Menu
Foto: Terje Bendiksby / NTB

Smittebildet for bonden er i endring

Dyrehelserapporten for 2023 viser at risikobildet for sykdom er i endring. Alle som jobber med dyr, må ta høyde for dette fremover.

Av Egil M Solberg | 25.04.2024 13:22:25

Dyrevelferd: I mange år har vi sagt at dyrehelsen i Norge er i verdenstoppen. Det er den fortsatt, men Dyrehelserapporten for 2023 viser at risikobildet er i endring. Alle som jobber med dyr, må ta høyde for dette fremover, skriver Mattilsynet i en melding.

I dag mottar Mattilsynet dyrehelserapporten for 2023 fra Veterinærinstituttet. Dyrehelserapporten er en årlig rapport om dyrehelsen i Norge. Den utarbeides av Veterinærinstituttet, blant annet med bakgrunn i resultatene fra de mange årlige overvåkingsprogrammene som vi har i Norge.

Viktig oppdatert kunnskap

Økt reisevirksomhet, import av dyr, fôr og utstyr og ville dyr som flytter seg over landegrensene, kan bidra til at alvorlige smittsomme dyresykdommer finner veien til Norge.

I fjor var antall utbrudd av svært alvorlige sykdommer, som medfører omfattende bekjempelsestiltak, noe lavere enn året før. Vi har likevel håndtert utbrudd av flere dyresykdommer, som vi i mange år har vært fri for eller håpet vi var i ferd med å utrydde, som for eksempel fugleinfluensa, tuberkulose og ringorm hos storfe.

– Vi ser at risikobildet har endret seg de siste årene. Det er viktig at alle som jobber med dyr har oppdatert kunnskap om at risikobildet er i endring og at dette tas hensyn til i de daglige smittevernrutinene, slik at vi kan hindre utbrudd av alvorlig smittsom dyresykdom også i årene fremover, sier administrerende direktør i Mattilsynet Ingunn Midttun Godal.

– Jeg vil oppfordre næringen, bønder og veterinærer til å lese rapporten nøye. Den gir god informasjon om hvilke sykdommer som kan lure utenfor fjøsdøra, både nå og i fremtiden, fortsetter Godal.

Bonden er sin egen smittevernsjef

Jo tidligere vi oppdager sykdom, jo lettere er det å redusere konsekvensene og hindre at sykdommene etablerer seg i landet vårt. I dette er det daglige smittevernsarbeidet rundt på alle landets gårder helt avgjørende.

– Det er viktig at hver enkelt bonde er smittevernsjef i sitt eget dyrehold. Som bonde må du ha rutiner som sikrer godt smittevern til enhver tid og i enhver situasjon. En skriftlig smittevernplan skal alltid være oppdatert etter smittesituasjon og driftsforhold, sier Godal.

– Innsatsen som legges ned på gårdene rundt omkring i Norge for å bevare den gode dyrehelsa er viktig. Mattilsynet skal, sammen med andre offentlige og private aktører, støtte opp under dette arbeidet, sier Godal.

Dette opplyser Mattilsynet i en pressemelding.

Flere nyheter: