Rapport: En kvart milliard mennesker rammet av akutt matmangel i fjor
Over en kvart milliard mennesker i 58 land opplevde i fjor en akutt matkrise, en kraftig økning fra 193 millioner året før.
Vær: Den dystre oversikten ble onsdag publisert i The Global Report on Food Crises, som er finansiert av FN og EU og som samler data fra en rekke humanitære organisasjoner.
I rapporten går det fram at i sju land fører matmangelen til sult og død. Det gjelder Somalia, Afghanistan, Burkina Faso, Haiti, Nigeria, Sør-Sudan og Jemen.
Over 40 prosent av de som er rammet av alvorlig matmangel, bor i Kongo, Etiopia, Afghanistan, Nigeria og Jemen.
– Over en kvart milliard mennesker er rammet av akutt matmangel, og noen står på randen av ekstrem sult. Det er samvittighetsløst, sier han.
Det er fjerde år på rad at matmangelen i verden øker.
– Mer fattigdom, økte forskjeller, omfattende underutvikling, klimakrisen og naturkatastrofer bidrar også til matusikkerheten, sier han.
I alt 258 millioner mennesker i 58 land var i 2022 rammet av akutt matmangel, ifølge rapporten. Det er kraftig økning fra året før, da akutt matmangel omfattet 193 millioner mennesker i 53 land.
Fjorårets økning skyldtes både at man undersøkte situasjonen for flere befolkningsgrupper, samt at selve matmangelen økte.
Verst rammet er fattige land som er avhengig av import.
Paulsen mener det må et paradigmeskifte til slik at det investeres mer penger i tiltak som kan forutse og avverge matkriser.
– Utfordringen vår er ustabiliteten og misforholdet mellom pengene som blir gitt, det de blir brukt til og den type tiltak som trengs for å sikre en endring, sier han.
FNs generalsekretær António Guterres kaller situasjonen for en sviende dom over menneskehetens mislykkede forsøk på å iverksette FN-målet om å utrydde sulten i verden.
Guterres peker på konflikter og masseflukt som viktige årsaker til utviklingen.
Årsakene til matmangelen er mange og sammenvevde, ifølge Rein Paulsen, som er direktør for kriseberedskap i FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO). I tillegg til krigen i Ukraina har både konflikter, klimasjokk og koronapandemien påvirket handelen med gjødsel, hvete, mais og solsikkeolje.
(©NTB)