Menu
For å komme inn på medisinstudiet i Oslo må man nå ha over 70 poeng i det ordinære opptaket. Studiet er fortsatt det vanskeligste å komme inn på i Norge. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Medisinstudiet i Oslo vanskeligst å komme inn på – 70,2 i poenggrense

For første gang er poenggrensen på medisinstudiet i Oslo over 70 for det ordinære opptaket. Studiet er fortsatt det vanskeligste å komme inn på i Norge.

Av NTB | 24.07.2023 11:53:02

Medisin og helse: De fem neste studiene på listen over vanskeligste studier å komme inn på er også medisin på ulike steder i landet.

Tallene fra Samordna Opptak viser imidlertid en nedgang i antall søkere med medisin som førstevalg – fra 3837 i fjor til 3398 i år.

Videre på listen over studier med høyest karakterkrav kommer psykologi på Universitetet i Oslo (68,5 i poenggrense) og industriell økonomi og teknologiledelse på Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim (68,4).

16 av de 20 studiene det er vanskeligst å komme inn på, har høyere poenggrense i år enn i fjor i ordinær kvote.

Videre på lista i førstegangsvitnemål-kvoten, er medisin i Ålesund, hounoursprogrammet i realfag på UIO og medisin ved UIO.

Til sammen har nesten 105.000 søkere fått tilbud om studieplass på universiteter og høgskoler i kommende studieår. Det er en nedgang på 0,6 prosent sammenlignet med i fjor. Av alle som har fått tilbud om studieplass i år, har over 63.000 søkere kommet inn på førstevalget sitt, noe som tilsvarer 60,5 prosent.

– Det er gledelig at så mange av de som har fått tilbud om en studieplass i årets opptak, har fått tilbud om sitt førstevalg. Vi tror det vil gi god motivasjon for studentene og være positivt for gjennomføringen, sier direktør Sveinung Skule i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.

– Vi ser i år igjen at dagens opptakssystem legger opp til et poengjag ute av proporsjoner. At vi har studieprogram med poengkrav på over 70 er helt vilt. Vi må få på plass et nytt system hvor unge slipper å vente i flere år for å samle inn nok poeng for å komme inn på drømmestudiet, sier Oline Sæther, leder av Norsk studentorganisasjon (NSO).

De mener at karakterer fortsatt skal være hovedgrunnlaget for opptak, men at det også skal være en alternativ vei for dem med andre kvalifikasjoner og kompetanse.

– Vi trenger lærere som faktisk har lærerutdanning. Det fortjener barn og elever, sier Handal.

Det er også færre som har søkt sykepleierutdanninger som førstevalg, enn i fjor. Nedgangen er på 12,5 prosent, men Sykepleierforbundet understreker at karakterkravene stiger.

– Å studere sykepleie er krevende, og vi ser en sammenheng mellom karakterer fra videregående skole, gjennomføringsevne og frafall på sykepleierutdanningen, sier leder Lill Sverresdatter Larsen i Sykepleierforbundet.

I opptaket for kvote for førstegangsvitnemål, som gjelder de som søker med vitnemålet fra videregående, er industriell økonomi og teknologiledelse på NTNU i Trondheim øverst på lista over vanskeligste studier å komme inn på. Her er poenggrensen 63. På andreplass er medisin på samme sted, hvor grensen er 62,2, noe som er en nedgang på 0,3 poeng fra i fjor.

Tallene fra Samordna opptak bekrefter at opptakssystemet trenger oppussing, mener Norsk studentorganisasjon.

Imidlertid er det et dramatisk fall i antallet som får tilbud om plass på lærerstudier, hvor nedgangen er på nesten 20 prosent fra i fjor. Det bekymrer leder Steffen Handal i Utdanningsforbundet,

(©NTB)

Flere nyheter: