Menu
Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) sier regjeringen er opptatt av at folk i Søgne og Songdalen skal bli hørt. Nå sender regjeringen ut et forslag om å endre loven for at kommuner skal kunne holde folkeavstemninger om grenser. Foto: Hanna Johre / NTB

Loven kan bli endret for at Søgne skal få ha folkeavstemning

Regjeringen vil endre loven slik at det blir mulig å holde folkeavstemning i Søgne og Songdalen om å dele opp Kristiansand kommune. – Uklokt, mener ordfører.

Av NTB | 03.03.2023 11:25:31

Politikk: Regjeringen mener det skal kunne holdes folkeavstemning i kommuner der staten har tatt initiativ til grenseendringer. Forlaget sendes nå på høring.

− Forslaget innebærer en generell lovendring, og innbyggerhøringer vil for eksempel gjennomføres som folkeavstemning, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) i en pressemelding.

Det er den pågående prosessen om mulig deling av Kristiansand kommune som har gjort spørsmålet aktuelt. Kommunen sa i februar nei til en folkeavstemning, mens folk i Søgne og Songdalen har kjempet for oppløsning.

Regjeringen er opptatt av at folk i Søgne og Songdalen skal bli hørt, understreker Gjelsvik. Forslaget legger opp til en digital folkeavstemning blant innbyggerne i Søgne og Songdalen. Før sammenslåingen med Kristiansand i 2020 var disse selvstendige kommuner.

− Dersom over halvparten stemmer for deling i henholdsvis Søgne og Songdalen, vil regjeringen lytte til det, sier han videre.

– Vi har et velfungerende lokaldemokrati hvor det er kommunestyret som er organet lokalt, sier Skisland.

Ordføreren påpeker at det er Senterpartiet som er drivkraften i den politiske prosessen. Selv om han ikke ønsker forslaget velkomment, er han glad for at det blir en ordentlig høringsrunde.

– Det er et forsøk på å skaffe seg juridisk ryggdekning for den prosessen som de har valgt å sette i gang, sier han.

Skisland får støtte fra Ap-topper i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø. De ber statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) stanse oppsplittingen, skriver Aftenposten.

Ordførerne og byrådslederne fra KS’ storbynettverk advarer på det sterkeste mot at regjeringen skal overkjøre Kristiansands beslutning. Dette vil innebære et alvorlig tillitsbrudd, heter det i en uttalelse.

– Reverseringskaoset i Kristiansand fortsetter. Regjeringen nekter åpenbart å respektere kommunestyrevedtaket, sier Mudassar Kapur, Høyres kommunalpolitiske talsmann.

Bakgrunnen for hvordan saken har utviklet seg, ligger i manglende lederskap fra Støre, mener Kapur.

– Det er ingen innbyggere som får bedre tjenester av at 400 millioner kroner skal sløses bort på Vedums prestisjeprosjekt, sier han.

Regjeringen velger aktivt å overstyre lokaldemokratiet, mener Venstre. Stortingsrepresentant Ingvild Wetrhus Thorsvik kaller det regjeringen holder på med, «galskap» og «en komplett fase».

– Jeg er spent på hvordan regjeringen tenker å sikre seg flertall på Stortinget for dette håpløse prosjektet, sier hun.

– Jeg mener det er ryddig og klokt med et tydelig hjemmelsgrunnlag slik at man unngår slike diskusjoner i fremtiden, sier han.

Fristen for å gi innspill til høringen er satt til 3. juni.

Forslaget får ingen god mottakelse hos Kristiansands ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap). Overfor Fædrelandsvennen gir han uttrykk for at det er «uklokt å begynne å rote med det politiske systemet».

Forslaget møter også sterke reaksjoner hos opposisjonen. Sjokkerende og håpløst er ord som brukes.

Gjelsvik sier han har registrert at spørsmålet om folkeavstemning er debattert både mellom politikere og jurister. Han trosser den sterke kritikken og forsvarer lovforslaget.

(©NTB)

Flere nyheter: