Rakettforskning på Utsira: Målet er å nå verdensrommet
Utsira kan snart bli et viktig utskytingssted for raketter, da en gruppe studenter fra Universitetet i Stavanger (UiS) forbereder sin første rakettoppskyting mot verdensrommet.
Vitenskap: Prosjektet, som ledes av UiS Aerospace, tar sikte på å skyte opp en åtte meter høy rakett fra øya den 18. juni 2025, og nå en høyde på 5-10 kilometer i atmosfæren, skriver Haugesunds avis.
Ordfører Marte Eide Klovning ble ifølge avisa kontaktet i september av en ung student som ønsket å skyte raketten fra Utsira.
Etter å ha vurdert mulighetene fant de at øya var ideell, med lite bebyggelse og hav rundt, noe som er viktig for sikkerheten ved rakettoppskytinger.
Raketten, som veier 200 kg og har en skyvekraft på ett tonn, vil også bære med seg en satellitt som skal gå i bane rundt jordkloden. Målet for prosjektet er å utvikle teknologien for en rakett som kan nå 100 km og dermed passere grensen til verdensrommet, skriver avisa.
Det er fortsatt mange formelle godkjenninger som må på plass før oppskytingen kan gjennomføres.
Studentene skriver om Spaceport Utsira på sine nettsider…
Phoenix 1 Rakett – Et dristig studentprosjekt
Phoenix 1 er en rakett utviklet av UiS Aerospace, og står som en av de mest ambisiøse studentprosjektene for rakettforskning. Raketten er 8 meter høy, med en diameter på 250 mm, og er bygget for å nå en maksimal høyde på 100 000 meter, som kan ta den til verdensrommet. Raketten er drevet av en Berserkr 310 motor som gir en skyvekraft på 16 kN, og den benytter en bipropellant drivstoffblanding bestående av etanol og lystgass (N2O).
Raketten er konstruert med materialer som karbon, aluminium, Inconel 718 og glassfiber for å sikre både styrke og pålitelighet. Den har også en 3D-printet motor, laget ved hjelp av Selective Laser Melting-teknologi, som muliggjør testing og gjenbruk for flere oppskytninger.
Målet for Phoenix 1 er å utføre en testoppskyting i 2025, og hvis alt går etter planen, kan den første oppskytningen mot verdensrommet finne sted allerede i 2026. Raketten er designet for å være både pålitelig og robust, med mulighet for flere oppskytninger.