene som har vært prøvet for domstolene, er at den eldste av søstrene fortsatte å holde på tilhørigheten til IS også etter at regimet var nedkjempet og de overlevende hadde blitt samlet i flyktningleirer.
Om kvinnene skulle velge å anke sakene videre til lagmannsretten, ser forsvarerne flere forhold i dommen de mener burde vært belyst annerledes.
– Når det kommer til straffeutmålingen, registrerer vi at det er formildende omstendigheter som vi har belyst i retten, som det er tatt hensyn til både i aktors påstand og i dommen. Samtidig er det nok flere formildende elementer som burde vært tatt med, sier Fjellså.
– Nå skal vi gjennomgå dommen grundig sammen med klienten vår. Hennes klare utgangspunkt er at hun ikke reiste til Syria for å slutte seg til IS og at hun som 16-åring ikke hadde noe valg når det kom til det å gifte seg, sier yngstesøsterens forsvarer, advokat Hilde Firman Fjellså, til NTB.
Oslo tingrett var ikke i tvil om at begge søstrene visste hva de gjorde da reiste fra Norge til Syria. De reiste uten penger og hadde glemt den innkjøpte førstehjelpskofferten hjemme. At de reiste ned for å drive hjelpearbeid, ble ikke trodd.
Begge søstrene har forklart om en periode med tiltakende islamsk radikalisering hjemme i Norge, hvor de først koblet seg til den omdiskuterte Islam Net, før de gikk videre og ble kjent med flere av de sentrale medlemmene i salafistgruppa Profetens Ummah.
– Dette er en viktig dom fordi det gjelder deltakelse i en svært alvorlig terrororganisasjon som ISIL, som faktisk truer sikkerheten til verdenssamfunnet til tider. Og det truer også de demokratiske verdiene. Så man må jo se det i det perspektivet, sier statsadvokat Ida Karoline Bakken Staff til NTB.
– Det er ikke bare at man fastholder det. Man gjør aktive handlinger, som finansieringsordninger. Som opprettholdelse av dette regimet med disse prestene og sharia-lovgivningen. Det totale bildet, egentlig, sier statsadvokaten.
(©NTB)