Menu
Matvareprisene økte 1,1 prosent fra april til mai. Det er en høy månedsendring til mai å være men likevel en moderat oppgang sammenlignet med i fjor, ifølge SSB. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB

Prisveksten fortsetter å avta: – Gode nyheter

Prisveksten endte på 3 prosent i mai, noe som er femte måned på rad med fall. Det er gode nyheter for folks hverdagsøkonomi, sier regjeringen.

Av NTB | 10.06.2024 08:33:08

Økonomi og næringsliv: Konsumprisindeksen (KPI) steg 3 prosent fra mai 2023 til mai 2024. Det er 0,6 prosentpoeng lavere enn tolvmånedersveksten i april, opplyser Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Prisveksten faller for femte måned på rad. Siden desember i fjor har tolvmånedersveksten i KPI gått fra 4,8 prosent til 3,0 prosent i mai. Den siste måneden er det spesielt strømprisene som trekker prisveksten ned, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.

Det som bidro til å trekke den samlede prisveksten ned i mai, var prisutviklingen på strøm, matvarer og biler. Strømprisene var 23,9 prosent lavere i mai i år sammenlignet med samme måneden i fjor.

– Det er sammensatte årsaker til at strømprisene faller så markant i mai. Vi er i en god innenlandsk ressurssituasjon etter at fyllingsgraden i norske vannmagasin doblet seg gjennom mai måned. I tillegg er Europas gasslagre velfylte etter en mild vinter og økt import av flytende naturgass, sier Kristiansen.

– Vi sammenligner nå med en tid på fjoråret da matprisene steg uvanlig raskt. Dette bidrar til at tolvmånedersveksten for matvarer faller ganske kraftig fra april til mai, sier Kristiansen.

Tolvmånedersveksten på mat og alkoholfri drikke var 6,8 prosent i april og gikk ned til 5,4 prosent i mai. Bilprisene falt 2,1 prosent fra april, noe som ifølge SSB kan ha skyldtes et svært lavt nybilsalg.

– Det er den største månedlige prisnedgangen vi har sett på biler siden 90-tallet, sier Kristiansen.

– Regjeringens mål er at folk skal få bedre råd. Det er bra at prisveksten fortsetter ned samtidig som arbeidsledigheten holder seg lav.

– Dette er gode nyheter for folk og deres hverdagsøkonomi, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), som sier vi går mot lysere økonomiske tider:

– Dette er i tråd med regjeringens mål om at folk igjen skal oppleve en bedre økonomisk hverdag, sier Vedum.

– Med en underliggende prisvekst stort sett i tråd med Norges Bank syn, vil rentekuttene i Norge ikke komme med det første. Den gode nyheten med dagens inflasjonstall er at folk flest vil få bedre reallønnsvekst enn da lønnsforhandlingene i frontfaget kom i mål, sier Cekov.

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank sier dette er etterlengtede nyheter for de som har boliglån.

– Vi kunne frykte at vi hadde kommet i en situasjon der de måtte vurdere å øke renten i år. Det tror jeg ikkje skjer nå. Dette etterlengtede og gode nyheter for alle med boliglån, sier Knudsen.

– Kampen om kundene i det norske dagligvaremarkedet er knallhard. Med sterk priskonkurranse er det utfordrende med høye kostnader knyttet til innkjøp, energi, transport og valuta. Det er derfor gledelig for samtlige at vi er på vei mot en mer normal prisutvikling, sier bransjedirektør Bendik Solum Whist i Virke.

Samtidig økte matvareprisene 1,1 prosent fra april til mai, en høy månedsendring til mai måned å være, men likevel en moderat oppgang sammenlignet med samme tid i fjor.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er glad for utviklingen.

Seniorstrateg Dane Cekov i Nordea Markets mener det ikke ligger an til noe rentekutt med det første.

Hovedorganisasjonen Virke ser prisutviklingen i sammenheng med at kostnadsveksten bakover i verdikjeden er i ferd med å avta etter noen svært turbulente år med energikrise og krig i Europa.

Flere nyheter: