Menu
Russlands president Vladimir Putin og Nord-Koreas leder Kim Jong-un avbildet ved en tidligere anledning, i juni 2024 under en seremoni i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang. Foto: Kristina Kormilitsyna, Sputnik, Kreml Pool Photo via AP / NTB

Putin takker Nord-Koreas leder og lover landet hjelp

Russlands president Vladimir Putin takker Nord-Koreas leder Kim Jong-un for hjelpen i kampen mot Ukraina i Kursk-regionen, og lover å gjengjelde tjenesten.

Av NTB | 28.04.2025 10:13:05

Krig og konflikter: Russland hevder å ha gjenerobret hele Kursk-regionen, mens Ukraina avviser dette og sier at kamper fortsatt pågår.

Nordkoreanske soldater har spilt en viktig rolle, og soldatene som har gitt sine liv, hedres av Russland, heter det i en pressemelding fra Kreml.

Russland er trygge på at båndene til Nord-Korea kommer til å fortsette å utvikle seg dynamisk på alle områder, står det i uttalelsen.

Russiske myndigheter åpner også for å yte gjengjeld, hvis det skulle bli nødvendig. Russland kan da bidra med militær hjelp til Nord-Korea, sier Kreml-talsperson Dmitrij Peskov mandag formiddag.

Det amerikanske utenriksdepartementet sier de er bekymret over Nord-Koreas direkte involvering i krigen.

– Nord-Koreas militære utplassering til Russland og enhver støtte gitt av Russland til Nord-Korea i gjengjeld må opphøre, skriver en talsperson for utenriksdepartementet i en epost til nyhetsbyrået Reuters.

De la til at tredjeland som Nord-Korea bærer ansvar for krigen.

Nord-Korea skal ha sendt rundt 14.000 soldater, inkludert 3000 som forsterkninger for å erstatte tap, ifølge ukrainske myndigheter.

Den ukrainske offensiven i Kursk-regionen i Russland startet i august i fjor, og et større område ble okkupert. Siden har Russland jobbet for å gjenerobre landsbyer og andre strategisk viktige områder i regionen.

– De vurderte at fordelene ved å kompensere for utplasseringen av soldater veide tyngre enn den potensielle skaden på deres internasjonale omdømme, sier Yang Moo-jin, rektor ved Universitetet for nordkoreanske studier i Seoul.

Ved å love statlige goder til medlemmer av styrkene som har deltatt, kan Nord-Korea også dempe intern motstand, uttaler han til AFP.

– Nord-Korea har sannsynligvis som mål å vise at seieren ble oppnådd takket være deres involvering, og dermed sikre større belønning fra Russland, legger Yang til.

– Spørsmålet nå er om Kim Jong-un vil delta på Russlands seiersdagsfeiring 9. mai, sier Lim Eul-chul, professor ved Institutt for fjernøstlige studier i Seoul.

Nord-Korea bekreftet mandag for første gang at de har sendt soldater for å kjempe på russisk side i krigen.

Analytikere mener beslutningen om å offentliggjøre utplasseringen var avtalt på forhånd mellom Nord-Korea og Russland.

Flere nyheter: