Menu
Advokat Frode Sulland mener saken til Veronica og Per Orderud må gjenopptas etter nye DNA-funn. Foto: Lise Åserud / NTB

Veronica Orderuds advokat: DNA-funnet skyter ned Kristin Kirkemos troverdighet

Veronica Orderuds advokat Frode Sulland mener DNA-funnene etter attentatforsøket i 1998 må tillegges stor betydning for om saken skal gjenopptas.

Av NTB | 19.09.2023 19:32:29

Kriminalitet og rettsvesen: – Dette er et dramatisk og viktig funn som skyter med Kristin Kirkemos troverdighet. Den var helt avgjørende for dommen mot Per og Veronica Orderud.

Det sier Veronica Orderuds advokat Frode Sulland til NTB. Politiet opplyste tirsdag til VG at de har gjort funn av Kristin Kirkemos DNA på teipbiter som var brukt til å feste en dynamittgubbe under bilen til Anne Orderud Paust i 1998.

Kirkemo var tiltalt for forholdene og ble først dømt for dette i tingretten – men frikjent i lagmannsretten.

Ett knapt år etter attentatforsøket ble Anne Orderud Paust, Marie Orderud og Kristian Magnus Orderud drept på Orderud gård i tidligere Sørum kommune i Akershus.

– Hun er overrasket over hvor lett statsadvokaten avfeier betydningen av dette funnet, sier advokaten.

Overfor VG sier statsadvokat Sturla Henriksbø at det nye DNA-funnet i attentatsaken er i tråd med tiltalen som ble tatt ut mot Kirkemo, Per og Veronica Orderud, og Lars Grønnerød i forbindelse med trippeldrapet. Han sier også at det styrker grunnlaget for domfellelse.

Kirkemos advokat Vegard Aaløkken ønsker foreløpig ikke å kommentere de nyeste opplysningene. Det ønsker heller ikke Gjenopptagelseskommisjonens leder Kamilla Silseth.

Privatetterforsker Tore Sandberg fortalte tidligere tirsdag at også Per Orderuds advokat Arvid Sjødin mente de nye funnene er gjenopptakelsesgrunn.

Sulland forteller videre at han har vært i kontakt med sin klient etter at DNA-funnet ble kjent.

– I begjæringen for gjenåpning har vi påpekt at en vesentlig svakhet ved dommen er at man ikke har funnet ut hvem som sto bak attentatforsøket. Dette peker nærmere på hvem som kan ha utført attentatet, sier Sulland.

(©NTB)

Flere nyheter: