Menu
President Emmanuel Macron og statsminister Elisabeth Born møtte tirsdag representanter for franske arbeidsgiverorganisasjoner. Fagorganisasjonene ønsket ikke å delta på møtet. Foto: Stephanie Lecocq / Pool / AP / NTB

Macron vil blidgjøre befolkningen med flere reformer

Nye grep for å bedre forholdene for arbeidstakere og hindre ulovlig innvandring skal dempe franskmennenes pensjons-raseri, håper Emmanuel Macron.

Av NTB | 18.04.2023 14:24:17

Økonomi og næringsliv: Tanken er at nye politiske tiltak skal drøftes og vedtas i løpet av en hundre dager lang forsoningsperiode.

– Vi har foran oss hundre dager med forsoning, samhold, ambisjoner og handling for Frankrike, sa presidenten i en TV-sendt tale mandag kveld.

I talen forsvarte han pensjonsreformen som han fikk presset gjennom tross stor motstand.

– Å gradvis jobbe mer produserer også mer rikdom for hele landet vårt, sa Macron.

Men de avslo invitasjonen. Dermed var det bare arbeidsgivernes organisasjoner som troppet opp for å diskutere med Macron.

Lederen for Frankrikes største faglige hovedorganisasjon CFDT, Laurent Berger, lot seg ikke imponere av presidentens TV-sendte tale. Fagforeningstoppen beskrev den som innholdsløs.

– Det er kun en form for tomhet, det er ingenting der. Vi forventet noe annet, sa CFDT-lederen.

Berger sier fagbevegelsen ikke ønsker nye samtaler med regjeringen før 1. mai. Da er det planlagt nye, massive demonstrasjoner mot pensjonsreformen.

Svært mange franskmenn kjøper imidlertid ikke dette argumentet. Meningsmålinger har gjennomgående vist at et flertall er imot reformen.

Over hele Frankrike har det vært omfattende protester mot endringen av pensjonssystemet. Over 700.000 mennesker deltok i en landsomfattende demonstrasjon i slutten av mars, ifølge tall fra myndighetene.

13.000 politifolk var utkommandert, og flere hundre mennesker ble pågrepet.

– Macron valgte å snu ryggen til franskmennene og ignorere deres lidelser, sier Marine Le Pen, leder for partiet Nasjonal samling.

Ikke bare reformen kritiseres, men også måten den ble vedtatt på. Macron måtte ty til en spesiell prosedyre for å banke den gjennom uten avstemning i nasjonalforsamlingen.

Natt til lørdag trådte reformen formelt i kraft, etter å ha blitt godkjent av grunnlovsdomstolen.

Kritikere hevdet at Macron fikk smuglet pensjonsreformen inn i lovverket i ly av nattens mulm og mørke.

– Er denne reformen blitt akseptert? Åpenbart ikke, erkjente han i mandagens tale.

I løpet av de neste månedene ønsker han å forhandle om spørsmål som inntektsnivå, økonomiske ulikheter og bedring av forholdene for arbeidstakerne. Videre varsler han nye tiltak for å begrense ulovlig innvandring og ungdomskriminalitet.

I helgen sa statsminister Elisabeth Borne at regjeringen vil jobbe videre med nye reformer nå som pensjonsreformen er vedtatt.

– Vi er fast bestemt på å øke tempoet de neste ukene og månedene, sa hun.

Presidenten hadde håpet å møte ledere for fagbevegelsen til nye samtaler tirsdag.

Kjernen i reformen er at pensjonsalderen heves fra 62 til 64 år. Macron mener dette er helt nødvendig for å holde pensjonssystemet flytende når befolkningen eldes.

Pensjonsreformen er blitt skarpt kritisert av den politiske venstresiden, men også av ytre høye fløy.

Selv beklager presidenten at det ikke var mulig å oppnå større oppslutning rundt reformen.

(©NTB)

Flere nyheter: