Menu
Irans tidligere president Mahmoud Ahmadinejad fikk stor oppmerksomhet da han søndag registrerte seg som presidentkandidat. Foto: Vahid Salemi / AP / NTB

Mahmoud Ahmadinejad vil bli Irans president igjen

Irans tidligere president Mahmoud Ahmadinejad stiller som kandidat i presidentvalget i Iran. Han er kjent som både populist og en svært konservativ islamist.

Av NTB | 02.06.2024 09:13:05

Politikk: Valget av ny president skal holdes 28. juni etter at president Ebrahim Raisi omkom i en helikopterulykke i midten av mai.

Søndag meldte iransk TV at Ahmadinejad har registrert seg som kandidat.

Det er det mektige Vokterrådet som avgjør hvem som får stille. Listen over godkjente kandidater skal publiseres 11. juni.

Fra før av har nasjonalforsamlingens tidligere president Ali Larijani registrert seg. Han er konservativ, men med sterke bånd til Irans tidligere relativt moderate president Hassan Rouhani.

En annen kandidat er tidligere sentralbanksjef Abdolnasser Hemmati, som også stilte i valget i 2021.

– De økonomiske, politiske, kulturelle og sikkerhetsmessige problemene er større enn de var i 2013, sa Ahmadinejad med henvisning til året han gikk av som president.

Etter å ha snakket med journalister foran et femtitalls mikrofoner, viste han seierstegnet og erklærte: – Lenge leve våren, lenge leve Iran!

Før han ankom innenriksdepartement for å registrere seg, ble han omringet av tilhengere med iranske flagg som ropte «Gud er størst».

Både i 2017 og 2021 forsøkte han å stille som kandidat, men han ble ikke godkjent av Vokterrådet. Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei skal allerede i 2016 ha advart ham om at det ikke var i landets interesse at han stilte.

Khamenei støttet Ahmadinejad da det brøt ut masseprotester etter at han ble gjenvalgt i 2009. Protestene ble slått hardt ned på av Revolusjonsgarden, og flere titall demonstranter ble drept.

Som president gjorde Ahmadinejad seg bemerket med sine sterke antiisraelske uttalelser. Han stilte blant annet spørsmål om holocaust hadde skjedd.

At han nå igjen forsøker seg på å bli president i en tid der forholdet mellom Iran og Vesten er mer anspent enn på lenge, legger press på Khamenei.

Ahmadinejad er så langt den mest kjente skikkelsen som har sagt at han vil stille som kandidat. Etter å ha registrert seg lovet han å forholde seg til verden på konstruktivt vis og å bedre det økonomiske forholdet til alle land.

Ahmadinejad ble første gang valgt til president i 2005. Han vant også neste valg, men gikk av i 2013 ettersom det ikke er lov å sitte i tre perioder på rad.

Det skal imidlertid ha utviklet seg et anstrengt forhold mellom ham og Khamenei etter at Ahmadinejad uttrykte skepsis til den åndelige lederens omfattende maktposisjon. Blant annet skal Ahmadinejad i 2018 ha skrevet et brev til Khamenei der han ber om «frie valg».

(©NTB)

Flere nyheter: