Menu
Letingen etter ofre for jordskredet fortsatte i landsbyen Yambali i Ny-Guinea mandag. Foto: Mohamud Omer / IOM / AP / NTB

Papua Ny-Guinea: Over 2000 mennesker begravet under jordmasser

Ustabile jordmasser og væpnet konflikt hindrer redningsarbeidet på Ny-Guinea. Over 2000 mennesker ble begravet i jordskredet før helgen, ifølge myndighetene.

Av NTB | 27.05.2024 07:33:07

Ulykker og naturkatastrofer: Det nye, oppdaterte dødstallet står i et brev som landets nasjonale katastrofesenter har sendt til FN.

– Jordskredet begravet over 2000 mennesker levende og førte til store ødeleggelser, står det i brevet.

Seks landsbyer skal ha blitt rammet av skredet natt til fredag i den avsidesliggende provinsen Enga. Landsbyen Yambali ble nærmest utradert mens beboerne lå og sov.

– Ingen slapp unna, forteller Jacob Sowai, som bor i en landsby i nærheten og jobber som lærer.

Myndighetene ber om internasjonal hjelp til redningsarbeidet, og så langt har Australia og Kina sagt de vil bidra.

Det betyr imidlertid ikke at IOM har grunn til å bestride myndighetenes tall, ifølge Serhan Aktoprak, som leder FN-organisasjonens arbeid i Papua Ny-Guinea.

– Etter hvert som tiden går i et så massivt arbeid, vil tallet være i endring, sier han.

Etter skredet fortalte redningsarbeidere om skrik fra mennesker som lå under jordmassene. Så langt har redningsmannskapene funnet sju døde, og en av dem ble gravlagt mandag.

Flere dager etter katastrofen leter pårørende fortsatt etter savnede med spader, treredskaper og bare hender. Håpet om å finne overlevende blir stadig mindre.

Husene i Yambali ligger under åtte meter med jord og stein, ifølge hjelpeorganisasjonen Care. Noen av steinene skal være på størrelse med biler.

– Jeg har 18 familiemedlemmer begravet under jorden som jeg står på, sier beboeren Evit Kambu til nyhetsbyrået Reuters.

– Men jeg kan ikke hente dem ut, så jeg står her hjelpeløs.

Fortsatt er det bevegelse i jordmassene, noe som gjør redningsarbeidet farlig.

– Situasjonen er fortsatt ustabil. Jordskredet fortsetter å bevege seg langsomt, noe som utgjør fare både for redningsarbeidere og overlevende, står det i det nasjonale katastrofesenterets brev til FN.

I helgen kom flere steiner nedover fjellsiden. Dermed måtte hjelpearbeidere rømme unna, ifølge Serhan Aktoprak i IOM.

En hovedvei ved landsbyen er fullstendig sperret av skredet, noe som bidrar til å hindre redningsarbeidet.

Væpnet konflikt mellom ulike etniske grupper i regionen gjør det vanskelig å frakte humanitær hjelp til det skredrammede området.

Åtte mennesker ble drept og 30 hus brent ned i helgen i en konflikt som ikke har noe å gjøre med skredet. Situasjonen gjør at redningsarbeidere og bistandsorganisasjoner må kjøre i kolonner med militær eskorte.

Situasjonen i etterkant av skredet har vært kaotisk. Blant folk i dette området er det vanlig å bo i perioder hos venner og slektninger, noe som gjør det vanskelig å vite nøyaktig hvem som var i Yambali da katastrofen inntraff.

Så langt har Australia lovet å bidra med en sum tilsvarende 18 millioner kroner til arbeidet i de rammede landsbyene. Myndighetene i Kina sier de vil hjelpe til både med redningsarbeid og gjenoppbygging.

Også USA, Frankrike, Japan og Verdens helseorganisasjon (WHO) har tilbudt seg å bistå etter skredet.

Å få oversikt over antall døde etter katastrofen har vært vanskelig. Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM), som spiller en viktig rolle i hjelpearbeidet, opererer fortsatt med et anslag på 670 omkomne.

Å få anleggsmaskiner fram til katastrofeområdet har vært vanskelig. Den første gravemaskinen ankom søndag kveld, ifølge en FN-kilde.

Yambali ligger i en skogkledd fjellside, og landsbyen har ofte besøk av gullgravere som leter etter gull i områder i nærheten.

Jordskredet kan ha blitt utløst av kraftig regn de siste ukene, ifølge lokale kilder. Papua Ny-Guinea har et av verdens våteste klimaer, og forskning tyder på at skredfaren kan øke som følge av klimaendringene og endrede nedbørsmønstre.

Flere nyheter: