Oljeproduksjon fra Johan Castberg har startet – skal produsere i 30 år
Mandag startet produksjonen fra oljefeltet Johan Castberg i Barentshavet. – Et viktig energiprodukt for Europa, sier Equinor-direktør. Skipet som ble utstyrt på Stord
Arbeidsliv: «Feltet styrker Norges rolle som en pålitelig og langsiktig energileverandør», skriver Equinor i en pressemelding.
Ifølge selskapet kan Johan Castberg produsere 220.000 fat olje per dag på det meste, og utvinnbare volumer er estimert til mellom 450 og 650 millioner fat.
Han påpeker at 95 prosent av leveransene i driftsfasen kommer fra norske leverandører, og at hver tredje ansatt som jobber på Castberg-feltet, bor i Nord-Norge.
– Så Nord-Norge får en god andel her, sier Tungesvik.
Planen er at Johan Castberg-feltet skal produsere i 30 år. Tungesvik påpeker at det allerede er gjort fem nye funn i området.
– Vi skal bore 30 brønner, hvorav 16 allerede er ferdigbåret. Og resten skal foregå i 2025 og 2026.
Han mener feltet blir viktig for utbyggingen i nordområdene.
– Vi ser allerede nå tilleggsvolumer som begynner å nærme seg i sum de samme volumene som vi faktisk har påvist på Johan Castberg. Så dette blir en viktig utvikling av Barentshavet og nordområdene i framtiden, sier Tungesvik.
Tungesvik mener det er viktig å ha både omstilling og energisikkerhet i tankene samtidig, gitt den geopolitiske sikkerhetssituasjonen.
– Sånn som vi ser på hele omstillingen, så ser det ikke av og på. Da er det er viktig å opprettholde energisikkerheten. Vi jobber jo med tiltak for å redusere CO2-utslippene og har blant annet elektrifiseringsprosjekter både på installasjoner og landanlegg, sier han.
Tungesvik viser til to av Equinors havvindprosjekter, Empire Wind i USA og havvindparkene Baltyk II og -III i Polen.
– Det er klart at med den sikkerhetspolitiske situasjonen og energisituasjonen i Europa at det viktig for oss å være en trygg energileverandør. Dette kommer nok til å skape trygghet i mange år framover, og derfor er det viktig for oss å si at dette er et stort energiprodukt.
– Dette er ikke bare en milepæl for Equinor og våre partnere, men både for Norge og ikke minst Nord-Norge, sier Geir Tungesvik, konserndirektør for prosjekter, boring og anskaffelser i Equinor, til NTB.
Selskapet venter at også at feltutbyggingen til 86 milliarder kroner blir nedbetalt på under to år.
I november i fjor fikk den norske oljegiganten sterk kritikk fra klima- og miljøbevegelsen for å kutte i fornybarsatsingen, og i en ny omstillingsplan er målet om å bruke halvparten av investeringene på fornybar energi, fjernet.
(©NTB)