Menu
Nesbyen i Hallingdal ble rammet av ekstremværet Hans denne uken. Mye vann har nå begynt å trekke seg tilbake. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Mehl roser lokalbefolkningen i flomområdene: – En utrolig innsats

Søndag reiste justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) på rundreise til flere av flomområdene. – Det er viktig at folk blir hørt, sier hun til NTB.

Av NTB | 13.08.2023 13:04:21

Vær: – Det gjør inntrykk å møte folk som har vært rammet av flommen. Noen av dem jeg har møtt, har mistet mye, det har vært store ødeleggelser, sier Mehl.

Etter å ha startet søndagen på Dokka i Nordre Land kommune, tok hun turen videre til Bagn i Valdres og Nesbyen.

– Naturkreftene har herjet, det kan man se med det blotte øye, sier Mehl.

Videre sier hun at det er tydelig hvor viktig den kommunale beredskapen har vært i håndteringen av situasjonen.

– Det har vært en utrolig innsats fra lokalt politi og brannvesen. I tillegg har lokale entreprenører satt opp flomvoller, sier hun.

Dokkaelva gikk tidligere denne uken over sine bredder. Det førte til at blant annet store deler av Dokka camping ble helt oversvømt, noe som preget besøket til justis- og beredskapsministeren.

– Her er det gjort store skader. Noe har man klart å redde ved å innføre akutte vedtak for å demme opp, mens andre deler har gått tapt. Det påvirker lokalsamfunnet, både for bedrifter og private boliger som har fått vannet så tett på, sier hun.

– En ting som er veldig tydelig når man reiser rundt, er at det er mange som må vente lenge til de kan dra hjem igjen. Flere av dem har vært gjennom en skrekkopplevelse, sier Mehl.

Justis- og beredskapsministeren er samtidig takknemlig for at det ikke har gått liv i forbindelse med Hans’ herjinger.

– Det er ikke en ren selvfølge at alle har kommet fra det med livet i behold, sier hun.

– Vi har blant annet fått droner i alle politidistriktene. Samtidig har det vært flere kriser på svært kort tid, inkludert koronakrisen. Vi lærer noe av hver eneste krise, og gjennom disse krisene blir beredskapen testet, sier hun.

– Vi snakker om kostnader på mange hundre millioner bare for fylkeskommunen, sa hun da.

Mehl sier det er en viktig dialog som kommer til å pågå i tiden som kommer.

– Det er ingen tvil om at staten skal stille opp fra start. Det er fremdeles akutt håndtering videre nå de kommende ukene med blant annet økonomisk støtte, slik at verken kommuner eller fylkeskommuner skal sitte igjen med store tap, sier hun.

– Det er viktig at disse blir sett og hørt, sier Mehl.

Sentrum av Nesbyen ble fullstendig oversvømt. I Bagn i Sør-Aurdal ble et hus tatt av ras, noe som førte til at beboere i 60 boenheter i boligfeltet ble evakuert.

– Dette er ikke over med det. Når vannet trekker seg tilbake igjen, sitter folk fortsatt igjen med ødeleggelsene. Derfor er det viktig å stille opp for dem, sier Mehl.

Mandag reiser hun til Gudbrandsdalen for å se hvordan flommen har rammet der.

– Det er viktig for meg å være tilgjengelig og til stede. Det gir et helt annet inntrykk, sier hun.

På Dokka møtte hun blant andre ordfører Ola Tore Dokken (Sp), statsforvalter Knut Storberget i Innlandet og lokale beredskapsaktører.

Både i Bagn og i Nesbyen møtte statsråden personer som hadde mistet hjemmet sitt.

Mehl forteller videre at hun har fått flere tilbakemeldinger på at man har lært etter leirskredet i Gjerdrum i romjulen 2020 der ti personer mistet livet.

Fylkesordfører Aud Hove i Innlandet etterlyste fredag økonomisk hjelp til opprydningsarbeidet etter skadene ekstremværet har forårsaket.

Denne uken har store deler av Østlandet blitt rammet av ekstremværet Hans, som har ført til både flom, skred og store ødeleggelser. En rekke veier er blitt stengt som følge av flommen, og mange er blitt evakuert fra hjemmene sine.

Søndag meldte NVE at flomtoppen trolig er nådd i Mjøsa, Øyeren og Glomma.

(©NTB)

Flere nyheter: