Menu
Malaysias høyesterett har avvist anken til tidligere statsminister Najib Razak, som er dømt til tolv års fengsel for korrupsjon i forbindelse med den store 1MDB-skandalen. Foto: Vincent Thian / AP / NTB

Malaysias tidligere leder får ikke korrupsjonssak vurdert på nytt

Malaysias høyesterett har avvist anken til tidligere statsminister Najib Razak, som er dømt til tolv års fengsel for korrupsjon.

Av NTB | 31.03.2023 11:34:01

Kriminalitet og rettsvesen: Najib ba retten om en ny vurdering etter at en annen rettsinstans avviste anken hans. Dette førte ikke fram, og dommen blir dermed stående. Det betyr også at 69-åringen må gi opp håpet om å komme tilbake til toppolitikken.

Najib hevder han ikke fikk en rettferdig rettssak, at advokatene hans ikke fikk nok tid til å sette seg inn i dokumentene i saken og at en av dommerne var inhabil. Høyesterett avviser dette.

– Det har ikke vært noe partiskhet og ingen urett, sier dommer Bernon Ong Lam Kiat.

Dermed må den tidligere statsministeren fortsette å sone dommen på tolv år for maktmisbruk, hvitvasking av penger og underslag etter at han overførte 42 millioner ringgit – nærmere 100 millioner kroner med dagens kurs – fra det statlige investeringsfondet 1MDB til sin egen konto.

Najib er også tiltalt for en rekke andre forhold og risikerer å få fengselsdommen forlenget. De fleste forholdene har å gjøre med skandalen rundt 1MDB, som førte til hvitvaskingsetterforskninger rundt om i verden, blant annet i USA, Sveits og Singapore.

Anklagene om at flere milliarder dollar ble nasket fra 1MDB og brukt til å kjøpe alt fra superyachter til et maleri av Monet, spilte en stor rolle i Najibs valgnederlag og avgang i 2018.

(©NTB)

Flere nyheter: