reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Sjef for oljefondet Nicolai Tangen holder pressekonferanse om Statens pensjonsfond utlands resultat for første kvartal. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Oljefondet ned 1215 milliarder – sjefen toner ned dramatikken

Heller ikke oljefondet gikk klar av den omfattende markedsuroen som rådet i årets første kvartal. Men det kunne vært mye verre, mener sjef Nicolai Tangen.

Av NTB | 24.04.2025 12:42:14

Økonomi og næringsliv: – Vi leser jo aviser, og det blir jo veldig slått opp, denne volatiliteten i markedet. Men det har jo egentlig nesten ikke skjedd noe som helst i markedet i år. Det er egentlig helt utrolig, sa oljefondssjef Nicolai Tangen da han holdt pressekonferanse om fondets avkastning i første kvartal i år.

* Fondets verdi falt med 1215 milliarder kroner (6 prosent) i første kvartal i år.

* Tapet består av en negativ avkastning på 415 milliarder kroner (-0,6 prosent) og 879 milliarder kroner som følge av svingninger i kronekursen.

* Fondet fikk en tilførsel fra staten på 78 milliarder kroner.

Bakteppet er en pågående situasjon med global finansuro, stadig nye toll- og handelsutspill fra president Donald Trump og det som tidvis har framstått som dramatiske fall på ulike markeder internasjonalt.

Imidlertid var det først 2. april at Trump kunngjorde de nye, voldsomme straffetollsatsene mot USAs handelspartnere. Det sendte verdensmarkedene ut i den verste uroen siden begynnelsen av koronapandemien.

Men Statens pensjonsfond utland har ikke svekket seg mer enn 2 prosent siden «liberation day», ifølge nestleder Trond Grande i NBIM.

Han bekrefter at vi ser antydninger til utviklingen i noen av krisescenarioene NBIM har testet for – som fall i teknologisektoren, geopolitisk fragmentering og todeling i verdensøkonomien – men vi er langt unna de dramatiske verdifallene som beskrives i dem.

Og markedsverdiene er allerede tilbake på nesten samme nivå som før Trumps kunngjøring.

– Nå skal ikke vi underdramatisere det som skjer der. Det er veldig viktig. Men utslagene på finansmarkedet har egentlig vært forbausende små så langt, sa Tangen.

* Aksjeinvesteringene fikk en avkastning på -1,6 prosent.

* Renteinvesteringene hadde 1,6 prosents avkastning.

* Unoterte eiendomsinvesteringene fikk en avkastning på 2,4 prosent.

* Unotert infrastruktur for fornybar energi steg 1,2 prosent.

Avkastningen var 0,16 prosentpoeng bedre enn referanseindeksen. Det er ingen grunn til panikk, understreket Tangen.

– Dette er den typen situasjoner hvor man bør holde hodet kaldt og forholde seg til mandatet, sa han.

Amerikanske statsobligasjoner utgjorde i fjor en snau tredel av fondets samlede rentebeholdning, tilsvarende rundt 1800 milliarder kroner.

De er et anker i markedet. Det sitter kanskje noe løsere, men er langt fra å løsne, mener Grande.

– Vi har ikke forandret syn på amerikanske statsobligasjoner. De er fremdeles det sikreste i det finansielle markedet, sa Grande.

Oljefondet hadde også en svak kvartalsvis avkastning i siste kvartal i fjor, da med 0,24 prosent, etter flere strake kvartaler med solid avkastning.

Normalt kaller ikke Norges Bank Investment Management inn pressen for å snakke om kvartalsresultater. Men denne gangen var pågangen så stor at NBIM så seg nødt til å avvike fra rutinen.

Tangen poengterer at vi har en periode med eventyrlig vekst bak oss. Bare de to siste årene har hatt en samlet avkastning på 4700 milliarder kroner. En negativ avkastning på 415 milliarder kroner er praktisk talt ingenting til sammenligning, mener han.

Kvartalet har vært preget av store svingninger i markedet. Aksjeinvesteringene ga negativ avkastning, og det var hovedsakelig teknologiaksjene som trakk resultatet ned.

Nestleder Trond Grande understreker at NBIM fortsatt har høy tillit til amerikansk statsgjeld – til tross for svingninger i rentenivået og at enkelte kan synes å ville sikre seg noe ved å selge seg ned.

Flere nyheter: