Menu
Et fly fra ICRC letter fra flyplassen i Sana i Jemen fredag morgen og markerte starten på en utveksling av nesten 900 krigsfanger mellom Jemen og Saudi-Arabia. Foto: Hani Mohammed / AP / NTB

Norges Røde Kors om fangeutvekslingen i Jemen: – Et symbol på håp

Houthiene og den saudiledede koalisjonen er i gang med å utveksle nesten 900 krigsfanger. Et viktig lyspunkt etter mange år med krig i Jemen, sier Røde Kors.

Av NTB | 14.04.2023 11:04:03

Politikk: – Denne utvekslingen vil fører til at mange vil få se sine familier igjen. Dette er et symbol på håp og humanitet midt i krigens grusomheter. Et lyspunkt som er viktig i Jemen etter mange år med krig, sier seniorrådgiver i Røde Kors Scott M. Sandvik.

Ifølge avtalen mellom partene som er framforhandlet av FN, skal de jemenittiske houthiopprørerne løslate 181 fanger, blant dem saudiarabere og sudanere. Samtidig skal 706 fanger som blir holdt av de saudistøttede regjeringsstyrkene, løslates. Fangeutvekslingen skal etter planen ta tre dager.

– Det første flyet fra Sana har lettet, forteller Jessica Moussan i Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) til AFP fredag morgen.

Utvekslingen skjer ved at fly frakter fanger mellom Saudi-Arabia og Sana, i tillegg til jemenittiske byer kontrollert av den saudistøttede regjeringen. Ifølge Røde Kors vil det fredag finne sted to runder med samtidige flyginger mellom havnebyen Aden og Sana.

– Vi er spesielt glade for at Den internasjonale Røde Kors-komiteen kan spille en viktig rolle som nøytral og upartisk tilrettelegger for denne fangeutvekslingen. Vi håper at dette kan være med på å bygge en bro mellom partene for videre dialog, sier Sandvik.

Flere hundre tusen mennesker er ifølge FN drept eller har mistet livet som følge av krigen, mens millioner av andre lever på randen av sult.

Den tre dager lange fangeutvekslingen som nå er i gang, er den mest omfattende siden oktober 2020. Da ble mer enn 1.000 krigsfanger utvekslet. Flere tusen antas å ha blitt holdt som krigsfanger på begge sider siden krigens utbrudd.

Utvekslingen skulle egentlig ha startet torsdag, men ble utsatt med én dag.

– Det fins en innledende avtale som skal kunngjøres senere dersom den blir ferdigstilt. Det er enighet om en ny runde med samtaler for å ytterligere diskutere uenigheter, sier en Houthi-tjenesteperson.

En våpenhvile som ble innledet for et år siden, har bidratt til en kraftig reduksjon i krigshandlinger i landet og blir stort sett respektert selv om den offisielt tok slutt i oktober. I forrige uke sa en kilde i Jemens regjering at det er enighet mellom Saudi-Arabia og houthiene om å forlenge den i seks måneder.

Det har gitt nytt håp for fredsprosessen i Jemen.

Oman, som grenser til Jemen, har i årevis forsøkt å bygge bro mellom Jemens stridende parter, og mer generelt mellom Iran, Saudi-Arabia og USA. Dersom de nå blir enige om en permanent våpenhvile i Jemen vil det markere en milepæl i stabiliseringen av Midtøsten.

Fangeutvekslingen finner sted etter at en delegasjon fra Saudi-Arabia denne uka har hatt møter med Iran-støttede houthiopprørere i nettopp Jemens hovedstad Sana.

Åtte år har gått siden Saudi-Arabia gikk til krig mot houthiopprørerne i Jemen, i spissen for en regional koalisjon som støttes av blant andre USA og Storbritannia.

Delegasjonen fra Saudi-Arabia, ledet av ambassadør Mohammed al-Jaber, forlot Sana sent torsdag uten å ha kommet fram til en endelig avtale for å få en slutt på krigen. Men det blir en ny runde med samtaler, forteller både regjerings- og houthikilder til AFP.

Houthi-opprørerne har støtte fra Iran, som lenge har hatt et anstrengt forhold til Saudi-Arabia. Men etter kinesisk mekling kunngjorde Saudi-Arabia og Iran i mars at de gjenoppretter diplomatiske forbindelser og gjenåpner sine respektive ambassader i løpet av to måneder.

Flere nyheter: