Menu
En turist drikker vann under en paraply ved Akropolis i Aten torsdag. Fredag ble området stengt på grunn av varmen. Foto: Petros Giannakouris / AP / NTB

Nådeløs hete tvinger millioner av mennesker til å søke tilflukt

Millioner av mennesker søker tilflukt fra den brennende heten. Allerede er det satt flere varmerekorder.

Av NTB | 14.07.2023 16:43:02

Vær: I over to uker har gradestokken daglig bikket 43 varmegrader i Phoenix i den amerikanske delstaten Arizona. Hjelpearbeidere jobber på spreng for å bistå alle dem som sliter i varmen. Selv om ekstrem hete ikke er unormalt for folk i Arizona, er årets varme noe utenom det vanlige.

Heten i det sørvestlige USA er nå så ekstrem at helsemyndighetene ber folk om å være mindre ute for å unngå heteslag og svimmelhet. Over 100 millioner amerikanere bor i områder der hetebølgen ventes å vare inn i neste uke.

Klimaendringene og den tidlige ankomsten til El Niño bidrar til at så mange mennesker verden over desperat leter etter skygge eller en mulighet for å kjøle seg ned. Værfenomenet i det tropiske Stillehavet er en viktig drivkraft for værmønstre over hele verden.

Samtidig preger hetebølgen deler av Europa, spesielt de sørlige landene, hvor temperaturene var spådd å bikke 45 grader.

Italia, Spania, Frankrike, Tyskland og Polen rammes alle av ekstreme værforhold, advarer det europeiske romfartsbyrået Esa, som overvåker land- og sjøtemperaturer via satellitter.

I Hellas ble det kjente landemerket Akropolis i Aten stengt for turister på dagtid fredag på grunn av hetebølgen.

Eksperter tror imidlertid ikke at årets hetebølge er noe enkeltstående fenomen. De mener folk mange steder på kloden må belage seg på stadig varmere somre i årene som kommer.

Konsekvensene av den ekstreme sommervarmen har skapt flere overskrifter de siste ukene.

Sommeren 2022 var den varmeste som noen gang er registrert i Europa, og forskere anslår i en ny studie at heten krevde 61.672 liv. Studien ble publisert i tidsskriftet Nature Magazine.

I Kina, som for tiden er rammet av både hete og flom, strømmer folk til fontener og dammer for å kjøle seg ned. De siste dagene har det flere ganger vært nesten 38 varmegrader, og mandag ble arbeidsgivere over hele landet pålagt å begrense utendørsaktiviteten for å beskytte sine ansatte mot heten.

Enda lenger sør, i Algerie i Nord-Afrika, var det så varmt i forrige uke at landet målte sin høyeste nattetemperatur noensinne med 39,6 grader i byen Adrar. Ingenting tyder på at varmen vil gi seg med det første.

(©NTB)

Flere nyheter: