Menu
For 22 år siden ble Per Kristian Orderud og Veronica Orderud dømt til lovens strengeste straff for trippeldrapet på Orderud gård. Mandag blir det klart om en av de mest omtalte drapssakene i moderne rettshistorie skal underlegges ny behandling. Foto: Morten Holm / NTB

I dag blir det klart om Per og Veronica Orderud får en ny sjanse i retten

Seks år etter at Gjenopptakelseskommisjonen fikk inn en av de mest omtalte drapssakene i moderne rettshistorie, blir det klart om Orderud-saken skal gjenåpnes.

Av NTB | 17.06.2024 06:03:11

Kriminalitet og rettsvesen: Kommisjonen skal offentliggjøre sin beslutning og begrunnelse på en pressekonferanse i Oslo mandag klokka 13.15. Ikke overraskende har partene diametralt motsatte standpunkter i spørsmålet.

* Advokatene til Per og Veronica Orderud sier til NTB at de mener både mengden nye opplysninger og ny kunnskap om sentrale beviser i saken, må føre til at trippeldrapssaken på Orderud gård gjenåpnes.

* Statsadvokat Sturla Henriksbø, som er ansvarlig for Orderud-saken i Oslo statsadvokatembeter, er tydelig overfor NTB på at han mener det ikke er framkommet noe beviser eller opplysninger som er egnet til å rokke ved domfellelsene.

Høyesterett nektet å ta inn det daværende ekteparets anker. De er for lengst løslatt etter å ha sonet ferdig, men har opprettholdt jakten på nye opplysninger som kan bidra til gjenåpning.

Veronicas søster Kristin Kirkemo og hennes nå avdøde venn, Lars Grønnerød, ble funnet skyldig blant annet i å ha skaffet våpnene som ble brukt. De ble dømt til henholdsvis 16 og 18 års fengsel. Også de nektet straffskyld. Deres saker har ikke vært til behandling i kommisjonen i denne omgang.

Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker avviste i 2010 Grønnerøds begjæring om gjenopptakelse.

I november 2011 trakk de sin første begjæring fordi de ønsket videre etterforskning av saken før den blir behandlet.

Under en pressekonferanse i låven på Orderud gård sommeren 2018 redegjorde det tidligere ekteparet og deres støttespillere for flere nye funn som utgjør grunnlaget for at de på ny vil forsøke å få saken gjenopptatt.

Privatetterforsker Sandberg la fram ny informasjon fra den rundt 700 sider lange gjenopptakelsesbegjæringen og trakk spesielt fram våpenbeviset. Han mener blant annet at det under rettssaken ble gjort en sammenblanding av to pistoler av typen Ruger og Luger.

Våpenet som ble knyttet til Per og Veronica under rettssaken, kan ikke ha blitt brukt under trippeldrapet, anførte Sandberg.

* Nye våpenundersøkelser gir ifølge Sandberg ikke støtte for at prosjektiler på åstedet har vært ladet i magasinet som ble funnet hjemme hos Lars Grønnerød. Aktoratet mener magasinet satt i det 22-kalibrede drapsvåpenet på drapsnatten.

* Det er funnet DNA fra Kristin Kirkemo på teip som var brukt til å feste en dynamittgubbe under bilen til Anne Orderud Paust i 1998. Funnet svekker troverdigheten til Kirkemo i en slik grad at hennes rettslig forklaring om søsteren ikke kan tillegges vekt, mener Veronicas advokat.

* Privatetterforsker Sandberg fikk i 2019 en revolver av samme type som den som kan ha blitt brukt ved Orderud-drapene og ba da om at prosjektiler på åstedet ble sammenlignet med prosjektiler fra den nye revolveren.

* Nye undersøkelser skal også være egnet til så tvil om at den 38-kalibrede revolveren Lars Grønnerød hevdet han ga Per Orderud, er det andre drapsvåpenet.

* Sandberg viste i 2018 til et anonymt tips hvor angivelige gjerningspersoner knyttet til jugoslavisk mafia blir nevnt. I tillegg gjentok han tidligere påstander om at flere kilder peker ut en navngitt drapsmann.

– Dette med mafiasporet har vært etterforsket av politiet og er ikke nytt i det hele tatt, sa Kjærvik og la til at han ikke trodde på gjenopptakelse.

Kristin Kirkemos nåværende advokat, Vegard Aaløkken, har ingen kommentarer til saken før kommisjonen har offentliggjort sin beslutning.

Per og Veronica Orderud er i to rettsinstanser dømt til lovens strengeste straff – 21 års fengsel – for medvirkning til overlagt drap på Orderud går natt til pinseaften 1999. Til sammen 14 skudd ble avfyrt i kårboligen. Det ble brukt to skytevåpen. Tilbake lå Per Orderuds foreldre og hans søster, Anne Orderud Paust, skutt og drept.

Ekteparet Orderud har hele tiden hevdet at de var uskyldig dømt og engasjerte allerede i 2006 privatdetektiv Tore Sandberg til å gå gjennom etterforskningsmaterialet i saken.

Basert på uttalelser til NTB og medierapporter de siste årene er det tilsynelatende nye omstendigheter rundt flere sentrale bevismomenter:

Kristin Kirkemos tidligere forsvarer, avdøde advokat Tor Kjærvik, sa i 2018 at klienten hans er sliten av å aldri få ro fra saken. Hun ble løslatt i 2011 og har siden levd et tilbaketrukket liv.

(©NTB)

Flere nyheter: