Nordens største bygg på 200-tallet sto trolig i Norge
Arkeologene måtte dobbeltsjekke, men svaret er klart: Det uvanlig store huset som sto i Øvre Eiker, ble oppført på 200-tallet. Det kan ha vært en konge verdig.
Kuriosa og kjendiser: Det var store forventninger til utgravingene på Øvre Eiker i nærheten av Drammen sommeren 2023, og arkeologene ble ikke skuffet. De fant et langhus med helt uvanlig store proporsjoner på Sem. Det spesielle med bygget som en gang sto der, er bredden: Det var 16 meter bredt og 9 meters spenn mellom de takbærende stolpene i hovedskipet. Det innebærer behov for 9 meter lange bjelker på tvers.
– Vi må omtrent til 1400-tallet for å finne noe lignende, så vi tenkte at bygningen var sånn omtrent fra da, sier prosjektleder Jes Martens, førsteamanuensis ved Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo, til NTB.
Karbondatering viste imidlertid at bygningen ble reist en gang på 200-tallet, mer enn 1000 år før de hadde trodd. Arkeologene trodde dateringen var feil, men ytterligere dateringer av funn bekreftet alderen på huset.
– Det var vanskelig å tro på det. Langhusene som tidligere er funnet fra den tidsperioden, er 5–7 meter brede. Slike hus ville fått plass inni dette gedigne huset på Sem, så stort er det, sier Martens.
– En bygning som er så eksepsjonell, må ha representert noe helt spesielt. Det er synlig tegn på makt og stor rikdom. Kan det være en tidlig kongehall? Det er ikke utenkelig med en så sentral plassering i landskapet og rik tilgang til ressurser fra både land og vann, sier Martens. På 200-tallet var klimaet relativt mildt og vannstanden mye høyere. Store skip kunne seile helt inn til Sem.
Om en konge skal ha regjert der i jernalderen, 700 år før Harald Hårfagre, som i dag regnes som den første kongen av Norge, må historien skrives om.
– Det finnes noen gamle skandinaviske skrifter som forteller om konger helt tilbake til Kristi fødsel. Men det har tidligere bare blitt avskrevet som gode røverhistorier. Men kanskje er det noe der likevel.
– På Jylland og Fyn i Danmark er det funnet tusenvis av våpen og krigerutstyr fra denne tidsperioden som stammer fra Norge og Sverige. Disse våpnene må ha blitt fraktet dit av krigere i en hær som forsøkte å erobre makten over det vestlige Danmark. Denne hæren må ha vært organisert fra et sted, og den som organiserte dem, må ha hatt stor makt og tilgang på store ressurser, sier Martens.
I en myr nær det gigantiske bygget er det tidligere gjort et unikt funn: Solberg-vasen. Det er en svært forseggjort vase og den eneste romerske vasen i kaméglass funnet utenfor Romerrikets grenser. En slik praktgjenstand må ha vært eid av maktpersoner og kan ha vært en gave til en konge i nord.
– Man har lenge lurt veldig på hva Solberg-vasen gjorde i Norge. Nå er man kanskje nærmere et svar. Det er alltid spennende med sensasjonelle funn som bekrefter, men enda mer gøy med noe som gir oss en ny måte å se historien på, sier Martens.
– Funnet som er gjort på Sem, er spektakulært, sier riksantikvar Hanna Geiran, som selv var til stede under de innledende undersøkelsene.
Nå håper arkeologene på midler til å fortsette undersøkelsene. Hittil er 21 meter av bygningens lengde avdekket, men huset fortsetter trolig videre. Langhus var to til tre ganger lenger enn bredden på den tiden. Den andre delen av huset har stått på areal som i dag ligger under veien og jordet på andre siden av veien.
– Vi har bare fått halve huset sjekket og har mange spørsmål. Vi vet ikke hva de ulike rommene og sideskipene har vært brukt til. Vi tror det ligger svar i den andre delen av bygningen som kan si mer om hva som har foregått i huset, sier Martens.
Ifølge Martens er bygget også større enn de man kjenner til fra både Danmark og Sverige fra den tiden.
Martens trekker fram flere funn som støtter hypotesen om en nordisk konge på Sem. Et kongesete skal ha forsøkte å samle Sør-Skandinavia til ett rike under Romertiden. Det kan ha blitt gjort fra maktsenteret på Sem.
Utgravingen i 2023 ble finansiert av Riksantikvaren og er et resultat av samarbeid mellom Kulturhistorisk museum, fylkeskommunen og ildsjeler i lokale detektorklubber.
(©NTB)