Menu
Lise Klaveness er positivt overrasket over hvor mye hun lærer av samtalene med europeiske fotballpresidenter forut for Uefa-styrevalget i Lisboa. Foto: Hanna Johre / NTB

Klaveness overrasket over Uefa-samtalene: – Hjernen min går i lykkerus

Lise Klaveness lærer masse av samtalene hun har med Europas fotballpresidenter før Uefa-styrevalget i påsken. Ofte kommer lærdommen fra uventet hold.

Av NTB | 31.03.2023 11:14:14

Sport: – Ta Aserbajdsjan, som jeg snakket med forleden. Det er ikke et land vi står veldig nær politisk, men de har jobbet masse med kvinnefotballen. Der er det nesten bare muslimer, og vi har masse å lære av dem, for vi har ikke funnet nøkkelen til å få muslimske jenter inn i fotballen. Vi ble sittende og snakke om det i tre kvarter, hva de mener er viktig for at jenter og deres familier skal trives i fotballen, innenfor muslimske rammer. Det var utrolig interessant, sier hun til NTB.

– Hjernen min går i lykkerus når det er sånn. Og så kom vi litt inn på oljepolitikk, for Equinor har vært der siden 1992, og fotballpresidenten har hatt masse med Norge å gjøre. Per Ravn Omdal var der sammen med Lennart Johansson og hjalp dem å stifte forbundet. Det er slike ting jeg oppdager underveis.

Hun viser også til andre land der hun fant uventet lærdom.

– Noen er pionerer på andre felt enn det jeg har vært mest opptatt av. Futsal, for eksempel. De baltiske statene har vært veldig på og bygget masse haller som gjør det mulig for jenter og gutter å drive med fotball hele året. Kanskje ligger de litt foran oss på futsalsiden. Ukraina tok EM-sølv med kvinnelaget sitt i år, og vi har ikke engang kvinnelandslag i futsal. Det er mange sånne ting.

Utbyttet av samtalene har overgått alle hennes forventninger.

– Om jeg aldri skulle komme inn i Uefa-styret, så har det likevel vært veldig lærerikt og nyttig. Jeg prøver å skrive oppsummering av alle samtaler, og jeg deler det. Hva er stemningen i samtalen, hva er de opptatt av, hvor er vi uenige, hvor er det en samarbeidspartner?

Overrasket er hun også over hvor det har vært lettest å snakke om emner som kjønnsbalanse.

Da NTB snakket med Klaveness på dagen for EM-kvalifiseringskampen i Georgia, hadde hun fortsatt 15-16 presidentsamtaler igjen for å ha vært gjennom alle sammen. Hun håpet å rekke alle sammen før kongressen.

– Det blir hektisk. Samtalene blir jo veldig lange, for jeg blir så interessert. Det er ikke veldig tidseffektivt, men det er veldig givende. Det er bra for norsk fotballpolitikk at vi får denne kunnskapen, for vi har så sterke meninger. Vi burde ha gjort dette selv om det ikke var valg, sier hun.

– Jeg trodde de ville bli litt kleine. Vi spør om møte, enten det er på Teams eller live, og så kjenner jeg dem ikke fra før og tenker at det vil bli veldig stivt. Men vi forbereder oss godt. Jeg har et kjempegodt team med Karl-Petter (Løken), Magnus (Borgen) og Christian (Borgersrud), og jeg snakker med Per Ravn Omdal, Karen (Espelund) og Kjetil (Siem), som har vært i det før. Da får jeg noen notater som gjør at jeg er skikkelig nysgjerrig på noe når jeg kommer inn. Jeg ble advokat og dommer av en grunn, og det er at jeg liker veldig godt å forstå saker. Jeg har ikke hatt en eneste klein samtale, sier hun.

– Generelt vil jeg si at det er enklere å få til gode samtaler rundt dette med presidentene fra øst- og søreuropeiske land. De er mer direkte, på en måte, som passer meg veldig bra. Jeg hadde trodd at det kanskje ville være enklere med de nærmeste landene, som de nordiske, men det er det faktisk ikke.

(©NTB)