Menu
PST-sjef Beate Gangås og avdelingsdirektør for kontraterroravdelingen, Lars Lilleby, redegjorde onsdag for tjenestens videre arbeid og endringer som blir gjennomført etter 25. juni-utvalgets rapport. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

PST: Økt antall Pride-trusler

Politiets sikkerhetstjeneste jobber med et tosifret antall konkrete trusselsaker, der flere er knyttet til pride – men oppfordrer folk til å gå i parade.

Av NTB | 21.06.2023 17:08:49

Kriminalitet og rettsvesen: PST-sjef Beate Gangås sier hun mener sikkerheten er god.

– Nå er det veldig mange som gjør veldig mye for at dette arrangementet skal bli trygt, men garantier kan vi aldri utstede, sier Gangås til NTB.

Etterspillet av fjorårets prideangrep er fortsatt høyst levende, og onsdag varslet PST om en økning i antall trusler mot det skeive miljøet. Likevel er det ingen endring i trusselnivået før årets pridearrangementer.

– Det kommer til å være flere politifolk i gatene enn noen gang, sier Gangås – som selv kan komme til å delta i paraden neste lørdag.

PST ber samtidig folk melde fra dersom de ser mistenkelig aktivitet.

– Gjør det heller en gang for mye enn for lite, sier Gangås.

– Vi er inne i pridemåneden. Det er kanskje akkurat nå det er viktig å gjennomføre disse arrangementene. Vi oppfordrer absolutt til å gjennomføre pridearrangementer som planlagt, sier leder for kontraterroravdelingen i PST, Lars Lilleby, om de kommende dagene.

Ifølge kontraterrorsjefen har PST god dialog og kommuniserer direkte med politiet om det skulle dukke opp noe.

Truslene dreier seg om angrep mot arrangementer, navngitte enkeltpersoner i pridemiljøet eller generelt mot pridemiljøet. De blir framsatt både på epost, på nettfora og gjennom klassiske tips som blir ringt inn eller kommer med posten.

– Vi har ingen indikasjoner på at den eller de som har fremsatt trusler, har til hensikt å gjennomføre det de har truet om. Men vi tar alle på det største alvor, sier Lilleby.

– I de innledende analysene tar vi veldig mye av dette ned. Men noen saker går vi videre med, sier Lilleby til NTB.

– Det dreier seg om et tosifret antall, hvorav en porsjon knytter seg til pride, sier Lilleby.

Det kan bety et sted mellom ti og 99 saker, sier han til NTB.

Noen av sakene kan bli lukket, mens andre går til videre etterforskning og kan føre til pågripelse og eventuell straff. Lilleby bekrefter at flere kan blir fengslet etter å ha framsatt det PST mener er trusler mot Pride.

– Det er straffbart å framsette trusler om vold, understreker kontraterrorsjefen.

Rapporten konkluderte med at angrepet kunne vært forhindret dersom PST hadde opprettet en forebyggende sak mot terrorsiktede Zaniar Matapour i månedene fram mot angrepet. Nå varsler Lilleby endringer.

– PST må se på måten vi jobbet på. Er vi gode nok på å fange opp dem som befinner seg i randsonen? sier Lilleby.

– Det er veldig vanskelig. Veldig krevende og komplekst. I dag er det fullt mulig å sitte og bli radikalisert helt alene, uten å være i kontakt med noen. Og hvordan fanger vi opp disse? Det er det store dilemmaet vi sitter i, sier Lilleby.

Arbeidet krever store ressurser, påpeker han. Men et grep PST har gjort, er å konsentrere seg mer om å identifisere mulige terrormål og kartlegge miljøer hvor terrorister kan tenkes å inngå, framfor kun å undersøke personer det er knyttet bekymring til.

– En av nøklene her er å ta i bruk ny teknologi og systematisere informasjonen, sier Lilleby.

Fredag starter Oslo Pride, som skal avsluttes med den tradisjonelle paraden lørdag 1. juli. Også flere andre steder i landet holdes det egne arrangementer.

Ifølge PST er det registrert en økning i antall trusler mot pridemarkeringer over hele landet.

Lilleby vil imidlertid ikke tallfeste verken hvor mange trusler PST har kommet over eller hvor mange saker de jobber med.

Lilleby har også fått ansvaret for å koordinere oppfølgingen av 25. juni-rapporten, der Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fikk kraftig kritikk for håndteringen av masseskytingen i Oslo 25. juni 2022.

(©NTB)

Flere nyheter: