Menu
Per Orderud på Orderud gård i Sørumsand, der han fortsatt bor. Drapene skjedde i kårboligen på eiendommen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Per Orderuds anmeldelse henlagt: – Han er oppgitt

Anmeldelsen trippeldrapsdømte Per Orderud leverte mot en tidligere Kripos-førstebetjent, er nå henlagt av Spesialenheten. Orderud påklager henleggelsen.

Av NTB | 31.03.2023 11:34:04

Kriminalitet og rettsvesen: Orderud anmeldte tidligere førstebetjent Tore Per Bakken for fabrikkering av bevis i forbindelse med at Orderud ble dømt til 21 års fengsel for trippeldrapet på Orderud gård i 1999.

Bakken har nektet for å ha fabrikkert bevis.

– Saken henlegges, da det ikke er rimelig grunn til å undersøke om det foreligger et straffbart forhold, skriver Spesialenhetens sjef Terje Nybøe i vedtaket ifølge Dagbladet.

– Han er oppgitt, men ikke veldig overrasket. Han har jo ikke opplevd at hans synspunkter blir hensyntatt, sier Orderuds privatetterforsker Tore Sandberg til NTB.

Sandberg sier at han nå jobber med å skrive en grundig begrunnelse for klagen i samarbeid med advokat Arvid Sjødin.

NTB har vært i kontakt med Orderud, som henviser til Sandberg for kommentar.

Anmeldelsen dreier seg om et bevis som ble ført for lagmannsretten. Et trestykke ble lagt fram som bevis i retten, og ifølge politiet ble det funnet et prosjektil der som samsvarte med ett av våpnene som ble brukt i drapene.

– Jeg vil ikke gå i detaljer, men det er et antall punkter vi kommer til å klage på. Generelt vil jeg si at Spesialenheten har i realiteten ikke stilt noen spørsmål til noen. Det mener vi er altfor dårlig. De gjør ikke noen egen etterforskning for å avklare viktige elementer, sier Sandberg.

– Vi mener det her er snakk om et av Orderud-sakens aller viktigste bevis, sier Sandberg.

Orderud har i flere år jobbet for å få saken sin gjenopptatt. Han ble dømt for å ha drept foreldrene Kristian og Marie Orderud og søsteren Anne Orderud Paust. Orderuds daværende kone Veronica Orderud, hennes søster Kristin Kirkemo og nå avdøde Lars Grønnerød ble også dømt for drapene.

Den henleggelsen ble umiddelbart påklaget av Orderud.

I vedtaket står det også at Spesialenheten mener det ikke er holdepunkter i saken som sannsynliggjør at Bakken har avgitt en bevisst uriktig forklaring for retten eller fabrikkert bevis.

Han påpeker at informasjon de får ut i denne saken, også vil bli brukt i forsøket på å få drapsdommen gjenopptatt.

Flere nyheter: