Menu
Japans regjering vil pumpe over 1 million tonn radioaktivt kjølevann fra det ødelagte Fukushima-atomkraftverket ut i Stillehavet, til protester fra miljøvernere, fiskere og naboland. Foto: Kyodo News / AP / NTB

Radioaktivt kjølevann fra japansk atomkraftverk kan havne i havet

IAEA har gitt Japan grønt lys til å slippe store mengder radioaktivt kjølevann fra det ødelagte Fukushima-atomkraftverket ut i Stillehavet.

Av NTB | 04.07.2023 07:52:55

Økonomi og næringsliv: Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har etter to års arbeid nå lagt fram en rapport som konkluderer med at det er forsvarlig å slippe det radioaktive kjølevannet ut i havet.

IAEA-sjef Rafael Grossi besøker denne uka Japan og presenterte tirsdag kveld rapporten for statsminister Fumio Kishida.

– Dette er en svært spesiell kveld, sa Grossi da han overleverte den tykke blå folderen.

Over 1 million tonn radioaktivt kjølevann er siden samlet opp i 1000 store tanker, men disse er nå i ferd med å bli fulle.

Regjeringen la i 2021 fram en plan om å tømme det radioaktive kjølevannet ut i havet, til sterke protester fra fiskere, miljøvernere og naboland som Kina.

Tritium er ifølge eksperter kun farlig for mennesker i store doser, og IAEA mener at det er forsvarlig å slippe det fortynnet ut i havet over en periode på mellom 30 og 40 år.

Onsdag skal IAEA-sjefe selv besøke det ødelagte atomkraftverket.

Kina protesterer også og anklaget tirsdag IAEA for å ha tatt en forhastet beslutning.

– Dersom den japanske siden er fast besluttet på å gå egne veier, så må de også ta konsekvensene, heter det i en kunngjøring fra landets utenriksdepartement.

Etter besøket i Japan skal Grossi videre til Sør-Korea, New Zealand og Cookøyene, angivelig i et forsøk på å overbevise dem om at kjølevannet fra Fukushima-anlegget ikke vil utgjøre noen miljørisiko.

De tre reaktorkjernene ved Fukushima-kraftverket smeltet ned etter at anlegget ble rammet av en voldsom tsunami forårsaket av jordskjelv i mars 2011.

Tonnevis med kjølevann blir daglig pumpet opp og filtrert ved kraftverket, men det radioaktive stoffet tritium lar seg ikke filtrere bort.

Forslaget om å slippe kjølevann ut i Stillehavet har møtt kraftig motstand. Innbyggere i området rundt kraftverket har samlet 250.000 underskrifter i protest mot planen, og det lokale fiskerlaget holder også fast ved sin motstand.

(©NTB)

Flere nyheter: